Slovenija

Konec nekega obdobja? 'Pavšalisti' postajajo nezaželeni gostje

Njivice, 04. 11. 2016 13.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Te dni se v kampu Njivice na Krku odvijajo žalostni prizori. Ljudje, ki so imeli za daljše obdobje najete parcele, morajo na vrat na nos umakniti svoje prikolice. Jezni so, besni, ne vedo, kam naj gredo, saj je že vse zaprto, je povedala bralka. A dejstvo je, da poteka obnova, pavšalisti pa so vse manj zaželeni gostje.

Zakup parcele na morju za celotno sezono, tako imenovani pavšal, je med Slovenci še vedno priljubljen način sorazmerno poceni preživljanja dopusta. Zato pa je, če sklepamo po trendu v zadnjih nekaj letih, toliko manj priljubljen med lastniki in upravitelji hrvaških kampov. Vse več jih namreč zmanjšuje število prostorov, namenjenih "pavšalistom", nekateri pa jih nameravajo tudi povsem ukiniti.

Del kampa, ki ga nameravajo urediti.
Del kampa, ki ga nameravajo urediti. FOTO: Kamp Njivice

To je sicer povsem legitimna poslovna odločitev, a za številne, ki so dolga leta dopustovali v enem kraju, tudi hladna prha. Kaj hladna, ledena. Pred kratkim so jo doživeli tudi najemniki v enem od med Slovenci najbolj priljubljenih avtokampov, krških Njivicah. "Tam se že slab mesec ljudje, ki so bili tam pavšalisti tudi po 35 let, selijo iz kampa, a to na zelo žalosten način," nam je sporočila bralka Andreja. Po njenih podatkih naj bi morali umakniti okoli 150 prikolic, tudi njihovo. "To je prišlo naenkrat, ljudje niso nič vedeli. Obljubljali so, da bomo še dve ali tri leta tam. Vmes so bili ljudje, ki so kupovali prikolice po 3000, 4000 evrov, na koncu pa so ostali brez pavšala," je pojasnila in dodala, da so nekateri zato besni, drugi obupani. 

"Ti imaš tam praktično vse, tako kot dom, in potem si postavljen ven in ne veš, kaj bi. Drugi kampi so bili v septembru že zaprti. Z možem sva preiskala ves Krk, da bi kaj našla," je povedala gospa Andreja, ki je prikolico kupila lani septembra in tako lahko le eno poletje uživala v njej. Več kot njihov nesojeni sosed, ki se je, kot je dejala, za nakup odločil le dva tedna, preden je prišlo obvestilo, da morajo stran.

Takole bodo videti novourejene parcele. Na vsaki bo električni priključek, priključek za vodo in odtok, obljubljajo v kampu.
Takole bodo videti novourejene parcele. Na vsaki bo električni priključek, priključek za vodo in odtok, obljubljajo v kampu. FOTO: Kamp Njivice
V dopisu, ki so jim ga poslali, vodstvo kampa Njivice pojasnjuje, da nameravajo območje, kjer so imeli postavljene prikolice, prenoviti. Uredili naj bi nova zemljišča za kampiranje, postavili pa naj bi tudi otroško igrišče in animacijsko-zabavni center. Zato morajo stalni najemniki do konca decembra, ko se jim pogodba za letos izteče, prikolice umakniti. Vse lepo in prav, a dejstvo je, da je to lažje reči, kot storiti. Selitev v druge kampe je skorajda misija nemogoče. Oktobra, ko je prišlo obvestilo o obvezni selitvi, so bili večinoma že zaprti in novih "stanovalcev" niso sprejemali, poleg tega se "pavšalistov" večinoma otepajo. Daljši oziroma sploh kakršni koli premiki s prikolicami, ki so leta in leta stale na istem mestu, so najmanj tvegani, če ne nemogoči. V kampu Njivice so jim ponudili tudi možnost, da svoje poletno domovanje preprosto pustijo pri njih, a v tem primeru bo romalo na odpad. Na stroške lastnika, seveda. 

