Slovenija
Oglas

Kako izgleda kakovostna izdelava fasade?

Ljubljana, 23. 06. 2023 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Fasada je ključna za energetsko učinkovitost objekta. Pravilna izolacija, zaključni sloj in montaža okenskih polic zagotavljajo zaščito in izjemno bivanjsko izkušnjo.

Osvežite vaš dom z obnovo fasade.
Osvežite vaš dom z obnovo fasade. FOTO: Arhiv ponudnika

Kakšen je postopek izdelave fasade? 

O tem, kako izgleda kakovostna izdelava fasade, smo govrili s strokovnjaki iz podjetja Fasaderstvo Ison. Postopek izdelave fasade sestoji iz večih faz. Prva je ogled objekta in priprava ponudbe. To pomeni, da fasaderji obiščejo vaš dom, si ogledajo trenutno stanje in pripravijo popis del, ob upoštevanju vaših želja pa pripravijo ponudbo in določijo datum izvedbe del. Druga faza je sanacija in izdelava nove hidroizolacije, ki je ključna zaščita pred vlago in zunanjimi vremenskimi vplivi. Če hidroizolacije temeljev hiše ni, bo v vaš dom slej kot prej prišlo do vdora vode. Potem je tu še pravilno polaganje izolacijskih plošč, nanos emulzije in zaščitne mrežice in nanos zaključnega sloja fasade. Pri vsem tem je za kakovostni izdelavo fasade pomembno dvoje – uporaba kakovostnih materialov in kakovostna izvedba. 

Katero izolacijo izbrati?

Pri izdelavi fasade vam je za izolacijo na voljo velika izbira različnih materialov. Najbolj znani in najpogosteje uporabljeni materiali so ekstrudiran polistiren, sintran ekspandiran polistiren, pluta, ovčja volna, ekspandirana poliuretanska pena, lesna vlakna in volna, mineralna volna, steklena vlakna, celuloza in kamena volna ... Največkrat se stranke odločajo za EPS (sintran ekspandiran polistiren), ki je lahek, vodoodporen in zračen ter ima odlične izolacijske lastnosti. Debelina izolacije je odvisna od vrste izolacije, pa tudi od velikosti objekta, načina ogrevanja in podnebja objekta. 

Izberite milo barvo fasade, da se vaš dom zlije z okolico.
Izberite milo barvo fasade, da se vaš dom zlije z okolico. FOTO: Arhiv ponudnika

Kaj pa obnova fasade?

Prenova fasade se največkrat izvaja v primeru poškodb različnih slojev in dotrajanosti fasade, pa tudi, če želimo zamenjati barvo zaključnega sloja. Obnova fasade pride v poštev pri večjih poškodbah toplotne izolacije, vdoru vode, razpokah ali odpadanju ometa, pa tudi pri razvijanju alg ali plesni na fasadi. V kolikor želite le estetsko prenovo nepremičnine in zamenjavo barve, zadostuje hitra obnova fasade z novim nanosom barvnega ometa, če je izolacija v dobrem stanju, seveda. 

Mali nasveti velikih mojstrov

Za izvajanje fasade je treba upoštevati nekaj praktičnih nasvetov:

- Najboljši čas za izdelavo fasade je v mesecih, ko temeperatura ponoči ne pade pod ledišče. Fasada se ne dela v močnem dežju, vlagi ali vetru, v vročih poletnih mesecih pa se priporoča zaščito v obliki zaščitnih gradbenih zaves, da se fasada ne pregreva.

- Izjemno pomemben del fasade je armiran sloj, ki preprečuje krčenje, zvijanje in raztezanje toplotne izolacije, kar lahko privede do razpok v zaključnem sloju. Še posebej pomembna je vgradnja armirne mreže na robovih.

- Vrata in robove oken je treba še dodatno armirati s fasadno mrežico, da se prepreči pokanje armirnega sloja na najbolj obremenjenem delu.


Naročnik oglasa je Tomaž Srpčič s.p.