Slovenija

Kako komisarsko sago ocenjuje javno mnenje?

Ljubljana, 21. 09. 2024 19.28 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Žana Vertačnik
Komentarji
194

"Marta Kos je primernejša izbira od Tomaža Vesela." To o komisarski kandidatki Golobove vlade kaže najnovejša raziskava Mediana. Javnost je sicer ob tem nezadovoljna s slovenskim postopkom izbiranja komisarja. Kako "močna" pa je slovenska vladna izbranka na lestvici Ursule von der Leyen? Kot "poraženo veleposlanico" jo je označil vplivni bruseljski Politico, kar si slovenski evroposlanci razlagajo na dva zelo različna načina.

V Bruslju je zatišje pred nevihto oziroma pred testi, ki jih bo morala prestati 27-erica Ursule von der Leyen. "V tem tednu, ko smo bili v Strasbourgu, so se naši politični skupini EPP, imeli bomo 14 komisarjev, predstavili praktično vsi. Pred nami so sedeli bivši premierji, ministri in ljudje z izjemnimi političnimi izkušnjami," je v naši večerni oddaji dejala evropska poslanka iz vrst SDS Romana Tomc.

Teza domače desnice, da v nasprotju z aduti preostalih držav bivša veleposlanica v Nemčiji in Švici nima zadostnih političnih izkušenj. Kar bi po njihovem lahko uresničilo scenarij bruseljskega medija, ki je Slovenko uvrstil med možne padle kandidate.

Marta Kos na odboru DZ za zadeve EU
Marta Kos na odboru DZ za zadeve EU FOTO: Bobo

"Zaradi dolgotrajnosti in nerazumevanja postopkov, ki smo jih imeli v Sloveniji, ter seveda zaradi vprašanj, ki jih je postavljala opozicija. Ta je seveda zelo visoko motivirana, da preprečuje kandidatki, da bi bila na tej lestvici višje," meni evroposlanec iz vrst SD Matjaž Nemec.

Nov obraz v Bruslju Matej Tonin pa medtem: "V liberalnem bloku je najšibkejši člen, zlasti ker je v konkurenci s predsednico vlade in drugimi zunanjimi ministri, tako francoskim kot tudi belgijsko. V liberalnem bloku ima torej kar resno konkurenco."

"Črna ovca" je po Politicu madžarski Oliver Varhelyi, ki ga je von der Leynova premestila z odslej slovenskega širitvenega resorja. Madžar bo vodil enega najmanj zaželenih resorjev za zdravstvo in dobrobit živali.

Kdo pa so zmagovalci kadrovske kombinatorike? Bistveno bolj zadovoljni so lahko Poljaki s ključnim proračunskim resorjem. Pa tudi naši severni sosedje, ki bodo v rokah držali niti na področju notranjih zadev in migracij. Z izdatnim proračunom za razvojno pomoč bo po Janezu Lenarčiču resor zdaj upravljala belgijska komisarka. Prestiž pa so tudi podpredsedniška mesta, ki jih bo v novi sestavi kar šest.

Kosovo najbolj podpirajo volivci Gibanja Svoboda, Vesela pa volivci SDS

Najnovejša raziskava javnega mnenja sicer kaže, da več ljudi Marto Kos vidi kot primernejšo od Tomaža Vesela. Podrobnejša analiza pa, da Kosovo najbolj podpirajo volivci Gibanja Svoboda, Vesela pa volivci SDS.  

"Vidim jo v Evropski komisiji, ki bo, upam, precej bolj učinkovita, kot je bila v tej sestavi. Tako so tudi narejeni portfelji oziroma resorji in prav vsi kandidati Renew Europe bodo odlični komisarji," pa razmere ocenjuje Irena Joveva.

SDS-ova evroposlanka Zala Tomašič pa: "Stališče naše stranke je jasno je neprimerna kandidatka. Prav tako je naše stališče jasno o tem, da je bilo neprimerno, kako se je zamenjalo Tomaža Vesela."

Mediana je spraševala še, ali je postopek izbire novega slovenskega evropskega komisarja ustrezen ali neustrezen, na kar pa je polovica odgovorila negativno.