Vendar pa je treba vedeti, da vse skupaj ni bilo nepričakovano. V kampu že nekaj let potekajo obnovitvena dela in le vprašanje časa je bilo, kdaj bo na vrsto prišel tudi del s "pavšalisti".  Še posebej, ker so se morali prikolice z drugih delov umakniti že v preteklih letih. 

"Gosti, ki smo jih zaprosili, naj umaknejo svoje prikolice, so na tako imenovani pavšalni pogodbi. V našem poslu je to segment, ki prinaša najnižje prihodke, zato ga želimo zmanjšati na minimum ali povsem ukiniti. Gosti, ki so imeli takšno pogodbo – sklepa se za vsako leto posebej, letošnja pa se izteče 31. 12. 2016 – imajo možnost najeti na novo urejeno parcelo po dnevni ceni ali pa najeti eno od naših mobilnih hišic," nam je na naša poizvedovanja odgovoril direktor kampa Njivice Zvonimir Tudorović. Dodal je več kot zgovorne fotografije kampa iz časa, ko so, kot je zapisal, 100 odstotkov površine zasedali "pavšalisti".

Kamp Njivice v zadnjih letih intenzivno prenavljajo.
Kamp Njivice v zadnjih letih intenzivno prenavljajo. FOTO: Kamp Njivice

Moti predvsem način, pravi Andreja in dodaja, da bi jih lahko obvestili prej, ne pa le nekaj tednov, preden se kamp 6. novembra za letos zapre. "Vse bi bilo v redu in prav, če bi se vsaj en mesec prej, julija ali avgusta reklo, ven boste morali, poiščite si nekaj. Zdaj pa je vse zaprto."

In kako je v Njivicah danes? Kot na deponiji, nam je razmere slikovito opisala sogovornica. "Po tleh ležijo wc-školjke, plavutke, ležalniki, tuši, kadi. Ljudje preprosto niso vedeli, kam to odpeljati," je povedala.

Številni dolgoletni gostje se s prenovo kampa ne strinjajo, saj pravijo, da bo izgubil svoj čar.
Številni dolgoletni gostje se s prenovo kampa ne strinjajo, saj pravijo, da bo izgubil svoj čar. FOTO: Kamp Njivice

Sicer pa se za podobno zmanjšanje ali ukinitev mest, namenjenih "pavšalistom" odloča vse več hrvaških kampov. Na primer Pila, Pušća, Mareda, če naštejemo le nekatere.

