Slovenija

Kako bodo 'živele' občine?

Trebnje/Lenart/Bled/Vrhnika/Mozirje, 10. 04. 2006 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Volivci so se zavzeli za ustanovitev petih novih občin. Skeptiki se sprašujejo, ali bodo lokalne enote lahko živele.

Volilci so se na posvetovalnem referendumu odločili, da bomo imeli še pet novih občin
Volilci so se na posvetovalnem referendumu odločili, da bomo imeli še pet novih občin FOTO: POP TV
Volivke in volivci so podprli ustanovitev samostojnih občin Rečica ob Savinji, Šentrupert, Gorje, Log-Dragomer in Sveti Jurij v Slovenskih goricah.

Ustanovitev občine Šentrupert, ki se bo v skladu z referendumsko voljo tamkajšnjih prebivalcev izločila iz občine Trebnje, bo po mnenju predlagateljice referenduma na tem območju, poslanke NSi Marjete Uhan, kraju prinesla možnosti hitrejšega razvoja. Po njenih besedah je referendumski izid tudi dobra spodbuda, da se strasti pomirijo tudi v sosednji občini Mokronog-Trebelno. Referendumsko odločitev podpirajo tudi v občini Trebnje, kjer je izločitev Šentruperta podprl tudi občinski svet.

Prebivalci Šentruperta so se z 82-odstotno večino izrekli za samostojno občino.

Kot je pojasnil direktor občinske uprave Janez Slak, ustanovitev samostojne občine Šentrupert ne pomeni poslabšanja razvoja Trebnjega. V občini bodo v skladu z zakonodajo opravili delitveno bilanco ter prenesli naloge iz morebitnih začetih projektov. Ker je območje Šentruperta "podhranjeno", bo imela tudi občina Trebnje manj obveznosti, poudarja Slak. Res pa je, da se bo zaradi manjšega števila prebivalstva zmanjšala "pogajalska moč" trebanjske občine.

Izločitev Svetega Jurija ne bo imela negativnih vplivov

V Lenartu se je v prvem krogu volitev že odcepila KS Sveta Trojica
V Lenartu se je v prvem krogu volitev že odcepila KS Sveta Trojica FOTO: POP TV
Po neuradnih izidih nedeljskega posvetovalnega referenduma se je kar 79 odstotkov krajanov Svetega Jurija, sicer krajevne skupnosti občine Lenart, izreklo za samostojno občino.

Tudi krajani Svetega Jurija v Slovenskih goricah so z veliko večino glasov izrazili voljo po samostojni občini in izločitvi iz občine Lenart. Nova občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah bo racionalno razporejala proračunski denar v skladu s prioritetnimi potrebami tega okolja, je povedal predsednik krajevne skupnosti in predstavnik iniciative za samostojno občino Jože Škrlec. "Z lastnim proračunom bomo svoje cilje in načrte uresničevali še lažje in hitreje. Tako bomo tudi dokazali, da je naša nova občina dodatno potrdilo, da v tej državi znamo delati in da bodo sredstva, ki bodo prišla na naše območje, resnično uporabljena za razvoj in napredek," je še povedal Škrlec.

Župan Lenarta Ivan Vogrin je povedal, da spoštuje voljo volivcev ter da odcepitev še ene krajevne skupnosti (v prvem krogu volitev se je iz Lenarta izločila KS Sveta Trojica) na razvoj občine ne bo imela nobenega negativnega vpliva. Ta tudi v okrnjeni velikosti še vedno šteje preko 8.000 prebivalcev in ohranja praktično vso industrijo. "Osebno pa menim, da je takšna državna politika hudo zgrešena, saj bi morala iti v smeri povezovanja občin, ne pa njihovega drobljenja. S tem se namreč le povečujejo stroški javne uprave in administracije nasploh," je še povedal Vogrin.

Se bo Log-Dragomer sposoben razvijati?

Ker Vrhnika velik del proračunskih sredstev dobi prek dohodnin prebivalcev, bo v občini prišlo do velikega izpada prihodkov. Te bodo nadomestili z izvirnimi prihodki občine, denimo nadomestili za stavbna zemljišča in komunalnimi prispevki.

