Slovenija

Kako ugodni so poleti z EasyJetom?

Ljubljana, 20. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Melita Župevc
Komentarji
0

Napoved, da s 1. majem na brniško letališče prihaja nizkocenovni britanski prevoznik EasyJet, je razveselil marsikaterega potnika z bolj plitvim žepom. Nekateri pa opozarjajo, da poleti z EasyJetom sploh ne bodo tako poceni.

Za malo denarja malo muzike, so besede, s katerimi marsikdo opisuje potovanja z nizkocenovnimi prevozniki. Kar seveda ni nujno res, dejstvo pa je, da pač poslujejo po svojih načelih. Tako npr. cene vozovnic izjemno nihajo in so lahko v različnih časovnih obdobjih višje tudi za nekaj 100 odstotkov. Načeloma velja, da bližje je datum odhoda, dražje so. "Način poslovanja EasyJeta pri prodaji vozovnic je takšen, da prej ko jo rezervirate, manj vas bo stala," pravi Sarah Day z EasyJeta.

Tudi z Adrio Airways se da leteti ceneje (Foto: POP TV)
Tudi z Adrio Airways se da leteti ceneje (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Preprost izračun pokaže naslednje: Če ste danes rezervirali vozovnico za let z EasyJetom za soboto 1. maja s povratnim letom 2. maja, boste zanjo odšteli okoli 60 evrov oziroma približno 14 tisoč tolarjev. Če želite leteti v London zadnjega maja in nazaj v Ljubljano 1. junija, je trenutna cena skoraj 110 evrov, ali dobrih 26 tisočakov. Gre zgolj za informativne izračune. EasyJet prav tako ne leti na londonski Gatwick, temveč na bolj odročni Stansted, kar vas bo stalo dodanih nekaj tisoč tolarjev za prevoz do središča Londona. Da boste našli vozovnico po ugodni ceni in datum, ki ga želite, boste morali predvsem veliko brskati po spletnih straneh. "V vsakem primeru to predstavlja konkurenco, ki je vedno dobrodošla, seveda, če je poštena, torej, da so pogoji poslovanja za takšnega prevoznika enaki kot za ostale prevoznike," meni Janez Krašnja z Adrie Airways.

Novo ponudbo ima od 15. marca do konec oktobra tudi Adria Airways. Če potujeta dve osebi, je cena povratne vozovnice z vsemi taksami dobrih 17 tisoč tolarjev za enega. Vendar pa je takšno vozovnico mogoče kupiti le v tednu od 1. do 6. marca, njihovo število pa je omejeno. Na vprašanje, ali so v Adrii to naredili zaradi EasyJeta, Krašnja odgovarja, da ne, da jih nizkocenovni prevozniki samo silijo v to, da so še bolj fleksibilni pri cenovni ponudbi in da to ni cenovna vojna z EasyJetom. V EasyJetu so optimistični, na progi London-Ljubljana si obetajo približno sto tisoč potnikov na leto.

SORODNI ČLANKI