Slovenija

Jeseni operacije na novih mizah

Ljubljana, 04. 08. 2006 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister za zdravje in direktor Soča Opreme sta podpisala pogodbo o dobavi in montaži operacijskih miz, ki naj bi bile v bolnišnicah jeseni.

Bručan je ob podpisu pogodbe izrazil zadovoljstvo in znova poudaril, da so si ves čas prizadevali to javno naročilo, ki je ostalo nerešeno še iz časa prejšnjega ministra, končati čim prej.
Bručan je ob podpisu pogodbe izrazil zadovoljstvo in znova poudaril, da so si ves čas prizadevali to javno naročilo, ki je ostalo nerešeno še iz časa prejšnjega ministra, končati čim prej. FOTO: Dare Čekeliš
Direktor podjetja Soča oprema Bojan Bokalič je ob podpisu pogodbe dejal, da bodo vložili dodatne napore, da bi pogodbene obveznosti izpolnili v skrajšanem roku.

Kot je pojasnil minister Bručan, so postopki določeni s pogodbo, v kakšnem vrstnem redu bodo mize dobavljene bolnišnicam, se morajo še dogovoriti, saj je to odvisno predvsem od stanja v posameznih bolnišnicah, tega, kako so pripravljene operacijske dvorane.

Minister za zdravje Andrej Bručan in direktor podjetja Soča Oprema Bojan Bokalič sta podpisala pogodbo o dobavi in montaži 18 operacijskih miz s pripadajočo opremo za Onkološki inštitut in še štiri slovenske bolnišnice.

Pogodba je vredna 336 milijonov tolarjev in je bila podpisana kljub revizijskima zahtevkoma neizbranih ponudnikov, kar je omogočila na zadnjem parlamentarnem zasedanju pred počitnicami sprejeta zakonodaja s področja revizije postopkov javnega naročanja. Nova ureditev namreč določa, da se lahko postopek javnega naročanja v izjemnih primerih, ko bi zahtevek za revizijo in ustavitev postopka lahko povzročila ogrožanje življenj ali zdravja ljudi, nadaljuje.

Minister za zdravje Andrej Bručan in direktor podjetja Soča Oprema Bojan Bokalič pri podpisu pogodbe.
Minister za zdravje Andrej Bručan in direktor podjetja Soča Oprema Bojan Bokalič pri podpisu pogodbe. FOTO: Dare Čekeliš
Sestavni del pogodbe je tudi specifikacija zahtevane in ponujene opreme. Podjetje Soča oprema pa mora zagotoviti tudi servis s 24-urnim odzivnim časom in odpravo eventuelnih napak pri delovanju opreme v 48 urah.

Na podlagi ugotovitve, da bi bilo v nasprotnem primeru lahko ogroženo zdravje ljudi, je tako v skladu z novo zakonodajo k predlogu ministrstva za zdravje za nujno nabavo operacijskih miz najprej podala soglasje vlada. Zadnji korak k podpisu pogodbe pa je sledil ta teden s sklepom Državne revizijske komisije, da se odpravi začasno zadržanje postopka oddaje javnega naročila.

Operacijske mize naj bi v bolnišnico prispele jeseni.
Operacijske mize naj bi v bolnišnico prispele jeseni. FOTO: POP TV
Potem, ko je Državna revizijska komisija maja razveljavila odločitev ministrstva za zdravje o izboru ponudbe podjetja Sanolabor, se je ministrstvo zaradi ekonomičnosti in hitrosti postopka odločilo, da bo postopek za nabavo operacijskih miz nadaljevalo s pogajanji. Na podlagi postopka s pogajanji je nato izbralo podjetje Soča oprema. Trije neizbrani ponudniki so na ministrstvo naslovili zahtevo za dodatno obrazložitev te odločitve, podjetji Sanolabor in Medicoengineering pa sta nato vložila revizijski zahtevek.

Minister je tako lahko podpisal pogodbo, mize naj bi bile v bolnišnicah jeseni. Po ministrovih zagotovilih gre za kakovostne operacijske mize, na katerih se lahko enostavno, nemoteno in strokovno izvajajo predvideni operacijski posegi, poleg tega so mize cenovno najbolj konkurenčne. Vse aktivnosti v zvezi z javnim naročilom so po njegovih besedah ves čas potekale v skladu z veljavno zakonodajo.

