Slovenija

'Jutri je pomemben dan!'

Ljubljana, 30. 07. 2009 19.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pahor ima pred prvim srečanjem s hrvaško kolegico Kosorjevo nekaj zamisli, ki bi jih rad predstavil hrvaški strani. Upa, da bo spet nastopila tiha diplomacija, ki bo rešila spor.

Pahor se bo že danes pripravljal na jutrišnje srečanje.
Pahor se bo že danes pripravljal na jutrišnje srečanje. FOTO: Dare Čekeliš

Jutri se bosta na gradu Trakoščan prvič sešla nova hrvaška premierka Jadranka Kosor in slovenski premier Borut Pahor. Čeprav gre bolj za spoznavanje, pa imata oba v mislih tudi resne pogovore. Tako je Pahor, ki na Hrvaško odhaja v družbi zunanjega ministra Samuela Žbogarja, danes napovedal, da najprej pričakuje srečanje na štiri oči s hrvaško kolegico, na katerem ji namerava predstaviti nekaj zamisli, ki bi jih prediskutirala.

Rešitev spora je tako v interesu Slovenije in Hrvaške kot tudi EU. Borut Pahor

Kot pravi, se zaveda, da z enim sestankom ne bosta rešila spora, zato tudi pozneje pričakuje več diskretnih diplomatskih srečanj, saj naj bi bila po njegovih besedah prav tiha diplomacija pravo orodje za rešitev spora med državama. Slovenski premier si želi, da bi se na koncu obe državi čutili kot zmagovalki, da pa bi hkrati upoštevili nacionalne interese obeh in da bi dosegli kompromis.

Kosorjeva je že v sredo izjavila, da so se s slovensko stranjo dogovorili o vseh elementih petkovega srečanja. "Na tem srečanju se bova predvsem spoznala s premierjem Pahorjem, ker sva se do zdaj sešla le ob robu mednarodnih srečanj, ter se poskusila dogovoriti o prihodnjem sodelovanju z osrednjim ciljem reševanja meddržavnih problemov," je Kosorjeva odgovorila na novinarsko vprašanje. "Zelo sem optimistična in grem na srečanje z veliko vere in upanja. Veselim se srečanja in verjamem, da bomo dosegli rezultate v bližji prihodnosti," je še povedala hrvaška premierka.

