Slovenija

Kako poslujejo stranke? V reviziji za dobrih 253.000 evrov nepravilnosti

Ljubljana, 04. 07. 2024 11.59 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Računsko sodišče je v revizijah pravilnosti poslovanja šestih političnih strank izdalo pozitivno mnenje NSi, Levici, SLS, SD in Svobodi, SDS pa mnenje s pridržkom. Znesek ugotovljenih nepravilnosti znaša dobrih 253.000 evrov, stranke so morale zato v humanitarne namene vplačati skoraj 20.000 evrov, ena stranka pa mora to še narediti.

V okviru revizij je računsko sodišče preverilo vzorec transakcij, ki jih je posamezna politična stranka izvedla v letu 2022 prek odprtih transakcijskih računov stranke za redno poslovanje in transakcijskih računov za posamezne volitve in referendumske kampanje, ki še niso bile predmet ločene revizije.

Z revizijami je računsko sodišče ugotovilo, da so imele politične stranke v letu 2022 skupaj za nekaj manj kot 6,5 milijona evrov prihodkov in za skoraj 10 milijonov evrov odhodkov, hkrati pa so se štiri stranke v letu 2022 zadolžile za skupaj več kot dva milijona evrov.

Po ugotovitvah iz revizij so štiri stranke prejele nedovoljene denarne ali nedenarne prispevke in jih niso nakazale v humanitarne namene. Ena stranka je prejela članarine od oseb, za katere ni hranila pristopne izjave, tri stranke niso poročale ali pa so v letnem poročilu napačno poročale o prispevkih fizičnih oseb, ki so presegli višino povprečne bruto mesečne plače.

Poleg tega po navedbah računskega sodišča ena stranka nekaterih stroškov volilne kampanje ni poravnala z volilnega računa, ena stranka pa je z volilnega računa poravnala stroške, ki ne sodijo med stroške volilne kampanje. Ena stranka v več primerih ni predložila ustreznih in zadostnih dokazil o opravljeni storitvi, zaradi česar v reviziji nismo mogli preveriti, ali so bile storitve opravljene in ali so stroški nastali v povezavi z volilno oziroma referendumsko kampanjo. Ena stranka pa je v letnem poročilu razkrila napačne podatke o posojilih, so v sporočilu za javnost povzeli ugotovitve šestih revizijskih poročil.

Ugotovljene nepravilnosti so bile primerljive z revizijami, ki jih je računsko sodišče izvedlo v preteklem obdobju. Računsko sodišče je strankam podalo več priporočil, predvsem s področja okrepitve delovanja notranjih kontrol na različnih področjih, eni stranki pa je priporočilo tudi, da izvede revizijo računovodskih izkazov s ciljem potrditi, da le-ti resnično in pošteno prikazujejo stanje sredstev in obveznosti do virov sredstev.

Po opravljeni reviziji poslovanja v letu 2022 Svobodi in SD pozitivno mnenje, SDS mnenje s pridržkom

Računsko sodišče je objavilo tudi posebna revizijska poročila za SDS, Gibanje Svoboda in SD v letu 2022. Svobodi in SD je po opravljeni reviziji izreklo pozitivno mnenje, SDS pa mnenje s pridržkom, ker stranka posameznih prispevkov, pridobljenih v nasprotju z zakonom, ni nakazala v humanitarne namene in ker ni ustrezno poročala o prispevkih fizičnih oseb. 

SDS: 1,8 milijona evrov prihodkov in skoraj tri milijone odhodkov

SDS je dobila mnenje s pridržkom.
SDS je dobila mnenje s pridržkom. FOTO: Aljoša Kravanja

SDS je v letu 2022 zabeležila nekaj več kot 1,8 milijona evrov prihodkov, od tega je nekaj več kot 800.000 evrov pridobila iz državnega proračuna in nekaj več kot 560.000 evrov iz proračunov lokalnih skupnosti. S prispevki fizičnih oseb je zbrala nekaj več kot 300.000 evrov, s članarinami nekaj več kot 130.000 evrov, prihodki od premoženja stranke pa so predstavljali nekaj več kot 20.000 evrov.

