Slovenija

Kako se spopasti z vročino? Poiščite senco, pijte dovolj vode, omejite aktivnosti

Ljubljana, 19. 06. 2024 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Slovenijo je zajel prvi vročinski val, zato je Arso za vso državo od 14. do 21. ure izdal rumeno opozorilo. Na NIJZ opozarjajo, da lahko vročina škodljivo vpliva na zdravje, zlasti občutljivejših skupin prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v obdobju visokih temperatur lahko škodljive vplive omilimo ali preprečimo.

Kot so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) zapisali na spletni strani, lahko težave preprečimo tako, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto. Ljudem svetujejo, naj zmanjšajo izpostavljenost vročini in se umaknejo v senco, naravo ali hladnejše prostore.

Svetujejo tudi, naj omejijo fizično aktivnost. Na prostem naj bodo fizično aktivni v jutranjih in večernih urah. Svetujejo tudi uživanje lahke hrane v manjših obrokih. "Telesu omogočimo odvajanje toplote s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin," priporoča inštitut.

Daljše obdobje vročine lahko namreč povzroči različne težave in pregretje telesa – kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico (kratkotrajno izgubo zavesti) in vročinsko kap.

Vročina lahko najbolj prizadene starejše, otroke, nosečnice, pa tudi bolnike. Bolj ogroženi so bolniki z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja.

Vročinski val
Vročinski val FOTO: Shutterstock

Po navedbah inštituta lahko vročina prizadene tudi osebe s socialno-ekonomskimi problemi, denimo brezdomce, socialno izolirane in prebivalce, ki imajo slabši dostop do zdravstvenih ustanov. Prizadene lahko tudi posameznike, ki so dodatno izpostavljeni nekaterim dejavnikom okolja, denimo onesnaženemu zraku ali pa imajo slabše bivalne pogoje, pa tudi delavce, ki delajo na prostem, in prebivalce mest.

Ob tem na NIJZ poudarjajo, da v vročih dneh ne smemo pozabiti na druge. "Nekateri ljudje so bolj ogroženi. Bodimo posebej pozorni na znake prizadetosti pri njih. Nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu," svetuje inštitut.

V primeru pregretja moramo osebo umakniti v senco ali hladen prostor. V primeru vročine je nujna takojšnja zdravniška pomoč, med tem pa hlajenje obolelega. Ljudi opozarjajo, naj nezavestnemu ne dajejo tekočine. Svetujejo jim še, naj se z zdravnikom posvetujejo tudi, če imajo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo.

Na inštitutu poudarjajo pomen zaščite pred soncem. V času njegove največje moči med 10. in 17. uro naj si posamezniki poiščejo senco. Zaščitijo naj se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter z zaščitno kremo, ki ščiti pred žarki UVA in UVB. Svetujejo uporabo kreme z zaščitnim faktorjem najmanj 30. S kremo je treba zaščititi kožo, ki ni pokrita z oblačili, na primer obraz, uhlje in hrbtišča rok.

Danes se bodo v večini države temperature po poldnevu povzpele nad 30 stopinj Celzija. Najvišje bodo na jugovzhodu, in sicer do 34 stopinj Celzija. Agencija RS za okolje (Arso) je zato med 14. in 21. uro izdala rumeno opozorilo za vso državo. V osrednji in severovzhodni Sloveniji pa Arso svari tudi pred močnejšimi vetrovi.

Priporočila za preprečevanje poslabšanja zdravstvenega stanja starejših oseb 

Da je nastopil čas visokih temperatur, ki bodo do jesenskih ohladitev pogost razlog za resno poslabšanje zdravstvenega in funkcionalnega stanja starejših ljudi, opozarjajo tudi v UKC Ljubljana. Bolj ogroženi bodo posamezniki, ki prejemajo zdravila za nižanje krvnega tlaka ali odvajanje vode oziroma morajo upoštevati omejitev vnosa tekočine. Izjemno ogroženi bodo onemogli stari ljudje, ki so pri zagotavljanju termalnega ugodja in vnosa tekočine odvisni od drugih oseb. Ne pozabimo večkrat preveriti počutja starostnikov, ki sicer živijo sami, opozarjata Gregor Veninšek, dr. med., vodja Centra za geriatrično medicino Interne klinike in doc. dr. Hugon Možina, dr. med., vodja Internistične prve pomoči Interne klinike UKC Ljubljana.

Splošna priporočila:

1. Zadržujte se v osenčenih in ohlajenih prostorih (ne pozabite na ohlajene javne površine!). V kolikor nimate klimatske naprave, zračite bivališče v nočnem času, čez dan imejte okna zaprta.

2. Uporabljajte ventilator, ki pa v ekstremni vročini ne zadošča.

3. Pijte več vode in to preden začutite žejo. Izogibajte se ledeno hladnim tekočinam, ker lahko le te dražijo prebavila. Ne uživajte pijač, ki vsebujejo alkohol, kofein ali teofilin (pravi čaj), saj slednje učinkovine povečajo izločanje vode. Zaužijte toliko tekočine, da bo boste dnevno izločili običajno količino seča, ki ne sme biti temen. Kakšna je običajna barva in količina seča opazujte v obdobju, ko so temperature normalne.

