Slovenija

Kaj smo s sodelovanjem v izmenjavi prispevali? 'Rešili smo nedolžna človeška življenja'

Ljubljana, 03. 08. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR ZVEČER, N.V.
Komentarji
167

Z besedami "moč Slovenije na mednarodni sceni je bistveno večja od naše velikosti" je slovenski premier Robert Golob pospremil sodelovanje v največji izmenjavi med Zahodom in Rusijo po hladni vojni. Sinoči se je končala s prihodom enih in drugih ujetnikov v domovino, kjer ni manjkalo objemov, solz in aplavza. Akcija zgodovinske razsežnosti in del nje je bila tudi Slovenija. Kaj bo sodelovanje prineslo Sloveniji? Večkrat se nam je zahvalil tudi ameriški predsednik. In kaj vse se je dogajalo v tajnosti?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Državni sekretar Vojko Volk o slovenskem prispevku k izmenjavi
    07:50
    Iz 24UR ZVEČER: Državni sekretar Vojko Volk o slovenskem prispevku k izmenjavi
  • Iz 24UR ZVEČER: Izmenjava med Rusijo in Zahodom
    04:38
    Iz 24UR ZVEČER: Izmenjava med Rusijo in Zahodom

V oddaji 24UR ZVEČER je o tem spregovoril državni sekretar Vojko Volk, ki je sodeloval pri izmenjavi, in kot je nedavno dejal, je med obveščevalci najtežje pridobiti zaupanje. A kaj ta izmenjava dejansko pomeni za Slovenijo?

"Od tega že veliko imamo," je komentiral Volk. "Slovenija je trenutno na svetovni sceni, dobiva odkrite pohvale od ameriškega predsednika Joeja Bidna in nemškega kanclerja Olafa Scholza." In kot je dejal Volk, je Biden skozi svoje besede, ko je dejal, kako pomembna sta zavezništvo in prijateljstvo, posredno dejansko povedal, da tudi tako velika država, kot so ZDA, ne more brez prijateljev, niti brez Slovenije.

Kot je dodal, smo v eni pozitivni stvari dokazali, da lahko sodelujemo na najvišji ravni z velesilami. "Ta primer kaže, da lahko tudi na drugih vsebinah vzpostavimo dialog, in prav bi bilo, da vzpostavimo tak dialog tudi z drugimi velesilami."

"To bi na koncu lahko pripeljalo do premirja med Ukrajino in Rusijo in bi namesto te vojne prišli v vojno z drugimi sredstvi, diplomatskimi," je bil jasen.

Alsu Kurmaševa
Alsu Kurmaševa FOTO: AP

Pa smo res izmenjali zločince za nedolžne ljudi? Volk je bil glede tega odkrit, s to izmenjavo smo rešili nedolžna človeška življenja. "Človeka, ki je bil obsojen na smrt, ali pa dekle, Aleksandro Skočilenko, ki je bila obsojena na osem let zapora v kazenski koloniji, ker je v lokalni trgovini na policah puščala listke s protivojno vsebino. Če prispevaš k rešitvi takih ljudi, potem moralne dileme ne more biti."

V najtežjem položaju je bila zagotovo Nemčija, je prepričan Volk, ki je dala morilca, da so bili osvobojeni politični zaporniki. Slovenija pa je bila po njegovem mnenju v težkem položaju, ker smo imeli dva vohuna, ki smo jih predali, a v zameno nismo dobili nič. "Smo pa s tem izkazali veliko solidarnost in pripadnost zavezništvu, ki deluje skupaj in skupaj sprejema odločitve. S tem pa so tudi naši pripadniki Sove in vsi drugi, ki so sodelovali, dokazali, da lahko igrajo v prvi ligi."

Kakšna bo usoda izročenih zločincev?

Ti za Rusijo niso več uporabni, je pojasnil Volk. Vsi namreč, ki so bili zamenjani v takih odmevnih operacijah, še posebej tisti, ki so bili del programa "Ilegalni", kot je bila Anna Chapman, vsi dobijo državno odlikovanje, pomagajo jim pri iskanju služb, za misije pa so neuporabni. "Za njih dobro poskrbi mati Rusija, kot se reče," je pripomnil.