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vafancullo
31. 07. 2009 06.55
Barbika nima tiča....
peterb110@gmail.com
31. 07. 2009 00.23
Tiha diplomacija ja ....to bo pravo???....da ljudje ne bomo vedel ikako nam bo pod mizo prodal vedno nas piranski zaliv. LOLEKA imamo Vedno imam zelo slab obcutek ce se on s svojimi kompromisi stalnega popuscanja, ki je nam v skodo pogaja
frako
30. 07. 2009 23.49
mali-kekec 30.07.2009, 23:09 -3 če pa za nuklearko izgovor da ni nobene pravne podlage da bi uzel vi odpadke pol pa tud ni pravne podlage da bi vi štrom dubl!!
frako
30. 07. 2009 23.47
KAJ STE NAREDL Z BLOKADO HRVAŠKE???? ALI VI RES MISLITE DA VAM BO HRVAŠKA MIMO MEDNARODNEGA PRAVA PREPUSTILA CENTIMETER "SPORNEGA TERITORIJA". SPLOH PA NAM DELATE USLUGO Z BLOKADO KER EU JE ENA VELIKA BLAMAŽA, VI SE JI KAR VESELITE SAJ NIMATE NIČ DRUGEGA V VESELJE, RAZEN PTUJSKIH PET IN PRIMOŽA PETERKE! A JE KDO KDAJ KOVORU O ČEMU MIMI MEDNARODNEGA PRAVA KADARKOLI ČE PA SKLEPAŠ NAČELO PRAVIČNOSTI JE PA TO MEDNARODNO PRAVNI POJEM !!!!!!!!!
minnaema@yahoo.com
30. 07. 2009 23.46
VELIKO SINERGIJE IN KOHERENTNEGA RAZUMEVANJA IN SKRATKA VSO SREČO OBEMA, DA BI LE BILO REŠLJIVO ZA OBE STRANI !
manco-capac
30. 07. 2009 23.17
Jutri je pomemben dan - seveda, naš panožni sindikat bo sklepal o napovedi stavke! Je pa to zaupno in ne morem povedati v kateri panogi...
mali-kekec
30. 07. 2009 23.09
rako 30.07.2009, 21:29 1 FrancRozman 30.07.2009, 20:58 1 kaj pa ko je blo treba nuklearne odpadke spravit kje je bla takrat hrvaška ne sam 50% krškega hoče. kaj pa ko je blo teba krško obnavljat kje je bla hrvaška ZAKAJ NAJ BI HRVAŠKA SKRBELA ZA ODPADKE ČE PA NI DOLŽNA TEH ODPATKOV PREVZEMAT ALI KATERI SPORAZUM OZ. POGODBA VEŽE HRVAŠKO NA PREVZEM ODPADKOV???? kaj pa ko je bla osamosvojitvena vojna kje je bla hrvaška uso srbsko vojsko je sz nasmeškom k nam spustila, v zameno smo jim mi pa orožje dal a ni lepo met take prijatle VI STE PRAV TAKO JNA NATERALI IZ SLOVENIJE, UGIBAŠ LAHKO TRIKRAT KAM???? PLUS OROŽJE NAM NISTE PODARJALI AMPAK PRODAJALI, PRODAJALI PO ODERUŠKIH CENAH TAKO DA SMO OD MAĐAOV DOBIVALI SKORAJ ZASTOJN ZA RAZLIKO OD VAS LOPUŽA! kje je bla pa hrvaška ko so ble delovne sobote aja sm pozabu zaradi njih smo jih uvedl ker se jim delat ni dal v jugoslaviji JA SEVEDA, KJE SO BILI VAŠI OPARTIZANI KO SE JE OSLOBAJALA ISTRA IN PRIMORSKA??? ZAKAJ JE ŽE AJDOVSKA VOJAŠNICA, POSTALA KAZENSKA VOJAŠNICA???? pa tisoče drugih primerou kjer smo slovenci in slovenija nastradal. zadni cajt je blo da smo nekaj zase naredl KAJ STE NAREDL Z BLOKADO HRVAŠKE???? ALI VI RES MISLITE DA VAM BO HRVAŠKA MIMO MEDNARODNEGA PRAVA PREPUSTILA CENTIMETER "SPORNEGA TERITORIJA". SPLOH PA NAM DELATE USLUGO Z BLOKADO KER EU JE ENA VELIKA BLAMAŽA, VI SE JI KAR VESELITE SAJ NIMATE NIČ DRUGEGA V VESELJE, RAZEN PTUJSKIH PET IN PRIMOŽA PETERKE!
tedo974P8medo
30. 07. 2009 22.24
Borut Pahor: "Rešitev spora je tako v interesu Slovenije in Hrvaške kot tudi EU." Klasičen političen govor, ki nam ne pove ničesar in nam ne daje nobenega jamstva, da se bo problem s Hrvati kaj prej končal.
otob
30. 07. 2009 22.05
Joras fantazira kak in Pahor,meja je ločna in se nebo zaradi cm cenkalo EU bo vršil pritisk na Sloveniju,Joras nek nahrani Hrvašku kobilu in konja in nek pride spat.
manco-capac
30. 07. 2009 21.52
Dobiti bi se morala pri Jorasu doma. Konju je treba v zobe pogledati!
Tonček Balonček