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
21. 09. 2024 21.59
+1
Zakaj bi Slovenija v Bruselj pošiljala nekoga, ki živi in davke plačuje v Švici? In ki ni sposoben sodelovanja z drugače mislečimi, kar je v politiki pravzaprav obvezna sposobnost?
avgust.
21. 09. 2024 21.59
To je čisto po Golobovo. ko stvar zaserje, se skrije v kot in čaka, da drugi rešujejo. Potem pa bo prišel prebrati en lep napisan govor.
Uporabnik1884443
21. 09. 2024 21.57
Če bi bila slovenska rezidentka bi v naš proračun plačevala 10.000 eurov /mesec, tako pa 0000
jank
21. 09. 2024 21.51
-1
Bivši komunistki Romani Tomc iz oči sije sovraštvo, hinavščina in maščevanje.
Artechh
21. 09. 2024 21.48
+4
Naj pove zakaj davkov pri nas ne plačuje.
Groucho Marx
21. 09. 2024 21.50
+5
avgust.
21. 09. 2024 21.51
+4
Take imajo slovenski volivci radi. Musarjeva in mož jih tudi ne, pa Golob jih je v Romuniji.
Windlass
21. 09. 2024 21.52
+1
To je kar skupna lastnost določene ˝klientele˝ v Sloveniji. Zakaj predsednica republike Musar plačuje davke v višini takih kot jih plača učiteljica razrednega pouka? Oz. boljše vprašanje, če je vse po pravilih - zakaj se tudi učiteljice razrednega pouka ne morejo voziti z Maseratiji?
Levcekk
21. 09. 2024 21.48
EU in njihova demokracija ima več obrazov.Eden od njih je ta,da država zlorablja institucije zoper drugače mislečih.Konkretno so tako meni po navodilih države v UKCL načrtno uničili transplantirano ledvico z neustrezno imunnosupresivno terapijo in istočasno z zavlačevanjem biopsije(diagnoze).Drugi del načrta oz.dogovora pa je bil,da najdejo nekaj kot povod za prisilno hospitalizacijo na psihiatriji in so zato zlorabili moje nestrinjanje in nezadovoljstvo z zdravstveno obravnavo kot povod za prisilno hospitalizacijo na psihiatriji kjer so mi pripisali diagnozo psihoza oz.sizofrenija po zransplantaciji ledvice in to brez vsakih simptomov z namenom,da me prikažejo kot neveredostojnega govorca oz.pričevalca.Dejstvo je namreč,da me države/družbe in posebej moram izpostavitiPolicijo,ki opravi levji delež in je v njeni domeni,da ima vse pod nadzorom v zvezi z menoj ter me utiša in zato daje napotke kako in kaj nastopati zoper mene ter deluje kot koordinator med institucijami,družbo,državo itd..želi že dolgo,dolgo spraviti ob pamet)zapirati na psihiatrijo),etiketirati ter tako utisati/uničiti in tako rešiti težavo z menoj.Istocasno pa se zeli prikazati kot krivca in povod za moje težave vse druge in drugega,kar je po svoje tudi logično saj nikoli ne bo država priznala kar počne oz.se počne.Celo žalosten dogodek v družini je država zlorabila in me želela spreti z bližnjimi glede dedišcine in njim naprtiti kot razlog mojih težav in zlorab v zdravstvu.Prav tako pa sta skupaj na POP.TV v oddaji Focus na temo zdravstvo nedavno nastopila PV.Golob in poleg njega gospa z transplantirano ledvico z nameno zavesti me in prikazati državo,itd.v lepi luči in nič krivo.Kar se pa družbe tiče pa sledi navodilom.in željam države,ki je tudi steber družbe in obsojajo mene ter me ogovarjajo in komentirajo v smislu kot,da je prav,kar mi država počne in so mi naredili ter naj raje držim gobec in utihnem.Kot dokaz svojim trditvam o zlorabi zdravstva države zoper mene sem objavil tudi zdravstveno dokumentacijo,ki je na voljo vpogled na mojem Facebooku,Instagramu Borut Zabret.
Artechh
21. 09. 2024 21.46
+3
Koga vprašaš take odgovore dobiš. Dejstvo pa je da gre za seksisticno menjavo. Rajši naj pove zakaj je prišla nazaj k Golobu, glede na to da sta se javno skregala?
Ne boste verjeli
21. 09. 2024 21.43
+3
Strici so mi povedali (krasen film iz 80-ih let): Vanč pravi: "Zdaj je svoboda, zdaj moraš pazit, kaj govoriš.".
jank
21. 09. 2024 21.54
Ali si pozabil, kako je bilo, ko je bil tvoj Vanč, beri: Janez na oblasti?
avgust.
21. 09. 2024 21.42
+1
Če berete tuje medije, lahko zasledite, da je Von der Lajna dodelila Kijevu tolikšno pomoč, da sedaj čez lužo ne uspejo izdelati dovolj orožja in bo dostava z zamudo. Torej lepo podpiramo to vojno proti svoji volji. Za enkrat Madžarska, Slovaška, Italija, če gre Macron, še Francija proti. Počasi se vrača pamet.
21. 09. 2024 21.40
+5