Dejstvo, da je več kot 86 odstotkov prebivalcev Loga in Dragomera glasovalo za izločitev iz občine Vrhnika, je zagotovilo, da bo samostojna občina Log-Dragomer dobro funkcionirala, pravi predlagatelj referenduma na tem območju, poslanec SLS Mihael Prevc. Nova občina bo po njegovih besedah funkcionirala, saj se bo financirala prek dohodnine svojih prebivalcev in ne bo potrebovala niti finančne izravnave.

Nekoliko bolj skeptičen do ustanovitve občine Log-Dragomer je vrhniški župan Marjan Rihar. Ker Vrhnika velik del proračunskih sredstev dobi prek dohodnin prebivalcev, bo v občini prišlo do velikega izpada prihodkov. Te pa bodo nadomestili z izvirnimi prihodki občine, denimo nadomestili za stavbna zemljišča in komunalnimi prispevki. Glede nove občine Log-Dragomer vrhniški župan ocenjuje, da gre za "spalno naselje", ki ne more ustvariti nove vrednosti. V novi občini ni nikakršne industrije ter občinskega in kulturnega središča.

Več denarja za razvoj

Da ali ne, to je bilo vprašanje.
Da ali ne, to je bilo vprašanje. FOTO: POP TV
Po neuradnih podatkih Republiške volilne komisije je izločitev podprlo dobrih 43 odstotkov volivcev, dobrih 55 odstotkov pa ji je nasprotovalo, in sicer ob 75-odstotni udeležbi.

Pobudniki nove občine Gorje, ki se bo odcepila od obstoječe občine Bled, so s takšnim izidom zelo zadovoljni, saj so prepričani, da za Gorje, ki so bile v blejski občini dolgo časa razvojno zapostavljene, to pomeni nov razvojni zagon.

"Gorjanci, ki smo doslej v blejsko občinsko blagajno prispevali več, kot smo iz nje dobili, bomo v novi občini samostojni in se bomo lahko samostojno lotili investicij, ki so za te kraje najpomembnejše," je poudaril predsednik krajevne skupnosti Gorje Peter Torkar, ki je potrdil, da bo na jesenskih lokalnih volitvah kandidiral tudi za župana nove občine. Za Bled, ki bo izgubil pomembna proračunska sredstva, pa je lahko to priložnost za izvedbo nujnih sprememb v financiranju, je povedal blejski občinski svetnik Roman Beznik. "Za Gorjance je ustanovitev lastne občine pomemben plus, saj bodo Gorje s tem dobile velik investicijski potencial," je prepričan Beznik.

Ob upoštevanju volje volivk in volivcev, izražene na nedeljskem referendumu, bo ustanovljena tudi samostojna občina Rečica ob Savinji, ki se bo izločila iz občine Mozirje. Predsednik odbora za imenovanje samostojne občine Rečica ob Savinji Jože Kramer je povedal, da so se za samostojno občino odločili, da zagotovijo več denarja za primeren razvoj in napredek.

Ali bodo nove občine lahko živele brez "matičnih" enot?
Ali bodo nove občine lahko živele brez "matičnih" enot? FOTO: POP TV

Prizadevanja Rečičanov je podprl tudi mozirski župan Ivan Suhoveršnik. Po njegovi oceni bo po odhodu krajevne skupnosti Rečica ob Savinji proračun mozirske občine nekoliko manjši, vendar bo imela tudi občina manj obveznosti. Zato ustanovitev nove samostojne občine po njegovem mnenju ne bo vplivala na delovanje občine Mozirje.

Proti: Spodnja Idrija, Rakek in Poljane

Večina pa ni bila naklonjena ustanovitvi samostojnih občin Spodnja Idrija, Rakek in Poljane. Zagovorniki slednjih z referendumskimi izidi seveda niso zadovoljni. Napovedujejo, da bodo spremljali dogajanje v občinah, znotraj katerih ostajajo, pa tudi uresničevanje obljub iz predreferendumskega časa.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.