KOMENTARJI (712)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nibla59
07. 11. 2016 20.02
+15
nisem in ne bom nikol šel na hrvaško morje ,ker ga imam čez glavo že od služenja JLA!!!!!!!!
dartford
07. 11. 2016 20.23
+5
povanpireni
07. 11. 2016 21.08
-8
Denar nimaš še za sendvič, kaj šele za na morje.
GrKo666
08. 11. 2016 08.34
+0
VODBOR
07. 11. 2016 19.13
+41
KO V CENTRU ZA BEGUNCE TO ZGLEDA
Schnitzel
07. 11. 2016 21.52
+5
jakec1575
07. 11. 2016 19.11
+32
Prijetne in prisilne simbioze je konec. Lastniki kampov so za časa vojne in ob krizi dobili prezivetje, pavšalisti pa poceni "lastno zemljisce" za vikend. Hrvaska postaja obljudena destinacija in sedaj se s prstom v riti skusa znebiti tistih, ki so jim dali prezivetje. Sami pavsalisti pa tudi so vcasih posebni karakterji. Zelo hitro razvijejo razsirjeni teritorialni nagon, razsirijo se do roba ali cez rob parcele, zacnejo postavljati ograje, vcasih pa tudi lajajo na vsakega svobodomiselnega gosta kampa, ki si omisli kaksno bliznjico. Skratka, znajo biti naporni. Znajo pa nekateri biti tudi dobri sosedi. Verjamem, da so za lastnike kampa najmanj donosni in hkrati najbolj naporni gosti prav pavšalisti. Način kako so tole izvedli lastniki kampa, pa je zelo neprimeren. Jaz bi za 2 meseca zahteval vracilo denarja., ce pogodba velja do konca decembra. naj placajo svojo nehvaleznost in neorganiziranost. če so obvescali, pa se opravicujem. Hrvatom zdaj disijo samo se nizozemci, ki zahtevajo bazene v kampih in podobne hotelske pritikline, ker domnevajo, da je na Hrvaskem tako usrano morje, kot na nizozemskem. zdaj so trend kampi 5*. Sam mislim, da je to totalno zgresena turisticna politika. Dalec bogatejsi gostje so naturisti in tudi kopalkarji, ki si zelijo neokrnjene narave, ociscene smeti. isto je zlatni rt pri Rovinju. očiščen nacionalni park na vidnih delih, drugje pa propad gozda. Čas bo pokazal, ali imam prav. Sicer pa je dovolj obale brez kampov. pa naj se čehi, Poljaki in Nizozemci namakajo v bazenih, če hočejo.
jakec1575
07. 11. 2016 19.21
+27
Se pa strinjam v enem. Tok primitivnega obnasanja in dretja najdes samo se med nemci pod pivskim sotorom ali na menorci in anglezi na krfu in drugih otokih. Da o obnasanju nasih otrok v primerjavi z nemskimi, nizozemskimi in drugimi ne govorim. Samo se italjanski, bosanski so enako naporni. pa me ne moti aktivnost, zvitost, samoiniciativnost. ampak tisto seljacko obnasanje ali pa totalno nespostovanje narave.
jakec1575
07. 11. 2016 19.23
+12
Imamo tudi pozitivne primerke, ampak tako v povprecju cez prst smo pa naporni in teritorialno domacijski. To zna biti motece tako gostom, kot domacinom.
kapljač1
07. 11. 2016 18.53
+10
Meje zapret, sami berači iz Slovenije se gredo turizma na Hrvaško. Samo sramotimo se.
korintos23
07. 11. 2016 18.48
+11
Eni smo bolj nomadi in ne moremo biti več kot dan dva na mestu, drugi se pa zabetonirajo na eno mesto in to je to! Važno da je obojnim lepo.
Elendil
07. 11. 2016 18.46
+11
To delajo, ker si lahko to privoscijo. Če vržejo ven vse pavšaliste, ko bodo se zmeraj tolkli profit. Itak bo se zmeraj 70% Slovencev hodilo dol, pa če naredijo se večji darmar in to dobro vedo. Kaj narediti? Nic, ker nič ne mores. Ne hodit na dopust na Hrvasko? Dopovej to ovcam, če lahko... Ne da se!
Bofur
07. 11. 2016 18.23
+30
no. kot da ima samo Hrvaška kampe. Korzika, sredi visoke sezone, povsod prostor za velik šotor brez vnaprejšnje rezervacije, čisto in toplo morje, lepe plaže, nobenih neviht, burje, ki bi shladila morje, v leclercu cene kot pri nas v Mercatorju. naj si Hrvati svoje zataknejo nekam v svojo r..
