Slovenija

Kakšno delovno razmerje?

Ljubljana, 10. 05. 2006 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Drobnič je prepričan, da bo nov zakon prinesel več delovnih mest, sindikati pa, da bo krčil socialne pravice.

Minister Drobnič je do konca prihodnjega leta obljubil med sedem in deset tisoč novih delovnih mest
Minister Drobnič je do konca prihodnjega leta obljubil med sedem in deset tisoč novih delovnih mest FOTO: POP TV

Vlada, delodajalci in sindikati so začeli pogajanja o spremembah zakona o delovnih razmerjih. Če bodo uveljavljene, se bodo socialne pravice zaposlenih zmanjšale, trdijo sindikati. Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Drobnič pa nasprotno meni, da bi lahko s popravki zakona do konca leta dobili do sedem tisoč delovnih mest.

Cilj spreminjanja obstoječega zakona je po pojasnilih ministra več delovnih mest, večja socialna varnost, več investicij in ustanavljanje novih podjetij. "Prizadevamo si za to, da bi se v Sloveniji splačalo delati. Spremembe pa bodo poenostavile predpise, zmanjšale administracijo, večji poudarek dajejo kolektivnim pogodbam, pomenijo večjo prožnost in odzivnost," je dejal minister. 

Rebolj ima glede Drobničevih napovedi pomisleke
Rebolj ima glede Drobničevih napovedi pomisleke FOTO: POP TV

Da ima obstoječi zakon kar nekaj pomanjkljivosti, se je strinjal tudi predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije Boris Mazalin, zmotil pa ga je način, kako je k spreminjanju zakona pristopilo ministrstvo. Predlogi, ki jih je predstavil minister, po Mazalinovem mnenju tako niso zgolj teze ampak že konkretne spremembe zakone, o tezah pa socialni partnerji sploh niso razpravljali. Po njegovem mnenju bi se morali najprej dogovoriti o tem, zakaj sploh spremembe in kakšne bodo posledice.

Trditev, da ta zakon pelje k novim delovnim mestom, ne drži. Lahko pelje, če bodo druge zahteve in druge politike med seboj v sozvočju. Dušan Rebolj

Z Mazalinom se je strinjal tudi predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj, ki je poudaril, da je za spremembe zakona nujno potrebno absolutno soglasje socialnih partnerjev, še prej pa se je treba dogovoriti o ciljih sprememb zakona, "sicer lahko pride do zaostrovanja". 

Sekretar Združenja delodajalcev Slovenije Samo Hribar Milič je poudaril, da se je treba vprašati ali zdajšnji gradualistični pristop omogoča Sloveniji, da bo šla v korak s konkurenco. "Spremembe zakona o delovnih razmerjih niso zadosten pogoj za večjo konkurenčnost gospodarstva, spremembe so potrebne povsod. So pa spremembe zakona nujen pogoj," je poudaril.

Na sestanku socialnih partnerjev je bilo slišati številna nasprotujoča mnenja in pritožbe
Na sestanku socialnih partnerjev je bilo slišati številna nasprotujoča mnenja in pritožbe FOTO: POP TV

Spremembe zakona, ki je nastajal osem let, veljati pa je začel leta 2003, letijo na znižanje odpravnin, skrajšanje odpovednih rokov, ukinitev dodatka na delovno dobo, namesto njega pa bi stimulirali z dodatkom za delovno učinkovitost. Sindikati zahtevajo pogajanja s konsenzom, ki pa ga bo težko doseči. Komaj so se namreč uskladili, da se bodo sestajali ob petkih.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zakon1
11. 05. 2006 13.23
Slovencev nas je premalo in naša glavna skrb bi moralo biti preživetje naroda, ne pa, da s pomočjo nekaterih slovenskih kapitalistov uničujemo sami sebe in delamo prostor za "post Džingiskanove horde", ki se bodo tukaj naselile, ko bomo v manjšini ali, ko nas več ne bo. Spoštovnai "jsmazartot", motite se, skoraj vsi bi delali (tistih par lenuhov, ki jih je manj "kot je prstov na eni roki" pa kot želijo), vendar pa je pošteno, da se jih primerno plača. Plača 70.000-80.000 SIT, kot je po raznih izkoriševalskih podjetjih v Bovcu, Baški Grapi, Slovenj Gradcu, Muti, Metliki, ..., ... pa gotovo ni vredna človeka, je pa minimum možnosti preživetja (ob pogoju, da ti pomagajo sorodniki in, da zmoreš vrtnariti na svojem vrtičku, če ga imaš). In kapitalisti to masovno izjkoriščajo, država pod vlado SDS-a pa to dopušča. To je to. Pa jejte vi vsak dan solato s polžjimi beljakovinami, pa da vas vidimo junake. Medtem se pa kitijo v Portorožu z navtičnim sejmom in vstopnino 2.500 SIT, jahtami za milijone in milijarde .... Z denarjem "vstopnine" so nekatere slovenske družine prisiljene živeti par dni. Vi, katerih riti so polne pa ... Naj vam življenje samo nakloni tako življenje za nekaj časa. Vas bo streznilo!!!
jsmazarot@email.si
11. 05. 2006 12.44
Problem je denar. Vsi bi malo delali in bili veliko plačani.
jungle@email.si
11. 05. 2006 12.27
ljudje bi že delal če bi dobil službo problem je v tem da tut minister Drobnič to ne bo rešu, če firme rabijo delovno silo jo rabijo, če ne jo ne rabijo in tukaj je raja brezmočna....