Slovenija

Kako se odpovedati kajenju?

Bruselj, 30. 01. 2007 09.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ministrstvo za zdravje v prizadevanjih za zmanjševanje števila kadilcev predstavlja možnosti, kako opustiti kajenje.

Kot je poudaril Tomaž Čakš z Medicinske fakultete v Ljubljani, so sredstva, potrebna za intervencije pri zmanjševanju števila kadilcev, manjša, kot pa za zdravljenje bolezni, ki jih kajenje povzroča. Zato se je po njegovem mnenju še posebej treba posvetiti nosečnicam, pacientom v bolnišnicah, mladim in ljudem z nižjimi dohodki ter jim z različnimi pristopi poskušati pomagati pri premagovanju odvisnosti od kajenja.

Ob dnevu brez cigarete, ki bo 31. januarja, so na ministrstvu za zdravje predstavili možnosti pomoči pri odvajanju od kajenja. Kot je ob tej priložnosti dejal minister za zdravje Andrej Bručan, je "letos, ko uvajamo spremembe zakonodaje, s katerimi si prizadevamo Slovencem zagotoviti s tobačnim dimom neonesnažen zrak, ta dan še toliko bolj pomemben". Del celovitega nadzora nad tobakom pa je po Bručanovem prepričanju tudi vzpostavljanje različnih programov opuščanja kajenja in zdravljenja odvisnosti od tobaka.

Kar 87 odstotkov kadilcev za prepoved

Cigareta
Cigareta FOTO: POP TV

Bručan tako meni, da lahko zaradi velike javne podpore predlogu novele zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov računamo z uspehom ne samo pri sprejemanju, ampak tudi pri izvajanju načrtovanih sprememb. Te po izkušnjah drugih držav, ki so jih že uvedle, vplivajo tudi na večje opuščanje kajenja.

V Sloveniji je na voljo več različnih oblik pomoči pri odvajanju od kajenja. Kot je povedal minister, smo ena redkih držav, ki v okviru zdravstvenega zavarovanja v primarnem zdravstvu že več let brezplačno zagotavlja program svetovanja odvajanja od kajenja, ministrstvo pa je v preteklem letu podprlo tudi vzpostavitev telefonske linije za pomoč pri odvajanju od kajenja.

Posebna pomoč mladim kadilcem

Slovenija naj bi do poletja sprejela novi protikadilski zakon, ki naj bi zvišal starostno mejo za kajenje in prepovedala cigareto v vseh delovnih in javnih prostorih brez izjem, ki jih dovoljuje sedanji zakon.
Ministrstvo pa namerava v prihodnje zaradi strožjih omejitev glede kajenja na javnih in delovnih mestih več pozornosti nameniti tudi oblikovanju in vzpostavljanju učinkovitih programov promocije opuščanja kajenja v različnih delovnih okoljih in predvsem podpirati programe, ki so namenjeni mladim kadilcem. Ravno ti, kot je dodal Bručan, začenjajo kaditi bolj zgodaj in prej postanejo redni kadilci, s čimer pa se povečuje tudi tveganje, da prej obolijo za s kajenjem povezanimi boleznimi.

Irska, Italija, Švedska ... celotna EU?
Glede na raziskave, ki so jih opravili v Sloveniji, se s prepovedjo kajenja v vseh zaprtih prostorih strinja kar 87 odstotkov kadilcev, je poudaril Andrej Bručan
Glede na raziskave, ki so jih opravili v Sloveniji, se s prepovedjo kajenja v vseh zaprtih prostorih strinja kar 87 odstotkov kadilcev, je poudaril Andrej Bručan FOTO: POP TV
Kiprianu poziva vse članice, naj sledijo zgledu Irske, in upa, da bodo imele do konca njegovega mandata, to je do konca leta 2009, vse države EU enotno protikadilsko politiko.