korintos23
07. 11. 2016 18.38
-6
bondjanez
07. 11. 2016 18.51
-1
Die einemaister
07. 11. 2016 18.57
+12
ne kori. v državah ki so v kapitalizmu je trg popolne konkurence, zato hrana tudi u nemčiji cenejša kot v slovenistanu, ki kapitalizma še videl ni, zato pa propada use skupi
jakec1575
07. 11. 2016 19.14
+7
Korzike pa še nisem probal, vsi pravijo da so domacini majckeno tecni, ampak ce ni guzve bom prezivel.
bondjanez
07. 11. 2016 19.43
+0
Guzva poleti je in hrana nenormalno draga. Da o bencinu ne govorim.
korintos23
07. 11. 2016 19.58
-2
srpkladivo, samo za Avstrijo ti bom napisal ali za Madžarsko. Wiener šnicln, enkrat manjši kot pri nas, priloga slaba, cena pa dosti večja? A to je to?
Die einemaister
07. 11. 2016 22.39
+1
seveda je, ker pri nas ješ svinjarijo od šnicla, medtem ku v avstriji ješ domač pristn šnicl, pri nas dobiš pa uso svinjarijo k jo js še psu svojmu ne bi dal
korintos23
07. 11. 2016 17.45
+5
Kdo pa še ima v Sloveniji denar za prikolico in plačilo pavšala? Taki kraval celi dan za teh par kateri si to lahko privoščijo?!?
bondjanez
07. 11. 2016 17.46
+5
korintos23
07. 11. 2016 17.49
+5
Učitelji taki siromakiI Jih kar nekaj poznam kateri imajo fajn zidanice po hrvaških otokih.
bondjanez
07. 11. 2016 17.57
+0
?unga Lunga 1
07. 11. 2016 16.55
+19
jaz sem že julija vedel da bojo morali pavšalisti ven iz kampa Njivice ga.Andreja pač je to ignorirala ko je pa treba spakirat pa časa ni dovolj...itak
Prototip
07. 11. 2016 17.20
+34
To smo vedli vsi že 5 let nazaj,ko so nas iz prve vrste ob morju nagnali gor v šumo,,,,,,,a jaz sem šel rajši ven,itak je bilo včasih kampiranje za reveže,,,danes je pač za bogataše,ker 4000+ evrov za pavšal v mobilni hiški+ nakup le te,,,je bolana cena do konca,,,,,
GrKo666
08. 11. 2016 08.40
+1
beby, jaz sem iz Njiviške prikolice spokal v hiško v Selce... 2.600 letni pavšal... Ni mi žal, majhno in nadvse prijazno...
genius2013
07. 11. 2016 16.50
+14
naj zvozijo te ciganske prikolice kamor hočejo..
KofiAnnan
07. 11. 2016 16.37
+12
Zakaj bi hodil na Hrvaško kampirat , ko je Korzika bolj privlačna in cenejša , vsaj kar se nočitev v kampih tiče.
bondjanez
07. 11. 2016 16.40
+8
Kje si pa na Korziki na plazi v kampu.,Bil enkrat in nima veze s Hrvasko. Mogoce ja kamp cenejsi, pa nisem preprican. Smo dal pa za kilo breskev v najvecji sezoni 5 eur za kilo., Krompir 2 eur za kilo., Pa je trba se tja prit. Cestnine, bencin, trajekt.
bondjanez
07. 11. 2016 16.53
+6
Paradajz po 3 eur. Pol pridem pa v Merkator pa 30 centov. Sam skoz svicu.
Viejo cabron
07. 11. 2016 16.30
+36
barjanček1 nisem rekel, da ne maram Slovencev ampak v tujini se ne želim z njimi družiti, ker prej ali slej pridemo na Slovenske zgodbe o Janši, Kučanu,...in ostalim Titovim pionirjem. Želim is miru in k temu spadajo tudi lepo urejeni kampi, kjer ni slišati Slovenskega dretja ter popivanja iz od doma prenešenih kanistrov vina. Samo v tem je poanta. V vsaki deželi kjer se nahajam živim po kulturnih, socioloških in gastronomskih normah obiskane dežele-države.
barjan?ek1
07. 11. 2016 16.38
+17
Se strinjam, ampak nismo vsi taki. Jaz še v Sloveniji ne maram poslušati o Kučanih, Janšatih in podobnih modelih tako da se v kampu kjer imamo pavšal o tem tudi slučajno nikdar in nikoli ne pogovarjam se pa veliko družimo kdaj kaj spečemo in popivamo in se obnašamo kulturno in imamo tudi veliko prijateljev iz Nemčije Avstrije in Italije pri katerih smo tudi že bili na obisku. Ta prijateljstva ki so resnična in iskrena so nastala v kampu in nič nam jih ne more uničiti tudi prisilna premestitev.
