Slovenija

'Kaj se mora še zgoditi, da se bo nekaj premaknilo, da bo v šolah varno'

Ljubljana, Brežice, 12. 06. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 30 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
48

Šola naj bi bila varen prostor, zato tudi starši brez skrbi pošiljajo otroke v šolo. Država oziroma vlada pa mora zagotoviti varnost otrokom v šolah, tudi zato, ker je osnovna šola obvezna. A tega vlada oziroma država, kot kaže, ni sposobna narediti. Devetošolec, ki ga je napadel sošolec, je končal na urgenci. Posledica tega napada je tudi, da so starši otrok, ki hodijo na osnovno šolo Velika Dolina, dan po napadu v šolo poslali samo štiri učence, saj jih skrbi varnost svojih otrok. Kako bo minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda ukrepal, da se takšna dejanja ne bodo ponovila, in kaj pričakujejo od odgovornih starši? Brežiški župan Ivan Molan opozarja, da Policija ne obvladuje več romskega nasilja.

 

Predstavnik sveta staršev Osnovne šole Velika Dolina Mitja Bizjak je priznal, da so starši in učenci pretreseni in v strahu. "Kaj se mora še zgoditi, da se bo nekaj premaknilo, da bo v šoli varno?" je vprašal in dodal, da ne gre za osamljen primer. 

Šolski minister Darjo Felda je priznal, da primer obžalujejo in da je otroka očitno treba prevzgojiti, saj da mora biti primerno socializiran, da lahko hodi v šolo. Po njegovi oceni je ravnateljica ravnala ustrezno, s čimer se strinja tudi Bizjak. V prihodnjih dneh bo v šolski okolici zagotovljeno varovanje, zato so starše obvestili, da otroci lahko varno pridejo v šolo, ali se bodo za to odločili, bo presodil vsak starš posebej, je pojasnil Bizjak. 

Napadenega devetošolca je strah, mamo sprašuje, ali naj dogodek prijavijo Policiji, kajti lahko bi napadalec prišel tudi k njim domov. Robert Perc iz policijske uprave Novo mesto oškodovane spodbuja, da podajo prijavo na center za socialno delo, šolski svetovalni službi, učenci naj se zaupajo staršem ali pokličejo na številko 113, tudi če zgolj slišijo za nasilje. Na očitke, da Policija ne stori dovolj, Perc odgovarja, da se Policijska uprava Novo mesto prilagaja varnostnim razmeram in da izvajajo represivne ukrepe in preventivne dejavnosti v osnovnih in srednjih šolah. Po potrebi jim pomagajo tudi državne enote s konjenico ali helikopterjem. 

Do dela Policije je kritičen tudi brežiški župan Ivan Molan. "Vsi govorijo, da delajo vse po zakonu in da so vse stvari v redu, a v praksi stvari ne funkcionirajo. Gre za izredno resen incident, v šestem razredu 14-letni fant je želel naklepno poškodovati otroka iz devetega razreda. Če ne bi bili tukaj prisotni ostali in zaposleni, bi lahko prišlo do veliko hujšega incidenta."  Molan je v kontaktu s Policijo, ki da priznava, da so omejeni, "ker imajo romske skupnosti drugačne pristope zaradi svojih navad", po njegovem mnenju Policija tudi vseh kršiteljev ne obravnava enako, na kar so opozorili tudi svetniki na občinskem svetu. 

Perc očitke zavrača in trdi, da je razlika zgolj med obravnavo polnoletne ali mladoletne osebe. "Razumemo, da tak dogodek sproži veliko posledic, zato v šolah in lokalnih skupnostih izvajamo ustrezne aktivnosti, a ob tem vse obravnavamo enako," je zatrdil Perc. Felda pa je dodal, da Policija in ministrstvo dopolnjujeta ukrepe, da bi take dogodke omejili, vendar da "100-odstotne varnosti ne bo".

Bizjak je izpostavil še, da tokrat ne gre za osamljen primer, "starši in otroci so prestrašeni, kaj se še mora zgoditi, da se bo kaj spremenilo". 

Molan je spomnil, da gre za širše vprašanje, ki se ga nihče ne loteva, saj je v težkih življenjskih situacijah več skupin ljudi. "Ko smo župani predlagali zakon, so rekli, da so predlogi rasistični, ker smo predlagali, da bi socialne dodatke pogojevali z vpisom otroka v šolo. Obljubili so nam, da bodo do novega leta pripravile boljše predloge, povedali so nam le, naj se z njimi pogovarjamo, a to se že 30 let, nasilje pa je vsak dan večje. Ne gre za osamljen primer, z eno družino se ukvarja celotna krajevna skupnost. Šlo je tako daleč, da kradejo teleta, prašiče in ostalo, ljudje pa ne upajo prijaviti, ker pristojni ne ukrepajo, storilci imajo zato občutek, da se jim nič ne more zgoditi in se tako tudi obnašajo." 

Da gre za širši problem, se strinja tudi minister, ki izpostavlja, da se moramo kot družba začeti obnašati drugače. "Veliko odgovornost imajo starši, ki vzgoji ne dajo dovolj pozornosti, in tudi ta otrok je verjetno ni imel." V sredo bo v in ob šoli poskrbljeno za varstvo, kar je po besedah Felde zaenkrat dovolj, bodo pa iskali nove dogovore in rešitve.