Slovenija

Kako se bodo zviševale plače v javnem sektorju?

Ljubljana, 25. 09. 2024 15.40 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, U.Z., N.Š.
Komentarji
147

Predlog novega plačnega zakona, o katerem so predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja podpisali izjavo o usklajenosti, določa novo plačno lestvico. Razlika med plačnimi razredi bo namesto sedanjih štirih tri odstotke, predvideno razmerje med najvišjim in najnižjim plačnim razredom pa je ena proti sedem. Zvišanja plač bodo različna, uveljavila pa bi se postopoma od 1. januarja 2025 do 1. januarja 2028.

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so danes podpisali izjavo o stopnji usklajenosti predloga zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju. Ministra Klemen Boštjančič in Franc Props ter vodji sindikalni pogajalskih skupin Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek pa so ob tem podpisali še postopkovnik o nadaljnjih aktivnostih, ki so potrebne za uveljavitev prenove plačnega sistema in predvidene odprave plačnih nesorazmerij, torej povišanj plač, ki bodo realizirana postopno do leta 2028.

Predvideli so, da bodo tako kolektivno pogodbo za javni sektor in kolektivne pogodbe dejavnosti ter poklicev kot tudi končni, krovni dogovor parafirali najpozneje do 23. oktobra, podpisali pa do 8. novembra.

Krovni dogovor bo med drugim vključeval tudi določbo, po kateri bo regres za letni dopust prihodnje leto za pet odstotkov višji od minimalne plače, v letu 2026 pa za deset odstotkov. V obeh letih pa bo izplačan v marcu pri februarski plači, tako kot že letos, in ne šele junija, z majsko plačo. 

V postopkovnik so zapisali tudi zavezo, da se bodo v 15 dneh začela pogajanja z reprezentativnimi sindikati v policiji za sklenitev kolektivne pogodbe za dejavnosti javnega reda in varnosti. V Policijskem sindikatu Slovenije se tako na današnjem stavkovnem odboru zaenkrat niso odločili za zaostrovanje, sindikat pa se je odločil podpisati izjavo o usklajenosti.

S predlogom zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju se določa nova plačna lestvica. Razlika med plačnimi razredi bo namesto sedanjih štirih tri odstotke. Predvideno razmerje med najvišjim in najnižjim plačnim razredom pa je ena proti sedem.

Osnovna plača v prvem plačnem razredu je določena v višini 1253,90 evra bruto, v najvišjem, 67., pa v višini 8821,04 evra bruto. V obstoječem sistemu je najvišji 66. plačni razred vreden 6087,86 evra bruto. Del zaposlenih pa dobiva plače, nižje od minimalnih.

Štetje denarja
Štetje denarja FOTO: Shutterstock

Zvišanja plač bodo različna. Funkcionarske plače niso bile predmet usklajevanja z reprezentativni sindikati javnega sektorja. Za preostala stebrna pogajanja, na kateri se pogovarjajo o konkretnih uvrstitvah posameznih delovnih mest, pa še niso zaključena. So se pa vlada in sindikati dogovorili o postopni uveljavitvi povišanja plač. Dogovorjen dvig bi razdelili na šest obrokov, prvi je predviden s 1. januarjem 2025, zadnji s 1. januarjem 2028.

Načeloma naj bi v prvih treh obrokih izplačali po 12 odstotkov predvidenega dviga, v naslednjih dveh po 15 odstotkov, v zadnjem pa razliko. A ker bi obenem nominalno določili najnižjo višino izplačila ob posameznem obroku, bi javni uslužbenci, odvisno od dviga njihove plače, povišanje lahko v celoti dosegli že v manjšem številu obrokov.

Ob prvem obroku bi tako javni uslužbenci pridobili pravico do izplačila najmanj sto evrov razlike oz. celoten dvig, če ta ne dosega sto evrov. Tudi pri drugem dvigu je predviden znesek sto evrov oz., če preostanek razlike znaša manj, se ta izplača v celoti. Za tretji, četrti in peti obrok pa so predvideni zneski 70, 50 in sto evrov, seveda za tiste, ki do takrat že ne bodo pridobili pravice do višje plače v celoti.

