Slovenija

Kakšna bo usoda Križnarja?

Ljubljana/Kartum, 20. 08. 2006 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Višje sodišče v sudanskem Kartumu je že obravnavalo pritožbo odvetnika Križnarja. Križnarjevi prijatelji ustanavljajo poseben Sklad Toma Križnarja.

Križnar je v sudanskem priporu od 20. julija
Križnar je v sudanskem priporu od 20. julija FOTO: Reuters
Prijatelji in sosedje Toma Križnarja so se danes zbrali na čistilni akciji v njegovi hiši v Naklem. Radi bi, da se Tomo čimprej vrne. Ustanoviti nameravajo tudi sklad Toma Križnarja. Prodajali bodo majice, zvezke, izdelovali keramične ploščice in zbirali prostovoljne prispevke.

Hamdija Blekić, ki ga je predsednik republike Janez Drnovšek kot dobrega poznavalca sudanske pravne ureditve pooblastil za reševanje Toma Križnarja iz sudanskega zapora, je prepričan, da bo Križnar zelo kmalu na prostosti. Na slovenskem zunanjem ministrstvu sicer kaj takšnega še ne želijo napovedovati.

Blekič se je danes v Kartumu sestal z enim od sudanskih generalov, dovoljenje za obisk Križnarja v zaporu v El Fašerju že ima, prizadeva pa si tudi za preselitev sodnega procesa v sudansko prestolnico.

V soboto zvečer je Blekić dejal, da so mu sudanski prijatelji na visokih položajih svetovali, naj se ne vpleta v sodni proces proti Križnarju, saj ima zadnjo besedo sudanski predsednik Omar al Bašir, ki je edini, ki lahko Križnarja pomilosti.

V Kartumu se nahaja tudi konzul slovenskega veleposlaništva v Kairu Andrej Dernovšček, s katerim je Blekić po lastnih navedbah že stopil v stik, več pa naj bi se o primeru Križnar predvidoma pogovarjala danes. Blekić se trenutno nahaja v Kartumu, v Katarju, kjer sicer živi, pa je brez težav dobil sudanski vizum.

Cilj – izpustitev Križnarja

Sodišče v El Fašerju je Križnarja, ki je v Sudan vstopil brez vizuma, v ponedeljek obsodilo na dve leti zapora zaradi nelegalnega vstopa v državo, vohunjenja in lažnih navedb o sudanski vladi in sudanskem ljudstvu. Odredilo je tudi zaplembo premoženja, ki ga je imel Križnar pri sebi, in plačilo denarne kazni v znesku okoli 2000 evrov. Križnar, ki je bil posebni odposlanec slovenskega predsednika Janeza Drnovška za Darfur, je bil v priporu v Sudanu od 20. julija.

Blekić je še dejal, da ga je Drnovšek pooblastil, da v Sudanu pomaga doseči izpustitev Križnarja iz zapora in pripravi novinarsko konferenco, na kateri naj bi se opravičil za Križnarjev nelegalen vstop v državo. Kot je napovedal, bo novinarsko konferenco skušal v sudanski prestolnici pripraviti čimprej.

Kdaj bo znana odločitev višjega sodišča?

Križnarjev odvetnik Halil Tukras je povedal, da je višje sodišče v Kartumu, kamor se je na razsodbo pritožil drugi Križnarjev odvetnik Mohamed Mahdžub, že obravnavalo primer. Kdaj bo posredovalo svojo odločitev, pa ni znano.

Tukras sicer meni, da skuša Kartum z aretacijo Križnarja opozoriti mednarodno skupnost, naj se ne vpleta v sudanske zadeve. S Križnarjem naj bi v zaporu dobro ravnali in mu skušali zagotoviti čim boljše razmere. Tukras je tudi dejal, da je Križnar žrtev politične igre in da je do njegove aretacije prišlo po dogovoru med enotami Afriške unije in predstavniki Sudanske osvobodilne vojske.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jsmazarot@email.si
20. 08. 2006 21.39
Me zanima, če je kdo pomislil, da so poleg državljana Slovenije, zaprli in brez pravne podlaga, temveč zgolj z namigi zaprli tudi državljana Evropske Unije? In da se s tem lahko začne padec oblasti sedanjega predsednika Sudana?
stratusix@email.si
20. 08. 2006 21.21
takšne zgodbe so pa še posebej priročne v času kislih kumaric, da vsak dan znova predstavlja top story. Če ne bi blo tega, bi pa blo treba kake ribiče v Piranskem zalivu hujskat
Davidekk
20. 08. 2006 20.45
dj nej ze kaksno drugo novico povejo. ta tomo kriznar mi ze najeda. nj bo dol pa odsluzi svoje. sj si je sam kriv.
ferrari
20. 08. 2006 19.06
Po mojem mnenju naj svojo kazen odsluži,saj je ga noben ni silil v Sudan.Saj tudi naši ilegalni vstopniki imajo svoje pravice in s tem tudi svoje dolžnosti.Po vsem tem pa kaj ima za vohuniti tam kjer nima Slovenija popolnoma nič za iskati.
ko je to drnovskov odposlanec bi moral dobiti vizo in za to je nasa drzava dobro vedela in ko bi vizo za vstop v drzavo dobil ga zagotovo nebi zaprli. Ko sem gledal informativno oddajo 24ur je bilo receno,da kriznarju ocitajo vohunjenje tej drzavi . Mislim,da bi moral iti k njim v pogledat nas predsednik Janez Drnovsek za kar so mu v kabinetu predednika odsvetovali potovanje tja tako je potem najev Kriznarja ,da mu poroca informacije o tem kaj se dogaja .
stratusix@email.si
20. 08. 2006 15.18
suadalibabic: LOL
suadalibabic@yahoo.com
20. 08. 2006 13.37
če bi sudanec nelegalno vstopil v slovenijo bi prav tako bil poslan v nevzdržne razmere v postojno.
Ne vem kaj hodi sploh tja Kriznar ,ko ga ta drzava ne mara in sedaj se mora pa cel svet boriti za njega ,da ga bodo v sudanu izpustili iz zapora....