Slovenija

Kacin napoveduje interpelacije

Ljubljana, 08. 08. 2006 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik LDS je napovedal najmanj tri interpelacije zoper člane vlade. Najbolj kritičen je bil do zunanjega ministra.

Kacin napoveduje vročo parlamentarno jesen
Kacin napoveduje vročo parlamentarno jesen FOTO: Dare Čekeliš
Kacin je dejal, da jeseni lahko pričakujemo najmanj tri interpelacije, bolj konkreten pa ni želel biti. Odločitev bo sporočil skupaj s poslanskim klubom, ki bo interpelacije tudi vložil v državnem zboru.

Predsednik LDS Jelko Kacin je na novinarski konferenci napovedal, da bodo morali jeseni, pa ne zaradi lokalnih volitev, pač pa zaradi nakopičenih dejstev, vložiti nekaj interpelacij zoper člane vlade. "Kar nekaj ministrov je zrelih za interpelacijo," je dejal in omenil kadrovanje na ministrstvu za delo in za šolstvo. Sicer pa je bil predsednik največje opozicijske stranke najbolj kritičen na račun zunanjega ministra Dimitrija Rupla.

Kot "korak v napačno smer" je označil podporo premiera Janeza Janše in ministra Rupla predlogu avstrijske vlade glede dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem in objavo depeše slovenskega veleposlaništva z Dunaja s strani zunanjega ministrstva. Glede slednjega je napovedal vnovični obisk poslanca LDS Aleša Guliča na zunanjem ministrstvu. Tam naj bi se oglasil še ta teden, kljub temu da mu je državni sekretar na ministrstvu Božo Cerar že povedal, da mu vnovičnega vpogleda ne bodo dovolili.

Ministrstvo za zunanje zadeve: Očitki so iz trte zviti

Razumemo opozicijo, da si pred volitvami želi pridobiti politične točke, ne razumemo pa, da si je za ta namen izbrala neresnično prikazovanje zunanje politike in zaupnih listin. V MZZ seveda ne bomo dovolili, da bi kdor koli spodkopaval zunanjepolitični sistem in zaupanje, ki si ga je slovenska država pridobila v mednarodni javnosti. O tem, kako so zaupna poročila prišla v nepooblaščene roke, poteka preiskava. Ta poročila seveda v nobenem primeru niso vsebovala sestavin, kot so jih prikazovali lažni pričevalci. Ministrstvo za zunanje zadeve

Zunanje ministrstvo je prepričano, da so očitki v zvezi z dvojezičnimi napisi ''iz trte zviti in torej ničvredni''. ''Dejansko ne more biti nobenega nesporazuma oziroma polemik med slovensko vlado in slovensko manjšino na Koroškem. Ob tem si želimo, da bi bile manjšinske organizacije složne med seboj,'' so zapisali v sporočilu za javnost.

Najnovejše napade in diskvalifikacije s strani opozicijskega prvaka razumemo kot znamenje zadrege, saj so se pri obtoževanju slovenske vlade in njene politike zanašali na neverodostojnega pričevalca, so pojasnili na ministrstvu za zunanje zadeve. ''Posebej zanimivo se nam zdi, da se je Kacin pri svojih izjavah najprej skliceval na nepooblaščeno pridobljene depeše slovenskega predstavništva na Dunaju, zdaj pa naj bi se skliceval na avstrijske vire,'' so še zapisali.

Se bo Rupel jeseni zagovarjal v parlamentu?
Se bo Rupel jeseni zagovarjal v parlamentu? FOTO: Dare Čekeliš

Bolj kot Slovenija čez 17 let ga zanima davčna reforma

Kacin je spregovoril tudi o naraščajoči korupciji. Ocenil je, da je za to veliko razlogov, eden največjih generatorjev korupcije pa je po njegovem mnenju klientelizem.

Kacin je komentiral tudi državno razvojno resolucijo, ki je po njegovih besedah še ne poznamo v celoti. "Dobro je, da se vlada ukvarja s prihodnostjo," je dejal Kacin, vendar se je vprašal, ali je treba res načrtovati našo sedemnajstletno prihodnost. LDS po Kacinovih besedah bolj zanima, kakšne predloge davčne reforme bomo dobili.

