Slovenija

Sanader stopnjuje retoriko

Ljubljana, 14. 05. 2009 08.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je hrvaški premier Sanader dejal, da Slovenija vodi slabo politiko, je slovenski predsednik Türk sporočil Zagrebu: Rehnov predlog je samo predlog. Slovenija ima amandmaje, ki jih je treba vzeti resno.

Predsednik Türk: Rehnov predlog je samo predlog in Slovenija ima amandmaje.
Predsednik Türk: Rehnov predlog je samo predlog in Slovenija ima amandmaje. FOTO: Miro Majcen

"Ne iskati zmage, to ni nobena pot, ta pelje samo v blokade," je dejal predsednik Danilo Türk v luči zadnjih zapletov pri reševanju spora glede meje med Slovenijo in Hrvaško.

"Treba je poslušati drugega in jaz bi resnično želel, da bi nas na Hrvaškem enkrat začeli poslušati," je dodal. "Rešitve ni na vztrajanju na nekakšni formuli vzemi ali pusti, te formule ni, ta formula je izmišljena." In dodal: "Rehnov predlog je samo predlog. Slovenija ima amandmaje. Te amandmaje je treba vzeti resno in če se hoče napredovati, bo morala to storiti tudi Hrvaška."

Hrvaški premier Ivo Sanader medtem samo še stopnjuje retoriko. Že v torek je v prvem odzivu na slovenski predlog dopolnil k evropskega komisraja Ollija Rehna predlogu napovedal, da Hrvaška slovenskih dopolnil ne bo sprejela. Hrvaška vlada namreč še naprej trdi, da je Rehnov predlog narejen po principu vzemi ali pusti, medtem ko Ljubljana trdi, da je predlog dober temelj za spremembe.

Danes pa je Sanader udaril z oceno, da slovenski politični vrh vodi slabo politiko. Ob tem olje na ogenj priliva še hrvaški predsednik Stipe Mesić, ki se v javnosti nenehno sprašuje, zakaj Slovenija noče spoštovati mednarodnega prava.

Srečanje Sanader in Pahor-5
Srečanje Sanader in Pahor-5 FOTO: Damjan Žibert

Vajglovo pismo

Tudi predsednik Odbora za zunanje zadeve Ivo Vajgl protestira. V pismu hrvaškemu kolegu Mariu Zuboviću je opozoril na izjavo hrvaškega premierja Sanaderja. Na žalost je treba spomniti na to, da smo takšno retoriko in takšno neposredno komuniciranje z "zdravimi silami" v Sloveniji zadnjič doživeli v času vzpona Miloševićevega velikosrbskega nacionalizma, je prepričan Vajgl.

Zato poziva, naj se Hrvaška taki retoriki odreče, "kajti prej ko slej, bomo morali rešiti odprta vprašanja s pripravljenostjo na pogovor in kompromise, kajti samo tako bomo Sloveniji in Hrvaški zagotovili dobro sosedstvo in evropsko prihodnost."

Hrvaški mediji napovedujejo, da bo prihodnji teden v Bruslju srečanje predsedujočega tria EU z Rehnom ter zunanjima ministroma Slovenije in Hrvaške Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovićem.

Predlogi dopolnil

Potem ko so predsedniki parlamentarnih strank v torek na sestanku s premierjem Borutom Pahorjem večinsko podprli predlog dopolnil k Rehnovem predlogu za rešitev slovensko-hrvaškega spora o meji, jih je danes sprejela še vlada. V petek jih bo obravnaval še Odbor DZ za zunanjo politiko (OZP), potem pa jih bodo prihodnji teden poslali v Bruselj.

Vsebina dopolnil uradno ni znana, bilo pa naj bi jih več kot pet. Slovenija naj bi tako predlagala, da bi moralo arbitražno sodišče skupaj reševati vprašanje meje na kopnem in morju ter o stiku slovenskih teritorialnih voda z mednarodnimi vodami, in sicer na podlagi enakih načel, tudi na načelu zunanje pravičnosti. V Rehnovem predlogu slednjega načela ni, reševanje omenjenih vprašanj pa je ločeno.

Blokado hrvaških pristopnih pogajanj z EU naj bi bila Slovenija pripravljena odpraviti šele po ratifikaciji sporazuma o arbitraži v parlamentih obeh držav in ne že takoj ob sklenitvi sporazuma o reševanju vprašanja meje z arbitražo, kot to predvideva Rehnov predlog.

