Slovenija

Kakšna bo usoda falcona?

Ljubljana, 10. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.V./M.Ž./T.S.
Komentarji
0

Vlada se je seznanila s poročilom, ki dopušča, da bi pogodbo, po kateri je prejšnja vlada letalo falcon dala v najem, preklicali, kar je potrdil obrambni minister Erjavec.

Falcon - vladno letalo, ki še vedno buri duhove
Falcon - vladno letalo, ki še vedno buri duhove FOTO: POP TV

Za pravo senzacijo zaradi že skoraj pozabljenega vladnega letala - razvpitega falcona - je poskrbel novi obrambni minister Karl Erjavec. Potrdil je, da se je vlada na seji v četrtek seznanila s poročilom, ki predvideva tudi možnost, da bi vlada pogodbo, po kateri je letalo dala v najem, preklicala.

V kabinetu predsednika vlade informacije o reviziji najemne pogodbe vladnega letala niso komentirali, nekaj več pa je o tem povedal minister Erajevc, ki se je s tem vprašanjem soočil že na zaslišanju za mesto ministra. Kot je povedal na zaslišanju, je treba pogodbo o najemu preučiti in preveriti ali je možno najem odpovedati.

Odločitve glede vladnega letala bo na koncu morala sprejeti vlada oziroma premier Janez Janša, ki je bil sicer kritičen do odločitve nekdanje vlade o nakupu letala.

Minister Erjavec meni, da bi bilo dobro vzeti falcona iz najema
Minister Erjavec meni, da bi bilo dobro vzeti falcona iz najema FOTO: Dare Čekeliš

Na vprašanje ali Erjavec predlaga prekinitev najemne pogodbe, ali morda nakup kakšnega novega letala, je obrambni minister dejal, da on ni tisti, ki o teh stvareh odloča. Povedal pa je svoje osebno mnenje: "Če pogodba omogoča, potem sem jaz vsekakor za to, da se letalo vzame iz najema, da ga pač uporabljamo za potrebe vlade."

Notranjost vlednega Falcona, ki je trenutno v najemu
Notranjost vlednega Falcona, ki je trenutno v najemu FOTO: POP TV

Ministrov strankarski kolega, vodja strankarske skupine DeSUS, Franci Žnidaršič, pa zagovarja stališče, da bi se falcona prodalo ali pustilo v najemu ter kupi pol cenejše letalo, če bi to zadoščalo za potrebe.

Kako nevarno je odpiranje zgodbe z vladnim letalom, bi lahko več povedal zdaj že nekdanji predsednik vlade Anton Rop, ki je s pogrevanjem zgodbe o letalu vzel celotno zadevo nase, čeprav odločitev pri kateri je sodeloval kot finančni minister, ni bila njegova.

Falcon razburjal prejšnjo in sedanjo vlado

Glede na to, kako dolgo se je z očitki o nakupu vladnega letala, ki je slovenske davkoplačevalce stalo kar 28 milijonov dolarjev, spopadala prejšnja vlada, bo imela tudi nova vse prej kot lahko nalogo. Tudi če bi ji uspelo falcona predčasno dobiti nazaj, bi bilo to za davkoplačevalce najverjetneje predrago.

Nekdanji minister Mramor je bil zadovoljen s pogodbo o najemu falcona - je bila res ugodna tudi za davkoplačevalce?
Nekdanji minister Mramor je bil zadovoljen s pogodbo o najemu falcona - je bila res ugodna tudi za davkoplačevalce? FOTO: POP TV

Nekdanji finančni minister Dušan Mramor je bil ob oddaji falcona zadovoljen. Takrat je dejal, da je vlada z oddajo sklenila dober posel, s katerim naj bi, kot so prepričevali javnost, celo zaslužili, sedaj ni želel komentirati ničesar. Tudi tega ne, ali je pogodbo o oddaji letala sploh mogoče predčasno razdreti. Vsa vprašanja je preusmeril na Mirka Bandlja, ki prav tako molči.

Je bil posel res ugoden?

Neuradno pa je slišati, da je vlada sklenila precej neugoden posel. Res je, da je falcona oddala za pet let z možnostjo podaljšanja pogodbe, kar pa naj ne bi bilo odvisno od nas, temveč od najemnika. Kar pomeni, da če želi imeti najemnik letalo 10 let in ne samo pet, ga vlada ne bo mogla uporabljati.

Slovenski vladi je na razpolago še 18 let staro letalo learjet, ki se ga je minula vlada otepala. Kot so prepričani strokovnjaki, vanj ni več vredno vlagati, obenem pa ga je treba posodobiti, a so odločitev o tem prelagali tako dolgo, da se je prej zamenjala oblast.

Babič dvomi v smiselnost vlaganja v learjet
Babič dvomi v smiselnost vlaganja v learjet FOTO: POP TV

Vlada prav tako še vedno ni zaprosila za podaljšanje roka za vgraditev posebnega sistema proti trkom, kar pomeni, da lahko learjet ostane na tleh. Sicer dotrajano letalo naj ne bi bilo več vredno niti milijon in pol dolarjev. Kot je morebitna vlaganje v learjeta pred kratkim komentiral Bojan Babič z urada za letalstvo, ki je prepričan, da je racionalnost obnavljanja in vlaganja v tako staro letalo, vprašljiva. "Osebno mislim, da bi bilo bolj pametno iti v nabavo kakšnega novejšega letala", pravi Babič.