Vlada zapostavlja LDS

Glede knjižice Slovenija jutri, država blaginje, ki jo je vlada nedavno razposlala vsem državljanom, pa je Kacin poudaril, da v njej ni niti enega stavka o LDS. Poudaril je tudi, da je že deset mesecev predsednik LDS, vendar se s predsednikom vlade še ni srečal na uradnem sestanku.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
10. 08. 2006 11.15
Namišljeni sovražniki ja. Janša se ju učil v KPJ. Dobra stara šola.
rosomoh@email.si
10. 08. 2006 10.29
Res ni vse idealno,res je tudi to,da se pojavljajo marsikatere napake po krivdi nesposobnih politikov.Toda najslabše kar se je lahko zgodilo slovenski politiki je blefer KACIN.
jaka37
10. 08. 2006 10.16
albertinum in podobni. Strinjam se, da Rupel deluje megleno. Kar se pa tiče programov strank kot je nekdo omenil, da naj si ga ogledam na strani LDSa. Bodite no resni. Strinjam se s Tonetom, da gre za Kebrove komunistično, Stalinovske floskule in cvetke. Bojda se temu programu smejijo celo v EU. To sploh ni program, ampak upijajoče želje propadle komunistične stranke. Kako lahko nekdo trdi v jezi, da država postavlja svoje direktorje. Očitno nimate pojma o osnovah dobrega in odgovornega vodenja. Vsaka odgovorna vlada bo v podjetja, kjer ima svoj delež, postavila svoje direktorje, saj gre za odgovornost. Poleg tega pa država oresničuje svojo obljubo in se umika iz gospodarstva npr. Mercator, DZS itd itd. Nekatere pa to boli.
ivanz
09. 08. 2006 12.44
mao je bil velik mislec, knes, ti pa si kmet
bosuti@yahoo.com
09. 08. 2006 12.38
knes: mogoče bi najprej prebral svoje in se naučil razumevati vsebino. Lenina, Stalina ipd. ste omenjali najprej drugi. Ne vem, kaj imamo mi opraviti z njimi. Kot sem že prej povedal, ste ideološko zaslepljeni in v osnovi neolilkani ter nestrpni, kar se vidi iz vaših izrazov.
knes
09. 08. 2006 11.38
bosuti, nauci se brati. Lenin ni nic kriv (no, globalno gledano je, ampak pustmo stat), kar sem napisal jaz in Anzlovar pred mano je to, da je Kebrov sramotni spis cisti komunisticni manifest, pac v stilu nekaterih velikih komunisticnih mislecev v stilu Mao, Stalin in podobna sodrga.
mrbeanmladen@yahoo.co.uk
09. 08. 2006 11.25
Med sodržavljani se Kacin PREVEČ visoko nosi in se preveč ima za večvrednega, sploh ko ni na službeni dolžnosti
bosuti@yahoo.com
09. 08. 2006 11.23
Kakšni fanatiki ste podporniki JJ in sedanje oblasti. Važno da je "naš", ni važno kaj bo napravil. Ne glede na to, da je bila prejšnja oblast potrebna dobre lekcije, v zadnjih 15 letih so nas pripeljali v EU, do evra, vpeljali demokracijo, a postali preveč arogantni. Ampak to, kar počne sedanja oblast, to je čisti boj za oblast. Zamenjati čimveč ljudi, za vse napake pa je kriva prejšnja oblast, pa še predprejšnja, pa UDBA, pa komunisti, pa Stalin, Lenin, zanimivo da domobranci in Vatikan pa ne. Bil sem za to, da se zamenja prejšnja oblast, ker so postali neobčutljivi za vsakdanje probleme in preveč vzvišeni, a sedanja oblast je neprimerno slabša, saj odkrito vzpostavlja delitev ljudi na naše in vaše ter vnaša razdor. Živi samo od ideologije in nasprotovanja, radi bi, da se zgodovina prične z njimi. Novo štetje, pred JJ in po JJ.
albertinum@excite.com
09. 08. 2006 11.20
