Slovenija

Kako preveriti, če so vaše zdravstvene storitve pravilno obračunane?

Ljubljana, 12. 07. 2024 12.53 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
26

Prav vsak pacient lahko prek portala moj.zzzs.si preveri, ali je njegov zdravnik pravilno zabeležil in posledično zavarovalnici tudi obračunal opravljene storitve. Postopek je povsem enostaven, v primeru, da opazite morebitna neskladja, pa zadevo lahko tudi prijavite.

Kot je razvidno tudi s spletne strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), do podatkov lahko dostopate z uporabo digitalnega potrdila za fizične osebe, ki ste ga pridobili pri ministrstvu za digitalno preobrazbo (potrdila SIGEN-CA in SIGOV-CA), Novi ljubljanski banki, Pošti Slovenije, Halcomu ali Rekonu. Dostop s službenim digitalnim potrdilom, ki je izdano na fizično osebo in podjetje, ni mogoč.

Portal mojzzzs.si
Portal mojzzzs.si FOTO: Posnetek zaslona ZZZS

Do podatkov lahko dostopate tudi prek sistema SI-PASS, kjer se je možno prijaviti z digitalnim potrdilom (osebnim ali službenim) ali z mobilno identiteto smsPASS, s pomočjo katere je možen varen dostop iz mobilnega telefona. Prek sistema SI-PASS je možna prijava tudi z elektronsko osebno izkaznico tako z uporabo čitalnika kartic kot z mobilno aplikacijo eOsebna.

Ko vstopite v portal izberete zavihek "Zdravstvene storitve". 

Prijava napake na portalu moj.zzzs.si
Prijava napake na portalu moj.zzzs.si FOTO: Posnetek zaslona ZZZS

Ko odpremo zavihek, se nam prikažejo izdatki, ki so bili plačani za zdravstvene storitve, izvedene v Sloveniji. Del cene zdravstvene storitve krije obvezno zdravstveno zavarovanje (OZZ), del pa prostovoljno zdravstveno zavarovanje (PZZ). Delež OZZ in PZZ je različen pri različnih zdravstvenih storitvah.

Izdatki so prikazani po letih od leta 2013 dalje in se mesečno posodabljajo (vsak mesec). Že objavljeni podatki za tekoče leto se lahko spremenijo zaradi ugotovitev nadzora in na tej podlagi prejetih popravkov obračuna storitev.Vrednosti za nekatere zdravstvene storitve na primarni ravni (pri splošnem/družinskem zdravniku, otroškem oz. šolskem zdravniku, zobozdravniku, ginekologu) ne vključujejo celotne vrednosti zdravstvenih storitev, ki jo ambulante teh zdravnikov prejmejo za opravljeno delo. ZZZS plača dodaten znesek glede na število in starost za njih opredeljenih oseb, ne glede na število opravljenih storitev (t.i. glavarina).

Podatki o opravljenih storitvah
Podatki o opravljenih storitvah FOTO: Posnetek zaslona ZZZS

V primeru, da ste med prikazanimi podatki naleteli na napako, kliknite na "Napačni podatki?". 

Preprečimo nepotrebno zapravljanje, goljufije in korupcijo v zdravstvu  

Če ste odkrili, da podatki o vaši storitvi, ki so objavljeni na spletnem portalu, ne držijo ali so pomanjkljivi, sumite pa, da ne gre za administrativno napako, temveč namerno nepravilnost (nepotrebno zapravljanje, goljufijo ali korupcijo), jo prijavite. Zagotavljamo skrbno varovanje podatkov o prijavitelju, možne so tudi anonimne prijave. Vsako e-prijavo bomo na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije proučili in ustrezno ukrepali. Več o tem.

Prijava napake na portalu moj.zzzs.si
Prijava napake na portalu moj.zzzs.si FOTO: Posnetek zaslona ZZZS

Za prijavo enostavno sledite navodilom in pošljite elektronsko sporočilo ustrezni ustanovi. 

Govorili smo z več pacienti, ki so ugotovili, da so njihovi zdravniki ZZZS-ju obračunali več ali pa celo druge storitve, kot so jih dejansko opravili. Mama dveh otrok pravi, da so strokovnjaki opravili 4 ure terapije, zabeležili pa 30 ur, psihiater je za sedemminutne obravnave 25-letnika obračunal vedenjske psihoterapije in druge tehnike, čeprav te v tako kratkem času niti niso mogle biti izvedene, tretjo sogovornico pa je osebje prosilo, če lahko termin na svojo kartico odstopi drugemu pacientu. Zveza pacientov poroča, da poznajo še več podobnih primerov.

Kako odgovarjajo ZZZS, inšpektorat, ministrstvo in Zdravniška zbornica si lahko preberete v članku: So zdravniki obračunavali več storitev, kot so jih dejansko opravili?