Evropski komisar za zdravje Markos Kiprianu bo danes v Bruslju pozval k prepovedi kajenja v zaprtih javnih prostorih v vseh državah Evropske unije. Poziv bo na vse članice Unije naslovil ob zagonu trimesečnega javnega posvetovanja o prepovedi kajenja v zaprtih prostorih zunaj doma. Takšno popolno prepoved kajenja uveljavlja samo Irska, čeprav v vseh državah veljajo določeni omejevalni ukrepi. Slovenija naj bi strožji protikadilski zakon sprejela do poletja.

Evropska komisija z današnjim dnem objavlja protikadilsko zeleno knjigo in tako sproža vsestransko razpravo, s katero želi spodbuditi širjenje irskega zgleda po drugih članicah Unije. Irski, ki je popolno prepoved uvedla leta 2004, so s strogimi ukrepi sledile Italija, Malta in Švedska.

Cigarete
Cigarete FOTO: Marko Kunst

Italija, Malta in Švedska dovoljujejo ločene in dobro zračene kadilske kotičke v restavracijah in barih. Tej trojici naj bi junija sledili Estonija in Finska, prihodnje leto pa še Francija, ki naj bi sicer naslednji teden uvedla prepoved kajenja v knjižnicah, bolnišnicah in pisarnah.

Kako je s kajenjem v inštitucijah EU?

Z novim letom je cigareta popolnoma prepovedana v vseh stavbah Evropskega parlamenta in v Evropski komisiji, medtem ko na Sodišču Evropskih skupnosti uradne prepovedi za zdaj ni. Kaditi je dovoljeno tudi v poslopjih Sveta EU in Računskega sodišča, a le v posebnih prostorih za kadilce.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
30. 01. 2007 17.40
cerar100,...... kar se mene tiče je to super, samo da mi ne dimijo podnos,...važno je ko bom prišel v lokal, da ne bo več kot v Padski nižini in da bom odšel ven neprekajen,....če jim pašejo mamila naj jih jemljejo to me prav nič ne moti ,...moti me nikotinski dim ......
vali13
30. 01. 2007 17.14
Kje bo država našla denar v kolikor bodo vsi prenehali kaditi ? Verjetno bodo nadoknadili pri povišanju cen kruha in mleka !
cerar100@volja.net
30. 01. 2007 16.45
Saj mladi če ne bodo smeli kaditi bodo pa prešaltali na droge. Je mogoče to bolje?
johva@email.si
30. 01. 2007 14.43
Če imajo za cigarete, imajo tudi za vse ostalo. A ne bi bilo bolje, da bi se malo bolj ukvarjali z lačnimi? Mislim, da jih je pri nas vedno več!!!!
phoebus@apollonus.net
30. 01. 2007 14.29
mkoc: alkohol v nizkih količinah koristi. Cigatera tudi v nizkih količinah škoduje. Po tej logiki bi lahko rekel da tudi travco, tabletke, še sploh pa koko, hedonistično uživaš :-/
mkoc@email.si
30. 01. 2007 11.36
Absolutno podpiram! Čeprav se mi zdi tudi škoda - do tega so dejansko pripeljale množice kroničnih, živčnih odvisnikov od tobaka, ki ne morejo zdržat že dve uri brez cigareta in ki kadijo zaradi navade... Naj**ali ba bomo tudi taki "kadilci", ki kadimo izključno zaradi užitka in le ob priložnostih ter večinoma kakovosten tobak, pipe, cigare ipd. Razlika je taka, kot je razlika med kroničnim pijančkom, ki vsepovsod hodi s steklenico poceni vina v žepu in človekom, ki ob kosilu ali večerji konzumira kakovostno vino iz hedonističnih namenov in v razumnih količinah. Ali je pravično dati vse pod isti imenovalec? Če ni, kako izpeljat ločevanje?
MihaSlo
30. 01. 2007 11.34
Tukaj nekdo ne razume kaj pomeni POPOLNA prepoved kajenja...