Knes, kdo pravi, da prej nisem imel problemov s tem, da je LDS imela preveč vpliva na gospodarstvo in medije? Seveda sem jih imel, ker mislim, da to ni dobro za demokracijo. Janševa vlada pa je obljubljala drugačno politiko in zato tudi dobila mandat volivcev. Kar pa se dogaja zdaj, pa se je samo menjava svinj pri koritu, ne pa izboljševanje položaja. Ker si je prejšnja vlada zaslužila, da pade, si to zasluži tudi Janševa vlada. Kar se tiče rezultatov podjetij, so nekateri rezultati dobri, nekateri pa slabi. Če Petrol objavi rekorden dobiček, kot so storili zdaj, to lahko kaj realnega pomeni, lahko pa tudi samo propagando pred lokalnimi volitvami (dobičke se na kratek rok da skoraj poljubno pričarati). Keber je napisal manifest, by the way, LDS-ov program je nekaj drugega.
knes
09. 08. 2006 10.52
albertinum, kaj pomeni prevzeti gospodarstvo? Zakaj te ne moti ce je gospodarstvo v rokah LDS, kakor je bilo prej (skoraj vsi bivsi megadirektorji so bili clani ali simpatizerji LDS, LDS jih je na te polozaje nastavila ali pa so bili tam se iz casov bivse juge in potemtakem nujno tudi clani/simpatizerji KP). Kako komentiras dobre ali celo odlicne poslovne rezultate 'prevzetih' podjetij? (pa ne mi s padcem na borzi pred enim letom, ker so tecaji zrasli nazaj, poslovni rezultati so pa enaki ali boljsi kot prej). Zakaj te (in ostale ljubitelje LDS) ni nikoli motila popolna prerascenost medijev/gospodarstva/solstva... z LDS? Dokler je drzava lastnica gospodarstva se mi zdi normalno da na vodilne polozaje nastavlja svoje ljudi. Glede umika pa - res ne vem zakaj ga ni izvedla ze LDS, imela je 12 let casa, SDS pa zdaj 2. Glede Kebrovega programa - gnus nad gnusi. Komunisticni manifest, in to leta 2006 ter ultralevo populisticno mahanje z Leninovimi gesli (dol z dobicki!). Ojej.
Rijad Proši?
09. 08. 2006 10.43
Res se maram smejat-jaka37-pišeš kot , da je JJ že od 2.svetovne vojne na oblasti ,ne pa šele dve leti, dej se mal skuleri. Tipi, ki so danes v opoziciji so naredil vse, kar je bilo treba za vstop v EU in NATO. Kleronaciji so pa prvi mandat na oblasti in zadnji.
Tone Anžlovar
09. 08. 2006 10.42
No, dejstvo je, da gradi LDS trenutno takšen program (Kebrov), da se ga ne bi sramovala niti Castro ali Stalin v svojih najbolj cvetočih letih. Pravi pravcati komunistični manifest, ki uvaja spet totalitarizem, plansko gospodarstvo in uravnilovko. Ne rečem pa, da ne bo imel uspeha, saj je pri nas dovolj ljudi, ki si želijo spet postati sužnji države (v zameno za občasno skrb za stvari, za katere bi morali sami skrbeti - služba, stanovanje, izobrazba...). Sicer ne podpiram političnega kadrovanja v medijih, gospodarstvu... s strani trenutne oblasti, je pa patetično, da ji to očitajo tisti, ki podpirajo LDS, ki je počela natanko enako. To se je manj opazilo, saj so bili njihovi ljudje v pretežni meri itak že nastavljeni iz SFRJ časov, tako da kaj dosti sploh ni bilo za menjati. LDS je pač kontinuiteta stare komunistične garde, zato je po eni strani pozitivno, da so se zdaj dogajale politične zamenjave kadrov, da ljudje vsaj vidijo, kaj počne oblast, ki ima preveč moči. Če hočemo v prihodnosti onemogočiti takšne neumnosti, mora država do zadnjega prodati vse posredne in neposredne deleže v gospodarstvu ter ukiniti obvezne članarine ali prispevke v ustanovah, ki so sicer podložne oblasti (razne zbornice, RTV...).
mjemjaw@yahoo.co.uk
09. 08. 2006 10.39
