Slovenija

Kresalova in Golobič se menda nista najlepše gledala

Ljubljana, 21. 04. 2009 12.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Pahor pravi, da so se strasti umirile. Kljub temu so na koalicijskem sestanku padale precej ostre besede med Golobičem in Kresalovo. Pahor pa je opozarjal, da je država v recesiji in da se je treba spopadati s tem.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Dare Čekeliš

Prvaki vladnih strank so na izrednem vrhu skušali najti izhod iz najhujše koalicijske krize doslej. Premier Pahor je skušal umiriti strasti, ki jih je sprožilo podaljšanje posojila Nove ljubljanske banke Šrotovemu Infondu, kljub temu pa so med Kresalovo in Golobičem menda spet padale ostre besede.

Predsednik vlade Borut Pahor je po sestanku dejal, da je s sestankom zadovoljen, vendar več ni hotel komentirati.

Uradno naj bi torej žogico umirili, neuradno pa je bilo na sestanku precej burno. Precej ostre besede naj bi padale med Gregorjem Golobičem in Katarino Kresal. Predsednik Zaresa je prvi dami LDS menda očital, da je s Pahorjevo pomočjo Draška Veselinoviča v NLB postavila izrazito politično. Ona mu je vrnila, da na logiko grobih posegov politike v gospodarstvo, kar naj bi se šel Zares, ne bo pristala. Premier naj bi na koalicijskem vrhu igral vlogo mediatorja. Opozarjal je, da je država v recesiji in da se je bolj kot s čimer koli treba spopadati s tem.

Finančni minister Franc Križanič naj bi se udeležil sestanka, vendar se to ni zgodilo.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je ob tem pojasnil, da so se na sestanku pogovarjali o vsebinskih vprašanjih, saj je treba paziti, da se obljube, dane pred volitvami, ne bi prelomile. Poudaril je še, da v Zaresu niso grozili z izstopom iz koalicije oziroma "izkopali bojne sekire", pač pa le opozarjali, da je na preizkušnji verodostojnost vlade.

Po besedah predsednika DeSUS Karla Erjavca, so se "odkrito pogovorili o nastalem problemu". Sam je zastopal stališče, da ne bi bilo dobro, da bi bila zaradi tega koalicija v krizi, saj imajo pred seboj preveč pomembne naloge. "Imam občutek, da bomo to koalicijsko krizo tudi prebrodili," je dejal in še dodal, da pričakuje, da bo vlada obsodila ravnanje NLB.

Vlada ni v krizi, "smo le koalicija, ki si rada zelo naglas pove, kaj si o določenih zadevah misli", je dejala predsednica LDS Katarina Kresal. Današnji sestanek je bil po njenem mnenju odkrit, predsedniki strank pa so si izmenjali stališča o tem, "kako naj bi se določene stvari urejale" in kako naj bi se reševali problemi, kot je podaljšanje posojila NLB Infond Holdingu.

Vlada uigrana ekipa

Mislim, da je to zelo velik paradoks in veliko sprenevedanje, da o nevmešavanju politike v gospodarstvo govorijo znotraj vlade tisti, konkretno ministrica za notranje zadeve, ki je nenazadnje dosegla, da je bil njej poslanec imenovan na čelo NLB. Kot minister za gospodarstvo ne bom dovolil, da mi kdor koli odreka pravico, da odkrito in jasno povem svoje mnenje o reprogramiranju kreditov. Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik

Pahor je sicer že pred vrhom dejal, da vlada deluje enotno, da so v njej nekatera razhajanja o tem, kaj bi bilo prav in kaj ne, kar pa je po njegovih besedah "povsem normalno, treba je samo stehtati argumente in se odločiti za prave poti".

Zdaj je "čas za to, da ostanemo mirni, odločni in da nas ne zavede dejstvo, da imamo glede nekaterih vprašanj tudi različna stališča", je še dejal in priznal, problemi, ki so se zaradi krize poglobili, sicer res niso majhni. "Toda vlada deluje dobro, kot dobro uigrana ekipa, so pa sem ter tja različni pogledi na to, kaj je pravi odgovor na krizo in te razlike je treba ne samo tolerirati, ampak jih tudi razumeti in se znotraj njih pravilno odločiti."

Pahor je prepričan, da je vlada temu izzivu kos, pa tudi koalicija naj bi bila po njegovih besedah sposobna krizo rešiti v prid stremljenja ljudi. "Če ne bi bil prepričan v to, te vlade v tako težkih pogojih ne bi vodil," je poudaril.

Glede razmišljanj gospodarskega ministra Mateja Lahovnika o morebitnem odstopu s položaja je dejal, da si je sam zelo prizadeval za sodelovanje z njim. "Želim si, da ostane v tej vladi. Upam, da njegovo kandidiranje na listi za Evropski parlament ne bo onemogočilo njegovega normalnega dela," je poudaril.