Odhodki stranke so glede na navedbe v revizijskem poročilu znašali nekaj več kot tri milijone evrov, od tega največ, in sicer skoraj dva milijona evrov, odhodki rednega poslovanja stranke. Preostale odhodke so predstavljali stroški kampanj stranke.

Računsko sodišče je o pravilnosti poslovanja SDS izreklo mnenje s pridržkom, ker stranka protivrednosti posameznih prispevkov, pridobljenih v nasprotju z zakonodajo, ni pravočasno nakazala v humanitarne namene in ker v letnem poročilu ni ustrezno poročala o prispevkih fizičnih oseb, pri katerih je znesek vseh nakazil posamezne fizične osebe presegal zakonsko določen prag.

Kot namreč izhaja iz poročila, je SDS prejela denarna prispevka v znesku 230 evrov od fizičnih oseb, ki nista državljana Slovenije, pri razkritju prispevkov treh fizičnih oseb je navedla napačne zneske prispevkov in ni poročala o prejetih prispevkih 31 fizičnih oseb, čeprav znesek vseh nakazil teh oseb presega zakonsko določeno višino zneskov.

Revizorji ob pregledu poslovanja prav tako niso mogli potrditi doslednega razmejevanja stroškov za redno poslovanje in stroškov za volilne in referendumske kampanje, kot tudi izkazanega stanja sredstev in obveznosti do virov sredstev v pravilni višini.

Računsko sodišče je ob tem opozorilo še, da ima SDS kot najemodajalka s fizično osebo sklenjeno pogodbo o najemu poslovnega prostora v velikosti nekaj več kot 16 kvadratnih metrov na sedežu stranke, in sicer v višini 940 evrov mesečno, kar letno nanese nekaj več kot 11.000 evrov. "Ob upoštevanju primerjav s cenami tržnega najema opozarjamo na relativno visok znesek mesečne najemnine. Na tak način stranka lahko prejme višje prispevke fizičnih oseb, ki so sicer omejeni na desetkratnik povprečne bruto mesečne plače," v poročilu navaja računsko sodišče.

Računsko sodišče je SDS podalo mnenje s pridržkom, a ni zahtevalo predložitve odzivnega poročila, ker je stranka že med revizijskim postopkom izvedla ustrezen popravljalni ukrep.

Gibanje Svoboda: 1,4 milijona evrov prihodkov in 2,2 milijona odhodkov

Računsko sodišče je preverjalo poslovanje stran v volilnem letu 2022.
Računsko sodišče je preverjalo poslovanje stran v volilnem letu 2022. FOTO: Bobo

Največja vladna stranka Gibanje Svoboda je imela v letu 2022 nekaj manj kot 1,4 milijona evrov prihodkov, izhaja iz revizijskega poročila. Od tega je največ prihodkov, 68,3 odstotka oz. nekaj več kot 950.000 evrov, pridobila iz državnega proračuna, preostalo pa iz prispevkov fizičnih oseb, 70.000 evrov je zbrala tudi s članarinami.

Stranka je imela za nekaj več kot 2,2 milijona evrov odhodkov, od katerih je polovico porabila za volilne kampanje, pri čemer so stroški za volitve v DZ znašali nekaj več kot 400.000 evrov. Za redno poslovanje stranke pa so v Svobodi porabili nekaj več kot 1,1 milijona evrov. Imela je tudi za nekaj več kot 1,1 milijona evrov posojil.

Pri poslovanju Svobode so revizorji ugotovili tudi nekatere nepravilnosti. Med drugim so ugotovili, da je stranka v letnem poročilu za skoraj 3000 evrov previsoko izkazala skupne prihodke, kot tudi napačno prikazala in razporedila prihodke znotraj posameznih podskupin.

