Slovenija

Kako se pripraviti in kako regenerirati po maratonu?

Ljubljana, 19. 10. 2024 19.06 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tjaša Dugulin
Komentarji
0

Na tisoče tekačev je že v nizkem startu pred jutrišnjo preizkušnjo v prestolnici. Tiste glavne priprave oziroma treningi so seveda že mimo, velja pa tik pred zdajci vseeno upoštevati nekaj koristnih napotkov, sploh če se največjega športno-rekreativnega dogodka v državi udeležujete prvič, svetujeta tekaški trener in strokovnjak za prehrano.

Tekaški trener Urban Praprotnik svetuje, da dan pred maratonom izkoristite za počitek. "Predlagam, da ohranimo hojo, če kdo želi teči, tudi ni problema, ampak naj ne bo tek preveč naporen, preveč dolg, ampak v bistvu nekaj lahkotnega. Seveda pojdimo tudi zgodaj spat," pove.

Kaj jesti dan, jutro prej? 

Prehranski strokovnjak dr. Leon Bedrač pove, da so primerne testenine, riž, različne kaše, kruh, predvsem bel kruh, pa tudi različni sladkorji, na primer sadni sokovi ali pa sladko sadje. "Recimo, za enega 70-kilogramskega posameznika tam 500 do 700 gramov ogljikovih hidratov. Za zajtrk, tri do štiri ure pred tem pa lahko zaužijemo kruh z medom, marmelado ali pa kakšne kosmiče. Tisto, česar smo vajeni," je povedal.

In kaj zaužiti med tekom?

Prehranski strokovnjak pove, da so najbolj praktični energijski geli in pijače. "Tudi kakšni sladkorni bomboni. Na vsakih pet kilometrov so postojanke in si lahko postrežejo s sadjem ali pijačo, če nimajo s sabo," je povedal.

Kako se za maraton obleči?

"Vremenska napoved je nekako takšna, da bodo kratki rokavi in kratke hlače idealno oblačilo. Morda ne za 10 kilometrov, ker je ob osmih start in je relativno hladno, sploh za tiste počasnejše tekače bodo morda dolgi rokavi v redu," svetuje tekaški trener.

V primeru, da bi ugotovili, da smo svoje sposobnosti precenili, trener svetuje, da je pomembno, da si ne govorimo, da je vse v glavi. "Kajti glava nam zelo pomaga in nas tudi čuva. Dejansko, če je neko slabo počutje, začnimo hoditi. Ne se siliti v to, da moraš teči! Pet minut, 10 minut teka, pol minute hoje, pa bomo bistveno lažje opravili to daljšo razdaljo," svetuje.

27. Ljubljanski maraton
27. Ljubljanski maraton FOTO: Aljoša Kravanja

In po maratonu?

Po zaključenem maratonu pa je zelo pomembna tudi regeneracija. "Ko zaključimo maraton, ne obstojmo na mestu, ampak hodimo naprej. Prekiniti visoko intenzivno gibanje s stojo na mestu ni dobro, ker nam lahko zelo hitro pade krvni tlak. In potem v naslednjem dnevu, dveh, treh ni treba, da tečemo," pove Praprotnik. "Za razliko od hrane pred maratonom in med maratonom pa po maratonu postane ključnega pomena zadosten vnos beljakovin," je zaključil dr. Bedrač.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.