Slovenija

Kako bi se volivci odločili na referendumu o novi jedrski elektrarni?

Ljubljana, 25. 10. 2024 18.19 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
4

Kako je zlom jedrskega referenduma vplival na odnos Slovencev do jedrske energije in projekta JEK 2? Kako bi se volivci odločili, če bi bil, sicer zadnji trenutek preklican, posvetovalni referendum o novi jedrski elektrarni to nedeljo? Na inštitutu Mediana so za našo televizijo izmerili sentiment državljanov glede trenutno ene najbolj vročih polemik v državi.

Najprej poglejmo generalen odnos Slovencev do jedrske energije. Da je to varen in poceni vir v primerjavi z drugimi ter da Sloveniji omogoča večjo samooskrbo se strinja oziroma popolnoma strinja kar šest od desetih vprašanih. 

Slaba tretjina v rdečem se ne strinja s tem, dobra desetina pa je neopredeljenih. 

Natanko polovica anketirancev v tem trenutku nasprotuje izgradnji drugega bloka nuklearke zaradi pomanjkljivih informacij o ceni in korupcijskih tveganj. 38 odstotkov vprašanih izgradnjo JEK 2 neomajno podpira, ostali pa so neopredeljeni. 

In kako bi volivci glasovali na referendumu, če bi bil v nedeljo in bi bilo vprašanje takšno, kot je bilo predvideno? 

Večina opredeljenih bi načelno podprla projekt JEK 2. 45 odstotkov vprašanih je bilo za, slabih 37 pa proti. To pa je precej nižja javna podpora, kot marca, ko smo v sodelovanju z inštitutom Mediana volivcem zastavili podobno vprašanje. Podpora je v tem času padla skoraj za tretjino. Kot vemo, pa je politika ljudsko posvetovanje o tem složno umaknila z dnevnega reda.  

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

avgust.
25. 10. 2024 21.49
+0
To ni anketa o merjenju mnenja, to je članek, ki vsiljuje mnenje. Nihče ne bo verjel, da jih je točno polovica za, to je jasno vsakemu, zato so tudi preklicali referendum, ker jim rezultat ne bi bil všeč. Meni je zelo žal, da so ga preklicali, ker bi to , vsaj upam, pomenilo konec te neumnosti, ki jo bodo sedaj s pomočjo Mediane in tega medija vsiljevali še naprej.
Potouceni kramoh
25. 10. 2024 21.43
+1
Proti in to ne enkrat temveč dva miljonkrat.
Pig Brother
25. 10. 2024 21.42
+2
od 900 ankteranih, ankterijte Krško, 97% jih bo proti samo 3 % tistih ki delajo notri ali imajo koristi bo za. Referendum bo na koncu v KK
Uškakola
25. 10. 2024 21.42
+4
Mediani še dober dan nihče ne verjame, to je rdeče TROBILO.??