4. Če nimate učinkovitega hlajenja prostora, se večkrat dnevno hladite s tuširanjem ali kopanjem.

5. Uporabljajte ohlapna, lahka in svetla oblačila.

6. Ne uporabljajte štedilnika, ker ta dodatno segreva prostor.

7. S sosedi, prijatelji ali sorodniki se dogovorite za občasen nadzor.

Zapleti in ukrepi

Večja učinkovitost zdravil za nižanje tlaka ali odvajanje seča 

Ob visokih temperaturah izgubljamo večjo količino tekočine z znojenjem. Večja izguba tekočin poveča učinkovitost zdravil za nižanje krvnega tlaka. Z dodatno uporabo zdravil za odvajanje vode lahko v tem primeru povzročimo prekomerno izsušenost telesa. Zato je v času visokih temperatur koristno: - dnevno merjenje krvnega tlaka sede in stoje (ob rednem jemanju zdravil za nižanje krvnega tlaka slednji lahko nizek najprej stoje, nato pa tudi sede). 2. - dnevno tehtanje.

Kako ukrepati? Če je krvni tlak stoje nizek, zmanjšate ali prehodno opustite odmerek zdravil za nižanje krvnega tlaka. O tem obvestite osebnega zdravnika. Če se telesna masa zniža pod običajno ali ciljno, zmanjšate ali prehodno opustite zdravila za odvajanje vode. O tem obvestite osebnega zdravnika.

Izčrpanost

Znaki toplotne izčrpanosti so:
- močno znojenje,
- onemoglost,
- hladna, bleda koža,
- hiter in šibek pulz, 
- slabost in/ali bruhanje,
- omotica.

Kako ukrepati? Umaknite se v hladnejše prostore. Ležite in razrahljajte oblačila. Pijte po požirkih – obilno. Aktivno se hladite z uporabo vlažnih tkanin in uporabo ventilatorja. Če se bruhanje ne ustavi, takoj poiščite zdravniško pomoč.

Toplotni udar

Znaki toplotnega udara so:
- telesna temperatura nad 39 C, 
- vroča in pordela koža,
- hiter in močan utrip,
- možna je motnja zavesti, krči.

Običajno nastane pri hujših fizičnih obremenitvah v vročem okolju.

Kako ukrepati? Takoj kličete 112! Posameznika umaknete v hladen prostor in ga pričnete hladiti s hladnimi, vlažnimi tkaninami ali hladno kopeljo! Pomembno: posamezniku z motnjo zavesti NE ponujate tekočine!

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zasvobodo22
19. 06. 2024 21.05
+1
prav nobenega vala ni sedim na terasi 21 stopin zraven pa piha precej bol hladen veter
periot22
19. 06. 2024 16.06
+2
Prazno nakladanje meglomešarjev, pojdite na travnik seno grabit pa na njivo okopavati!!!!!!!!
Grma53
19. 06. 2024 12.40
+5
Ni mi jasno, kako naša vlada že 2 leti ve, da mora počivati in omejiti svoje aktivnosti.
Malek
19. 06. 2024 12.00
+7
Samo sem še te pametnjakoviče z NIJZ čakal, da začnejo pametovati, a da je treba piti, pa senco poiskat? Res dobro, da so se oglasili, narod bi verjetno stal cel mesec na soncu brez vode, če nebi imeli teh pametnjakovičev na NIJZ, ki so sami sebi namen, od njih pa nič koristi, razen butalskih nasvetov.
Balerion
19. 06. 2024 11.57
+5
Najbolje se spopadeš, d ane bereš novic. Verjetno še opazil ne boš, da je kaj prevroče, saj je 30 stopinj normalno za Junij.
Anion6anion
19. 06. 2024 11.43
+10
Naj gredo tile iz Nijz na gradbisca in preprečijo delo na vročini delavcem .
Anion6anion
19. 06. 2024 11.42
+8
Še sreča da imamo Nijz in tam z visokimi plačami 500 "strokovnjakov" ki mi povedo da moram v vročini več piti in ostajati v senci.
bu?e24 1
19. 06. 2024 11.15
+5
Gdaj bo cepivo za sonce
Kucel
19. 06. 2024 10.45
+11
Ali lahko podatek, koliko strokovnjakov in koliko mesecev so potrebovali, da so prišli do tega zaključka.
Abica
19. 06. 2024 10.28
+8
Senca in voda.... Hvalaaaaa za nasvet...
jedupančpil
19. 06. 2024 10.22
+9
kva mi vse to plačuujemo ej... normaln človk ve da more pit pa jest .... če si pa jolbe ti tud nijz ne pomaga
generaly
19. 06. 2024 10.22
+9
Vsak leto iste bedarije pisete...
mojcd
19. 06. 2024 09.59
+8
Ali pa samo UZIVAJTE POLETJE!!!!!!!!!!!! Samo 30 je ljudje!!!!!
Delavec_Slo
19. 06. 2024 09.15
+11
A niso tile od nijz pred dvemi leti delili nasvete cepimo se da prej gremo pod zemljo!
bu?e24 1
19. 06. 2024 11.16
+4