Slovenija

Jutranji klic pokvaril dan še enim gasilcem, vlomili v znameniti Ribnik

Dobrna, 11. 10. 2024 20.51 | Posodobljeno pred 47 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
16

"Vlomili so vam," je ob pol devetih zjutraj sovaščan, ki je bil na sprehodu s psom, sporočil predsedniku PGD Dobrna. Izkazalo se je, da so neznanci vdrli v priljubljen Gasilski Ribnik, kjer tudi okoliški prebivalci z veseljem piknikujejo. Uničili so dvoje vrat in ukradli puhalnik za listje, vreden skoraj 500 evrov. "Prihodnje leto praznujemo 150-letnico, želimo kupiti avto in borimo se za vsak evro," je Štefan Pohajač žalostno priznal za 24ur.com, da je vsak tak incident zanje hud finančni udarec.

Če je jutranji telefonski klic pokvaril četrtkov dan gasilcem na Primorskem, se je v petek enako zgodilo tudi njihovim štajerskim kolegom. 

Medtem ko smo poročali o 27-letnem nemškem državljanu, ki je prostovoljnim gasilcem iz Movraža v slovenski Istri uničil tri gasilska vozila in po prvih ocenah povzročil za skoraj 200.000 evrov škode, so se oglasili tudi gasilci z drugega konca Slovenije. Iz PGD Dobrna so v zapisu na Facebooku zjutraj sporočili, da je bilo ponoči vlomljeno tudi v njihov gasilski objekt, znan tudi kot Gasilski Ribnik. 

Gasilski ribnik v Lokovini
Gasilski ribnik v Lokovini FOTO: PGD Dobrna

"S tem ne le da so izkazali popolno nespoštovanje do našega poslanstva, ampak so gasilski organizaciji povzročili tudi precejšnjo gmotno škodo. Popis odtujenih predmetov še poteka, vendar smo že zdaj soočeni z obsežnim uničenjem, ki bo močno otežilo naše delovanje v prihodnje," so bili žalostni, da se, namesto da bi reševali življenja in premoženje, zdaj spopadajo z izgubo in škodo, ki so jim jo povzročili neznani storilci.

Gasilski Ribnik na udaru

Pozno popoldne nam je predsednik omenjenega društva podal že bolj jasno sliko tega, kar se je dogajalo v noči na petek. Štefan Pohajač je za 24ur.com pojasnil, da ga je ob pol devetih zjutraj poklical sovaščan, ki je svojega psa sprehajal po priljubljeni sprehajalni poti, ter mu povedal, da je bilo vlomljeno v Gasilski Ribnik. Ne gre za gasilski dom, ampak za dva objekta ob dejanskem ribniku.

"Uporabljamo ga za zagotavljanje požarne vode, kar 4000 kvadratnih metrov meri. Veste, tri četrtine naše občine predstavljajo gozdnate površine," je opisal požarno ogroženost majhne občine v celjski kotlini. Območje, ki je bilo prej zapuščeno, so lokalni gasilci začeli urejati pred 15 leti. Tam sta dve stavbi, eno uporabljajo za izobraževanja, druga pa je priljubljen prostor za večje skupine, oddajajo ga denimo za piknike. Je tudi priljubljena izletniška točka za goste bližnjih Term Dobrna.

Vlomljena vrata v Gasilski Ribnik
Vlomljena vrata v Gasilski Ribnik FOTO: PGD Dobrna

"Vlomljeno je bilo v oba objekta. Nastala je škoda na obeh vratih, zdaj jih poskušamo popraviti vsaj toliko, da se bodo lahko zaprla. Vlomilci so vse razmetali, očitno so iskali gotovino. Nazadnje pa se je izkazalo, da so nam ukradli puhalnik za listje," nam pove Pohajač. Pravi, da je ta vreden skoraj 500 evrov, sem pa je treba prišteti še škodo na vratih, ki bodo prav tako potrebovala zamenjavo, zato bi znesek lahko narasel tudi do 1500 evrov.

Borijo se za vsak evro, saj praznujejo

"Čeprav se škoda ne meri v sto tisoč evrih kot pri naših primorskih kolegih, je to za nas vseeno velik zalogaj. Taki incidenti res niso dobrodošli, saj imajo za nas finančne posledice. Veste, prihodnje leto praznujemo 150-letnico, radi bi kupili avto, borimo se za vsak evro," prizna sogovornik.