Golob pozdravil podpis izjave o stopnji usklajenosti predloga novega plačnega zakona

Predsednik vlade Robert Golob je pozdravil podpis izjave o stopnji usklajenosti predloga novega plačnega zakona, ki po njegovi oceni predstavlja pomemben korak za nadaljevanje pogajanj in dokončanje plačne reforme. Izpostavil je, da v novem plačnem sistemu javnega sektorja noben zaposleni ne bo prejemal plače, nižje od minimalne.

Plače se bodo postopoma dvigovale tako, da bodo višjih plač najprej deležni najslabše plačani javni uslužbenci. Prav tako pa bo sistem rasti plač v javnem sektorju prilagojen inflaciji in prvič v zgodovini sistemsko urejen, je v sporočilu za javnost izpostavil premier.

"To je največja prenova plačnega sistema v zadnjih 15 letih, ki se je zaradi kompleksnosti in zahtevnosti v preteklosti ni zares naslovilo. Javni sektor je steber vsake razvite družbe in sleherni poklic v javnem sektorju je za delovanje države izjemnega pomena," je navedel Golob.

Zato je po njegovih besedah tako pomembno, da so s prenovo plačnega sistema podprli zaposlene, brez katerih ne more biti kakovostnih javnih storitev. Nov plačni sistem bo javnemu sektorju tudi pomagal pri konkurenčnosti v vse bolj zaostreni tekmi za kadre na trgu dela. "To je dogovor za prihodnost in za dostojnejše plače," je poudaril Golob in se ob tem zahvalil sindikatom in vladni pogajalski skupini.

Zadovoljstvo ob podpisu izjave so izrazili tudi ministri Levice. "Močno pričakovana uskladitev zakona o plačah v javnem sektorju je eden največjih uspehov v tem mandatu. Koalicijska zahteva Levice je bila, da minimalna plača postane izhodiščni razred. In to nam je danes tudi uspelo," je v sporočilu za javnost poudarila koordinatorica Levice in ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Ob tem je poudarila, da si je Levica pred osmimi leti za cilj zadala izboljšanje delovnih pogojev in plač zaposlenih. V vsem tem času jim je po besedah koordinatorice stranke minimalno plačo uspelo praktično podvojiti.

Anomalije plačnega sistema, ki so se nabirale v zadnjih letih, bodo odpravljene, je dodala. Najnižje plače se bodo končno izboljšale na najbolj kritičnih področjih, kot so socialna varnost, domovi za ostarele in kultura - torej tudi na resorjih, ki so kritični in podplačani in jih pokrivajo v Levici, je navedla Vrečko.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je v izjavi za medije povedal, da je izboljšanje plač v javnem sektorju nujno, da bi ta ostal konkurenčen. Zaradi slabih plač se denimo marsikomu ne splača biti učitelj, saj lahko boljše plačilo prejema v zasebnem podjetju, je izpostavil.

Danes podpisana izjava bo po besedah ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca odločilna predvsem za zaposlene v socialnovarstvenih ustanovah. Čaka jih dolgo pričakovani dvig plač, so na ministrstvu poudarili v sporočilu za javnost.

"Zvišanje plač za delavke in delavce v naših zavodih je nujno in pravično, kar sem redno poudarjal in zastopal na vseh pogajanjih. Nujno je zaradi težkega in odgovornega dela, ki ga delavci tam opravljajo," je poudaril minister.

Ob tem je dodal, da je zvišanje plač nujno tudi zaradi kadrovske stiske v zavodih, ki jo lahko ustrezno naslavljajo le z izboljševanjem pogojev dela, med katere na prvo mesto sodi ustrezno plačilo.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 18
  • 20