O odstavitvi katerega od ministrov oziroma ministric Pahor zaenkrat ne razmišlja. "Ko in če se bom odločil, da kateri minister ni primeren za opravljanje svojega dela, bom o tem tudi obvestil javnost, še prej pa se bom o tem pogovoril z ministrom in koalicijskimi partnerji:“

Spomnimo

Lahovnik je s svojimi izjavami zaostril razmere v koaliciji.
Lahovnik je s svojimi izjavami zaostril razmere v koaliciji. FOTO: 24ur.com

Dogajanja v NLB v povezavi s podaljšanjem posojila družbi Infond Holding, prek katere Boško Šrot obvladuje Pivovarno Laško in tudi Mercator, so botrovala tudi največji krizi aktualne koalicije do zdaj. Največje ogorčenje glede tega so izrazili v stranki Zares pod vodstvom Gregorja Golobiča. Po njihovem mnenju naj bi šlo za ''tajkunsko posojilo'', odločitev NLB pa naj bi bila v nasprotju z določili vladne uredbe, da se ob izdaji državnih poroštev bankam sredstva ne smejo namenjati za kreditiranje odkupov podjetij s strani uprav ali z njimi povezanih oseb.

Možnost predčasnih volitev

V Zares menijo, da mora država kot večinska lastnica NLB razmisliti o predčasnem odpoklicu nadzornikov in uprave NLB, svoje stališče pa so v soboto z izjavo ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika o konceptualnih razlikah med koalicijskimi partnericami še zaostrili. Namestnik predsednika vlade Boruta Pahorja Patrick Vlačič je ob tem sporočil, da bo ob morebitnem odstopu Zaresa prišlo do predčasnih volitvah, "kakršnih koli drugih kombinatorik pa ne bo“.

Na današnji izredni seji sveta stranke Zares ob 18. uri naj bi tako predvidoma razpravljali tudi o morebitnem odhodu iz koalicije, ki pa je malo verjeten.

