Slovenija

Dve ločeni skupini – integracija in varnost. SDS zahteva sklic izredne seje

Ljubljana, 21. 08. 2024 14.02 | Posodobljeno pred 27 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.P., STA
Komentarji
0

Kakšni so zaključki nujnega sestanka, ki se ga je poleg članov medresorske delovne skupine za obravnavo romske problematike udeležil tudi premier Robert Golob? Nova podskupina se bo specifično osredotočila na iskanje rešitev na varnostnem področju, kar bo ločeno od problematike integracije Romov. Ob tem so Policijo pozvali, naj pripravi analizo o vplivu povečane prisotnosti policistov na območju, notranjemu in pravosodnemu ministrstvu pa so podali pobudo, naj pregledata ključne težave pri pregonu kriminalitete in učinkovitem izvrševanju kazenskih sankcij.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Romska problematika
    06:06
    Iz 24UR ZVEČER: Romska problematika
  • Iz 24UR: Izredni sestanek zaradi romske problematike
    03:22
    Iz 24UR: Izredni sestanek zaradi romske problematike

Kot je sporočila državna sekretarka na notranjem ministrstvu Helga Dobrin, ki vodi medresorsko delovno skupino za obravnavo romske problematike, so na nujnem sestanku, kise ga je udeležil tudi predsednik vlade Robert Golob, med drugim sprejeli skep o ustanovitvi nove podskupine. Njena naloga bo iskanje rešitev na varnostnem področju.

"Na podlagi razprave smo zaključili, da so pripadniki romske skupnosti v največji meri stigmatizirani zaradi kriminalnega delovanja posameznikov v njihovi skupnosti. In tega kot demokratična država ne smemo dovoliti. Zato se bo nova podskupina osredotočila na iskanje rešitev," je poudarila ter dodala, da ob tem ne bodo pozabili na integracijo romske skupnosti, na katero so bili osredotočeni doslej.

 

Helga Dobrin, državna sekretarka na notranjem ministrstvu
Helga Dobrin, državna sekretarka na notranjem ministrstvu FOTO: Aljoša Kravanja

"Prav tako smo pozvali Policijo, naj pripravi analizo, koliko je do zdaj povečana prisotnost policistov pomagala pri izboljšanju varnostnih razmer. Ter da povedo, ali je potreba po še dodatnih ukrepih za povečanje varnosti na območju, kjer živi tudi romska populacija," je dejala Dobrinova.

Za prihodnji teden je napovedan tudi sestanek ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja in ministrice za pravosodje Andreje Katič. "V okviru medresorske delovne skupine smo dali pobudo, da resorja pregledata ključne težave pri pregonu kriminalitete in učinkovitem izvrševanju kazenskih sankcij," je dejala vodja medresorske delovne skupine.

Dobrinova je ob tem sporočila, da bodo na terenu bolj prisotni tudi prestavniki medresorske delovne skupine.

Poklukar bo obiskal Ribnico in Kočevje

Minister za notranje zadeve bo v četrtek z namestnikom generalnega direktorja Policije Igorjem Ciperletom obiskal občini Ribnica in Kočevje. Srečal se bo s policisti obeh policijskih postaj in sestal z županom Občine Ribnica Samom Pogorelcem in podžupanom v začasnem opravljanju funkcije župana Občine Kočevje Gregorjem Koširjem.

Glavni temi pogovorov bosta varnostna situacija v občinah in romska problematika.

SDS zahteva sklic izredne seje Državnega zbora Republike Slovenije, na kateri bodo poslanci obravnavali Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije v zvezi z učinkovitostjo obravnave romske problematike. 

