Slovenija

Kandidatka zbira podporo

Ljubljana, 23. 11. 2006 10.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kandidatko za varuhinjo človekovih pravic Zdenko Čebašek – Travnik za zdaj podpirata SLS in DeSUS.

Državni zbor mora o kandidaturi odločati v roku 45 ljudi
Državni zbor mora o kandidaturi odločati v roku 45 ljudi FOTO: POP TV

Poslanska skupina Slovenske ljudske stranke se je odločila, da bo podprla kandidatko za varuhinjo človekovih pravic, psihiatrinjo Zdenko Čebašek - Travnik, ki jo je v torek državnemu zboru predlagal predsednik republike Janez Drnovšek, so sporočili iz SLS. "Ob seznanitvi z njenim dosedanjim delom in referencami smo ocenili, da predstavljajo zadostno podlago za podporo," je povedal skupine Jakob Presečnik.

Drnovškova odločitev je bila sicer svojevrstno presenečenje, tudi za stranke, saj je za favoritko vejala Vlasta Nussdorfer, ki jo je predlagalo več skupin ljudi. V obrazložitvi predloga je predsednik republike zapisal, da je Čebašek-Travnikova pri svojem dosedanjem delu pokazala izreden občutek za človeka. Kljub njeni ozki strokovni specializaciji, tj. področje zdravljenja različnih oblik odvisnosti, pa je veliko pozornosti namenila tudi socialnemu in družbenemu okolju, v katerem so se znašli posamezniki, potrebni njene pomoči. S svojimi javnimi pobudami in projekti pa je posegla tudi na področje človekovih pravic. Za mesto ombudsmana jo je predlagal psihiater Jože Felc.

Državni zbor mora najkasneje v roku 45 dni odločati o kandidatki, ki ji je za zdaj podporo poleg SLS izrekla le še skupina DeSUS. Opozicijska skupina SNS kandidatke ne podpira.

51-letna Zdenka Čebašek-Travnik je doktorica medicine in specialistka za psihiatrijo. Ob delu na Psihiatrični kliniki v Ljubljani je od leta 1993 tudi asistentka na katedri za psihiatrijo na Medicinski fakulteti.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.