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rravnikar
13. 07. 2024 11.36
To je že ok, da ta možnost obstaja; a gre za "kosti z zelo malo mesa". Gre za dogovorjene cene in administrativno birokratski obračun, ki nam veliko povezave s stroko oz. strokovno vsebino obravnave. Ta moznost kontrole bi imela bistveno bolj pomembno funkcijo, če bi od svoje zavarovalnice - ZZZS bolnik res lahko v razumnem roku terjal in izterjal pravice/storitve, za katere plačuje. Za vse v čakalnih vrstah zaradi premajhnih kapacitet javnega zdravstva pa je poudarjanje te možnosti in medijski lov na ugotovljene ali možne zlorabe izvajalcev bolj slamnati mož.
gizmo49
12. 07. 2024 19.02
in kaj se zgodi ce je nepravilen ga bo fides pod preprogo stlacil
paru
12. 07. 2024 17.28
+1
Bedarija! Jaz sem pacient , bolan, in naj bi preverjal kaj vse je zaračunal zame zdravnik. Jaz svoj denarni prispevek zaupam, pod nujno, ne prostovoljno ZZZS. In potem naprej nič več ne vem kaj se z mojim denarjem dogaja! ZZZS bi moral preverjati kaj dohtarji in tudi ostali nosilci v zdravstvu zaračunavajo. Vem pa, iz lastne prakse, da goljufajo. Moj pregled pri urologu v Diagnostičnem centru Bled je trajal 30-50 sekund in siguren sem , da je urolog zaračunal krepko več kot te sekunde. Pri prejšnje urologu je bil vedno UZ
paru
12. 07. 2024 17.34
...nadaljujem pri prejšnjem urologu je bil vedno UZ, pregled, rektalni za prostato, PSA..., tu pa si je vzel le 30-50 sekund, zaračunal pa kdo ve kaj. In jaz, kot bolnik, naj bi preverjal kaj je zaračunal. kER zzzs NE OPRAVI SVOJEGA DELA, SE NE BI SMELA IMENOVATI ZAVAROVALNICA. ZZZS zdravniki bi morali delati*štih probe* , klicati paciente in jih izprašati kaj so jim dejansko storili. V primeru goljufij bi morali strogo kaznovati zdravnika in zadeve bi se uredile same po sebi!
Slavko Badič
12. 07. 2024 16.20
To je praksa pri veliko zobozdravnikih. Zato imajo nekateri zobozdravniki stalno izpolnjeno normo ob tem, da delajo precej manj.
Slavko Badič
12. 07. 2024 16.21
+1
…in to je tudi na splošno precej večji problem, kot se zdi. Na tak način iz ZZZSja ponikne ogromno denarja vsako leto.
medusa
12. 07. 2024 15.44
In bodo podaljsali stavko...Med stavko se veliko pise in nic ne dela...
Karikiram
12. 07. 2024 15.18
+1
Tresla se je gora,rodila se je miš. Ja kaj pa potem tok zaposlenih na zzzzsju?
zmerni pesimist
12. 07. 2024 14.34
+3
Ali nimamo ljudi z dobro plačo ki bi morali za to skrbeti ali si vsi malo delijo
ivan z Doba
12. 07. 2024 14.26
+6
Največji javni sistemi najbolj kradejo iz zdravstvene blagajne.
Protoc
12. 07. 2024 14.20
+1
Noče se narod upreti, pa da si bog..cel sistem se je porušil od papirologije, zdravstva, migracij, razprodaja Slovenije, dviganje cen..
Rožice so zacvetele
12. 07. 2024 14.23
+1
Ne boste verjeli
12. 07. 2024 14.18
+6
Saj tudi davkarija zahteva od podjetij, da preverjajo, če so njihovi poslovni partnerji pridni plačniki davkov ali pa so davčni goljufi. Če jaz nekaj kupim, je moja PRAVICA (ne dolžnost), da preverim prejeto količino, kakovost, ustreznost, ...), ne pa da bi MORAL preverjati, ali je tisto, kar sem kupil, ukradeno, nabavljeno brez davkov, ali ima prodajalec davčne in druge dolgove, ali plačuje zaposlenim plačo in prispevke, ... KR NEKI!
zmerni pesimist
12. 07. 2024 14.16
-2
Meni so važne njihove storitve ne pa računi
Slavko Badič
12. 07. 2024 16.22
…a res? Saj to je povezano s storitvami, ki jih dejansko ne dobiš, brihta.
123soba
12. 07. 2024 14.07
+4
Res vsak pacient po opravljeni storitvi, na katero je čakal bistveno predolgo, bo na koncu preverjal še račune, nameso lenih inšpektorjev. Res je tobizjava leta 2024 in potem naj dohtarja še prijavi. Nazadnje bo umazan pacient, vrane pa itak skupaj letite. Račune preverjajte novinarji, imate dost cajta. Še posebej radi jih preverjate po gostilnah na Hrvaškem.
dakoto
12. 07. 2024 13.41
+11
Vsem ki delajo v zdravstu je potrebno še enkrat jasno in glasno povedat,da je kartica zdravstvenega zavarovanja plačilna kartica !!! Če ste mi zaračunali preveč, nisem dobil oz. slabo opravljena storitev ste mi kradli iz računa...
Janez Novak 13
12. 07. 2024 13.28
+7
Ja, in tukaj se vidi, kako privat sektor mastno zaračuna kakšne storitve: cirkumcizija v javnem zdravstvu pod 60 EUR, privat pa 1.000+ EUR.
Nightingale
12. 07. 2024 15.04
Uporabnik1888402
12. 07. 2024 13.27
+2
In tudi, ce so, mi bo kdo denar?
Splohnič
12. 07. 2024 13.17
-2
Čestitam, zdaj ste pa še zadnji žebelj zabili v javno zdravstvo. Kot da ni javna skrivnost, da ZZZS že desetletja sili izvajalce v povečevanje števila storitev na škodo normativov, in dovoljuje njihovo virtualno obračunavanje, ker je zato sistem finančno vzdržen. Zdaj bodo pa pacienti iskali "zdravniške goljufije", zdravniki bodo pa vsi začeli delati po dejanskih normativih, potem nam pa samo še čudež pomaga, če javno zdravstvo preživi. Bravo zveza pacientov, ste našli in potegnili kritično opeko, da se cel zid sesujete
r h
12. 07. 2024 13.13
+1
Kdo ima danes še čas, da bo kontroliral zdravstvene lopove in obveščal ZZZS, kako kradejo denar. Saj kradejo vam, nam samo dvigujejo na ta račun premije.
patriot11
12. 07. 2024 13.12
+3
A zdaj bo vsak pacient inšpektor in bo kontroliral ter prijavljal zdravnika !!??