Za otroke ruskih vohunov, kot sta bila otroka Artjoma Dulceva in Ane Dulceve, bo malce težje, saj sploh nista vedela, da sta Rusa, rusko pa niti ne znata govoriti. A Slovenija je izjemno dobro poskrbela zanju, tu sta se počutila dobro, je dejal Volk. "Ko sta se združila s starši, je bila njuna sreča neizmerna, tu sta rada hodila v šolo, gre za prijetna otroka," je pojasnil. "Bo pa težava v tem, kako jima razložiti vse, ampak smo prepričani, da smo naredili vse po svojih najboljših močeh in da je bil to velik uspeh, ker gre za otroka, ki sta bila staršema predana v dobri formi in dobri mentalni kondiciji."

A Artjom in Ana sta bila zelo pomembna pripadnika ruske obveščevalne službe, je dejal Volk. Ustvarila sta si namreč dobro krinko, najprej v Argentini, kjer sta se jima rodila otroka, potem sta prišla v Slovenijo, kjer sta gradila veliko mrežo z velikimi sredstvi. "Bila sta izjemno šolana, še posebej Ana je bila velika specialistka."

Zagotovo gre za prva "takšna" vohuna, ki smo jih imeli v Sloveniji, je prepričan. "Vložek desetih let v tako narativo, da celo otroci ne vedo, da so Rusi, je precej velik."

"Za nekaj časa mislim, da Slovenija ne bo več zanimiva"

Rusija naj bi ocenila, da je Slovenija šibka zaveznica zveze Nato, cilj dveh vohunov je bil namreč tudi netenje razprave o izstopu iz zveze. Volk tega ni potrdil, je pa drugače to precej klasična zgodba, je pojasnil. "Obstajajo vohuni, ki pridejo neke informacije izvleč, in vohuni, ki informacije prinašajo, predvsem dezinformacije in propagando. In v tem drugem primeru so še posebej uspešni tam, kjer obstajajo neke simpatije do Rusije."

A Volk misli, da nekaj časa ne bomo več tako zanimivi, predvsem ker smo pozorni toliko, da se "prižigajo lučke, kadar koli se kaj takega zgodi". "Nivo sodelovanja, ki je bil zdaj vzpostavljen z nemško in ameriško obveščevalno agencijo, nam bo pomagal v prihodnje, predvsem pri miru na Balkanu, kjer lahko Slovenija tudi največ prispeva."

