Slovenija

Kacin ponudil roko Janši

Ljubljana/Bruselj, 16. 06. 2006 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jelko Kacin se je v pismu Janezu Janši zavzel za iskanje začasne rešitve za hrvaške varčevalce Ljubljanske banke.

Predsednik LDS Jelko Kacin je v pismu predsedniku vlade Janezu Janši predlagal, da ob 15-letnici osamosvojitve slovenska in hrvaška vlada poiščeta začasno rešitev za varčevalce nekdanje Ljubljanske banke v Zagrebu, predlagal pa je tudi uskladitev med strankami glede tega vprašanja.

Obletnica osamosvojitev je čas, da se državi soočita z nerešenimi vprašanji.
Obletnica osamosvojitev je čas, da se državi soočita z nerešenimi vprašanji. FOTO: POP TV

Janša je danes pobudo načelno že pozdravil, podobno pa se je odzval tudi predsednik države Janez Drnovšek, ki se s pobudo v celoti strinja.

Odnose s Hrvaško po Kacinovem mnenju bremenijo nekatera nerešena in politično doslej premalo obvladana vprašanja, zato je petnajsta obletnica osamosvojitve obeh držav tudi izjemna priložnost za politike obeh držav, da se soočijo z realnostjo v luči političnih potreb prihodnosti. Kacin meni, da bi morebiten uspeh pobude za začasno rešitev vprašanja varčevalcev nekdanje LB v Zagrebu prispeval k medsebojnemu zaupanju, olajšal bi življenje in delo posameznim ljudem na obeh straneh meje.

Janša je poudaril, da je s pobudo Kacina seznanjen in jo pozdravlja.
Janša je poudaril, da je s pobudo Kacina seznanjen in jo pozdravlja. FOTO: POP TV

Janša je v današnjem odzivu na pismo dejal, da je z njim seznanjen, čeprav se z njim še niso podrobno ukvarjali. poudaril je še: "Načelno pa pobudo pozdravljam, vlada je vedno pripravljena usklajevati korake na zunanjepolitičnem področju, to tudi delamo." Janša je ob tem za prihodnje tedne napovedal tudi možnost sklica sestanka predsednikov parlamentarnih strank, vezano na to vprašanje in dodal, da je to "nov pristop v ravnanju največje opozicijske stranke, ki ga pozdravljamo".

Partnerski odnos med opozicijo in koalicijo lahko pripelje do dogovora.
Partnerski odnos med opozicijo in koalicijo lahko pripelje do dogovora. FOTO: Dare Čekeliš

Kacinov predlog je pozdravil tudi Drnovšek in dodal: “Tako, kot je pri iskanju najboljših rešitev za prihodnje gospodarske reforme vlada opozicijskim strankam predlagala razvojno partnerstvo, bi lahko tudi v tem primeru med vladnimi in opozicijskimi strankami vzpostavili partnerski odnos, ki edini lahko pripelje do rešitev."

Drnovšek je obenem zagotovil, da bo "kot predsednik države tudi v dialogu s hrvaškimi predstavniki podprl poizkus, da po 15 letih končno le vzpostavimo medsebojne odnose, podobne tistim, s katerimi smo skupaj začeli našo osamosvojitveno pot".

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.