bondjanez
07. 11. 2016 16.42
+2
A dretje zaradi,popitih butelk ti pa bolj sede. Vsak po svoje.
bondjanez
07. 11. 2016 16.43
+10
Barjancek1.. +++++++++ Kampiranje je bil eden lepsih delov mojega zivljenja.
barjan?ek1
07. 11. 2016 16.58
+8
Bond janez. Enako tudi mojih in je še. Čeprav so kampe nesramno podražili v zadnjih destih letih bom še vedno kampiral saj mi je tak način preživljanja dopusta deleč pred vsemi najbolj všeč.
MrMack
07. 11. 2016 16.59
+6
ja oprosti sonarodnjak, ker smo tvoji bratje po narodnosti neotesane, nevzgojene živali... al kaj ti naj rečem... mislim, da si užalil celo slovenijo. vrni se nazaj v svojo čudežno deželo Neverland ;)
bondjanez
07. 11. 2016 17.13
+5
Nas so pregnali in smo se razkropili. Pa otroci so zrasli. Zacel smo na 1800 DEM, koncali pa na 2.800 EUR mislim da leta 2002 al pa 2003. Danes bi blo pa verjetno 4+.
Kromst
07. 11. 2016 20.46
+1
PeterPan55, zato pa je Korzika odlična destinacija ... Slovencev je tam le za vzorec :)
Uroš Sajovic
07. 11. 2016 15.57
+21
Poznam zgodbo. kamp so že do sedaj ful ful lepo uredili.. več let so napovedovali še to ''nadgradjo'' in kje je sedaj tukaj problem?? odkar so začeli urejati kamp in pa okolico je vsako leto lepše. In prav je tako. Ko sem sam videl slike izpred 5 let nazaj je izgledalo ze ob obali kot smetišče. Tako, da samo uredite in uresničite vaše zamisli g. Zvone in samo delaj še kot naprej pa bo vsako leto še lepše.
TRUMPP
07. 11. 2016 15.46
+45
Tak je prav red mora bit,......ne pa neka ciganija po kampih,....kložona....pa to.
povanpireni
07. 11. 2016 15.38
+9
Ne moremo pomagat, resnica je vedno boleča, a nje.
korintos23
07. 11. 2016 15.34
+1
Tujci kupili hrvaške hotele, osebje prijazno kak satan, a to je to?
bertoolin
07. 11. 2016 15.35
+1
wolfterier
07. 11. 2016 15.51
+4
ri?et
07. 11. 2016 15.31
+8
Miro Kopa
07. 11. 2016 15.19
+43
Pavšalisti so oddajali prikolice lepo služili na račun zdaj pa je konec lahkega zaslužka pa vsi v luft pa saj Hrvatje niso nori
barjan?ek1
07. 11. 2016 15.24
+5
Sem pavšalist v enem večjih kampov na Hrvaškem pa ne vm niti za enega ki bi oddajal svoj prostor. To je vsekaor izjava "na pamet" in je daleč od resnice, se pa sveda dogajajo tudi take stvari
Miro Kopa
07. 11. 2016 15.26
+8
ne pravim za vse ampak to se dogaja tudi pri nas
ri?et
07. 11. 2016 15.30
+5
Kuracpickagovnosisa
07. 11. 2016 15.32
+2
felixkp
07. 11. 2016 15.53
+12
Sem pavšalist in niti pod razno v kampu kjer sem ne moreš oddajat prikolice.
barjan?ek1
07. 11. 2016 16.31
+4
Seveda se dogaja nisem naiven saj že 30 let kampiram kot pavšalist ampak v več kampih do sedaj ampak s tem oddajanjem še zdalič ni tako hudo oziroma v veliki količini.
GrKo666
08. 11. 2016 08.43
+0
Normalno, saj moraš v tačetku leta oddati poimenski spisek ljudi, ki bodo na tvoji parceli...
bertoolin
07. 11. 2016 15.16
+44
Gospodična Andreja, na Hrvaškem obstajajo depoji za prikolice (tudi na Krku), kjer boste za "prezimitev" vaše prikolice plačali ok. 200 evrov....spomladi pa si pač najdite nov, vam bolj ustrezen kamp....
horhinjo
07. 11. 2016 15.10
+17
Obstaja možnost da prikolice odpeljete domov. če so vozne z avtom, če pa ne pa s tovornjakom. Drugače se zmenite in najemite travnik v bližini kamor boste spravili prikolice do naslednje sezone. druge ni!