Slovenija

Kaj je treba vedeti pred začetkom kurilne sezone?

Ljubljana , 24. 09. 2024 09.38 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
83

Slaba kakovost zraka vpliva na nas bolj kot mnogi drugi okoljski dejavniki ter predstavlja najpomembnejši vir zdravstvenih težav, povezanih z okoljskim onesnaževanjem. Zrak v Sloveniji je najbolj obremenjen v zimskem času zaradi emisij iz malih kurilnih naprav na lesno biomaso. Še posebej problematične so vrednosti delcev PM10, drobnih delcev PM2,5 in benzo(a)pirena. Pred kurilno sezono so zato pristojni predstavili nasvete in zahteve za lastnike malih kurilnih naprav.

"Kmalu se bomo začeli pritoževati nad slabo kakovostjo zraka, zato je nujno, da se na prihajajočo kurilno sezono dobro pripravimo," je opozorila mag. Tanja Bolte, direktorica Direktorata za okolje. "Pred kurilno sezono je pomembno, da širšo javnost ozavestimo in opolnomočimo z nasveti o pravilnem kurjenju, o izbiri in nakupu lesne biomase, pomembnosti vzdrževanja kurilnih naprav ter podati informacijo o subvencijah, ki so na voljo za zamenjavo starih kurilnih naprav," poudarjajo na ministrstvu za okolje in energijo. Z rednim vzdrževanjem in čiščenjem malih kurilnih naprav pripomoremo k zmanjšanju emisij in manjšemu požarnemu tveganju, je izpostavila. Izjemno pomembna je tudi ustreznost goriva, je opomnila. Kot je pojasnila, je na malih kurilnih napravah na trdno maso dovoljeno uporabljati le naravni les. Nikakor pa ne smemo kuriti embalaže, lesnih odpadkov, obdelanega lesa, tekstila in vlažnega lesa. Uporabniki smo v skladu z zakonodajo dolžni poskrbeti za kakovostno gorivo. 

Kurilne naprave morajo biti redno vzdrževanje
Kurilne naprave morajo biti redno vzdrževanje FOTO: Bobo

Pri EKO skladu imamo na voljo subvencije za zamenjavo dotrajanih malih kurilnih naprav, je poudarila Bolte. Za prejemnike redne denarne pomoči znaša subvencija tudi do 100 odstotkov naložbe, je izpostavila. Stare kurilne naprave namreč porabijo tudi deset odstotkov lesa več kot nove, je izpostavila. Tjaša Bandelj iz Eko sklada je pojasnila, da nudijo njihovi energetski svetovalci brezplačne nasvete na tem področju. "Vsakemu, ki obišče pisarno, energetski svetovalec tudi svetuje," je izpostavila. 

Kakšne so obveznosti lastnikov malih kurilnih naprav? 

V jesenskem času morajo biti kurilne naprave in dimniki očiščeni, a to ni edina pomembna stvar. Vse se začne že pri nakupu kurilne naprave, uporabnik se mora že pred nakupom posvetovati o nakupu ustrezne naprave, ki je preverjena na trgu. Kurilne naprave, ki izpolnjujejo standarde, se začnejo pri vrednosti 3.000 evrov, opozarjajo. 

Energetski svetovalec Ivan Kenda je povedal, da so danes moderne cenene kurilne naprave, a da je njihova naloga, da povedo, da so vse subvencionirane naprave na ekoskladovih seznamih, zakonsko preverjene. Zato priporočajo izbor kurilne naprave iz tega seznama. Eko sklad pa ponuja tudi ugodne kredite, je izpostavil. S številnimi ukrepi, ki jih svetujejo, so možni veliki prihranki energije, poudarjajo: "Vse poskušamo najprej usmerjati k sanaciji hiše."   

Ko imamo ustrezno kurilno napravo, se pokliče dimnikarja, ki mora pregledati napravo in izmeriti emisije ter napravo vpisati v državno evidenco. Posameznik mora, ko dobi pozitivno mnenje, zagotavljati obvezne storitve: najmanj enkrat na leto očiščena peč, da ima opravljene meritve. Posameznik je tako tudi sam bolj miren z vidika varnosti in povzročanja emisij. Če na pregledih ugotovijo nepravilnosti, saj se peči sčasoma starajo, je treba napake odpraviti. Če se pomanjkljivosti ne odpravijo, ukrepajo inšpekcijske službe. A v prvi vrsti je tukaj vest uporabnikov, izpostavljajo. Pomembno je tudi, da uporabniki zagotovijo ustrezno gorivo. Če uporabljate trda goriva, je treba tukaj striktno upoštevati, da morajo biti ta suha in ustrezne kakovosti, saj lahko v nasprotnem primeru s požarnega vidika ogrožate celoten objekt. Pomembno je tudi redno čiščenje kurilne naprave, še izpostavljajo. 

