Slovenija

Judova se tožb ne boji

Ljubljana, 20. 10. 2006 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avtorica razvpite knjige Dosje Rokomavhi se ne boji kazenskih ovadb in tožbe direktorja Vzajemne ter SNS.

Potem ko sta direktor Zavarovalnice Vzajemna in SNS proti avtorici knjige napovedali tožbe in kazenske ovadbe, je Ana Jud na današnji novinarski konferenci povedala, da bi moral tožbo proti njej pravzaprav vložiti Marko Jaklič, ne pa Vzajemna v njegovem imenu.

Jaklič ni Vzajemna

Knjiga po besedah Judove vsebuje določene opise Jakličevih ravnanj, "katerega dobrega imena pa niti pravno niti moralno ni mogoče enačiti z dobrim imenom Vzajemne, ki je samostojen pravni subjekt in ni neločljivo povezan z imenom Jakliča".

Avtorica knjige Dosje Rokomavhi Ana Jud
Avtorica knjige Dosje Rokomavhi Ana Jud FOTO: POP TV
Direktor Zavarovalnice Vzajemna Marko Jaklič
Direktor Zavarovalnice Vzajemna Marko Jaklič FOTO: POP TV

Jaklič je po besedah Judove javna oseba in o njem lahko piše. Poudarila je še, da pri tem ne gre za žalitve, ampak za pisanje o njegovem poslovanju. Avtorica je prepričana, da gre za Jakličevo nabiranje zadnjih predvolilnih točk, poudarila pa je tudi, da s tožbo grozi Vzajemna in ne Jaklič, čeprav v njeni knjigi ni navedb, ki bi posegale v "dobro ime" podjetja.

Kot piše nekdanja novinarka v svoji drugi knjigi, naj bi direktor Vzajemne ponudil 62 milijonov tolarjev SNS, podkupiti pa naj bi skušali tudi njo. Zadevo je prijavila policiji, ki ji je predlagala določene preiskovalne ukrepe, vključno z ozvočenjem. "Pri tem nisem podpisala nobenega dokumenta o molčečnosti oziroma o varovanju tajnih podatkov," še poudarja Judova.

Ji tudi Jelinčič ne bo mogel do živega?

Avtorica se prav tako ne boji kazenske ovadbe s strani poslanske skupine SNS in njenega vodje Zmaga Jelinčiča, ki so Judovo in ljubljanske policiste ovadili zaradi nezakonitega prisluškovanja. Parlamentarna stranka očita, da naj bi posamezniki znotraj policije "na lastno pest in nezakonito" poskušali pridobiti določene podatke, za katere predhodno niso dobili ustrezne odredbe preiskovalnega sodnika.

V SNS sicer trdijo, da je iz knjige razvidno, da je Judova snemala pogovore z lastnikom ene od oglaševalskih agencij Jožetom Biščakom brez njegove vednosti, in sicer kot tajna policijska sodelavka. Neznani policisti naj bi ji v torbico všili majhen snemalnik z mikrofončkom, pri čemer pa po trditvah SNS niso imeli potrebne odredbe preiskovalnega sodnika.

Tudi Judova bo tožila

Judova je sicer napovedala tudi nekaj tožb tudi z njene strani. Kot je pojasnila, bo v prihodnjih dneh vložila kazensko ovadbo proti "neznanim storilcem", ki so preko interneta razpečevali kopijo njene knjige in s tem kršili njene avtorske pravice, napovedala pa je tudi tožbo proti določenemu avtorju žaljivih navedb, ki prav tako krožijo po internetu.

Prepoved bi bila odlična reklama

Ob napovedih, da bo prišlo do začasne prepovedi prodaje njene knjige, pa je Judova izrazila prepričanje, da ta prepoved ne bo trajala več kot teden, dva. Prav tako je pravzaprav izrazila zadovoljstvo, ker ji Jaklič z grožnjami o tožbi povečuje reklamo za njeno knjigo.

Judova v knjigi Dosje Rokomavhi opisuje delovanje lobistov in lastnikov oglaševalskih agencij, ki naj bi obvladovali slovenski politični prostor. Kot je pojasnil Srečko Mrvar, direktor distributerja knjige Učila International, je knjiga rava uspešnica in že razmišljajo o ponatisu. Doslej naj bi prodali že več kot 2000 izvodov knjige, ki je izšla šele pred tednom dni.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.