Slovenija

Kaj prinaša nov plačni sistem v javnem sektorju?

Ljubljana , 24. 10. 2024 19.40 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Kakšne novosti prinaša težko pričakovan nov plačni sistem v javnem sektorju? Ključni del zakona je nova plačna lestvica, ki določa 67 plačnih razredov, razpon med njimi pa – namesto trenutnih štirih odstotkov – znaša tri odstotke. Plačni razredi se določijo v nominalni vrednosti, pri tem pa se prvi plačni razred določi v višini vrednosti minimalne plače za leto 2024. Vrednost plačnih razredov se usklajuje enkrat letno.

V novem plačnem zakonu so urejeni skupni temelji, ki veljajo za celoten javni sektor, prav tako pa zakon določa urejanje specifik znotraj petih plačnih stebrov, in sicer: plačni steber funkcionarjev; plačni steber javnih uslužbencev v državnih organih, občinah in javnih zavodih gasilcev; plačni steber javnih uslužbencev v zdravstvu in socialnem varstvu; plačni steber javnih uslužbencev v raziskovalni dejavnosti, izobraževanju in kulturi ter plačni steber javnih uslužbencev v javnih agencijah, skladih in zavodih.

V okviru plačnih stebrov se zasleduje načelo enakega plačila za delo na primerljivih delovnih mestih, nazivih in funkcijah, pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo. 

"Zakon zasleduje usmeritev, da nihče več ne bo imel osnovne plače nižje od minimalne, hkrati pa daje nastavke za boljšo povezanost plačila za delo z rezultati dela, nastavke za uvedbo večje fleksibilnosti pri določanju plač, omogoča boljše prilagajanje ponudbi in povpraševanju na trgu dela, zmanjšuje razlike v plačah za opravljanje istega dela med starejšimi in mlajšimi, vzpostavlja ustrezne mehanizme za lažje privabljanje novozaposlenih in odpravlja nepotrebne administrativne ovire. Prav tako se z zakonom uvajajo spremembe v sistem nagrajevanja in napredovanja zaposlenih ter na novo določa način usklajevanja plač z inflacijo," zatrjujejo na ministrstvu. 

Plača
Plača FOTO: Profimedia

67 plačnih razredov, razpon ne več štiri, temveč tri odstotke 

Ključni del zakona je nova plačna lestvica, ki določa 67 plačnih razredov, razpon med njimi pa – namesto trenutnih štirih odstotkov – znaša tri odstotke. Plačni razredi se določijo v nominalni vrednosti, pri tem pa se prvi plačni razred določi v višini vrednosti minimalne plače za leto 2024. Vrednost plačnih razredov se usklajuje enkrat letno, način usklajevanja pa je določen z zakonom. Višina uskladitve vrednosti plačnih razredov plačne lestvice se dogovori v pogajanjih, ki se zaključijo do 1. aprila posameznega leta; oziroma se vrednosti plačnih razredov uskladijo v višini 80 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin, če dogovor do 1. aprila ni sklenjen.

S prevedbo iz sedanje na novo plačno lestvico se odpravlja problem velikega števila delovnih mest, katerih izhodiščna plača je nižja od minimalne plače, in problem enakega plačila javnih uslužbencev, katerih osnovna plača je pod višino minimalne plače, ne glede na to, da so uvrščeni v različne plačne razrede. Zakon vsebuje tudi varovalko, ki zagotavlja, da ob vstopu v nov plačni sistem in tudi vnaprej noben javni uslužbenec ne bo imel osnovne plače, ki bi bila nižja od minimalne plače. Navedeno se zagotovi na način, da se v primeru, da bi bil javni uslužbenec uvrščen v plačni razred, katerega vrednost je nižja od minimalne plače, javnega uslužbenca uvrsti v prvi plačni razred, katerega vrednost je višja od minimalne plače in ki ga je sicer mogoče doseči z napredovanjem, pojasnjujejo. 

Višje osnovne plače na začetku kariere 

Način prevedbe v plačne razrede po novi plačni lestvici pomeni tudi višje osnovne plače na začetku delovne kariere, kar bo stimulativno tudi za mlade, ki šele vstopajo na trg dela. V zakonu se spreminjajo tudi kriteriji starosti za letni dopust, in sicer na način, da se javnemu uslužbencu, ki je dopolnil 55 let, letni dopust poveča za pet dni, v trenutni zakonski ureditvi pa je omenjeni kriterij pri dopolnitvi 50 let.

V zakonu je vključeno tudi določilo, ki preprečuje pretirani realni padec plač na način, da se bo vrednost plačnih razredov plačne lestvice usklajevala letno, in sicer najmanj v višini 80 odstotkov inflacije. Če bi prišlo do dogovora med socialnimi partnerji o višji uskladitvi, potem bo veljala dogovorjena (to je višja) uskladitev, v nasprotnem primeru pa nastopi zakonsko določen avtomatizem, torej uskladitev v višini 80 odstotkov inflacije.