Slovenija naj bi tudi predlagala, da bi dva arbitra določili obe državi. Če se ne bi mogli dogovoriti, bi predsednika sodišča določila Evropska komisija, on pa nato še dva člana. Predlagala naj bi tudi, da lahko državi kadar koli prekineta proces arbitraže, če se medtem dogovorita o kakšni drugi obliki rešitve spora.

Člani odbora za zunanjo politiko menijo, da bi z Rehnovega predloga lahko odstranili oznako zaupnosti, saj je vsebina dokumenta javnosti znana že iz medijev.
Člani odbora za zunanjo politiko menijo, da bi z Rehnovega predloga lahko odstranili oznako zaupnosti, saj je vsebina dokumenta javnosti znana že iz medijev. FOTO: Miro Majcen

V primeru neuspešnih pogajanj ...

Že včeraj je tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Milan Balažic povedal, da je bila Slovenija do zdaj, kar se tiče Rehnovega predloga, konstruktivna, vendar bo, če se izkaže, da je ta predlog obsojen na neuspeh, zdržala mogoče pritiske.

V primeru neuspešnih pogajanj z Rehnom pa bo Slovenija počakala na novega komisarja in novo Evropsko komisijo, saj se zdajšnji izteka mandat. Nov predlog za reševanje mejnega spora bi predložila Švedska, je povedal Balažic.

Novo možnost za reševanje spora pa naj bi predstavljal tudi predlog Francije, ki naj bi predvideval, da mejo na kopnem določi Meddržavno sodišče v Haagu, mejo na morju pa arbitražni tribunal.

 