Zrak je v času kurilne sezone velikokrat onesnažen 

"Onesnažen zrak je pri nas, kot v preostalem razvitem svetu, največji okoljski problem, ki ogroža zdravje ljudi. Prispeva namreč k nastanku številnih bolezni in skrajšuje življenjsko dobo. Zrak je v času kurilne sezone pri nas velikokrat onesnažen, še posebej so problematični delci (PM). Gre za mešanico trdnih in tekočih snovi, razpršenih v zraku. Njihova glavna sestavina je ogljik, na katerega so vezane različne škodljive snovi, kot so npr. strupene kovine, organske spojine," ob kurilni sezoni opozarjajo na NIJZ.   

Slab zrak v Sloveniji dihamo predvsem v zimskim mesecih, glavni razlog pa je kurilna sezona. Kakovost zraka je zelo odvisna tudi od vremenskih razmer, saj je ob enaki količini izpustov ob ugodnih vremenskih razmerah (veter, padavine) kakovost zraka dobra, ob neugodnih pa slaba. Kot smo poročali, na Arsu zadnja leta opažajo, da je vremenskih situacij, ki neugodno vplivajo na razredčevanje izpustov, manj, posledično je v koledarskem letu manj preseganj predpisanih vrednosti. Ko pa v kurilni sezoni nastopijo neugodne vremenske razmere (temperaturni obrat, brezvetrje, daljše obdobje brez padavin), je delež delcev iz malih kurilnih naprav še vedno večji od polovice. Gre za obdobje v hladnem delu leta in ob neugodnih vremenskih razmerah. Na onesnažen zrak vpliva tudi kurjenje z neustreznimi gorivi: starim papirjem in kartonom, vlažnim in kemijsko obdelanim lesom (iverne plošče, barvan, lakiran les), plastiko, embalažo, krpami in drugimi odpadki, svarijo na Arsu.  

Zakaj so delci škodljivi za naše zdravje in kateri so najbolj? 

"Delci so različnih velikosti: od saj, ki jih vidimo s prostim očesom, do najmanjših ultrafinih nanodelcev. Od velikosti delcev je odvisno, kako globoko v dihala prodrejo in kakšne posledice povzročajo. Najmanjši delci prodrejo najgloblje do pljuč in gredo naprej v kri. Manjši kot so, dlje v telo prodrejo in bolj so škodljivi, "pojasnjujejo na spletni strani NIJZ.

Osnova njihovega škodljivega delovanja je povzročanje vnetja. Z vdihavanjem pridejo v naša dihala in povzročajo draženje, poškodbe tkiva in vnetje. Najmanjši delci iz pljuč vstopajo v kri in se s krvjo odplavijo v različne organe: v srce, jetra, ledvice, možgane ... Ter tudi tam povzročajo vnetja in različne škodljive učinke, opozarjajo. 

Seznam škodljivih vplivov na naše zdravje je dolg. Kot poudarjajo na NIJZ, so najpomembnejši vplivi na srce in ožilje ter na dihala: povzročajo vnetja dihalnih poti, pospešujejo nastanek astme. Pri dolgotrajnem delovanju povzročajo spremembe v krvi in na ožilju, ki imajo lahko za posledico pospešen proces ateroskleroze ter povečano nevarnost za nastanek krvnih strdkov in infarkta. Delce povezujejo tudi z nekaterimi nevrološkimi boleznimi ter s sladkorno boleznijo. Škodljivo vplivajo praktično na celo telo. Delci so tudi rakotvorni. Onesnažen zrak, ki je posledica gorenja fosilnih goriv (nafta, premog, les, naftni derivati), sodi namreč v skupino snovi, ki dokazano povzročajo raka pri človeku.

