Slovenija

Kandidati pred managerji

Ljubljana, 11. 10. 2007 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Trije predsedniški kandidati so se v okviru jesenskega srečanja 2007 Združenja Manager soočili na omizju z naslovom Država z vizijo.

Predsedniški kandidati Lojze Peterle, Danilo Türk in Mitja Gaspari so se v okviru jesenskega srečanja 2007 Združenja Manager soočili na omizju z naslovom Država z vizijo. Med drugim so se strinjali, da se Slovenija spreminja, a prepočasi. Medtem ko si Peterle želi finskih razmer, Türk opozarja na premalo energije in slabe pogoje za resno spreminjanje, Gaspari pa meni, da bi si Slovenija s takim razvojem, kot ga ima, lahko utrdila položaj nekje na sredini držav članic območja evra.

Peterle, Türk in Gaspari na prireditvi Manager leta
Peterle, Türk in Gaspari na prireditvi Manager leta FOTO:

"Tisti, ki so se prej odločili za spremembe, so imeli prej rezultate," je poudaril Peterle, ki meni, da se bodo stvari v Sloveniji začele hitreje odvijati šele, ko bodo slovenski podjetniki v iskanju boljših pogojev za poslovanje začeli bežati v tujino.

Povezovanje z Deutsche Bahnom

Precejšnjo mero zadržanosti so predsedniški kandidati pokazali pri vprašanju glede povezovanja slovenskih logistov s tujim strateškim partnerjem, konkretno z Deutsche Bahnom. Peterle si želi, da bi vlada v tem primeru ravnala v skladu z nacionalnim interesom in da bi ohranila strateški vpliv. Türk meni, da se je treba seznaniti z različnimi možnostmi, Gaspari pa se boji, da bi se s tovrstnim partnerstvom rešilo le vprašanje infrastrukture in transporta, vprašanje potniškega prometa pa bi ostalo odprto.

Načini za razbremenitev dela

Predsedniški kandidati so spregovorili tudi o načinih za razbremenitev dela. Izgubo bi po Türkovem mnenju lahko vzeli iz obrambnega proračuna, po Gasparijevih besedah pa na ta način ob upoštevanju deleža za obrambo v proračunu ne bi dobili veliko. Največji delež proračuna se namenja plačam in socialnim transferjem, je dejal Gaspari, ki je menil, da bodo plače v gospodarstvu realno rasle, če bo rasla proizvodnja, bi pa bilo smiselno, da bi za produktivnostjo zaostajala rast plač v javni upravi. Preveriti bi veljalo tudi socialne transferje. "Ne da bi se socialne pravice zmanjšale, temveč da jih dobijo tisti, ki jih potrebujejo," je dejal.

Hrvaški varčevalci v NLB

Dotaknili so se tudi vprašanja hrvaških varčevalcev v Novi Ljubljanski banki. Po Peterletovem mnenju bi se lahko ta problematika, če bi bila dobra volja, uredila s "kompenzacijo", o čemer so po njegovih besedah pogovori tekli že pred časom. Gaspari je menil, da je potrebna za rešitev tega vprašanja določena procedura, meni pa, da Slovenija Hrvaški ni dolžna nič, sicer bi pa bil dolg že zdavnaj poplačan, če bi banki omogočili normalno poslovanje.

O megazabavišču

Vsi trije kandidati so enakega mnenja glede predvidene gradnje megazabavišča - tej nasprotujejo
Vsi trije kandidati so enakega mnenja glede predvidene gradnje megazabavišča - tej nasprotujejo FOTO:

So pa vsi trije kandidati enakega mnenja glede predvidene gradnje megazabavišča - tej nasprotujejo. Po mnenju Türka razvojni učinek megazabavišča ni takšen, da bi morali zaradi tega podrejati druge interese ali spreminjati davčno zakonodajo. Gaspari v megazabavišču ne vidi nobene dodane vrednosti za slovensko gospodarstvo, sprememba davčne zakonodaje le za eno investicijo pa se mu zdi zelo kratkovidna politika. Peterle je izrazil predvsem pomisleke o morebitnem osiromašenju primorskega gospodarstva na račun megazabavišča. "Če bi bil jutri referendum, bi bil moj glas ne," je dodal.

O predsedniški vlogi

Kandidati so se strinjali, da predsednik nima veliko moči za ukrepanje, ni pa brez mehanizmov, da se vključi v razpravo. Türk je kot dobro idejo ocenil pogovore pri predsedniku države, ki jih je uvedel predsednik Janez Drnovšek, a jih je opustil. "Osnovna ideja je dobra in bilo bi jo treba obnoviti," je menil Türk, ki je poudaril, da predsednik "nima čarobne paličice", ukrepa lahko s sredstvi, ki so mu na voljo.

"Mandat za strateške odločitve ima vlada," je menil Gaspari in dodal, da ima vlada program, ki so ga potrdili volivci in ta bi moral biti osnova za ocenjevanje uresničenega. Predsednik se po Gasparijevem mnenju lahko odzove, a pri tem ni bistveno kako, ampak ali reagira s pravimi predlogi za spremembe, če meni, da so te potrebne.

Hudomušna vprašanja

Ob robu omizja pa so predsedniški kandidati odgovarjali še na nekatera hudomušna vprašanja moderatorja, glavnega urednika in direktorja časnika Finance Petra Frankla. "Na kaj pomislite, ko slišite ime Boško Šrot?" jih je vprašal Frankl. "Na njegovega brata," je prvi odgovoril Peterle. Türk se ob omembi Boška Šrota spomni na duhovitega človeka, ki ima veliko smisla za dobro življenje, po Gasparijevem mnenju pa gre glede na uspešno vodenje Pivovarne Laško za zelo sposobnega človeka.

"Na kaj pomislite, ko slišite Bohorič in Sava?" je zbrane managerje nadalje zabaval Frankl. "Ne na brata ali kakšnega drugega sorodnika, ker jih ne poznam, ampak na človeka, ki sem ga hotel poslati v Bruselj za slovenskega veleposlanika," je odgovoril Peterle. Türk je pojasnil, da sta si z Bohoričem dopisovala o usodi Hotela Toplice, kjer Türk dopustuje. "Njegove ideje so dobre," pravi Türk. Na prosti čas ob imenu Bohorič pomisli tudi Gaspari, ki si želi predvsem, da bi golf igrišče na Bledu postalo prvovrstno igrišče v Evropi.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.