Revizorji so ugotovili tudi, da je Svoboda na transakcijski račun od samostojnega podjetnika prejela članarino v višini 50 evrov, od še enega samostojnega podjetnika pa nakazilo v višini 12.000 evrov, kar po zakonu ni dovoljeno. Prav tako je stranka v gotovini prejela prispevek fizične osebe v višini 490 evrov, kar za 70 evrov presega zakonsko dovoljen znesek, vplačan v gotovini. Zaradi omenjenih nepravilnosti je morala stranka v humanitarne namene nakazati nekaj več kot 12.000 evrov. Pri preverjanju premoženja stranke računsko sodišče nepravilnosti ni ugotovilo.

Računsko sodišče je tako pri pregledu poslovanja za leto 2022 Svobodi izreklo pozitivno mnenje in ni zahtevalo odzivnega poročila.

SD: 1,3 milijona evrov prihodkov in dva milijona odhodkov

Socialni demokrati SD
Socialni demokrati SD FOTO: Bobo

 Pozitivno mnenje je izdalo tudi stranki SD. Slednja je v letnem poročilu za leto 2022 izkazala prihodke v znesku 1.326.233,93 evra. Največji del prihodkov, 37,1 odstotka, predstavljajo denarni prispevki fizičnih oseb. Prihodki iz državnega proračuna predstavljajo 19,2 odstotka, prihodki iz proračunov lokalnih skupnosti pa 27,3 odstotka, navajajo v revizijskem poročilu. Po ugotovitvah revizije je SD v letu 2022 na redni transakcijski račun prejela denarna prispevka v znesku 2900 evrov od fizičnih oseb, ki nista državljana Slovenije, in protivrednosti teh prispevkov ni nakazala v humanitarne namene.

Lani je imela stranka 2.009.679,06 evra odhodkov. Od tega je 48,2 odstotka porabila za redno poslovanje stranke, nekaj več kot milijon oz. 51,8 odstotka pa za kampanje stranke v supervolilnem letu. Pri preverjanju skladnosti odhodkov stranke SD z zakonom o političnih strankah računsko sodišče ni ugotovilo nepravilnosti. Stranka SD je v letnem poročilu za leto 2022 izkazala posojila v znesku 620.000 evrov, in sicer posojilo pri DH v znesku pol milijona evrov, dogovorjeno prekoračitev pozitivnega stanja pri DH v znesku 100.000 evrov in dve posojili fizičnih oseb v skupnem znesku 20.000 evrov. Tudi tukaj revizija ni ugotovila nepravilnosti.

SD mora v 30 dneh po prejemu revizijskega poročila predložiti računskemu sodišču odzivno poročilo. V njem mora izkazati nakazilo denarne protivrednosti prispevkov, ki so bili stranki SD dani v nasprotju z zakonom o političnih strankah v skupnem znesku 2900 evrov, v humanitarne namene ali invalidskim organizacijam.

Računsko sodišče je strankam podalo več priporočil, predvsem s področja okrepitve delovanja notranjih kontrol na različnih področjih, eni stranki pa je priporočilo tudi, da izvede revizijo računovodskih izkazov s ciljem potrditi, da le-ti resnično in pošteno prikazujejo stanje sredstev in obveznosti do virov sredstev.