Kdo je najbolj ogrožen? Kot razlagajo na NIJZ, so najbolj ogroženi bolniki z obstoječimi boleznimi srca in ožilja ter dihal, starejši ljudje, majhni otroci in sladkorni bolniki. Ob zelo povečanih vrednostih delcev v zraku so najbolj ogroženi tisti, ki trpijo zaradi že obstoječih dihalnih in srčno-žilnih bolezni, saj se lahko njihova osnovna bolezen hitro poslabša.

Kateri energenti najmanj onesnažujejo zrak? 

Ukrepi za izboljšanje kakovosti zunanjega zraka ali ohranjanje njegove visoke kakovosti morajo biti povsem usklajeni s cilji blaženja podnebnih sprememb: "To pomeni, da je najboljša kombinacija dobro toplotno izolirana stavba, ogrevana s toplotno črpalko, električna energija za njeno delovanje pa je pridobljena iz obnovljivih virov energije," svetujejo na Arsu.

Pri tem je, kot smo že poročali, kurjenje onesnaženega, lakiranega, barvanega odpadnega lesa, smeti, tekstila in plastike silno škodljivo: "S tem povzročamo sproščanje strupenih snovi skozi dimnik, ki jih neposredno vdihavamo vsi, mi sami in naši otroci. Tudi kurjenje v naravi, kot npr. v času spomladanskih čiščenj na vrtu, povzroča močno onesnaženje zraka, saj se pri gorenju in tlenju sprošča veliko škodljivih snovi v zrak."

