Slovenija

Kacin kritizira Rupla

Ljubljana, 03. 07. 2006 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodja opozicijske liberalne demokracije je napadel zunanjo politiko Dimitrija Rupla, zlasti glede odnosov s sosedi.

Jelko Kacin je ostro napadel politiko ministra Rupla
Jelko Kacin je ostro napadel politiko ministra Rupla FOTO: Dare Čekeliš

Vodja opozicijske liberalne demokracije Jelko Kacin je ostro napadel zunanjo politiko, ki jo vodi vodja diplomacije Dimitrij Rupel, zlasti glede potez v odnosih s sosedi.

Kacin je kritiziral predvsem stališče Dimitrija Rupla do namere Avstrije po ureditvi dvojezičnih napisov z ustavnim zakonom, kar ocenjujejo kot revizijo avstrijske državne pogodbe. Kacin je zato pozval predsednika vlade Janeza Janšo, naj prevzame odgovornost za zunanjo politiko, sicer se bo slabo končalo. "Skrajni trenutek je, da predsednik vlade prevzame odgovornost za zunanjo politiko, sicer se bo slabo končalo," je dejal.

Kar ni uspelo koroškemu deželnemu glavarju Jörgu Haiderju, je uspelo zunanjemu ministru, Sturmu in Sadovniku, namreč da so razbili enotnost manjšine. Jelko Kacin

Ruplova najhujša napaka je po Kacinovih besedah "njegovo navdušenje" nad ponujeno rešitvijo. Kacin je izrazil tudi pričakovanje, da bi moralo o tako pomembnem vprašanju priti do posvetovanj z opozicijo. Ob tem se je Kacin zavzel, da bi morala Slovenija pri depozitarju ADP, Rusiji, čimprej notificirati nasledstvo po SFRJ v tej pogodbi, da zaščiti svoje interese, sicer bi enostransko lahko pogodbe začela odpirati in spreminjati še kaka druga soseda.

Rupel: Pogodba je podpisana za nas

V odzivu na Kacinove kritike je Rupel poudaril, da je Slovenija naslednica ADP in zaščitnica slovenske manjšine. "Tega dejstva ne mislimo prepustiti nobenemu tveganju ali dvomu," je dejal in dodal: "Svojega nasledstva ne želimo prepustiti nobenemu dvomu. Ne želimo zato, da bi ugodili kakšni stranki ali ambicioznemu politiku, na kocko postavljati nekega temelja našega odnosa do sosednje Avstrije in manjšine, ki tam živi."

Slovenija bi morala čimprej notificirati nasledstvo po SFRJ, meni Kacin
Slovenija bi morala čimprej notificirati nasledstvo po SFRJ, meni Kacin FOTO: POP TV
Upravni odbor Skupnosti koroških Slovencev (SKS) je medtem z večinsko potrdil dogovor avstrijske vladne koalicije glede dvojezične topografije na avstrijskem Koroškem. Kot je SKS zapisala v izjavi za javnost, dogovor sicer ne ustreza v celoti njenim predstavam, ker pa naj bi bilo očitno, da "maksimalne zahteve" niso uresničljive, so prepričani, "da je kompromisni predlog v dani situaciji sprejemljiv, zlasti tudi z ozirom na izrecno zapisano možnost dopolnitve in dograjevanja dvojezične topografije".

"ADP je za nas veljavna pogodba, ki jo je Slovenija nasledila, ko je razpadla prejšnja podpisnica," je povedal v odgovoru na vprašanje, kakšno je stališče MZZ do zahtev, da bi Slovenija morala notificirati ADP. Kot je dejal, je dejstvo, da ADP ni povsem uresničena. Se pa njeni uresničitvi počasi približujemo. Po njegovih besedah se je treba vprašati, zakaj je SFRJ sopodpisala ADP. "Vsakomur, ki jo prebere, je logično, da je bila podpisana zaradi nas. Je naša," je izpostavil.

Da bi ugodili kakšni stranki ali ambicioznemu politiku, ne želimo postavljati odnosa do Avstrije na kocko, poudarja minister
Da bi ugodili kakšni stranki ali ambicioznemu politiku, ne želimo postavljati odnosa do Avstrije na kocko, poudarja minister FOTO: STA

Čeprav Rupel "težko razume omahovanje Avstrije", ko gre za dvojezične napise na avstrijskem Koroškem, pa je predlog, ki sta ga v četrtek v dogovoru s slovenskima organizacijama an Koroškem sprejeli Avstrijska ljudska stranka in Zavezništvo za prihodnost Avstrije, po njegovih besedah "najbrž najboljši doslej".

Kacin tudi o Italiji in Hrvaški

Kacin je bil kritičen tudi glede načina, kako Rupel vodi politiko do Italije. "Zgodba s terminali bi nas morala strezniti, da bi morali vpeljati red na področju zunanje politike," je poudaril Kacin. "Igranje z zunanjepolitičnimi, strateškimi interesi Slovenije na račun prerekanj znotraj koalicije ali pa predvolilnih potreb je nedopustno," je še menil.

