Slovenija

Kadilci bi polnili blagajno

Ljubljana, 02. 02. 2007 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zveza za tobačno kontrolo se zavzema za uvedbo tobačnega evra, ki bi državne prihodke povečal za 100 mio evrov.

Drevenšek meni, da bi uvedba tobačnega evra koristila tako kadilcem kot nekadilcem, pa tudi državni blagajni.
Drevenšek meni, da bi uvedba tobačnega evra koristila tako kadilcem kot nekadilcem, pa tudi državni blagajni. FOTO: Dare Čekeliš

Slovenska zveza za tobačno kontrolo in društvo Junijska lista sta predstavila predlog o uvedbi tobačnega evra, ki bi po besedah predsednika Junijske liste Gorazda Drevenška močno pripomogla tudi k povečanju prihodkov v državni proračun.

Drevenšek pojasnjuje, da bi bil dodaten prihodek v vrednosti 40 odstotkov tobačnega evra, s čimer bi se državni prihodki povečali za okoli 100 milijonov evrov. Ta denar bi nato namenili zdravljenju bolezni, povezanih s kajenjem, in preventivi. Po besedah Drevenška bi pridobili vsi, saj bi kadilci dobili možnost, da se odvadijo od kajenja, v primeru bolezni pa bi dobili tudi zdravstveno oskrbo. Nekadilci s tem pridobijo, ker jim ni več treba vdihavati dima, koristi od tega pa bi imela tudi vlada, ker bi pridobila nek dodaten vir financiranja, je pojasnil Drevenšek.

Dvig cene cigaret za 10 odstotkov je v Evropi zmanjšal število kadilcev za štiri odstotke.
Dvig cene cigaret za 10 odstotkov je v Evropi zmanjšal število kadilcev za štiri odstotke. FOTO: Reuters

Trenutno cigaretna škatlica v Sloveniji stane 2,26 evrov, kar je 60 odstotkov evropskega povprečja. Tudi če bi cigarete podražili za en evro, bi še vedno ostali v evropskem povprečju, je povedal Jan Peloza iz Mladinskega združenja brez izgovora. Peloza je tudi opozoril na dejstvo, da je zaradi dviga cene cigaretov v Evropi za 10 odstotkov se je število kadilcev zmanjšalo za štiri odstotke.

