Slovenija

Kacin: 'LDS ima prihodnost'

Ljubljana, 12. 03. 2007 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Predsednik LDS Jelko Kacin je ob 13. obletnici nastanka stranke poudaril, da stranka ima prihodnost.

Predsednik LDS Jelko Kacin je prepričan, da morajo biti v stranki ponosni na vse, kar je bilo doseženo v preteklosti
Predsednik LDS Jelko Kacin je prepričan, da morajo biti v stranki ponosni na vse, kar je bilo doseženo v preteklosti FOTO: Dare Čekeliš

Ne glede na to, kaj kažejo javnomnenjske raziskave v tem trenutku, LDS ima prihodnost, je na današnji novinarski konferenci ob 13. obletnici nastanka stranke poudaril predsednik stranke Jelko Kacin. Prepričan je, da morajo biti v stranki ponosni na vse, kar je bilo doseženo v preteklosti. Ob tem je spomnil, da je LDS vodila številne Drnovškove in Ropovo vlado. "Tik pred to obletnico smo se izoblikovali in sedaj imamo organe stranke, s katerimi lahko v polno razpravljamo in odločamo," je še dejal.

LDS ni le stranka, ki jo ljudje zapuščajo, ampak je tudi stranka, v katero ljudje vstopajo in se aktivno izpostavljajo Jelko Kacin

Kar se tiče ponovne ponudbe premiera Janeza Janše, naj pristopijo k Partnerstvu za razvoj, je LDS po besedah Kacina enotna, da se partnerstvo v tem času ni izkazalo. Partnerstvo po oceni Kacina ni bilo uspešno na področju zdravstva in šolstva - tu je napovedal, da z Mojco Drčar Murko kot evropska poslanca ne bosta podprla pobude za ustanovitev Mediteranske univerze, ker da je "nož v hrbet Univerzi na Primorskem". Kritiziral je tudi "težave" partnerstva na zunanjepolitičnem področju, kjer je izpostavil odnose s Hrvaško ter vprašanje sodelovanja Slovenije v misiji v Iraku.

Ne glede na to, kar v stranki menijo o partnerstvu, pa bodo v prihodnjih dneh vseeno opravili temeljito razpravo o tem, pravi Kacin. Tako bo o Janševi ponudbi že v torek razpravljala poslanska skupina stranke, o tem pa bo konec tedna celovito razpravljal tudi izvršni odbor stranke in po potrebi prihodnji teden še svet stranke in se do tega opredelil, je danes pojasnil Kacin.

LDS ni le stranka, ki jo ljudje zapuščajo, ampak je tudi stranka, v katero ljudje vstopajo in se aktivno izpostavljajo, je danes poudaril Kacin in ob tem predstavil podpredsednika ljubljanske LDS, psihiatra Slavka Ziherla. Ta je predstavil svoj strokovni pogled na stranko. Kot pravi, ljudje v stiski različno reagirajo, in tudi po porazu LDS na zadnjih parlamentarnih volitvah se nekateri še naprej borijo za svoje ideale, drugi so iz te situacije pobegnili z izgovorom, da se ne morejo strinjati s programskimi izhodišči stranke, tretji pa še čakajo, kaj bodo storili.

V tej sliki je po mnenju Ziherla Kacin "borec", ki na krizne situacije reagira z bojem in ne z begom kot nekateri drugi. Na vprašanje, kako bi v tej sliki opredelil vodjo poslanske skupine Antona Ropa, je Ziherl dejal, da ta spada med tiste, ki se še odločajo. Izpostavil pa je, da je Rop na zadnjih volitvah največ izgubil. Zato mu je po prepričanju Ziherla za to, da še vztraja, treba dati neko priznanje.

13. leto srečno?

