Slovenija

Kako preprečiti, da bi javno zdravstvo ostalo brez vrhunskih zdravnikov?

Ljubljana, 12. 09. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 5 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maja Kos, 24UR ZVEČER
Komentarji
170

Medtem ko v bolje plačane službe bežijo medicinske sestre in zdravniki in ko ni jasno, ali bodo v mariborskem kliničnem centru ostali brez onkologije, so na zdravstvenem ministrstvu razgrnili spremembe javnega in zasebnega sektorja. Zdravniki v javnem zdravstvu ne bodo mogli več delati za zasebnika na samoplačniškem trgu. Glavna točka novele zakona o zdravstveni dejavnosti pa so podjemne pogodbe. Zaposlene naj bi za delo motivirali z manj obdavčenimi podjemnimi pogodbami, olajšava pa bo veljala le, če bodo podjemno pogodbo sklenili s svojim delodajalcem. Je to rešitev ali nas čaka prebeg preostanka javnega zdravstva v zasebni sektor? Kje je zdravstvena reforma, ki jo je premier obljubljal za leto 2024? Kaj se dogaja z najdlje trajajočo stavko zdravnikov v zgodovini Slovenije? V oddaji 24UR ZVEČER smo gostili ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Zdravniki ostro o noveli zakona
    03:16
    Iz SVETA: Zdravniki ostro o noveli zakona
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z zdravstveno ministrico
    08:54
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z zdravstveno ministrico

Predstavitev predloga zakona o zdravstveni dejavnosti je tekla kot po tekočem traku za posamezne strokovne zbornice. "Zagotovo bo sproženo tudi nekaj nelagodja med posameznimi izvajalci zdravstveinh dejavnosti. V to smo prepričani, morda celo neke večje omejitve," je dejala predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman.

Zdravniki v javnem zdravstvu namreč ne bodo mogli več delati za zasebnika. In če bodo zdravniki sklenili podjemno pogodbo s svojim delodajalcem, bodo zaradi manj obdavčenega tipa te pogodbe bolj motovirani za dodatno delo, so prepričani na ministrstvu Valentine Prevolnik Rupel.

Pa bodo res? Še vedno odmeva primer odhoda dveh pediatrov iz Zdravstvenega doma Ljubljana Bežigrad na novo delovno mesto pri zasebniku, zaradi česar je brez zdravnika ostalo 2500 otrok in mladostnikov, prav tako pa tudi okoli 600 odraslih. "Nič čudnega ni, če si marsikdo v skrbi zase priskrbi službeno okolje z manj stresa," je avgusta letos dejala pediatrinja v ZD Ljubljana, v enoti Moste-Polje Marija Burnik.

Ob tem je v ljubljanskem zdravstvenem domu polovica pediatrov blizu upokojitve, nove zdravnike pa zaradi velikih obremenitev težko privabijo in zadržijo. Ne pozabimo, kako je še lanskega januarja izgledalo za bežigradom, ko je na vpis h dvema novima zdravnicama čakala nepregledna, prezebla vrsta pacientov. Prizori, ki jim v samostojni državi leta 2023 ne bi smeli biti nikoli priča.

Zdaj smo leta 2024. "Zdravstvena reforma je predvidena za leto 2024. Takrat se bo začela izvajati, do takrat pa gasimo požare," je decembra 2022 napovedoval predsednik vlade Robert Golob.

Prišli pa smo celo do tega, da onkološki bolniki pišejo odprta pisma: Neznosen hrup. Zadušljiva, smrdljiva klet mariborske onkologije, kjer na obravnavo čakaš vse do večera. Dolge kolone pacientov, ki na kemoterapijo čakajo na hodnikih. Tu so še ropot, tresenje in brnenje gradbene mehanizacije, ki z nadgradnjo oddelka zamujo eno leto.

Zdravniki
Zdravniki FOTO: POP TV

Medtem predstojnica Oddelka za onkologijo UKC Maribor Maja Ravnikar: "Se kdo vpraša, kaj bo na nacionalnem nivoju z onkološkim zdravljenjem in z bolniki, če bomo zaprli naš oddelek in prelili vse skupaj na onkološki inštitut? Konec koncev smo lahko jutri mi na isti strani. Si to želimo? Jaz si ne."