Sloveniji pripada komisarko mesto, mi pa to odstopimo Švici. Marta Kos davke plačuje v Švici! Nespremenljivo!?
Na pol ovca
21. 09. 2024 21.39
+2
Slo politka no tudi EU politika je C/P iz pripovedi Kozlovska sodba v višnji gori, ki očitno NI bila humoristična pripoved ampak dokumtarec oz videnje prihodnosti
Oknaj 4
21. 09. 2024 21.39
+3
Naša oblast bi enako razglašala kako zelo pomemben resor so dobili če bi bil nam dodeljen zdravstvo in dobrobit živali tako je pa nezaželen ker ga imajo Madžari . V mislih imam tudi Tino njene nutrije , Klakočerjevo z šimpanzom.... Potem pa pravite da je nezaželen ?
XVXC
21. 09. 2024 21.39
+5
Dost imam. Vsega. Kos Marta in podobno. AMG...Nihče Vam ne more dati več kolikor mi lahko obljubimo...1.) Ukinili so Muzej slovenske osamosvojitve. 2.) Ukinili so nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. 3.) Spremenili so zakon o dohodnini tako, da je prinesel nižje plače in višje davke. 4.) Uvedli so zakonsko podlago, da nam lahko tajno sledijo brez sodne odločbe. 5.) Ne upoštevajo potreb in gmotnega položaja upokojencev. 6.) Ne upoštevajo potreb občin po ustrezni višini povprečnine. 7.) Izvajajo politični pritisk na vodstvo RTVS in Ustavno sodišče RS. 8.) Z interventnim zakonom za skrajšanje čakalnih dob so se čakalne vrste še podaljšale. 9.) Za številne nujne investicije v zdravstvu so izgubili Evropska sredstva. 10.) Dopolnilno zdravstveno zavarovanje so spremenili v obvezni zdravstveni prispevek. 11.) Obljubili so 3000 stanovanj na leto, a zgradili niso niti enega. Vsa novozgrajena stanovanja so projekti prejšnje vlade. 12.) Obljubili so kakovost in dostopnost domov za starejše, a dosegli daljše čakalne vrste zaradi kadrovskega primanjkljaja ob praznih kapacitetah domov. 13.) Košarica cen hrane naj bi se znižala, a v praksi so cene tudi do 30 % višje. 14.) 50.000 kmetov ni prejelo pomoči zaradi visokih cen energentov. 15.) Vračajo globe in razveljavljajo postopke za prekrške, storjene v času epidemije covida-19. 16.) Ob 4-kratnem povečanju števila nezakonitih prehodov meje odstranjujejo ograje na meji. 17.) Nedopustno usmerjajo policijo glede javnih shodov in tako ustrahujejo kmete. 18.) Ukinili so urad za demografijo s sedežem v Mariboru. 19.) Ustavili so izvedbo del na projektih državnih cest. 20.) Zmanjšali so sredstva za železniško infrastrukturo. 21.) Sprostili so sporni projekt graditve kanala C0. 22.) Niso preprečili visokih cen pogonskih goriv in energentov. Južna pohlepnež !!! 23.) Prepočasi so ukrepali pri pomoči gospodarstvu. 24.) Daleč najbolj konkreten oz. viden rezultat je prestavljanje t. i. časovnic. 25.) Po letu dni dajanja obljub so obljubili, da ne bodo več obljubljali.
jank
21. 09. 2024 21.59
Zakaj tako na dolgo kličeš tvojega malika Janšo?
Stane Adami?
21. 09. 2024 21.39
+2
A ni nekaj najbolj podlega, da ovajaš svoje prijatelje, drugeče misleče''''
piu
21. 09. 2024 21.36
-2
Svoboda ali sloboda.......?
Andrej Lon?ar3
21. 09. 2024 21.33
+3
V svobodi se ne upošteva javno mnenje.
SlobodaNE
21. 09. 2024 21.32
+6
Mnenja ni ker so vsi slabi
avgust.
21. 09. 2024 21.30
+4
Kako pa to, da o računalnikih ni ankete? Baje so neuporabni.
Uškakola
21. 09. 2024 21.32
+5
Perovskia
21. 09. 2024 21.34
+3
john gotti
21. 09. 2024 21.29
-7
mahniću krepko zvoni 12h
XVXC
21. 09. 2024 21.29
+5
Evropske volitve. Ljudje niso več zadovoljni s prisesanimi komunisti na oblasti. Prepozno so opazili, da ni nič iz njih. Kako se jih sedaj znebiti? Daleč od tega, da sem za bilokakšno skrajnost, tudi sem prepričan da je to na srednji in dolgi rok nekaj slabega, ampak nekako razumem ljudi po Evropi, sploh večjih in bogatejših državah, zakaj se zatekajo k takim opcijam. Ko ti zaradi vsiljene, totalno zgrešene in falirane ideje o multikulturnosti v državo vsilijo ilegalne migrante, kateri potem delajo po državi kaos in so zato še v obliki socialne pomoči bogato nagrajeni, potem res ni čudno. In ironija je, da so najbolj skrajne opcije zmagale v državah, ki se smatrajo napredne in bogate in ne v recimo bolj revnejših državah vzhodne Evrope.
Balki36
21. 09. 2024 21.32
+0
In zato si ne moremo privoscit krizarjenja....ampak to je ok....1 krizarka pokuri tolk ko nardi rafunerija Falconara....smo zeleni....press....amg...pa to