Ureditev napredovanj

Zakon spreminja tudi ureditev napredovanja javnih uslužbencev v višji plačni razred. Ocen delovne uspešnosti, ki je bila do sedaj pogoj za napredovanje v višji plačni razred, nova zakonska ureditev ne pozna več. Praviloma bodo javni uslužbenci napredovali za en plačni razred po poteku določenega časovnega obdobja (od dveh do štirih let), zgolj omejeno število javnih uslužbencev (10 odstotkov) pa bo lahko (pospešeno) napredovalo za dva plačna razreda na podlagi zakonsko določenih kriterijev. Zmanjšanje razlike med plačnimi razredi nove plačne lestvice iz štiri na tri odstotke ob uvajanju napredovanja praviloma izključno za en plačni razred naj bi dolgoročno prispevalo k počasnejši rasti mase plač v javnem sektorju.

Prav tako je opredeljena združitev redne delovne uspešnosti in delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela, kar predstavlja administrativno razbremenitev in poenostavitev sistema. Z združitvijo obeh vrst delovne uspešnosti hkrati naslavljamo bolj jasno in transparentno možnost variabilnega nagrajevanja, ki tudi preprečuje možnost dvojnega plačila iz istega naslova. Povišuje se tudi višina dela plače za delovno uspešnost, ko gre za opravljanje rednih nalog, in sicer na 30 odstotkov osnovne plače javnih uslužbencev mesečno (veljavna ureditev določa do 20 odstotkov), s čimer se pripisuje povezanost med plačilom za delo in rezultati dela. Poleg navedenega lahko delodajalci še vedno namenijo za izplačilo delovne uspešnosti tudi prihranke iz sredstev za plače in projektna sredstva.

Štetje denarja
Štetje denarja FOTO: Shutterstock

Zakon prinaša tudi večjo fleksibilnost pri določanju višine plače za zaposlene z ustreznimi izkušnjami, posebnimi znanji in kompetencami. Nadrejenim se bo zaradi višjega obsega sredstev, namenjenih za variabilno nagrajevanje, omogočilo večje možnosti za nagrajevanje nadpovprečno uspešnih javnih uslužbencev, saj zakon zasleduje bolj stimulativno nagrajevanje uspešnih in bolj obremenjenih uslužbencev. Ker nov plačni zakon predstavlja tudi skupna prizadevanja, da bo zaposlitev v javnem sektorju, ki nudi stabilno, spodbudno in fleksibilno delovno okolje, spet postala privlačna, so dodatno omogočene tudi višje uvrstitve (do 10 razredov) javnega uslužbenca ob zaposlitvi v javnem sektorju. Slednje sledi lažjemu pridobivanju kadra za zaposlitev v javnem sektorju kot tudi ohranjanju že zaposlenih javnih uslužbencev, ki so s svojo strokovnostjo ključni za izvajanje kakovostnih in učinkovitih javnih storitev.

Zakon vsebuje tudi novo ureditev sklepanja in veljavnosti Kolektivne pogodbe za javni sektor, ki predstavlja realizacijo odločbe Ustavnega sodišča št. U-I-249/10-27 z dne 15. marca 2012, s katero je bila ugotovljena neustavnost določb Zakona o sistemu plač v javnem sektorju (ZSPJS), ki so urejale način sklepanja ter pogoje za veljavnost kolektivne pogodbe za javni sektor in njenih sprememb in dopolnitev. Z zakonom se tudi v celoti uresničuje odločba Ustavnega sodišča št. U-I-772/21-37 z dne 1. junija 2023, ki se nanaša na neustavnost sodniških plač.