Vršilka dolžnosti ljubljanskega onkološkega inštituta Janja Ocvirk pa meni, da bi se v tem primeru najverjetneje podaljšale čakalne dobe na obsevanje, vzpostavile bi se čakalne dobe za sistemsko zdravljenje. "Nenezadnje bi prišli celo do absurdne situacije, ko imamo v Sloveniji na voljo številna nova zdravila za zdravljenje raka, mi pa ne bi imeli ne kadra, ne prostorov kjer bi te bolnike zdravili," je dejala.

Bo kadre torej prinesla prepoved dela izven javne zdravstvene mreže, na samoplačniškem trgu? "Imamo posamezne stroke, ki so izrazito zasebne in ne bodo nikoli v večji meri v javnem sektorju. Recimo plastična krirugija, da se ne godilo da bomo ostali v državnih institucijah brez vrhunskih kirurgov na tem področju," je dejala predsednica Zdravniške zbornice Bojana Beović.

'Ne moremo predvideti odločitve vsakega posameznega zdravstvenega delavca'

Kako torej preprečiti, da bi javno zdravstvo ostalo brez vrhunskih zdravnikov? V oddaji 24UR ZVEČER smo gostili zdravstveno ministrico Valentino Prevolnik Rupel. Slednja poudarja, da v javno zdravstveno mrežo sodijo tako javni zdravstveni zavodi kot koncesionarji. "Želimo ohraniti javno zdravstveno mrežo in zaposlene v javni zdravstveni mreži. To je tudi namen novele zakona o zdravstveni dejavnosti," je bila jasna.

Pojasnila je, da ima predlagana novela predvsem dva cilja: motivirati zdravstvene delavce, da čim več dela opravijo v javnih zavodih, ter regulacija koncesionarstva. Prvo želijo doseči z ugodnostmi za zdravstvene delavce, s podjemnimi pogodbami, ki so manj obdavčene. Pri regulaciji koncesionarjev pa želijo zagtoviti, da bi bilo manj prehajanja, s čimer bi po njenem mnenju regulirali celotno javno zdravstveno mrežo. "Ob tem vemo tudi, da zaposleni v javnem zdravstvenem zavodu po osnutku novele ne bodo mogli več opravljati samoplačniških storitev."

Ministrica za zdravje
Ministrica za zdravje FOTO: Luka Kotnik

Meni sicer, da se bo kljub motivaciji zdravstvenega osebja, da ostanejo v javni zdravstveni mreži, nekaj zdravnikov odločilo za odhod v samoplačništvo. "Ampak tega žal ne moremo preprečiti. To je nekaj, kar se dogaja v celotni Evropi," je dejala.

Vedo sicer, koliko dejavnosti se opravi v javnih zavodih, koliko pri koncesionarjih, koliko samoplačniško. Poudarja pa, da ne morejo napovedati odločitev vseh zdravnikov, ki jih imajo trenutno v javni zdravstveni mreži: "Ne moremo predvideti odločitve vsakega posameznega zdravstvenega delavca."

Prav tako ne ve, kako bi slednje vplivalo na čakalne vrste, saj so tudi te močno odvisne od odločitev zdravstvenih delavcev. Dodaja pa, da je sicer njihova prva skrb, da prebivalcem zagotovijo neprekinjeno zdravstveno oskrbo 24 ur na dan.

Odšli so radiologi, pediatri, kako bodo pogasili te požare? "Na ministrstvu ne pripravljamo zgolj te novele zakona. Pripravljamo tudi številne druge ukrepe. Pristopili so tudi k pregledu cen, pristopili smo k pregledu kategorizacije bolnišnic za plačevanje neprekinjenega zdravstvenega varstva ... Vsi ti ukrepi, ki bodo v Zakonu o zdravstveni dejavnosti ali pa v uredbi, gredo z roko v roki k temu, da bomo lahko zagotovili dostop do boljših storitev za vse nas," je dejala ministrica, ni pa podala konkretnega odgovora.