LDS je nastala 12. marca 1994 z združitvijo Liberalno-demokratske stranke z Demokratsko stranko, Socialistično stranko Slovenije in stranko Zelenih
LDS je nastala 12. marca 1994 z združitvijo Liberalno-demokratske stranke z Demokratsko stranko, Socialistično stranko Slovenije in stranko Zelenih FOTO: Dare Čekeliš

LDS praznuje obletnico ustanovitve. Nastala je namreč 12. marca 1994 z združitvijo Liberalno-demokratske stranke z Demokratsko stranko, Socialistično stranko Slovenije in stranko Zelenih. Ob 13. obletnici stranka doživlja strukturne spremembe. Zaradi trenj, ki se vlečejo od zadnjih parlamentarnih volitev, jo je namreč v zadnjem času zapustilo več vidnih članov, tudi nekateri poslanci. Vzporedno s tem se na političnem obzorju riše nova stranka, ki jo napovedujejo prav nekdanji poslanci LDS.

Predsednik LDS Kacin priznava, da stranka v tem trenutku "nikogar nima preveč in marsikoga ima premalo". Zato si bodo prizadevali, da v prihodnje pridobijo "tiste, ki vstopajo takrat, ko stranka potrebuje nove moči. Da prinesejo nove ideje in da so se sposobni za uresničitev teh idej boriti v okoliščinah, ki jih diktira opozicijski položaj LDS".

Nov mandat, nov začetek

V soboto je stranka dobila nov svet, novega generalnega sekretarja in nov izvršni odbor. Z ustanovitvijo vseh organov stranke se lahko v LDS posvetijo delovanju tako v državnem zboru kot na lokalni ravni, je v soboto dejal Kacin. "Nov mandat je nov začetek in upamo, da se bo v razmeroma kratkem času opazila tudi kakovostna sprememba pri naporih za bolj usklajeno delovanje v prihodnje," je dejal.

O preobratu v pozitivno smer je prepričan tudi novi predsednik sveta LDS, poslanec Aleš Gulič. Ta je po sobotni izvolitvi izrazil prepričanje, da je odhodov iz stranke vsaj za zdaj konec in da "nič ne kaže, da bi se danes še kaj zgodilo". Podobno kot Gulič je razmere ocenil tudi član sveta LDS Viktor Žakelj, sicer podpredsednik prve vlade pod vodstvom Janeza Drnovška. Izrazil je prepričanje, da je proces "razpadanja" stranke oz. njenega prestrukturiranja zaključen. Menil je, da je iz tega nastala "nova LDS, s poslanci, ki ostajajo", "skupina, ki išče stike s Pahorjem" in "nek figov list, za katerega ne vemo, kaj bo".

Še več odhodov?

Drugače pa razmere na političnem prizorišču vidijo zunanji opazovalci. Komentator časnika Dnevnik Jože Poglajen ocenjuje, da odhodov pomembnejših obrazov iz LDS nikakor ni konec. "Če ne drugega, manjka "paket" vsaj štirih poslancev, ki se pogajajo za prestop k socialnim demokratom," pravi Poglajen. Napoved ustanovitve "zgolj Lahovnikovega društva Zares je drugo skupinico poslancev LDS nekoliko razočarala, vendar je njihov prehod v "nepovezane" samo vprašanje časa", meni Dnevnikov komentator.

Novo društvo, katerega ustanovitelji - neodvisni poslanci, ki so prejšnji mesec zapustili LDS - odkrito priznavajo željo po preoblikovanju v stranko, bo spremenilo razmerja moči na levici, konkretne združitve "levih" političnih potencialov pa zaradi pomanjkanja prave volje ne gre pričakovati, ocenjuje Poglajen. "Tudi zato ne, ker zdaj ugoden politični veter močno piha v jadra Boruta Pahorja. Ta je v položaju, ko lahko mirno čaka na napake drugih. Je pa res, da tudi čakanje na to, da mu zmaga ali vsaj zelo majhen zaostanek pred recimo Janševo SDS, kar sama pade v naročje, ni brez nevarnosti. Balon popularnosti stranke se namreč kaj lahko razpoči," pravi komentator Dnevnika.