Romsko naselje
Romsko naselje FOTO: Kanal A

In kaj o romski problematiki pravi nekdanji župan Kočevja Vladimir Prebilič, ki je sicer že večkrat opozoril na težave v občini? V oddaj 24UR ZVEČER je povedal, da se na žalost večkrat zgodi, da zakoni ne dosežejo tistih, ki bi jih morali. Kljub temu, da so v preteklosti prejeli tudi zaveze, da se bodo stvari na tem področju spremenile, pa se ni zgodilo nič. "Zdi se, da je nekaterim dovoljeno več, kot drugim. Tolerirale so se kršitve zakonov, situacija pa je naposled eskalirala," je dejal.

Prepričan je, da bo, če napadalcev na policiste ne bodo doletele konkretne sankcije, to pomenilo "prečkanje rdeče črte, pot nazaj pa bo zelo težka". Po nejgovi oceni je bil to napad na avtoriteto, na sistem, državo, pa tudi na vladavino prava. "Če se tudi zdaj ne bo nekaj konkretno spremenilo, bo to signal, da si lahko nekateri privoščijo skoraj karkoli."

Izobrazba, umeščanje v prostor, integracija v družbo

Kot je povedal nekdanji kočevski župan, so v preteklosti dali že več predlogov, tako na področju izobraževanja romskih otrok, umeščanja v prostor pa tudi vključevanja Romov v družbo. Pri slednjem so dali pobudo, s katero so želeli zagotoviti, da bi čim več Romov hodilo v službo, s tem pa bi posledično zmanjšali kriminaliteto. A naleteli so na zavrnitev, je dejal Prebilič, ki je ob tem dodal, da je zaposlovnaje Romov ob tem močno povezano tudi z drugo problematiko - izobrazbo.

"Tudi to smo naslavljali z zakonskimi predlogi," je poudaril. Meni namreč, da bi morali na tem področju uvesti "blago prisilo". Ena od idej je bila tako, da bi del otroškega dodatka, ki je, kot je opozoril, namenjen predvsem otrokom in temu, da otrok obiskuje šolo, prekvalificirali v bone. "Dejstvo je, da otroci izostajajo iz šole, poleg tega pa marsikateri romski otrok tudi na žalost nikoli ne konča niti osnovne šole. Poleg udeležbe pri pouku bi morali tako spodbujati tudi njihovo uspešost v šoli," je prepričan.

In kako bi to naredili? Med drugim so predlagali, da bi bila eden od vstopnih pogojev za opravljanje vozniškega izpita tudi osnovnošolska izobrazba. "A bili smo zavrnjeni, češ da se to ne da."

Ob tem je izpostavil tudi dejstvo, da marsikateri romski objekt trenutno stoji na zemlji, ki ni v lasti Roma, morda stoji celo na kmetijskem zemljišču, ali pa nima pridobljenih gradbenih dovoljenj. Enaka pravila za postavitev objektov pa bi morala veljati za vse, je jasen Prebilič. "Tako kot za gradnjo določene dokumente in potrdila potrebujejo občani in občanke, jih potrebujejo tudi Romi," je dejal.

Meni sicer, da bi bilo potrebno nekatere dele romskih naselij, kjer je to mogoče, s pomočjo države legalizirati, dele, kjer to ni mogoče, pa bi bilo potrebno premakniti.

Za minuli ponedeljek je več romskih družin napovedalo protest pred ribniško občinsko stavbo, ker občina po njihovem prepričanju prepočasi rešuje njihovo bivanjsko stisko. Napete odnose je pomirila zveza Romov, ki je družinam svetovala, naj namesto zaostrovanja odnosov raje vzpostavijo dialog s županom in se z njim dogovorijo za skupen sestanek. S sestankom se je strinjal tudi župan Pogorelc, ki bo Rome sprejel 28. avgusta, je povedal Horvat Muc.

V zadnjem času je do napetosti med posameznimi Romi in večinskim prebivalstvom prišlo tudi v nekaterih drugih krajih. Med drugim je v Kočevju nekaj Romov napadlo policiste, ko so ti prijeli pobeglega mladoletnega voznika, posnetek pretepa pa se je pojavil tudi v javnosti.