Slovenija

Kaj pa denar?

Šempeter pri Gorici/Ilirska Bistrica/Kozina, 25. 08. 2008 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Primorskem je toča poleti povzročila za 20 milijonov evrov škode. Sanacije potekajo, prebivalci pa se spopadajo s težavami.

Julijska in avgustovska neurja s točo so na Primorskem najbolj prizadela občino Šempeter-Vrtojba in območje Brkinov, kjer je skupno za okoli 20 milijonov evrov škode. Poškodovane so predvsem salonitne strehe objektov, ki so jih na Goriškem večinoma že sanirali vsaj začasno, medtem ko v Brkinih težavo predstavlja tudi pomanjkanje krovcev.

Toča
Toča FOTO: Stane Štebej

Toča je na Goriškem julija najmočneje udarila v občini Šempeter-Vrtojba, kjer je povzročila za 15 milijonov evrov škode, je povedal župan Dragan Valenčič. Največ škode je na strehah stanovanjskih in gospodarskih objektov, saj je bilo poškodovanih preko 82.000 kvadratnih metrov streh, večinoma pokritih s salonitno kritino, ki vsebuje tudi azbestna vlakna.

Strehe na industrijskih objektih so že sanirane, nekatere le začasno, ta teden pa bodo še enkrat pregledali stanje na individualnih gradnjah, je pojasnil Valenčič. Po njegovih besedah bodo v tem tednu dokončno oblikovali kriterije za razdelitev 48.000 evrov pomoči države.

Župan in občinski štab civilne zaščite tudi nimata informacij, da bi imela podjetja ali posamezniki kakršnekoli težave pri zamenjavi salonitnih kritin. Odstranjujejo se varno, kar kažejo tudi podatki meritev v družbi Iskra Avtoelektrika, je zagotovil Valenčič. Poškodovane salonitne kritine na Goriškem odvažajo na odlagališče odpadkov v Stari Gori.

Neurje s točo je v začetku avgusta divjalo tudi v Brkinih, kjer naj bi povzročilo za 4,5 milijona evrov škode. Da s poškodovanimi salonitnimi kritinami ravnanju ustrezno, sta zagotovila tudi župan občine Ilirska Bistrica Anton Šenkinc in svetovalec za gospodarstvo občine Hrpelje-Kozina Robert Kastelic. Občini sta ljudi informirali o varnem odstranjevanju zdravju nevarnih kritin, jim priskrbeli zaščitne maske in rokavice ter poskrbeli za odvoz salonitk na odlagališči v Jelšane oz. Sežano, tako da črnih odlagališč ni, sta poudarila.

Na območju občine Ilirska Bistrica je škodo prijavilo 600 oškodovancev, poškodovanih pa je med 70.000 in 80.0000 kvadratnih metrov streh, od tega 67.000 kvadratnih metrov prekritih s salonitno kritino, je povedal Šenkinc. Po njegovih besedah so stavbe zdaj večinoma zaščitene pred dežjem, čeprav mnoge le začasno. V krajih Huje, Pregarje in Gabrk, kjer so bile salonitne strehe uničene 100-odstotno, so že popravili polovico vseh streh, je pojasnil. Večino dela so opravili kar domačini s pomočjo prijateljev in sorodnikov, saj krovcev ob obilici dela in dopustih primanjkuje, je dodal.

Na to težavo je opozoril tudi Kastelic. "Na tem območju je med pet in 10 primernih gradbenikov, tako da obnova teče počasi, nekateri pa trenutno tudi nimajo denarja," je dejal. V občini Hrpelje-Kozina so prejeli 123 prijav škode, najbolj nujni primeri pa so že sanirani, je poudaril. Polovica izmed poškodovanih streh je popravljenih zgolj začasno.

Sicer pa v obeh občinah med prebivalce še niso razdelili državne pomoči. Ilirski Bistrici je vlada namenila 135.000 evrov pomoči, Hrpelje-Kozini pa 40.000, tako Šenkinc kot Kastelic pa sta napovedala ustanovitev posebnih komisij za delitev denarja. Sicer pa bodo v Ilirski Bistrici na današnji seji občinski svetniki odločali tudi kako bi s svojim proračunskim denarjem prizadetim lahko pomagala občina, je še dodal Šenkinc.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mans
26. 08. 2008 13.37
glup folk:( naj si zavarujejo posesti pa bo! Pol si nebi nihče nič zavaroval in bi vsi samo čakali na državo. Pol lahko zavarovalnice zapremo! Lol!
Prvo Borec
25. 08. 2008 14.33
Besede , besede, samo besede so to vlado in obljube.