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Smuuki
06. 08. 2024 18.48
+1
A smo lahko zelo odkriti? En telefonski klic in Golob čudežno spregleda. Postane zeeeeelo kooperativen. Ne reče prav vsakemu NE. Biden je zanj kljub vsemu pojem moči in spoštovanja. 😀😀😀😀😀
ArkaMast
04. 08. 2024 16.35
Reševanje ljudi je plemenito. Zelo lepo. Bravo.
Aleš Hartner
03. 08. 2024 19.42
+0
Za razmišljanje in razpravo o izstopu iz NATO pakta pa res ne rabimo ruskih vohunov, imamo dober vpogled v dogajanja in znamo misliti z lastno glavo. NATO pakt je predvsem pakt z ameriško orožarsko industrijo, da članice pri njih kupujejo precenjeno, preveč kompleksno in včasih zastarelo orožje, praviloma predrago za vzdrževanje. Da je zveza obrambna, je tudi privlečeno za lase, ker gre povsem očitno za ameriško imperialno organizacijo, s katero poskušajo zadnje čase zastraševati celo Kitajsko, ki npr. Slovenije prav nič ne ogroža. Kolikor vem, je pri nas referendum za izstop iz NATO pakta pravno onemogočen, s čimer je slovenska politična mafija zasadila ljudstvu nož v hrbet.
periot22
03. 08. 2024 19.25
+2
Politični hlapci krivi ste na milijone mrtvih v vojnah ki jih dela Amerika s pošiljanjem orožja ste so krivi genocid a!!!!!!!
zhadum
03. 08. 2024 19.20
+1
Poslušal sem CNN in dost drugih poročil. Ameriška administracija je z koalicijo zaveznikov naredila izmenjavo vohunov. Nikjer ni omenjena Slovenija. Tako da niso dobili nič. Prst v supa... Itak pa vezali Amerike. Njih se uprasam kakšna Slovenija. Slovenija ne obstaja kaj folk ne vidite to.
marker1
03. 08. 2024 18.20
+1
Vohuni niso dobrodošli v nobeni državi. Povsod so osovraženi. Sankcije proti njim so lahko zelo hude. Tukajšnji levi komentatorji jih pa hvalite kot heroje. Verjetno zato, ker so Rusi.
marker1
03. 08. 2024 17.49
+0
Ta dva ruska vohuna sta z družino pri nas živela sedem let, pa naša obveščevalna sploh ni vedela zanju, dokler jih ni obvestila ameriška CIA. ZDA so ju določile za zamenjavo za vohune zaprte v Rusiji. Naši so lahko samo prikimali. V Rusiji ne moreš najeti kredita, v ZDA pa lahko.
Smuuki
06. 08. 2024 18.50
+1
O vedeli vedeli in jih zalagalu s podatki. Ko so v ameriki rekli tako ne bo šlo je bilo igre konec
Kr0ujem
03. 08. 2024 15.55
+0
Ta golob je res en hin.vec.povsod ga je dost tam kjer nima nobene povezave..marsikdo se spomni njegovih govorov o draginjah.tud ene stvari od tega ni.vse dela popolnoma kontra.bo on padel ob prvi priložnosti.upam da kmal pride...
peresni
03. 08. 2024 18.44
Pazi...kdor drugemu jamo koplje...je skrajnež.
marker1
03. 08. 2024 14.08
+2
Danes je spet ura levičarskih pravljic. Pripovedovalec je Robi.
peresni
03. 08. 2024 19.03
Bejž no ...smo mislili da si ti dežurni.
Dolenjc5
03. 08. 2024 14.05
+1
Ni problem da je prišlo do zamenjave ujetnikov sam za to ni nikakor zaslužna Slovenska vlada še najman pa Golob. Bilo bi da mediji pišete resnico in ne poveličujete Goloba. Za to zamenjavo se je dogovarjala Amerika in Slovenija je dobila le zahtevo za izpustitev vohunov. Zatorej Golobova hvala se v dreku valja
lakala28
03. 08. 2024 15.55
-2
Jasno, kot beli dan. Zaslužen je bil, ki rine židom pod trtico in trguje z njimi že od nekdaj. Golob in njegova vlada pa kar nekaj bluzijo. Čisto slučajno je Von der Leynova prišla na Koroško in potegnila gospodinjo iz blata, jo objela in ji izrazila podporo. In melo pred tem se evropski diplomati z bolnikom na Brdu še slikati niso hoteli. Nezaslišano, s kakšno zgodovinsko osebnostjo so zamudili kader. Ja, dr. Golob je poguba za Slovenijo. bolnik je tisti, ki nas bo popeljal v Švico, kot nam je obljubil njegov tesni podrepnik in sodelavec ter včasih celo šef in vatikansko štipendirani puterle.