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jank
25. 09. 2024 18.18
+1
Malo ljudi ve, da so bili na minimalcu po starem plačnem sistemu kuharji v šolah, vrtcih, bolnišnicah, DSO-jih, .... hišniki, negovalke v DSO, srednje medicinske sestre, spremljevalci otrok, referenti v državni upravi in še mnogi drugi. To sramotno podcenjenost teh del in poklicev nov plačni sistem popravlja. Da ne govorimo o tako veliki neumnosti, ko imajo po starem zakonu v mnogih šolah učitelji višje plače od ravnateljev in še in še je bilo krivic, ki jih bo nov zakon odpravil.
bodi
25. 09. 2024 18.20
+1
SlobodaNE
25. 09. 2024 18.21
+3
Z 20 euri boš ti popravil te krivice? Dej pojdi že iz tega levega enoumja.
Kucel
25. 09. 2024 18.07
+7
Najslabše plačanim se bo poznalo 40 eur. Najbolje plačanim pa 4000 eur.
nikolinormalen
25. 09. 2024 18.07
-5
Desnim parazitom vse pobrat!
Endless
25. 09. 2024 18.02
-1
Torej, za koliko se bo po novem dvignila plača Golobu & Co ?? In za koliko učiteljem, vzgojiteljem, uradnikom ? In za koliko prodajalcem .. aja, .. oni niso tukaj .. naj imajo dalje tistih 900 ojrov
nikolinormalen
25. 09. 2024 18.01
-5
Vsem dati, samo svečkarjem vzeti!
jank
25. 09. 2024 18.19
Pameti ni mogoče vzeti svečkam. Če hočeš nekaj nekomu vzeti, mora to imeti.
SlobodaNE
25. 09. 2024 18.01
+4
A niso levi za revne? Pa za manj razlik, ampak tole pa ni to.
Prokleta Zima
25. 09. 2024 18.10
+2
Slovenska levica uživa hedonizem neoliberalnega kapitalizma, le da je brez odgovornosti in strahu pred bankrotom.
SlobodaNE
25. 09. 2024 18.20
Za davke nabijati je treba biti zelo izobražen kot je Asta Vrečko. Vzameš tam kjer je 🤣😅😂😆
jank
25. 09. 2024 18.00
-1
Po starem zakonu je npr. čistilka, ki je bila daleč od minimalne plače, lahko napredoval za največ 10 plačnih razredov. In ko je napredoval v 10. plačni razred, še vedno ni dosegla višine minimalne plače. Zaradi ni imela nobenega interesa, da bi z boljšim delom hitreje napredovala. Z novim plačnim sistemom pa se ji bo vsako napredovanje dejansko poznalo pri plači. To ne veljalo samo za čistilke, ampak še za mnoge druge zaposlene, ki so bili v enakem položaju.
NobenVečNePleše
25. 09. 2024 18.05
-3
In zakaj si tam neka sneza zasluzi bajno placo za pometanje in ciscenje oken?? Dej vozi lewac
Prokleta Zima
25. 09. 2024 17.58
+1
"Anonimnost"pri komentiranju pozdravljam, ker mislim, da so komentarji iskreni čeprav se ne strinjam(lahko) z njimi, po drugi strani so pa pokazatelj, da do rešitve ne bomo prišli, ker jo enostavno ni. No, cesarjeva nova oblačila so.
BroNo1
25. 09. 2024 17.57
+1
Žalost na žalost, toliko rompompoma za prazen nič. Sram me je za delavce JU. Ljudje se niti več ne prijavljajo na prazna felivna mesta, ker se zgrozijo, ko slišijo kakšna je plača. Res se jim bolj splača ostati doma in noge gor za ta drobiž. Vse gre v maloro. Vlado pa naj bo sram več kot leto se pogajajo za peške….
pope p
25. 09. 2024 17.55
+2
in zdaj se bodo mali s.pji. jokali. niso krive plače v javnem sektorju... poglejte GOR. krive so korporacije, ki ne plačujejo davkov in davčni utajevalci tipa musarjeva.. če bi njih prisilili plačevati pošteno bi lahko vsi plačevali 30% manj davkov pa bi imeli več denarja kot zdaj
Endless
25. 09. 2024 17.53
+11
Manj kot 14 dni preden nas bodo vse začeli guliti z dražjo elektriko so vrgli bombonček svoji največji volilni bazi. Dali jim bodo 10€, vzeli pa 15 .. in to vsakemu gospodinjstvu .. da o firmah ne govorimo. Smešno in žalostno obenem