V povezavi z usklajevanjem vrednosti plačnih razredov plačne lestvice se bodo najprej uskladile plače javnih uslužbencev. Sprejeta je odločitev, da funkcionarji vlade, funkcionarji državnega zbora in funkcionarji državnega sveta pridobijo pravico do izplačila višje plače šele ob začetku novega mandata tega organa. Plače ostalih funkcionarjev, tudi pravosodnih, pa se bodo usklajevale postopoma, podobno kot pri javnih uslužbencih.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Old_geezer
24. 10. 2024 21.45
Narobe na vseh nivojih. Plačni sistem bi moral iti v smer, da se več plača kadre, ki jih je na trgu premalo in manj tiste, ki jih je preveč. Ne pa da se jih kar enako plača za "primerljivo" delo po različnih strokah. Poleg tega bo prevelik dvig plač generiral inflacijo, primanjkljaj in dolg.
SlobodaNE
24. 10. 2024 21.43
+2
Kaj je s temi levičarji, v praksi je to navaden lopov nič drugega, imajo oa res tok močno ideologijo da folk čist zmešajo
Stane Adami?
24. 10. 2024 21.43
+1
Vsi so dobivali minimalno plačo, plače nižje od minimalne NI BILO. SEDAJ so dvignili minimalno plačo na minimalno plačo, sebi pa dvignili plačo kar za 45 do 75 %. Ja in folk bo tulil, sam, da ni Janša saj sedaj imamo končno minimalno plačo, ker prej smo imeli minimalno plačo, vendar je država doplačevala????Ja, volilno telo je res deformirano z socializmom.
2fast4
24. 10. 2024 21.39
+2
V pisarni se bo po riti praskal za 6k eur, delavec pa 1200 eur... In kje vam je stimulacija, večji ima še več.. Med sester ni, policajev ni, gasilcev ni, učiteljev ni... Sindikate ki jih imate v js so namenjeni sami sebi...
SlobodaNE
24. 10. 2024 21.38
Golob je pravi ve kaj pomeni levičarstvo
SlobodaNE
24. 10. 2024 21.38
+2
Za reveža bo isto tisti drugi pa dvakrat več
devote
24. 10. 2024 21.34
se nekaj mojih predlogov: nadura 50%, praznik se placa tako, da dobis praznicnih 8 ur +100% na svoje oddelane ure, nocna neobdavcena, sobotno delo +50%, nedeljsko delo +100%, vec kot 7 nocnih /mes beneficirana doba , deficicitarni poklici na vse navedeno +15%.
Victoria13
24. 10. 2024 21.31
+3
Pametni bežijo iz te ,,super" države, ostali bodo zaposleni v JS , upokojenci, socialci in migranti...od tega ne boste mogli živeti!!
ernestocg
24. 10. 2024 21.22
+1
Same laži in zavajanje JS,prikazujejo osnovne plače brez raznih dodatkov ,ki so ponavadi dvakratnik plač.
Victoria13
24. 10. 2024 21.28
+1
Pozabil si vplačevanje v drugi steber pri Modri zavarovalnici, ki nanse kar lepe denarje...
707frenk
24. 10. 2024 21.18
-2
Prinaša tako veliko ,da bom popi...
Stane Adami?
24. 10. 2024 21.17
+6
Minimalno plačo so povečali, da bo res minimalna, sebi pa kar od 45 do 75 % .... Folk pa tuli, kako pametno vlado imamo, ker Janševa reforma je vsem prinesla eno plačo na leto. Z to reformo pa so največ dvignili revežom, saj so minimalno plao tudi dejansko dvignili na minimalno plačo. Ja, čudežni dečki so.
Infiltrator
24. 10. 2024 21.17
+1
Ljudje ste v glavnem ovce ,jaz sam in se kdo ne more nič, če pa bi se vsi uprli ,kako se norčujejo iz naroda tako opozicija kot pozicija bi bilo drugače...
Infiltrator
24. 10. 2024 21.14
+3
Vrhu veliko ,malim zelo malo!
tornadotex
24. 10. 2024 21.02
+6
Totalen polom za najnižje plače...Sedaj bodo dobivali zajamčeno, torej najnižjo plačo...tako kot že do sedaj, ko jim je država doplačala 100 e neto...
pope p
24. 10. 2024 21.13
+4
dodatki k plači se računajo iz osnovne plače..
soncnica111
24. 10. 2024 21.20
+1
0,33 za delovno dobo in RDU ki ga ti na minimalni plači dobijo glih 2x na leto.
Lark
24. 10. 2024 21.00
+3
Kaj prinaša? VIŠJE DAVKE ZA VSE OSTALE. In nekaj 10 tisoč glasov za nekatere politike. Thats it.
r h
24. 10. 2024 20.57
+5
Večina v javni upravi nategujejo folk. Včeraj kazali na POP-tv plače v zdravstvu. Pokazali so osnovne, brez dodatkov, ki nanesejo od 350€ in > zraven tistim, ki ne morejo vplivati z lažnimi poročili kot npr. pred kratkim objavljenim prekomernim delom politikov v času počitnic. So si računali ležanje na plaži zraven? Eni v zdravstvu prejmejo par 1000€ dodatkov. Slovenija, kam si ti zašla.
Magic-G-spot
24. 10. 2024 20.54
+10
Ce gledate tarco lahko opazite kako se vsi od prvega do zadnjega patolosko zasmejijo, ko se jim kaj ocita. Cisto vsi nauceni kako se pred kamerami lepo naredit idio.ta.
cool29
24. 10. 2024 20.53
+4
to bo dvignilo povprečno placo od katere se računa februarja racuna osnova za prispevke pri s.p.jih …. treba ta malim pac vse pobrat da ima gospoda v JU in JS …. dovolj ali preveč
aijtfia
24. 10. 2024 20.51
+1
Kaj prinaša nov plačni sistem v javnem sektorju? Prinaša to, da boste vsi enako plačani. Se pravi malo nad minimalcem. Sramota za Levico in Svobodo!
r h
24. 10. 2024 20.50
+0
Zlom gospodarstva na račun plač v javnem sektorju. Od kje pa bo denar prišel, iz gospodarstva. Pa podjetjem jutri hitro davke dvigniti. Sem slišal, da je na Kosovu 30% DDV.
BroNo1
24. 10. 2024 20.51
-2
Delavec_Slo
24. 10. 2024 20.53
+1