Kr0ujem
03. 08. 2024 16.02
+1
Joakim
03. 08. 2024 13.52
-1
Lepo vas prosim. Do...ste že s tem. Ti ruski vohuni so bili tako ali tako popolnoma nesposobni, če jih je lahko ulovila slovenska policija.
IvanJaJo
03. 08. 2024 13.54
+3
Počas se 🐑 dere 💆‍♀️💆‍♂️🤣
marker1
03. 08. 2024 13.59
+0
Ni bilo ravno tako. Cia je sporočila našim, kdo so vohuni in da jih ujamejo. Naši so najprej nekaj časa mencali, se je se dogovarjali z Rusi, potem pa pod ameriškim pritiskom popustili in jih priprli.
lakala28
03. 08. 2024 15.59
+1
In zakaj jih bolnikova kradovlada ni zaprla? Vlada, ki je megasposobna in opevana tukaj gori? Aja, oni se borili za Slovenijo in e niso imeli časa ukvarjati s takimi malenkostmi. Maske iz WC papirja in rdečo elastiko so bile takrat bolj pomembne. Pa še tovornjak z maskami je bilo treba najti. Pa respiratorje, ki jih ne rabimo, ker jih imamo že preveč, smo morali pod nujno kupiti. Vlada dr. Goloba, ki itak nič ne dela, se pa ima čas ukvarjati s takimi nepomembnimi malenkostmi, a ne kletni troli?
marker1
03. 08. 2024 17.36
Če pri levakih uspehov ni, jih pa naši mediji naredijo.
peresni
03. 08. 2024 18.47
Uspeh desnice je, da večina Slovencev že nima normalne zdravniške oskrbe.
portorico 1
03. 08. 2024 12.17
+1
Ta dva špijona sta samo primerjala Hoferjeve i Lidlove cene z Merkatorjevimi!
lakala28
03. 08. 2024 15.59
+1
Mhm in javljala v klet, a ne, kjer so pravoverni borci za Slovenijo?
portorico 1
03. 08. 2024 12.14
+3
Zamenjajmo še Goloba za en škaf kislega zelja!
IvanJaJo
03. 08. 2024 13.55
+1
Skupaj s čelavim obsojencem nista vredna za pol škafa nagnitega kislega zelja 😏
Kr0ujem
03. 08. 2024 15.57
Hahahahaha.a je sploh vreden škafa zelja?to je že precej precenjeno.prej vrečka 0.25 kg.
dober dan
03. 08. 2024 12.12
+3
pa ta golob je pravi narodni heroj. Bomo dobili nov praznik?
peresni
03. 08. 2024 18.48
Saj ga imate...a se nisi klanjal v Posočju zadnjič?
txoxnxy
03. 08. 2024 11.51
+0
A je to ta isti ptič , ki je po nareku stricev nasprotoval aretaciji ?
cirenij
03. 08. 2024 11.37
-5
Oh, golob ima pa res velike zasluge! Na vseh področjih.
IvanJaJo
03. 08. 2024 13.57
+1
Sploh pri lepotnih kirurgih in kozmetičarkah za popravljanje Tine 🤣
marker1
03. 08. 2024 11.28
+3
CIA opozori Slovenijo na vohune, Golob pa se pogovarja z Rusijo. Aretacija vohunov se je zavlekla zaradi našega premierja. Mogoče zato, ker se je dogovarjal pod mizo z Rusijo? Vohunska diplomacija nikjer ni javna, naš premier pa se hvali z njo. Lastna hvala se pod mizo valja.
peresni
03. 08. 2024 11.39
-2
Drži se svojega šanka....in zastonj piva.
marker1
03. 08. 2024 13.25
+0
Davorin Trstenjak
03. 08. 2024 11.15
+3
Ko bi jim v barju tudi za lasten narod bilo vsaj pol toliko mar.
ptuj.si
03. 08. 2024 11.03
-3
Če upoštevam naslov, sta torej bila ruska vohuna nedolžna?
peresni
03. 08. 2024 18.44
Julijann
03. 08. 2024 10.47
+10
Kaj smi s tem dosegli? Skrbeti nam ne bo treba še 6 let za štiri osebe pa iz skrajno neprijetnih ruskih zaporov so se v Ameriko lahko vrnile tam zaprte osebe. Ti lahko rečejo da so se drugič rodili. Pri nam zaprtima ni bilo hudo. Čeprav večkrat beremo kako so slabi pogoji v zaporih, imajo naši vseeno štiri zvezdice napram ostalih.
Kr0ujem
03. 08. 2024 15.59
Playstation tv-t2 ali telmach.k pri vseh doma.zastonj hrana.top sh.t