Slovenija

Vročina se stopnjuje

Ljubljana, 15. 07. 2007 15.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Naše kraje je zajel vročinski val. Temperature so se dvignile nad 30 stopinj Celzija, morje pa ima le nekaj stopinj manj.

Slovenijo je zajel vročinski val
Slovenijo je zajel vročinski val FOTO: Reuters

Slovenijo je zajel doslej najmočnejši vročinski val v tem poletju. Temperature so se povzpele do 34 stopinj Celzija, jutri bo še bolj vroče. Vročina se bo po napovedih stopnjevala do sredine tedna, ko naj bi se potili celo ob 37 stopinjah. Pretirane ohladitve tudi v morju ne bo, saj se ob jadranski obali temperatura vode večinoma giblje okoli 25 stopinj Celzija. Več o vremenu =>

Previdnost ni odveč

V vročini trpijo tudi živali in tudi one morajo dovolj piti
V vročini trpijo tudi živali in tudi one morajo dovolj piti FOTO: Reuters
Nekateri ljudje so zdravstveno bolj ogroženi. Bodite posebej pozorni na znake prizadetosti pri dojenčkih in malih otrocih, starejših ljudeh, duševno prizadetih ter pri ljudeh s kroničnimi obolenji, predvsem pri srčnih bolnikih in ljudeh s povišanim krvnim pritiskom. Inštitut za varovanje zdravja Inštitut za varovanje zdravja

V vročih dneh je treba biti previden. Prvo pravilo je ustrezna zaščita pred sončnimi žarki. Posebej med 11. in 15. uro je bolje ostati v senci, če to ni mogoče, pa se zaščitimo s kremo za sončenje, sončnimi očali in pokrivali. Pomembno je tudi piti dovolj tekočine, pri čemer pa se ni priporočljivo zatekati k alkoholu. Ta namreč spodbuja nastanek vročinskih stanj.

Daljše obdobje hude vročine lahko povzroči resne zdravstvene težave, na primer kožne izpuščaje, utrujenost, vročinske krče, motne zavesti, vročinsko izčrpanost pa tudi vročinsko kap, opozarja Inštitut za varovanje zdravja. Najbolj so ogroženi otroci do četrtega leta starosti in starejši od 65 let, poleg njih pa tudi kronični bolniki, ki se zdravijo z nekaterimi vrstami zdravil, ljudje s prekomerno težo in tisti, ki opravljajo delo na prostem.

Kako se zaščititi?

Bodite pozorni na kakovost hrane, ki jo uživate. V vročini se hrana hitreje pokvari, zato obstaja večja nevarnost zastrupitev. Hrano shranjujte v hladilniku. Pozorni bodite predvsem na mesne izdelke ter izdelke, ki vsebujejo jajca ali mlečne beljakovine. Sadje in zelenjavo dobro umijte. Inštitut za varovanje zdravja

Vsak dan je treba spiti vsaj dva litra brezalkoholne pijače, najbolje vode. Kofeinu, alkoholu in močno sladkanim pijačam je med najhujšo pripeko najbolje reči ne, saj povečajo odvajanje tekočine iz telesa in torej tudi možnost dehidracije. Pretirano ohlajene pijače pa lahko povzročijo želodčne krče.

Priporočljivo je zadrževanje v hlajenih prostorih, telesu pa dobro dene tudi hladna prha. K boljšemu počutju lahko veliko pripomorejo tudi ohlapna, lahka oblačila svetlih barv.

Opozorili smo že, da se je soncu bolje izogniti ali pa se mu vsaj nastavljati dobro zaščiten. Ukvarjanje s športom je seveda vedno dobro, a je aktivnosti priporočljivo omejiti na jutranje in večerne ure. In še opozorilo: Hrana se poletu hitreje pokvari, zato previdnost ni odveč.

Navodila za zaščito Inštituta za varovanje zdravja =>

Nikar na plažo brez zaščite!
Nikar na plažo brez zaščite! FOTO: Reuters

Poletja bodo vedno toplejša

Strokovnjaki opozarjajo, da bodo poletja v Evropi zaradi globalnega segrevanja vedno toplejša, na vročinske šoke se bo tako treba kar navaditi.

Da je to lahko izjemno nevarno, smo lahko občutili julija in avgusta 2003. V najbolj vročem poletju v pol tisočletja je umrlo več deset tisoč ljudi, večinoma ostarelih. Najkuje je bilo v Franciji, Italiji in Španiji.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srecnii
16. 07. 2007 13.44
včer sem bil na slo.obali in me je sonce tako užhgalo, da sem čisto rdeč, budala sem, ker se nisem namazal in sem bil skoz v vod., danes pa sem doma in si polagam brisače na telo,ker me peče,kot, da bi
tomazbodner
16. 07. 2007 07.02
To je posledica zgresene okoljevarstvene politike EU. Vse je bilo usmerjeno k eliminaciji prasnih delcev, saj, nic pa ni bilo storjenega za zmanjsanje koncentracij CO2. A res ni tako tezko, samo nekaj volje je potrebne, pa par kemikov in biologov. Pri tleh se CO2 lahko s fotosintezo razgradi, torej je potrebno veliko zelenja (namesto, da se pritozujete, posadite nekaj dreves ter skrbite zanje), v atmosferi pa bo treba najti formulo, ki ali CO2 razgradi tam, ali pa ga naredi dovolj tezkega, da se spusti nizje, ker ga lahko razgradimo. Seveda bo potrebna nekoliko bolj premisljena formula, ker kislega dezja tudi imamo ze prevec. Potem je pa se vprasanje ozona - medtem, ko evropske agencije uporabljajo milijarde dolarjev za raziskovanje Marsa in Lune, bi se lahko naslo tudi par milijonov za izstrelitve nekaj tankov O3. Vse to se bi dalo storiti, a si tisti, ki bi lahko kaj naredili, raje zatiskajo oci, ali pa se poskusajo preseliti na kak drug planet, ter so Zemljo ze odpisali...
DarthRevan
15. 07. 2007 22.04
Človek bi mislil, da ni treba delat lih 18 ur na dan in da včas ostane tud cajt za kaj drugega... Sam ja, Komar, vsi razen tebe smo navadne lenobe ker pač delamo samo 8, 9 ur na dan....takle mamo ;)
valfar@gmail.com
15. 07. 2007 22.00
mitjasen: ne kopam se ravno v denarju, sem pa zadovoljen s svojim zivljenjem, in ne visim non stop tu gor, ter pljuvam po vsem in vseh, samo zato ker sem zajebal življenje, in sem tam brez veljave :)
Digger
15. 07. 2007 21.32
Človek bi mislil, da taki faliranci svoj čas namenjajo čemu bolj koristnemu - npr. delu ali izobraževanju. Pa internet elektriko plačevat tudi ni ravno zastojn...
mitjasen
15. 07. 2007 20.10
kaj bo tebi plača koristla ko si boš lahko v kratkem še samo rit z njo brisal,misliš da te bo keš rešil? :)
valfar@gmail.com
15. 07. 2007 18.15
Hehe 24ur komentarji so itak raj za zafrustrirane falirance ki imajo v najboljšem primeru minimalno plačo, potem pa samo jokajo gor. A prijatlov nekateri nimate, da bi njim tarnali? :>
Digger
15. 07. 2007 13.36
Uau ej, a to si se ti sam spomnu? Cel frajer... NOT.
Jožajoža
15. 07. 2007 13.27
v tej deželi imajo pasje življenje tudi ljudje.in to v deželi, ki bi baje naj bila v EU, a v EU za to ne vedo nič.