Glede skoraj 500 pripomb, ki so jih prejeli na zakon o psihoterapevtski dejavnosti, pa je dejala, da vseh sicer še niso uspeli pregledati in zagotovila, da bodo skušali to storiti čim prej ter ugotovili, kateri so konstruktivni in kateri ne. Dodaja pa, da je sicer vesela, da se toliko ljudi zanima za to področje in je v razpravi podalo svoje mnenje.

KOMENTARJI (170)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

avgust.
12. 09. 2024 17.30
+1
V bistvu ta vlada že cel mandat dela teror na zdravstvenimi delavci in bilo bi prav, da jih Slovenci tožimo - v prvi vrsti Goloba za razpad učinkovitega sistema. Bilo bi prav, da za stanje tudi kazensko odgovarja, saj nekateri to plačujejo z življenjem. Da o stanju v DSO-jih kot posledica neučinkovite plačne reforme sploh ne govorimo. Za orožje in drago uvoženo elektriko za krpanje njegove s poceni izvozom narejene luknje , za to pa je dovolj v proračunu. Tudi prejšnji so kradli, a ne na tako veliko škodo vseh nas.
Andrej Lon?ar3
12. 09. 2024 17.29
+1
Z neumnimi ukrepi te vlade sigurno ne.
sektor1
12. 09. 2024 17.09
+2
Sigurno boste to dosegli s tem da jih boste omejevali.
katalizatorček
12. 09. 2024 15.47
+0
Kako preprečiti,daš mu primerno plačo in problem rešen,mi navadni smrtniki potrebujemo zdravnike in ne nenormalno prekomerno popolnjen parlament,ki ni nobene koristi,narediti čistko v javnem sektorju in denarja bo za vse ,tudi občin ne potrebujemo toliko
TNT4U
12. 09. 2024 15.11
+3
Ministrica razlaga kot, da ne ve kako deluje zdravstvo. Koncesionarji niso zavezani kolektivnim pogodbam, zato lahko delajo toliko kot zmorejo - doslej se je izkazalo, da tudi po 300% več kot je to normirano v javnem zdravstvenem zavodu. Najprej bi morali ugotoviti, da imajo zdravniki v javnih zavodih po 50 dni dopusta + do 3 mesece "izobraževanj", kar pomeni, da že iz tega naslova javno zdravstvo potrebuje 100% več zdravnikov. Če tu še dodamo prej omenjene normative - ugotovimo, da je na tak način več kot 50% zdravnikov premalo. V kolikor pa bi te noro razširjene pravice izenačili s tistimi, ki jih imajo in veljajo pri zasebnikih, bi bilo zdravnikov kaj hitro dovolj in javno zdravstvo bi ne bilo več zgolj za izkoriščanje javnih sredstev.
brezveze13
12. 09. 2024 15.06
+1
naš narod reši edino trda roka po načelu nekega primernega zakona. kateri se pri nas spreminjajo čez noč glede na to kako komu v vladi paše da se lažje krade
Bananistanec
12. 09. 2024 16.14
Pri vseh prodanih spužvah je to nemogoče
St. Gallen
12. 09. 2024 14.52
+1
Svica potrebuje kader
Bubba
12. 09. 2024 14.46
+1
višje plače
Smuuki
12. 09. 2024 13.41
+2
Tudi javni zavodi se bodo morali začeti prilagajati trgu ali pa bodo uničili samega sebe
mlutherking
12. 09. 2024 12.47
+1
EPP za privatiziranje
LazneNovice
12. 09. 2024 12.41
-3
Zakaj ne bi začeli z uvedbo enostavnega načina, da se neproduktivne zdravnike odpusti(na mpr UKC, kaj ti bo kirurg z 1 operacijo na leto?) in nagradi uspešne zdravnike. Obadva dobita isto +/- par 100€ plačo. Ampak pri nas ne moreš nikoooogar odpustiti in bog ne daj se dotakniti uravnilke.
zrela hruška
12. 09. 2024 12.31
+0