"Majhna občina smo, pri nas ni velikih obrtnikov, ki bi nam pomagali z zajetnimi donacijami," izpostavi. Pravi, da se zato sami zelo trudijo z zbiranjem sredstev. "S prodajo koledarjev, prebijanjem kanalov, prevažanjem vode," našteva. Veliko dela so imeli tudi z odstranjevanjem gnezd sršenov. "Za to ni nikogar drugega kot gasilci," se smeji. Kupili so tudi posebno zaščitno obleko in peno, s katero gredo nad nevarna gnezda. Pove, da so v dveh stanovanjskih blokih v času, ko niso kurili, sršeni naredili gnezdo v dimniku. "Nato so prišli celo v kuhinjsko napo in takrat so nas poklicali stanovalci," sogovornik opisuje nezaželene obiskovalce. Odstranjevanje gnezd pa ni plačljivo, ne obstaja cenik za to storitev, gre zgolj za dobro voljo in hvaležnost ljudi, ki se odrazi v majhnem prispevku.  

Dolenjski dobrotnik nadomestil ukradene gosenice

Gasilcev iz Dobrne se sicer pogosto drži smola. Enkrat je ob njihovi leseni baraki pri ribniku zagorela električna omarica in ognjeni zublji so zajeli tudi ta objekt. V enem izmed poletnih viharjev je nanj padlo drevo. "Zamenjati smo morali kar 400 strešnih opek in pet 'špirovcev'. Na srečo se je javilo kar nekaj ljudi, ki so nam pomagali," je hvaležen.

Srečo so imeli tudi lani, ko so jim nepridipravi s kopača, ki so si ga sposodili, ukradli gosenice, odgovornost pa je padla na njihova pleča. "Vendar se nam je oglasil obrtnik iz Novega mesta, ki ne želi biti neimenovan. On nam je daroval nove gosenice, ki smo jih potem namestili na ta bager in ga vrnili lastniku," Pohajač poudarja, kako nikoli ne bodo pozabili dobrote ljudi, zato vedno poudarjajo moč skupnosti. 

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G. Papež
11. 10. 2024 21.54
+0
Kapa dol gasilcem, ampa v vsaki vasi imajo svoj kombi/enoprostorec za vsaj 40000 eur. Zakaj to rabijo? Povsod?
Boti
11. 10. 2024 21.43
+2
pa kje mi zivimo
summer90
11. 10. 2024 21.41
+2
Temu se reče v regiji 07 več vsakdanjih pojavov. Za tolažbo ostalim.
Nace Štremljasti
11. 10. 2024 21.28
+3
a je Poklukar še minister,sam prašam naj policija tudi ponoči patruljira in to v civilnih avtomobilih pa strel nato pa spraševati
Perovskia
11. 10. 2024 21.38
Alex 96
11. 10. 2024 21.23
+2
Objaviti je potrebno ime in priimek dolenjskega obrtnika, saj ne želi biti neimenovan. Torej mu izpolnite željo in ga poimenujte. Kakšno pisanje je to.
1D10T
11. 10. 2024 21.19
+3
toti pa je bil naš napil pa najedl pa 3krat pobegno
osiveli_ritmični_gimnastik
11. 10. 2024 21.13
-7
ni problema fantje, saj boste s koledarji zaslužil kakšen neobdavčen evrček a ne
ssbobo
11. 10. 2024 21.21
-3
Aha.... gasilni avto si bodo pa kupili v trgovini z otroškimi igračami.... al kga
summer90
11. 10. 2024 21.42
-1
osiveli_ritmični_gimnastik
11. 10. 2024 21.47
-1
lahko, samo dogovorite se kateri dan se bo kdo igral z njim.
viking76
11. 10. 2024 21.12
+3
To je res moteno!
Apostol1
11. 10. 2024 21.12
+1
Tam kjer obstaja nevarnost takega vloma lepo čez noč namestiti enega ali dva Rotwajlerja in napisati nekam na tablo pozor hud pes in me res zanima , kaj bi se zgodilo z vlomilci v teh prostorih.
Arrya
11. 10. 2024 21.06
+12
Včasih smo ljudje zbiral denar za gasilce, danes pa ljudje kradejo gasilcem... Žalostno kam gre družba.
slavkojakse
11. 10. 2024 21.01
+12
Vam rečem dno od dna,žalost ,res globoko,globoko smo zabredli...pri takih stvareh ni opravičila...