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 20

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

soncarica84
24. 09. 2024 12.18
+1
Ne nasedajte, elektrika bo drazja. Ostanite na drvah.
Uškakola
24. 09. 2024 12.08
+1
Ruski plin ali plastika z ivernimi ploščami, to je potrebno ponudit Golobovi vladi..
EnverHoxha
24. 09. 2024 12.06
+6
potrebno je vedeti da bo elektrika 30 procentov dražja
soncarica84
24. 09. 2024 12.18
+1
Tocno tako. Pocasi se bodo menjale toplotne s pecmi na drva.
spoštovanje
24. 09. 2024 11.56
+10
ko bo letalski letalski promet in tovorni po cestah tolk zelen, kot je moja peč na drva, potem se bom pogovarjal o čem drugem
čevapgpt
24. 09. 2024 11.48
+12
ko ti sredi zime zmanjka štroma ti toplotna črpalka nič ne pomaga. na elektru dajejo nasvet da naj si uporabniki omislimo kamin...
0523
24. 09. 2024 12.07
+1
Uškakola
24. 09. 2024 11.44
+9
Ko Japonci vsak dan na tisoče ton visokoradioaktivne vode spuščajo v morje pa je to izredno ekološko ))
Nežna dušca
24. 09. 2024 11.40
+11
Direktorat je sam sebi namenjen. Ne vedo zakaj so sploh tam, razen to , da so dobro plačani. Poslali so mi dopis, češ, da nimam s strani dimnikarja opravljenega pregleda. Doma imam potrdilo in račun od dimnikarja o čemer sem jih tudi obvestil. Ker pa mi niso mogli objasnit njihove šlamparije,so mi natvezili, da jim potem dimnikar ni poslal meritev. Pokličem dimnikarja,ta pa mi pove da nisem edini s tem obvestilom. In glej ga zlomka ,tudi sosedu se je dogodilo isto kot meni.
NeXadileC
24. 09. 2024 11.39
+6
"Kurilne naprave, ki izpolnjujejo standarde, se začnejo pri vrednosti 3.000 evrov, opozarjajo." - Nabijanje cen.
NeXadileC
24. 09. 2024 11.37
+9
Enkrat, ko pristojni začnejo pojasnjevati, ne kaže dobro za narod.
viking76
24. 09. 2024 11.36
+9
Ko boste nehali krasti in pošiljati ukrnazijem bo lažje vsem. Vrnite ruski plin.
murate
24. 09. 2024 11.34
+8
Tanja Bolte se heca in dela pomembno.Ali več pm 10 dobimo od ogrevanja ali puščavskega peska,prometa,industrije ...Vprispevku se navaja meritev pri pečeh na drva. A so odgovorni med drugim tudi Tanja Bolte že ugotovili kako ,kje in s čim in kdo meri prah itd pri trdnih gorivih a kr vsak ki ima 5 minut časa z balonom.bravo Tanja vito Zupanc itd
Uškakola
24. 09. 2024 11.32
+10
Ruski plinl ki je najcenejši pa ne smet e kurit..)) Vsi imajo poln Q**/* UKRAJINE, Zlajne in OSTALIH KRETENOFILOV..
SDS_je_poden
24. 09. 2024 11.26
-9
Sami kletni strokovnjaki spodaj, pametni o kurjenju na drva. Vsako gorenje sprošča saje, ker nobeno gorenje ni 100% učinkovito. Glede na to, da omejenci kurijo vse živo, se ni za čudit, da imamo slab zrak pozimi. Od države bi pa pričakoval, da s subvencijami poskrbi, da gre čim več ljudi dol z drv, ampak to je že druga skrajnost. Intlektualni trusti z izjavami 'Samo da ni Janša...', vam pa povem, da bo težko še KADARKOLI Jufka na oblasti, razen če nasprotna stran res ne bo imela nič pametnega za ponudit. Ljudje so res pripravljeni prenesti marsikaj, kakor pa da gledajo Jufko. Spucajte ga, pa se bomo pogovarjali. Dejstvo pa je, da tudi on nima vpliva na vse to, kar vi, omejenci, mislite, da ima PV vpliv.
Teleport
24. 09. 2024 12.10
+1
On se na Tino nima vpliva🤣. Zdej grem pa po drva da bom Mal zakuru
vseved123
24. 09. 2024 11.23
+9
Evo pa so me prepričal.Zdej bom naroču vrtine,vetrnico,sončno elektrarno,hranilnik,toplotno črpalko pa hišo bom prodal.ha ha ha
patogen
24. 09. 2024 11.21
+6
Rdeči Biciklisti in razbijači ter NVOji nimajo opravka s problemi ogrevanja, saj jih doma ogreva fotr, v pisarnah so pa na javnem ogrevanju na davkoplačevalce. Če radiator preveč greje, pa odprejo okno, ne pa zaprejo radiator. Tudi to sem že videl...
soncarica84
24. 09. 2024 11.15
+16
Vceraj ste objavili dvig elektrike, danes pa delate reklamo za toplotne crpalke. Drazja elektrika pomeni drazje ogrevanje. Ostanite lepo na drvah. Toplotne se kmalu ne bodo vec splacale.
mentos12
24. 09. 2024 12.01
+2
Saj toplotna črpalka je že v redu,samo morajo biti pred tem izpolnjeni še drugi pogoji. Da imaš dobro izolirano hišo,pa ne spet preveliko,poceni elektriko,kar pa večno temu ne bo tako in pa da so zime bolj mile,kot je bila prejšnja.
soncarica84
24. 09. 2024 12.20
Sosed ima s toplotno 400 eur mesecno v najbolj mrzlih mesecih.
Gutenberg
24. 09. 2024 11.13
+10
Pogledam dnevnik, tarčo in tukaj, pa mi tako vroče rata, da ne potrebujem kurjave ...
Kucel
24. 09. 2024 11.06
+13
Najmanj onesnažujemo s kurjenjem. Več onesnažujete vi dragi ministri z vašimi vožnjami. Vsak s svojim vozilom na isti sestanek.
assassin911
24. 09. 2024 11.45
+4
Slovenec007
24. 09. 2024 11.02
+12
Potrebno je vedeti to, da nam bo država že kljub visokim cenam ogrevalnih sredstev, še dodatno dobesedno ukradla denar iz naših denarnic s pomočjo birokracije ("zeleni" prehod, dimikarski zakon, CO2 izpusti ipd.) in s pomočjo dodatnih nujnih prispevkov (trošarine, davki ipd.)
čudna sorta
24. 09. 2024 10.58
+18
človek kuri že ves čas od kar je izumil ogenj zdaj v zadnjeih letih pa so posvečeni ugotovili da sploh ne znamo kuriti in prepričani so da je njihovo poslanstvo to da nas morajo učiti te veščine.
oježeš
24. 09. 2024 11.03
+8
Če si prebral si lahko opazil, da je spet ena od reklam za nakup toplotne črpalke. Pri uporabi teh pa bo šel strošek za elektriko pošteno navzgor. Kar pomeni, kupite moderno in plačujte veliko. Namesto, da bi za uporabo toplotnih črpalk dali nižji prispevek za elektriko, bodo strošek nabili navzgor.