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ActiveR
04. 07. 2024 21.44
+2
Izdalo pozitivno mnenje stranki SD?? A ste vi povsem zblaznel? Stranka je dolžna milijone, nateguje vse povprek, kakšno pozitivno mnenje? VI bi morali izdati predlog za stečajni postopek!
St. Gallen
04. 07. 2024 19.24
+1
Boga morate najprej spoznato, sele nato ga lahko castite. Razmisljajte kot Svicarji, da bostesele takrat kaksen korak blizje njej..
Maki3322
04. 07. 2024 19.15
-1
Tako stranko se mora nemudoma ukiniti in kaznovati z 3x toliko kod znaša nepravilnost.
St. Gallen
04. 07. 2024 19.22
+1
ni Balkan Nor(d) Svica, ko te izzenejo po 3 prekrskih
komarec
04. 07. 2024 16.55
-2
Jovan a je še kaj poštenja v tebi?
frenk707
04. 07. 2024 19.08
+1
Nikoli ga ni bilo,... še ko je bil sodelavec udbe z imenom sava ga je zanimal samo denar
komarec
04. 07. 2024 16.53
+5
Ta demokracija se mi zdi vse bolj lopovska.
frenk707
04. 07. 2024 16.29
+2
Laž in korupcija sta nesmrtni duši janšizma in starih komunistov, ki sedaj pri maši sedijo v prvi vrsti in v svoji zamaknjenosti že belo gledajo, tako da se ne ve ali jim prihaja ali odhajajo.
frenk707
04. 07. 2024 16.28
+2
Največji delež korupcije in kriminala v Sloveniji, gospodarskega in političnega prispeva sds sekta in janšizem na splošno,..... to se dnevno potrjuje.
apage
04. 07. 2024 16.22
-3
In kok je koštala ta objava? Nova24tv vsaj jasno pove na čigavi strani je ne pa vi prpice
Julijann
04. 07. 2024 16.02
+2
Ena stranka, pa ena stranka. Da sta pa SD in GS zapufani o tem pa nič. GS še po šestih mesecih ne plača storitev zanjo.
Brakedirt
04. 07. 2024 16.29
+3
suleol
04. 07. 2024 15.53
+1
sds nedolzna dobivala navodila kako morajo iz banja luke
Brakedirt
04. 07. 2024 14.57
+4
v kleti gredo v minus
zoran pušenjak
04. 07. 2024 14.54
+0
In spet vse po levičarsko
Brakedirt
04. 07. 2024 15.06
+3
vednokontra
04. 07. 2024 14.44
+3
Smešno, da je poročilo za SDS z pridržkom zaradi napake pri 230 evrov, Svoboda pa zaradi napake pri 12.000 evrov, pozitvno mnenje. To je tako kot v šoli, samo da sem odpru usta sem bil kriv, tisti, ki pa so delali nered in bili tiho, so bi OK.
suleol
04. 07. 2024 14.35
+3
sepravi vsem razrn sds 🤔🤔 le zakaj me to ne čudi
jank
04. 07. 2024 14.26
-1
Vse razumem, ne morem pa razumeti, da je najbolj "poštena in brezmadežna" stranka SDS tako telovadila s financami, da ji je edini računsko sodišče izdalo mnenje s pridržkom. A, ja, po krivici, sem pozabil.
Narkodefinkica
04. 07. 2024 14.20
+4
SD leglo, korupcije, kraje in ropanja puf na puf..La0ž, podtikanje, kraja, diskriminacija in likvidacija je nesmrtna duša ZK ja sedaj SD ja.
Narkodefinkica
04. 07. 2024 14.20
+0
Brakedirt
04. 07. 2024 15.08
+2
Andrej Lon?ar3
04. 07. 2024 14.17
+7
Pozitivno mnenje stranki SD,ki ima milijonske dolgove,ki se vlečejo že leta...?
Nace Štremljasti
04. 07. 2024 14.15
+1
a jelko Godec še nisi krilo sam prašam za prijatelja ki malo slabše vidi
zdravkob
04. 07. 2024 14.15
+1
SD je že prodala vilo? Kot je bilo slišati, so precej v škripcih. Leto 2022 so že dobili pozitivno oceno, kaj pa lani in letos?
petka5
04. 07. 2024 14.14
+1
Nadvse zabavno res in ta stranka, ki ima edina kreativno računovodstvo obtožuje druge in sklicuje komisije parlamentarne prav z očitki nedovoljenega poslovanja... SDS je sinonim za mutna posla