Slovenija

Kadrovski premiki na obrambnem ministrstvu

Ljubljana, 18. 06. 2024 18.03 | Posodobljeno pred 8 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Anže Božič
Komentarji
3

Po izvolitvi Marjana Šarca za evropskega poslanca se na obrambnem ministrstvu dogajajo prvi kadrovski premiki. Vlada je na dopisni seji s položaja državnega sekretarja razrešila Rudija Medveda, ki julija odhaja v pokoj. In kaj to pomeni za iskanje novega ministra za obrambo? Premier Robert Golob je po volilni nedelji dejal, da je bil z delom ministra Šarca zadovoljen. Ob tem pa napovedal, da bo njegovega naslednika iskal tudi znotraj trenutne vodstvene ekipe resorja. Kdo torej ostaja v igri za položaj in kdaj bo znano novo ministrsko ime?

Pri odhodu Rudija Medveda gre za sporazumen razhod. Nekdanji poslanec LMŠ namreč 14. julija odhaja v pokoj. Pri tem pa je imel neformalen dogovor z Marjanom Šarcem, da se bosta skupaj poslovila od MORS-a.  

Predsednik vlade Robert Golob pogovore s potencialnimi kandidati začenja prihodnji teden – tudi z zunanjimi. Odhod sekretarja Medveda zelo obžaluje, sporočajo iz premierjevega kabineta, a ga razume in njegovo odločitev spoštuje. To pomeni, da rastejo politične delnice drugega sekretarja Damirja Črnčeca. Ta je v prvem odzivu za 24UR prejšnji teden dejal, da ga položaj ne zanima. Tokrat zadeve ne komentira, iz virov blizu ministrstva pa je slišati, da bi bilo začeto delo dobro tudi dokončati. 

Morebitne nominacije Črnčeca sicer zagotovo ne bi dobro sprejeli v koalicijski Levici, kjer niso pozabili na njegove stare družbeno sovražne tvite. A po drugi strani zaradi protokola koalicijske pogodbe ne smejo nasprotovati ministrom lastne vlade. Lahko pa so denimo vzdržani pri glasovanju.  

Tako se kot možnega kandidata neuradno omenja tudi poslanca Svobode Martina Premka. Z odločitvijo pa se ne mudi pretirano, saj se bo Šarcu ministrovanje izteklo čez en mesec. 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Samo navijač
19. 06. 2024 10.20
+0
Trikrat cepljen.
1338go
19. 06. 2024 09.13
-1
Ljuctvo je okrivilo Janeza Janšo, da so morali voliti Goloba, samo da ni Janša. To ne moreš dojet, niti razumet.
SlobodaNE
18. 06. 2024 20.37
-1
Ta si pa je dobro postlal