potrebno jim je zagrozil, da se nazaj v javno zdravstvo ne morejo več vrnit. 😁
Samo navijač
12. 09. 2024 12.08
+2
Neki se pomembne delajo. Izredne odpovedi raztalat da se jih mal prizemlji.
ToSmJesz
12. 09. 2024 11.39
+1
Javno zdravstvo je že ostalo brez zdravnikov, saj je večina v državnem zdravstvu. Državi in monopolni edini državni zavarovalnici je treba odvzeti zdravstveni denar, pa bo vse hitro rešeno.
ŽigaLausegger
12. 09. 2024 11.36
+2
Preprosto. Nič ni potrebno storiti. So zdravniki, ki nimajo bogate dediščine in si ne morejo privoščiti lastne ordinacije. Nekaterim se ne da samostojno iskati posla ali plačevati računov... Raje delajo v javnem zdravstvu, kjer večino časa lahko vlagajo v stroko in zares postanejo strokovnjaki na svojem področju. Kak zasebnik se pa posveča računom pa to bolj težko... Javno zdravstvo vsem nudi dostop do širokega kolektiva, izmenjave mnenj in hitrega strokovnega razvoja. Definitivno hitrejšega kot v privatnih zasebnih sferah. 100% je, da bo vsak zdravnik brez izjeme na začetku svojo profesionalno pot začel graditi v javnem zdravstvu in bo tam ostal vsaj nekaj časa da izgradi svoje znanje. Kasneje pa... nekateri bodo odšli, spet drugi pa zaradi predhodno omenjenih razlogov ne bodo odšli. Tiste, ki bodo odšli bodo zamenjali novi mladi zdravniki z novimi znanji. Kar je čisto ok. Skrbi pa so odveč.
ŽigaLausegger
12. 09. 2024 11.37
+3
Vzpostavljanje kakršne koli panike tukaj na portalu pa je zgolj orodje za manipulacijo množic. Ampak brez skrbi.
kr--en
12. 09. 2024 13.05
Bogata dediščina ni potrebna. Za investitorje z milijoni si morda že slišal. Bolj, ko je zdravstvo razsuto večji bodo dobički in bolj varne naložbe. Zdravniki bodo samo malo bolje plačani delavci.
Takle nimamo
12. 09. 2024 19.11
brezveze13
12. 09. 2024 11.24
+0
enostavno podpis pogodbe pred šolanjem ali pa se naj šola na osebni strošek
optimist11
12. 09. 2024 11.43
prvič, kako dolgo ga boš držal 10 let? super v tem času si bo ravno pridobil izkušnje. drugič, kaj pa ostali poklici?
Grma53
12. 09. 2024 13.03
+2
Tudi ti bi moral pred šolanjem podpisati, da boš smetar, pa bi sedaj rabili enega migranta manj, pa CSD, bi prihranil za enega lenuh manj.
Jugomafija
12. 09. 2024 13.18
+2
Torej za vsako končano fakulteto? Kaj pa ekonomisti, FDV, učitelji, pravniki,.... Torej vsi v javne službe? Dajte se lepo prosim vprašat po zdravju, preden klobasate takšne nebuloze.
Robinson24
12. 09. 2024 11.23
+1
Niti zdravniki niso več to kar so bili. Vidijo le denar.
Lark
12. 09. 2024 11.19
+1
Ne vem, mogoče, da ti zdravstvene politike ne vodijo Kordiš & Co, ampak nekdo, ki živi v realnemu svetu...
Windlass
12. 09. 2024 11.11
+3
Ko preganjaš zdravnike iz javnega, da se lahko potem ukvarjaš s problemom kako jih zadržati...neprecenljivo. Pravzaprav lep povzetek dela Golobove vlade.
Grma53
12. 09. 2024 10.57
+2
Rešitev po "Svobodi". Slabi zdravniki in pripravniki ostanejo v javnem zdravstvu. Za navadno rajo so čisto dobri. Za samoplačnike in potomce komunistov pa bodo poskrbeli koncesionarji in samoplačniki. Do sedaj so Kučan in ostali letali v Švico, sedaj pa so že ostareli in prevoz težje prestajajo. Tudi Bog je najprej za svojo brado.