Jaka, berem tvoje komentarje, ostalih mi sploh ni treba. Osebno nisem simpatizer nobene stranke, samo dejstvo pa je, da si a)popolnoma nekritičen v svojih komentarjih v katerih vse deliš le na naše in vaše in kjer brez argumentov udrihaš po ostalih b)zakompleksan do fundamenta, saj je vsak tvoj komentar o bilo kateri temi vedno zreduciran le na kritiko prejšnje vlade in obtoževanje udbomafije ter komunsitov za čisto vse kar je slabega na tem svetu. Na kratko, očitno nisi sposoben realnega dojemanja in ocene dogajanja okrog tebe ter konstruktivne kritike. Zaradi takih kot si ti bo ta država vedno zazrta v preteklost in se namesto z aktualnimi problemi ukvarjala z bivšimi, z pljuvanjem po vsem kar je bilo in opravičevanjem lastnih napak z iskanjem krivcev na drugi strani. Revež
albertinum@excite.com
09. 08. 2006 10.28
Jaka37, če nekaj stalno ponavljaš, to še ne postane resnica (razen morda v tvoji glavi). LDS ima svoj program in ga je v nasprotju z Janšo vedno imela. LDS-ov program: www.lds.si -> o stranki -> program LDS. Pa še SDS-ov program: prevzem gospodastva, prevzem medijev, prevzem represivnih organov, JJ je nezmotljivo božanstvo.
tomazbodner
09. 08. 2006 10.26
Predlog za Ruplovo zamenjavo bi pricakoval od Jelincica in ne od Kacina... Ali se je pa morda SNS sprijaznila, da bomo pac vse oddali sosedom...
gadni@email.si
09. 08. 2006 10.10
jaka37 - Tudi JJ ni imel nikoli programa, še zdaj ima v mislih le program kako si utrjevati oblast. Za program gospodarskih reform mu je pa bolj malo mar. Jaka sprijazni se šteje le tisto, kar je narejeno. JJ - jeva oblast pa do danes ni storila še nič. Nikoli nisem imel nič od LDS niti nisem bil njen volilec, vendar prav zaradi takih kot si ti, ki slepo verjamejo v edino resnico, pa čeprav vodi v totltarizem se mi gnusi SDS.
jaka37
09. 08. 2006 09.48
mjemjaw. Preden izustiš neumnost, preberi komentarje jimi.hendrixa, gadnega in podobnih. Mislim, da tvoji očitki letijo na njih. Sprijazni se, LDS razpada kot je dolga in široka, poleg tega pa so jim pobegnili vsi, ki bi lahko sestavili kolikor toliko soliden program. Interpelacije so pač še edino orožje Kacina, pa še tukaj bo pogrnil. Če pa je kdo zakompleksan, so kvečjemu tisti, ki točijo krokodilje solze, če se kdo spravi na uničen in propadel LDS, ker so pač včasih imeli korist od te stranke, ki pa to sploh ni.
mjemjaw@yahoo.co.uk
09. 08. 2006 09.38
Jaka, tvoji komentarji so take neumnosti, da sem včasih prepričan, da se le šališ, ker zdrav človek ne more pisat takih bedarij. Vseskozi hvališ sedanjo vlado in vladne stranke ter kritiziraš ostale. Med drugim si jih obtožil "populističnih prijemov-interpelacij". Morda si pozabil, a interpelacije (in zlorabe instrumenta interpelacij)so bile najbolj pogosto in priljubljeno orodje sedanjih vladnih strank, ko so bile še v opoziciji. A takrat pa to ni bilo populistično? Človek, ti si resno zakompleksan in popolnoma brez občutka za konstruktivno presojo ter kritiko dejstev. Takole pljuvati kar vsevprek brez kakršnihkoli dejstev ni zdravo.
jimi.hendrix@email.si
09. 08. 2006 09.31
gadni, albertinum, bluesyman - bolj se ne bi mogel strinjati z vami. važno, da si vsaj malo z Janšo, potem si že na dobri poti da pistaneš dobra stranaka, "naša" stranka. JJ bo kmalu hujši kot Mussolini in Hitler skupaj. jaka37 sad but true
tralalalala123432
09. 08. 2006 09.22
problem je ta , da živimo v državi kjer nimaš normalne sstranke za volit.LDS s kacinom na čelu, haloo pa kje so ga našli, SDS z janšo na čelu, edina normalna stranka se mi zdi SD za pahorjem na čelu. močno upam na nasledno vlado v glavni vlogi SD v opoziciji pa LDS in SDS.lp