Vajglovo pismo Zuboviću

KOMENTARJI (497)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Carmen42
16. 05. 2009 11.16
Člani odbora za zunanjo politiko menijo, da bi z Rehnovega predloga lahko odstranili oznako zaupnosti, saj je vsebina dokumenta javnosti znana že iz medijev tudi jaz mislim tako. naj ljudstvo dobi možnost da prebere ta zloglasni predlog
Kathalena
16. 05. 2009 10.02
Hrvati so dediči ustaške Rimokatoliške Fašistične NDH torej poraženci druge svetovne vojne saj Tita kateri spomenik bi morali lizati dan in noč ne priznajo. Slovenci so rehabilitirali Rožmana in Fašistično Rimokatoliško Ljubljansko nadškofijo ter usrane sodelavce Fašizma Domobrance. In kje je tista Brezigarca...Rožmanova mačeha..??? Le kje imajo obraz da se zdej oboji pulijo za Titovo partizansko dediščino ali tisto kar so priborili tisti katerih se oboji sramujejo in oboji na novo pišejo novo Cerkveno Vatikansko zgodovino.
unja1m
15. 05. 2009 15.54
kekci že 20 let vagajo oslovo senco
Prvo Borec
15. 05. 2009 12.56
Klasik ja čista matematika 75000 DEM minus 3000 DEM - nisam mogao više prodati !! LOL V Istri so prodajali zemljo po 5000 DEM in to samo kamenje !! Brate nema problema oko dozvola !!
Prvo Borec
15. 05. 2009 12.53
prosper zakaj ne rečeš, da so bili to domačini, ki delajo v Sloveniji ,ker ne poznam nobenega Slovenca, ki bi kupoval hrvaško zemljo, razen v Istri, in da bi iskal kakšne informacije za zemljo v Slavoniji. Poznam pa priner, ko Hrvati sekate gozd človeku, ki se je rodil v Sloveniji in ne more biti vsak dan tam, kjer se je rodila njegova mama. Za 75000 DEM dobiš tudi v Sloveniji hišo z vinogradom.
bnam 2707
15. 05. 2009 11.36
Prosper: da ,genocid.Preberi si Londonski memorandum.Nehaj bluzit.
Uporabnik113189
15. 05. 2009 09.44
prosper15.05.2009, 09:32 tudi v redu, potem so pa podedovali 75.000 DEM ali ne. Ali si jih kar sam spravil v žep. Po moje je bilo to zadnje..
frako
15. 05. 2009 09.36
prodali za 75000 DEM. vidiš to ti je razlog zakaj od ne morete več upravljat vašega vinograda
frako
15. 05. 2009 09.34
prosper 15.05.2009, 09:25 seveda ne oduzemate slovencem zemlje na hrvaškem za vaše golf igrišče. In seveda smo se mi spomnl tega ko smo študeral, ko smo mogl fino študirat kako rešit vikend v zambratiji pred tem da ga ne zapleni hrvaška smo bli pa sigurno mi v zmoti saj tako ali tako pripada hrvaški. glede tega vinograda pa nevem kaj ste delal mogoče ste ga prodal. zaradi vašega kupujte hrvatsko. glede italjanske blokade se je pa šlo nekli zarad cone a in be in dedovanja prebivalcev tam to je res sej veste katera je bla pa cona b tista i so jo hrvati protipravno zasegl
prosper
15. 05. 2009 09.32
frako a najbolj zalosno je to da so v tem casu ko je bil tak zakon, da tujci ne morejo podedovati zemljo, da je v teh par let prislo vsaj 40 ljudi ki so prisli z ponudbo da kupijo ta vinograd za najvecč 3000 DEM. vinograd ki smo ga na koncu prodali za 75000 DEM. ful mi se je takrat zgadil znacaj slovencev. to pojasnjevanje, dam ti 1000 dem, pa to ti je boljse kot da ti drzava vzame , kaj si neumen - BOGE SITNE DUSE.
3-2
15. 05. 2009 09.21
Pahor, uporabi vse možnosti za ohranitev celovitosti
frako
15. 05. 2009 09.15
prosper 15.05.2009, 09:11 najbolja jebila njihova pobuda za zakon po katerem tujci(slovenci) ne bi mogli dedovati zemlje po svojih svojcih na hrvaškem.
prosper
15. 05. 2009 09.14
klasik na koncu koncev sve to nima veze z mejo. ste resni ljudje ili otroci ki ko im ne gre po volji privlecejo na dan 1000 obrobnih stvari. a ni predmet pogajanja precej ozji
prosper
15. 05. 2009 09.12
bnam V Istri je ravno hrvaška tista,ki tam nima kaj iskat.Hrvaška je tam izvršila genocid v letih 45,52,54,62,91. ti ves kaj je genocid, daj prosim te!!
prosper
15. 05. 2009 09.11
Podjetja so bila najbolj oškodovana, saj je tako imenovana družbena lastnina (čeprav slovenska) takoj prešla v hrvaške roke a katero slovensko podjete je preslo v hrvaske roke, oziroma oduzeto? daj ne lazi, in si ne izmisljuj kvake. in komu so bilo kaj oduzeli, hiso, zemljišče ali kaj podobnega. To so scenariji ki so mozni v sloveniji, na hrvaskem ne. a če delas hiso na crno, potem gres zavrsno v rizik, da jo bo mogoče kdo zrusil, ali pak ne?
HrvashkoMorje
15. 05. 2009 09.09
Hello my little squirrel Slovenia, please don't forget us. We are still here and waiting for you :-) With love and forever only yours Istra & Dalmatia
prosper
15. 05. 2009 09.08
Zgodilo se je prav obratno, tisti ki so kupovali zemljišla ali nepremičnine na hrvaškem so bili izgnani, izsiljevani, hiše rušene, pretentani, zavedeni, da ne naštevam. samo ce si delal na črno so ti rusili hišo. drugače ne. sicer pa kaksne sramote ste delali slovenci z tistimi kamkučicami, barakami in podobni v istri - to je ze za casa jugoslavije bilo potrebno porusiti
prosper
15. 05. 2009 09.06
frako15.05.2009, 09:000 bemti pa so me blokiral na hrvaški strani interneta seveda sm pisau brez žaljivk in podobnega samo saj vemo kje se take stvari dogajajo. Kle usaj samo brišejo če kaj ne ustreza njihovi varianti resnice lažes frako, ker tam ne brisejo sploh nobenega
prosper
15. 05. 2009 09.05
bnam Ko bo hrvaška taka kot je bila pred drugo sv.vojno,bo tudi mir na Balčkanu to ti je zelja vseh hrvaskih nacionalistov, da bi hrvaska bila v mejah pred ww2. no pa se istra,otoko in zadar zraven, haha jaz pa tebi zelim da bi slovenija tudi prisla v mejhe pred ww2.
frako
15. 05. 2009 09.00
bemti pa so me blokiral na hrvaški strani interneta seveda sm pisau brez žaljivk in podobnega samo saj vemo kje se take stvari dogajajo. Kle usaj samo brišejo če kaj ne ustreza njihovi varianti resnice