jank
25. 09. 2024 17.50
-8
Dogovor ni samo velik uspeh za vlado in sindikate, ampak zlasti za zaposlene v javnem sektorju, ki je zaradi podplačanosti postal povsem nezanimiv za zaposlovanje, iz njega so zaradi tega mnogi odšli na bolje plačana mesta v gospodarstvu.
SlobodaNE
25. 09. 2024 17.57
+3
jank
25. 09. 2024 18.04
-2
SlobodaNE
25. 09. 2024 18.21
Beopen
25. 09. 2024 17.49
+8
Birokracija na birokracijo. Nekaj drobtinic revežem, obljube, laskanje, le da bi bil navidezen mir. V resnici pa znotraj javnih sektorjev zadeva vedno bolj gnije. Javno zdravstvo je bolj ali manj razpadlo, propadlo, šolstvo strmo propada zadnjih 10 let, itd. Danes niso več plače glavni problem, ampak vse prej kaj drugega. Stroko in njihova opozorila so več let zanemarjali, zato tudi nov plačni sistem ne pomeni rešitve, ampak marsikaj drugega, kot npr. pogoji dela itn
soncarica84
25. 09. 2024 17.49
+3
Sivilja pa ima lahko 520 eur osnovne place.
ljubim svojo državo
25. 09. 2024 17.48
+4
bo nova cena elektrike vse požrla
Pajo_36
25. 09. 2024 17.46
+4
Ja, v privat sektorju ne bo šlo tole pa na obroke pa ne vem kaj. seveda, če so korporacije v tuji lasti, pr Slovencih je vse na minimumu pol pa jamrajo kako nimajo delavcev. Nikoli več ne bom zaposlen v firmi, ki je v slovenskem lastništvu in upam, da nikoli v javnem sektorju.
SlobodaNE
25. 09. 2024 17.46
-6
Janšev plačni sistem katastrofa. Pa taka hvala je bila okoli tega takrat
ljubim svojo državo
25. 09. 2024 17.49
+3
katastrofa je zato, ker je že neskončno izjem od prvotne zamisli
SlobodaNE
25. 09. 2024 17.58
-2
Katastrofa je vse kar se sds dotaknejo to pa res
SlobodaNE
25. 09. 2024 17.44
+6
Še vedno bodo nizki skoraj na istem.
muceli
25. 09. 2024 17.42
+12
... del zaposlenih dobiva plačo manjšo od minimalne? ... sam nimam nobenih težav z financami, niti ne delam v javnem sektorju. Me pa kot človeka in davkoplačevalca moti takšno sprenevedanje in minimaliziranje velikih problemov. Zelo velik del zaposlenih v javnem sektorju dobi manj od minimalne plače. In večina teh ljudi tudi trdo dela za kos trdega kruha. Problem velikih odhodkov iz proračuna ni na strani zaposlenih, še najmanj takih z minimalno plačo. Problem so tisti, ki nič ne delajo in dobijo za to nedelo enak denar. Še večji problem pa so "podjetniki" prisesani na proračunski denar. "Podjetja" z enim ali dvema zaposlenima, ki imajo milijonske posle z državo. Še zdravniki (nekatere dvoživke) so pravi reveži v primerjavi s temi. Javni uslužbenci z zdravniki na čelu so zgolj orodje manipulacije z nami davkoplačevalci. Sam bi si želel delujoč javni servis. Mlade policiste in vojake, zadostno število zdravstvenih delavcev in učiteljev ... vsi naj bodo dobro plačani. Ampak brez trajnih mandatov kot jih imajo npr sodniki. In pa dokazovanje izvora premoženja. Ampak to so zgolj pobožne želje.
pope p
25. 09. 2024 17.50
+0
demokratični socializem je edina rešitev.. močna javna in zasebna podjetja. ne pa razprodaja vsega korporacijam, ki itak ne plačujejo davkov. če bi bogati(res bogati ne uni z 2-5k plače tisti z milijoni) bi lahko vsi plačevali 30% manj davkov in bi blo še preveč denarja
pope p
25. 09. 2024 17.52
+5
samo ste za predsednico izvolili musarjevo.. tavlko utajevalko davkov..
Hujošgrimošjanoš
25. 09. 2024 17.42
+6
Javnim usluzbencem od danes dalje 10% več zaračunavam storitve. Lp