KOMENTARJI (146)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

justinijan
23. 04. 2009 10.01
imamo:predsednika vlade,ki milsi,da bo z lepoto in mahanjem rok ter pozivov g.kramarju, rešil gospodarstvo,imamo gosp.ministra, ki ne ve ali naj odstopi ali ne(prav bi bilo,če bi, z njim pa celotna vlada), imamo ministra za visokošolstvo in se dela sedaj robin hooda(vemo pa nažalost v kateri stranki je bil prej-takrat mu ni bilo do robinhoodovstva, in kam nas je 12-letna vladavina te stranke pripeljala) , ki pa se raje ukvarja z gospodarstvom.nadalje:finančnega, ki pred kamerami samo nekaj menca, tako, da imam dostikrat občutek, da sploh ne ve kaj.minister gaspari zato daje večkrat izjave namesto njega-čeprav se tudi sam kot fin.minister v nekd.drnoškovi vladi ni izkazal.za miklavčiča sploh ne vemo, da obstaja, prav tako ne za svetlika, zalar se ukvarja z odvetniki in ne kako bodo sodišča rešila na tisoče nerešenih zadev-pa še kaj drugo(tu so še verjetno kaki okostnjaki).erjavec je menda vse svoje sile uperil v evr.parlament(tako kot lahovnik).kresalova se ukvarja z izbrisanimi in njihovimi odškodninam.pa še kup nekih zunanjih kvazi strokovnjakov od tajnikarja do raznih krivicev ipd.p.s.drugih ministrov ne bom omenjal, ker vsaj za razliko od teh navedenih packov nekaj delajo oz.od časa do časa dajo vsaj neko pametno izjavo.......
Mawsyy
22. 04. 2009 16.43
PrvoBorec... ja gospodarska kriza je res namerno povzrocena. Ampak... bilo bi pametneje, da bi se koalicija spopadala z njo, ne pa z medsebojnim prckanjem kdo bo koga -.- To nikamor ne pelje. V koncni fazi nastradajo navadni ljudje.
Mawsyy
22. 04. 2009 16.39
lahovnik pa non stop govori o nekem sprenevedanju. ziher se ga vsi, katerim ga ocita, ucijo ravno pr njemu :D
VolilecSI
22. 04. 2009 02.06
V koaliciji ni krize je pa v državi. Skrajni čas je da začnete reševat situacijo ali pa se umaknite sposobejšim.
RADO62
22. 04. 2009 01.36
Kresalova in Golobič se menda nista najlepše gledala ??? In komedija se nadaljuje, pa itak vsi vemo, da ne bodo izstopili iz koaliceije, ker se jim v primeru predčasnih volitev slabo piše.... heh
SEJ BO
21. 04. 2009 23.47
BLANKA-A TEGA SO TE V TUJINI NAUČILI,NI ČUDNO,DA SO TE IZ JUGE NAGNALI,ŠE TISTI,KI TE JE NAFILAL JE MORAL BITI SLEP.
Buena Vita
21. 04. 2009 23.45
špicelj toplovodarji so v tvoji branžni bategli--SD, ZATO NE PRIČAKUJ PERVERZNOSTI ZUNAJ TEGA TVOJEGA ZIDOVJA,ŠE MANJ POTEŠITVE VEŠ,SLOVENCI SO V VEČINI DEDCI,TU PA TAM SE NAJDE KAK SPREVRŽEK PODOBEN TVOJI MALENKOSTI
SEJ BO
21. 04. 2009 23.40
SPET TA KMET RADO KOMENTIRA EKONOMIJO
SPICELJ
21. 04. 2009 23.15
vi ste eni navadni strahopetci,ki se ,če vas ni več skupaj sploh ne upate oglasiti,le minuse delite.........sicer pa verjamem,da je vaša bolečina huda po propadu Janše in poginu NSI-ja...he,he,he
SPICELJ
21. 04. 2009 23.10
ne želim biti nesramen,ampak vsi vidimo,da je vaš kapitalizem popušil....ha,ha,ha,ha,ha,ha,ha..... imamo dve vrsti kapitalistov....eni so to iz koristi in so danes bogati.... drugi pa ste vi,ki ste vodljivi in kapitalisti iz prepričanja,da bodo prišli dobri časi......nažalost pa ste vi iz druge grupe še vedno reveži in se še za to bedo bojite...
SPICELJ
21. 04. 2009 23.06
koga pa Janša še ni tožil..ha,ha,ha,ha,ha....si pa tudi ti zarukanec ugotovil,da je vse potekalo pred volitvami...zakaj le????? ej RADO res si glup....
Neurath
21. 04. 2009 23.06
popravek:1000EUR
RADO62
21. 04. 2009 23.04
SPICELJ21.04.2009, 23:010 ... Jao bože, ti si res bogi... Janša toži Šrota že iz predvolinih časov in obratno...Ampak zgleda, da so res zlate ribice na levici doma... heh
RADO62
21. 04. 2009 23.02
SPICELJ21.04.2009, 22:590 ... Ne bodi zaskrbljen, ker dobro vemo, da te transeksualne igrice in druge oralne vrline krasijo levičarja Jurija in podobne seksualne nepotešence, svingerje in perverzneže SD-ja... ha ha ha
info_2
21. 04. 2009 23.01
lahovnik kekec
SPICELJ
21. 04. 2009 23.01
rado......kje si pa videl spor med Janšo in ŠROTOM.????'TI SI PA RES TEPČEK..
RADO62
21. 04. 2009 23.00
Je pa zanimivo, da je konflikt med Janšo in Šrotom sedaj prerasu v konflikt med Šrotom in navideznim borcem za človekove pravice Golobičem.... Še včeraj sta se tožarila Janša in Šrot, sedaj pa Šrot toži filozofa Gregorja... Sodišča bodo očitno imela dosti dela v prihodnjih letih.... heh
RADO62
21. 04. 2009 22.56
SPICELJ21.04.2009, 22:530 ... Pa še to... Daleč od tega, da je Janša idealen... Ampak preprosto povedano, če mi dajo za izbirat med mojim glupim sosedom iz Šempetra Pahorjem in Janšo, bom zanesljivo vedno izbral Janšo, ker mu dobro delajo klikerji v možgančkih, ki jih Pahor sploh nima.... heh
Neurath
21. 04. 2009 22.56
Titoistični verniki so bili vedno znani po zaslepljenosti. Pa saj ni pomebno, če so si lahko privoščili tisto tedensko banano, važno da so dvigali zastavico morilcu. Verjetno so zelo ponosni, saj jim je omogočil plače v rangu 400EUR-kar je za EU razmere "veliko".
mac4_m
21. 04. 2009 22.56
če šrotovih kreditov levi trojček ne reši, potem gospod nima nič in bo navadn kekec, morda malo manjši ko ti in jaz. In za to se gre tu. Da mu rešijo, kar je 'nabral' in tako plačajo njegove usluge. Za slovence bi bilo seveda dobro, da se nam vrne lastništvo nad pivovarno in se vs od pira popit dobiček npr. zliva v zdravstveno in pokojninsko blagajno. Ali se tebi zdi bolje, da mi posodimo, pokasira pa par para zitov? In če pobrejo šrotu morajo potem vsem ostalim. Slovenci bi dobili vrnjeno vse - kradljivci pa ostali brez vsega. Njihov 20 letni trud bi bil izničen...