V tej luči je zavrnil tudi pobudo SLS za sprejetje resolucije o meji s Hrvaško, zlasti pa je bil kritičen do načrtov, da bi v Sloveniji izvedli referendum o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo. "Izsiljevanje je neprimerno. Če bo Hrvaška izpolnila pogoje za vstop v EU, si to članstvo tudi zasluži," je poudaril Kacin in dodal, da je širitev EU na Zahodni Balkan, v prvi vrsti na Hrvaško, v strateškem interesu Slovenije.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rui_male@web.de
04. 07. 2006 14.04
...pa kacin ni sam tega napadu...on je najprej napadu autobus...pole bučo enga poslanca...zdej se mu je pa še dimitrij zameru.....mam ful občutek da je kacin napadaln:-))))))))))))))
jaka37
04. 07. 2006 11.57
andre.bandelj.Ne vem, ali si v sorodu z ex LDSovim veljakom Mirkom Bandljem, ker me potem takem tvoji komentarji ne bi čudili. Sicer pa ne beri preveč Mladine ali pa Lady in ne verjejmi preveč vsem, kar ti rečejo. SIcer pa, kar se ulic tiče....kje si pa bil, ko je bila LDSova vlada? Zakaj pa takrat nisi bil na ulicah, ko je bilo mnogo več razlogov za proteste in "ulico".
gadni@email.si
04. 07. 2006 10.57
Ne vem zakaj Rupel vedno reagira in piše note Hrvaški, ko je izvan z strani Avstrije in Italije. To je samo sprenevedanje in preusmerjanje pozornosti. Rupel piše protestne note, ko je most čez Muro že zgrajen. Kje je bil pa prej ? Tak most ni zgrajen v enem dnevu. Raje naj se posveti dvojezičnim tablam še najbolje pa bi bilo, da bi odstopil, saj resnično ni kos svojemu delu. S takim zunanjim ministrstvom se nam sosedi resnično lahko samo smejejo.
iqsto@yahoo.co.uk
04. 07. 2006 08.22
Kacin je še slabš kot Rupel
gadni@email.si
03. 07. 2006 19.48
Končno se je budil Kacin ! Malo je že pozno, ker se nekaterih napak zunanjega ministrstvane da več popraviti. Rop je nesposobnega ministra Rupla zamenjal ! JJ pa kar čaka. Verjetno zato, ker bi moral zamenjati z njim še kar nekaj nesposobnih ministrov.
albertinum@excite.com
03. 07. 2006 19.22
jaka37, za to LDS-ovo logiko "malo tu, malo tam" pa prvič slišim. Zakaj pa je to ravno LDS-ova logika?
jaka37
03. 07. 2006 19.12
Ne bom se spuščal v to, ali je Rupel dober zunanji minister ali ne, je pa jasno to, da Kaco na ta način poskuša iskati politični prostor LDSa po že znani LDSovi logiki, MALO TU MALO TAM, po Kacinovo pač.
Variatio delectat
03. 07. 2006 17.54
Če si preveč zaslepljen, te rada spodnese logika. Priimek Rupel se drugace piše brez j.
esfflight
03. 07. 2006 17.30
Edino pravilno!!!!! Rupelj je koristolovec,zloben in nesposoben clovek, ki ima ministerski stolcek in ne naredi nic. Mar rabimo nadaljevati s takim? Vsega se loteva arezultata ni nikjer, kaj cemo s takim?....vremena Kranjcem bodo se zjasnila..
Variatio delectat
03. 07. 2006 17.00
Tisto kar poteka pod pokroviteljstvom tednika Mladina, že po definiciji ne more biti bogve kaj, pa če je LDS kje vidno zraven, al' pa ne.
pavel.ferluga@siol.net
03. 07. 2006 16.37
Saj to sploh ni nacionalizem! Nacionalizem ali rodoljubje ali patriotizem, je nakaj zdravega. Kacinu gre le za to, da verbalno pokaže neko pokončnost, ki pa mu ni prirojena. Odličen retorik, a nič več. Tisti, ki simpatizira z idejami, ki so pokopale narodno zavest (Kardeljanstvo-Titoizem) ne more biti patriot. Slovenci rabimo drugačno pokončnost, ki jo je treba še pridobiti za indoktrinirano maso.
bbcaf
03. 07. 2006 14.47
Kacin očitno misli rešiti svojo stranko z nacionalizmom. Ali pa nemara potopiti?
pavel.ferluga@siol.net
03. 07. 2006 14.13
"Kar ni uspelo koroškemu deželnemu glavarju Jörgu Haiderju, je uspelo zunanjemu ministru, Sturmu in Sadovniku, namreč da so razbili enotnost manjšine," Enotnost manjšin je bila razbita takoj po vojni '45. Manjšine so bile ne samo zanemarjene od strani takratnih komunističnih oblasti, ampak načrtno deljene po ideološkem ključu, ki je manjšinam zadal najhujši udarec. Takratna Titoistična politika je ubila narodno zavest in slovensko identiteto manjšin z internacionalistično utopijo sovjetizacije vseh akterjev. Le Slovenci so padli na finto in še danes je manjšina razbita po modelu ideološke delitve in zavračanju nacionalnih identitet, ki so podlaga državotvornosti. G. Kacin prodaja meglo, ko govori o enotnosti. Prav njegovi ideološki pajdaši in častilci tekovin, so nam zakuhali neenotnost, ki je še pod okupatorji bila bolj čvrsta.
GSG-9
03. 07. 2006 14.09
Pa koliko časa bo ta človek (Rupel) še zunanji minister. Na tem položaju je že predolgo časa mislim da je čas da se malo prezrači prostore zunanjega ministrstva in izvoli nove karde ki bodo SPOSOBNI opravljati delo in delati v dobro naše domovine !!!!