30. 07. 2009 21.45
Pa kaj bo ta lolek počel, Jqanša je le poklical po telefonu, tresla s eje zemlja in ribiči so z obeh držav takoj izpluli,tisti Novogradac, šef piranskih ribičev, je pa naslednji dan dal ene 10 intervjujev! Imeli smop pač fante... znali so, zato je zdaj treba vse od začetka! Bavčar je seveda izgubil spomi, Jnaša postaja pa dementen....
justime
30. 07. 2009 21.43
spet sami strokovnjaki ki obvladajo politiko -
bre11
30. 07. 2009 21.38
zguba cajta raje idi na pir s kolegi
bre11
30. 07. 2009 21.36
nepomemben dan
Zlikovski
30. 07. 2009 21.30
Ja jutro bo pomemben dan, kot vedno, nič novega, samo pogovarjanje, imajo govorilne vaje, tak so kot deca, samo se dogovarjajo in nič ne naredijo. Najbolje je da nas razdelijo na avstroogrsko, mađarsko, in italijo pa bo vse poštimano.
frako
30. 07. 2009 21.29
FrancRozman 30.07.2009, 20:58 1 kaj pa ko je blo treba nuklearne odpadke spravit kje je bla takrat hrvaška ne sam 50% krškega hoče. kaj pa ko je blo teba krško obnavljat kje je bla hrvaška kaj pa ko je bla osamosvojitvena vojna kje je bla hrvaška uso srbsko vojsko je sz nasmeškom k nam spustila, v zameno smo jim mi pa orožje dal a ni lepo met take prijatle kje je bla pa hrvaška ko so ble delovne sobote aja sm pozabu zaradi njih smo jih uvedl ker se jim delat ni dal v jugoslaviji pa tisoče drugih primerou kjer smo slovenci in slovenija nastradal. zadni cajt je blo da smo nekaj zase naredl
alojzrijavec@gmail.com
30. 07. 2009 21.25
SEŠLI SE BODO, MALO BODO POPILI KAJ MALEGA POJEDLI,SE SLIKALI , KAJ BODO REKLI. MISLIM DA JE TO VSE.
frako
30. 07. 2009 21.19
FrancRozman 30.07.2009, 20:58 1 Recte, kar hočete, stvar smo zaj..bali sami. Tistih par miljonov, ki jih nismo hoteteli vrniti hrvaškim varčevalcem LB je obrodilo obilno sovraštvo na HR strani. Tukaj je bil glavni Drnovšek in njegovi priliznjenci, ki so naredili finto z NOVO Ljubljansko Banko in se delali, kot da so oni ustvarili svet. Preprost človek ve samo eno: Če sem na tem okencu položil 1000mark, mi jih morajo skozi to okence tudi izplačati. Pomislite, kako bi se vi počutili vi, če greste jutri v eno avstrijsko banko, kjer imate denar, ki ga svoji balkanski banki ne zaupate, pa vam rečejo: "Malo morgen. Niks fršten." A?? Kako??? Boste prekleli vse po dolgem in počez. Živeli hrvaški varčevalci! A na koncu se vse plača. In mi bomo to plačali. kaj pa obveznosti ki jih je imala hrvaška in kreditojemalci ki niso bili plačani ljubljanski banki, kako se pa tile počutijo pa kako se banka počuti
slo.demokracija
30. 07. 2009 21.13
@frako kok ti vise nije neugodno komentirat.....?? još malo kad otvorim paštetu ti boš noter!!! hehe
FrancRozman
30. 07. 2009 20.58
Recte, kar hočete, stvar smo zaj..bali sami. Tistih par miljonov, ki jih nismo hoteteli vrniti hrvaškim varčevalcem LB je obrodilo obilno sovraštvo na HR strani. Tukaj je bil glavni Drnovšek in njegovi priliznjenci, ki so naredili finto z NOVO Ljubljansko Banko in se delali, kot da so oni ustvarili svet. Preprost človek ve samo eno: Če sem na tem okencu položil 1000mark, mi jih morajo skozi to okence tudi izplačati. Pomislite, kako bi se vi počutili vi, če greste jutri v eno avstrijsko banko, kjer imate denar, ki ga svoji balkanski banki ne zaupate, pa vam rečejo: "Malo morgen. Niks fršten." A?? Kako??? Boste prekleli vse po dolgem in počez. Živeli hrvaški varčevalci! A na koncu se vse plača. In mi bomo to plačali.