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

piko2263
03. 02. 2007 09.50
Zaradi mene so pa lahko zastonj. Bistvo mi je, da mi ne smradijo okolja,kjer se nahajam. Pa naj si bo to lokal, kjerkoli. V bistvu bi lahko naredili posebne komore, kamor bi vpihovali cigaretni dim. To bi bila rešitev. Vglavnem, hočem spiti zjutraj tist kofe umiru, ne da mi nekdo piha direkt v glavo ta smrad. Ker, naj kadilec pomisli, kako bi mu bilo, če bi mu jaz napr. prdel v obraz medtem, ko bi on pil kavo???
mani@masicom.net
03. 02. 2007 09.36
Mene še bolj jezijo razmišljanja o manjših bolezninah za kadilce. Sem kadilka še iz pubertete, pa svojega početja ne odobravam in bi z veseljem nehala kadit, pa ne gre. Jezi me, da se je do nedavnega kajenje propagiralo, cigarete in cigare so bile še ne dolgo nazaj v otroških risankah, v mladinskih filmih, videl si jih v vseh časopisih, na panojih, še danes jih kupiš v vsaki štacuni, kjer ti kar skačejo v glavo iz panoja v višini vidnega polja... To država podpira, dovoljuje in ponuja. Kajenje ni moda - danes je, jutri ni. Je globoka odvisnost in vsa čast tistim, ki zmagajo. Kaj mislite, da sama nikoli ne preštevam, koliko denarja sem že zakadila in koliko od tega pustila v državnem proračunu? Za zdravljenje kakršnekoli kadilske bolezni, če bom jo fasala, pa še več! Absolutno podpiram nekadilce, ki ne želijo deliti z nami po naši volji zakajenih prostorov. Pa vendar, tisto čumnato 3x3 z dobro ventilacijo pa nam le pustite. Pa še to, trdih drog se nikoli v zgodovini ni propagiralo, niso bile vsiljevane v vsakdan ne nam, ne mlajšim rodovom. Pa še nič ni bilo govora o manjših bolezninah (sicer tudi kako, saj jih večina celi dan sedi pred ZD Metelkova,...) in o uvedbi kakšnega eura na dozo metadona. Pa večina nima niti osnovnega zavarovanja, kaj šele dodatnega. Normalno, da družba pomaga (saj ne država - davkoplačevalci), ampak čemu razlike?!?
tomi.passion@gmail.com
03. 02. 2007 09.14
b, kaj imata Janša in vlada s tem prispevkom???????? Sicer pa so na jugu strastni kadilci, saj tam kadijo povsod (bankah, dvigalih, celo na bencinskih črpalkah....). Torej izvoli sam na jug, se boš bolj domače počutil.
reno
03. 02. 2007 09.08
To je cist prov! se bolj se morjo podrazit !
didlos
03. 02. 2007 08.53
JANŠA in njegova vlada si ne zasluži državljanstva, če se mene praša bi jih vse vrgel na JUG , kjer so potekale njihove učne ure---stara zaj**** garda- VI BOSTE NAS DRKAL
didlos
03. 02. 2007 08.43
MAH SEJ--NAŠA DRŽAVA ŠE ZA POSCAT NI VEČ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
mkrajner@siol.net
02. 02. 2007 23.05
Tako ja vse prepovedat svinjino,gazirane pijače alkohol.pretesne čevlje in oblačila.požrešna vozila,nočna žuranja mladoletnikov,splavov,oploditev samskih žensk,turbo folk muzike,nevarnih pasem psov,adrenalinske športe,potem bomo pa popolna družba,sam samomorov bo pa še mal več kot dozdej
ernest83
02. 02. 2007 22.53
Tist zakon je po moje čist vredu, to je pa pretiravanje. So že zdej dost dragi čiki.
wyde
02. 02. 2007 22.34
Zdaj se vidi koliko je Bručanu za zdravje nas plebejcev. Najprej protikadilski zakon( kje je tu Hanžek???),potem še podražitev tobačnih izdelkov in to ne za 10 centov ( 24sit) temveč za 1 evro (240 sit).MIslim,da je to čista kraja kadilcev.In to na račun kao zdravja.Še pomnite Černobil!!! ZAkaj se je povečala stopnja rakavih obolenj po Evropi?A veste kakšno zelenjavo smo jedli 15 let? Pa še to me moti!Če zboli kadilec za rakom ,se ga tretira kot da je zločinec.Zakaj?To bi rad vedel!!!! Mislim,da si noben ne želi zboleti.Vsak ima pa svojo razvado.In ni ga človeka,ki ne bi imel kakšne sebi škodljive razvade.
ernest83
02. 02. 2007 19.30
Dej si skadi enga da se pomiriš, pol pa povej za kaj se gre, da se je nekdo šel zamerjat pol milionu ljudi čisto brez veze.
nintendo64@email.si
02. 02. 2007 19.29
Sicer sem nekadilec, samo to ne gre tak. Gazirane pijače, delanje cele dneve itd. tudi negativno vpliva na zdravje in povzroča, pa nihče dodatno ne zaračunava...
didlos
02. 02. 2007 18.50