Po Ropu je na stol predsednika stranke sedel Kacin
Po Ropu je na stol predsednika stranke sedel Kacin FOTO: Dare Čekeliš

Tudi če bi se Pahor ustrašil morebitne osvojitve oblasti ali vsaj sodelovanja v vladi s pozicije strankarsko močnega drugega človeka in bi raje kandidiral za predsednika države, bi imela ad hoc sestavljena "antijanševska lista" veliko možnosti. Taka lista bi se kasneje ob morebitnem uspehu na volitvah morda organizirala v močno stranko, meni Poglajen, ki za LDS ocenjuje, da "nima prav nobenih združitvenih potencialov več in bo verjetno, če ne bo popolnoma razpadla, pri tem igrala obrobno vlogo".

Bolj zadržan pri napovedovanju je odgovorni urednik Dela Peter Jančič. Ta meni, da je vsakršno napovedovanje izidov dobro leto in pol pred volitvami nehvaležno delo. O tem, katera stranka se bo obdržala na politični sceni in katera ne, bodo odločali volivci na parlamentarnih volitvah konec prihodnjega leta, pravi odgovorni urednik Dela. A velikih premikov tako na državni kot na lokalni ravni ni - obstajata dva pola, znotraj teh polov pa potekajo spopadi, pravi Jančič.

Razplet teh spopadov je odvisen od spretnosti akterjev in nihče ni "predestiniran" za zmago, meni odgovorni urednik Dela. Ni odvisno od politikov na tej ali oni strani, temveč od volje ljudi. Nič pa se ne da kar tako napovedovati, tudi raziskave javnega mnenja so se že v preteklosti izkazale za napačne, pravi Jančič.

Predsednik SD Borut Pahor pa glede premikov na levi in morebitnih prestopov v vrste SD pravi, da so v stranki "odprti za vse, ki bi se prepoznali v njej, tudi in zlasti za tiste, ki so drugačnega mnenja od uradne politike stranke". Na zadnji novinarski konferenci je poudaril, da v stranki gradijo delo na skupnih točkah, ne pa na razlikah.

Drnovšek, Rop, Kacin

Leta 1992 je vodenje takratne Liberalno-demokratske stranke od Jožefa Školča prevzel Janez Drnovšek
Leta 1992 je vodenje takratne Liberalno-demokratske stranke od Jožefa Školča prevzel Janez Drnovšek FOTO: POP TV


Leta 1992 je vodenje takratne Liberalno-demokratske stranke od Jožefa Školča prevzel Janez Drnovšek. Stranko je na državnozborskih volitvah decembra 1992 pripeljal do zmage in januarja 1993 kot predsednik vlade oblikoval vladno koalicijo s Slovenskimi krščanskimi demokrati, SDSS (sedanja SDS) in Združeno listo. Leta 1994 je stranka z združitvijo z z Demokratsko stranko, Socialistično stranko Slovenije in stranko Zelenih - Ekološko socialno stranko postala Liberalna demokracija Slovenije.