Se popolnoma strinjam ! Podražijo naj cigarete, ki so navada miljonov ljudi, samo če dobro pomislim---pa naj podražijo še čokolado in alkohol in vse sladkarije, ki so navada miljone ljudi! Tako bo pošteno za nesposobno požrto vlado, da bojo pridobili sredstva, ki jih drugače ne znajo in jim ni nikoli dovolj. RIJO27-- tudi če podražijo čike, ti ne boš imel več, ker oni nikoli nimajo dosti! Vedi pa da država nikoli nima dosti in ko bo kadilska gonja mimo, gredo na tebe izračuni jim pokažejo kje se splača! Jest bom že preživel, pridejo pa tudi do cukra, ki je velik problem debelosti in še MACDONALDS naj plačuje enormni davek, ker je tako zdrav, pa vsi mesarji, ki prodajajo svinsko in---eh kaj bi, ko pa NE KAPIRATE GLOBALNO, da sploh ne gre za cigarete in kadilce--res ste bedni--grem enga prižgat, bom lažje živel v tako OZKEM SVETU !
didlos
02. 02. 2007 18.35
NE cestne znake civi so uvedli zaradi NEKULTURE človeka, ki je pač svinja tudi na cesti. Ravnotako se cestnih znakov ne upošteva 100 Drugače pa se ne delaj nekadilskega, ker sem prepričan da imaš vsaj eno ali dve navadi, katerih bi se lahko sramoval ! POLICISTI pa JA lažje kasirajo in denar bumbar ne gre tebi in ne meni temveč njim za dodatno silo, ki jo v primeru protesta BOJO uporabili proti nam ! Da ne boš potem pametno piskal ko te bo policist kaznoval---spomni se name, ko te prvič ustavi in zakasira 100-200 EUR !Če sem te kakorkoli užalil, sem te z namenom, ker si ti mene, nikotin mi pa paše, ker me pomirja ko živim med primitivci kot si ti ! Saj me ne briga da ne kadiš,briga me, da se tako vneto zavzemaš za zakon ki tebi ne bo prinesel nič, meni pa bo vzel! Pa tudi s tem sem se sprijaznil, le tako vneto pojdi na volišče in voli in razgrajaj takrat, ko bodo volitve in boš ponovno volil VERSKOMILITARNO vlado, kot je Janševa !
Rijad Proši?
02. 02. 2007 18.23
V nekaterih evropskih državah so primankljaj denarja, ki je nastal, zaradi tistih,ki so prenehali kaditi rešili tako, da so sto odstotno podražili cigarete.Tako naj naredijo tudi v Sloveniji.
Tonček Balonček
02. 02. 2007 18.16
Če kdo misli, da država oziroma MNZ tržiška koke in drugih opojnih substanc nima pod nadzorom, se zelo moti. Je pa razlika, denar se namreč ne steka v proračun, tega pač ne dovolijo. Če jim kdo meša štrene, ga prestrežeja na Bregani ali Sežan ter skličejo tiskovkoi!
civitasstain@gmail.com
02. 02. 2007 18.14
Ti je nikotin ze tak unicil mozgane, da ne mores vec pametno mislit. So cestne znake uvedl zato, da policisti laze kasirajo ????????
didlos
02. 02. 2007 18.11
Me sploh ne gane, če norijo! Naj gredo pa v lokale za nekadilce, mi pa v lokale za kadilce ! Sicer pa itak ful "nekadilcev" kadi ganđo, ali pa imajo druge grde navade, tako da svojih frustracij ne stresejte na kadilce-JASNO ! Imate grde navade že s tem ko ste ljudje in spadate v največjo golazen tega sveta, ki uničuje ekosistem in iztreblja živali zato ne men težit za čike, ker smrdite vsaki svinji tako kot jaz, ki kadim ! Smrdimo že zato ker smo ljudje--pa se naj še tako grdo sliši!!!!
aaliyah
02. 02. 2007 17.41
B dobr si to povedu, sam zdj bodo spet vsi nekadilci znorel in govorl, kako se jih neposredno zastruplja...BLABLABLAJADIJADIJADI.
didlos
02. 02. 2007 17.30
ZANIMIVO ! Ko bo večina prenehala s kajenjem in bo dobiček premajhen, se bo pričelo najprej govoriti kako škodljiva je neka druga reč, ki so jo vpeljali v naša življenja. Sledile bodo znanstvene raziskave in nato prepoved z zakoni in nazadnje le dovoljenje koriščenja z visokim davkom. Kaj pa avtomobilska industrija, tovarne, vsi nekadilski svinjarji, ki odmetavajo na tone odpadkov na leto in avtopralnice, ki direktno v vodo odplakujejo svinjarijo z avtomobilov in kamijonov in vseh prevoznih sredstev, kaj pa farmacija s svojimi odpadki, ki so grozno nevarni, klavnice s svojo krvjo in biološko orožje s svojimi posledicami in vsi centri, ki delajo preizkuse z nevarnimi snovmi, naftne ploščadi? ZAKON prosim, ker sem prepričan da sem pasivno bolj zastrupljen jaz od njih kot oni od mene ! LEPO VAS PROSIM -- V RIT SI ZATLAČITE ŠKATLO ČIKOV, PA GLOBOKO VDIHNITE SVEŽ ZRAK!
aaliyah
02. 02. 2007 17.02
ja hvalabogu za kadilce, vi jim pa še hočete preprečiti kajenje v javnih prostorih:))))))