Potem ko je bil leta 2002 Drnovšek izvoljen za predsednika republike, ga je v vodenju stranke nasledil Anton Rop, ki je bil decembra 2004 na Bledu ponovno izvoljen za predsednika LDS, oktobra 2005 pa ga je nasledil doslej tretji predsednik LDS - Jelko Kacin.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
12. 03. 2007 21.33
Dajte no kaksna levo. Ce so do zdaj 12 let vodilo svojo sredinsko politiko in ne levo politiko, pol so jo zato, ker so sredinci in ne levicarji. Da, levicarji svoje stranke nimamo in se mi zdi totalno sranje, da bi sedaj tile ldsovci neke levicarje spilali. Pameten levicar si je zapomnil njihovo pronatovsko propagando in na volitve sploh ne bo sel. Sploh pa bfras, na volilnih listicih niti nimas moznosti volit socialiste ali komuniste. Z LDS je dokoncno konec, saj je tudi ROP napovedal izstop. Zdaj še lahko čakamo samo izstop samega Kacina. Pac v politicnem prostoru ne bomo imeli neke leve stranke. Sem levicar, a vseeno menim da tu ni skode. Strankarski parlamentarizem je itak ena najbolj neefikasnih oblik. Teh politikov sploh ne rabimo, saj od njih človek nima nobene koristi, razen da jih placuje. Če pa že bo kdaj prisla kaksna leva stranka, potem pa ta mora nastati spontano in to iz ljudi, ki so levicarji po srci in duši v dobrem in slabem, ne pa takrat ko vidijo da je na levi prostor nezaseden. Moja prognoza je ta, da bo jansa še kaksen mandat ali dva potegnil, preden bo do kaksne taksne stranke prislo.
samec19@email.si
12. 03. 2007 21.16
Nekateri se posmehujejo Kacinu in njegovim idejam, nekateri pravijo, da ne počenja ničesar ampak le to, da uničuje LDS, nekateri mu očitajo nesposobnež itd.. Ponavadi, ko se barka potaplja prvo podgane zbežijo,, na zadnje odide šele kapitan oziroma ne odide če reši barko. Mislim, da LDS ima velike možnosti, da postane spet močna stranka. Ne v tako kratkem času ampak vseeno postane lahko. Jaz seveda vrjamem v to, ker Kacin ni tako neumen kot si nekateri predstavljajo. Če ste opazili on čaka, da prvo podgane skočijo iz barke šele na to se loti reševanja le te. Ko pa iz barke izkoči tako velik seznam, le ta postane lažje obvldaljiva. Veliko sreče pri reševanju barke. lep pozdrav
Krbo?
12. 03. 2007 21.06
Levo je sranje. Kdo bo volil socialiste in komuniste?!
malasutra@gmail.com
12. 03. 2007 14.35
večjo prihodnost prav gotovo zdaj, ko se bo prečistil njen profil. konflikti so jo tolkli navzdol.
Kristjan020@yahoo.com
12. 03. 2007 14.29
Morda pa imajo možnost. Če bodo šli bolj na levo. Tam je prazen prostor. Tam imajo možnost.
balon200
12. 03. 2007 14.20
hehe,..tale Kacin je nor,..LDS ima prihodnost.?? Vsaj v takem obsegu, kot jo je imel še dve leti nazaj, je ne bo imel še veliko let, ...če bo še obstajal. Kacin navzven izpada kot nek totalni pol-umni Don Kihot, kar težko verjamem,... Včasih se mi zdi, da je to razpadanje LDSa pri živem telesu nekako dogovorjeno in zrežirano,...da se ustvari nov pospešek za volitve z novo stranko, kateri se bo Kacin kasneje pridružil. Ali pa se je človek enostavno odločil, da ne bo toliko več v politiki in se dejansko poslavlja. Vse kar bo še naredil je, da s svojim propadom pomaga pri zagonu energetsko nove leve opcije. Ali pa se je Kacin res odločil, da bo imel svojo strankico,..ni važno kakšna je, samo da je njegova ;-).
highlander
12. 03. 2007 14.08
Me veseli, da so se v LDS končno malo zresnili in začeli gledati v prihodnost. Tudi SD bi lahko namenili malo več pozornosti, saj je trenutno vsa pozornost namenjena zgolj LDS. Je pa zanimivo ko se v članku sklicujejo na komentatorja Dnevnika. Pa saj se ve, da je ta medijska hiša finančno popolnoma prepletena z interesi podjetij, kjer ima vpliv Gregor Golobič-zaradi pomoči pri privatizaciji teh firm, ko je bil še generalni sekretar LDS-a. Zato ne preseneča, da so kritični in škodoželjni do vseh strank, razen do novo nastajajoče stranke Zares, ki je trenutno sicer še društvo (zato beri Za hec). Čez čas, ko se ji bo pridružilo še Drnovškovo gibanje bodo pa začeli govoriti in pisati o svežini, novosti in podobnih traparijah. Čeprav bo to v bistvu zgolj nekdanji vrh LDS, ki si ponovno želi oblasti, ki so jo izgubili celo v lastni stranki.