Tožba v vsakem primeru?

Državna revizijska komisija pa bo morala v naslednjih dneh odločiti še o revizijskih zahtevkih neizbranih ponudnikov Medicoengineeringa in Sanolaborja. Ministrstvo je v prvi fazi njuna zahtevka zavrnilo kot neutemeljena, zdaj čakata na odločitev revizijske komisije, ki se ji 15-dnevni rok za sprejetje odločitve izteče sredi tega meseca. Od njene odločitve pa je odvisno, kakšni bodo nadaljnji koraki Medicoengineeringa in Sanolaborja.

Na razpisu je bila izbrana Soča oprema, ki je po mnenju ministrstva za zdravje najprimernejši ponudnik.
Na razpisu je bila izbrana Soča oprema, ki je po mnenju ministrstva za zdravje najprimernejši ponudnik. FOTO: POP TV
Pri nabavi operacijskih miz se zapleta že od samega začetka, to je od leta 2003 dalje, kljub temu da predstavljajo operacijske mize v primerjavi z vrednostmi drugih javnih naložb in nabav v zdravstvu in tudi sicer relativno majhen delež. Minister Bručan

V slednjem so sicer napovedali, da bodo odškodninsko tožbo zagotovo vložili zaradi prejšnjega razpisa, na katerem so bili že izbrani za dobavo operacijskih miz, a je nato Državna revizijska komisija odločitev ministrstva za zdravje razveljavila. Kot pravijo v Sanolaborju, krivda v tem primeru ni bila njihova, ampak na strani naročnika.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jaka37
06. 08. 2006 10.07
gadni, res je. Toda, ta vlada zagotovo ne dela tako slabo kot prejšnja in je ne moreš kritizirati samo zato, ker ni LDS kar počneš ti.
gadni@email.si
06. 08. 2006 09.21
Zakaj si tako nestrpen do LDS če praviš, da je razpadla. LDS je vladala slabo zato je pač padla na volitvah.O tem ni kaj več govorit. Imamo novo vlado, ki jo imamo pravico kritizirati, saj smo od nje pričakovali boljše rezultate. Ko bo padla na volitvah bomo pod drobnogle vzeli tisto vlado, ki ji bomo na volitvah najbolj zaupali.
jaka37
05. 08. 2006 21.41
gadni in jimi.hendrix. Jaz sem politično razbremenjen, od kar je LDS propadla in razpadla. In prav nič hudega mi niso storili, razen to, da so bili nesposobni, da so zafurali polovico države in nimajo ene stvari, ki bi jo lahko izpostavili kot uspeh in da je bil to rezultat zgolj LDSa? Jo lahko vidva?
gadni@email.si
05. 08. 2006 21.25
jaka37 - Če si že tako politično obrmenjen pojdi na stran http://www.dnevnik.si/, kjer boš lahko voli v anketi, pa še to ti moram povedati, včeraj ob 22 uri je kar 164 ljudi naenkrat glasovalo za SDS to je res fenomen ker anketa poteka že 3 dni in glasovi prihajajo dokaj sorazmerno.
jimi.hendrix@email.si
05. 08. 2006 21.09
jaka37 tebi je LDS verjetno storil veliko hudega, da jih niti ne moreš videt, pa SD tudi. dej se no umirit, premisli malo kakšne neumnost kvasiš, otroci v vrtcu se temu smejejo, večina ljudi, ki je volila oblast se tolče po glavi. Brezposelnost se pa zmanjšuje, ker kdor ne sprejme službe, ki mu jo ponudijo, je avtommatično izbrisan iz registra brezposelnih. Teoretično je manjša, praktično pa taka kot je že nekaj časa. In ne, nisem pristaš LDS-ja, SD-ja in ostalih strank, ki te kot vidim fajn zagrenijo, temveč le ne morem gledati kako JJ dela z našo državo, ker to presega vse meje. Lep dan želim
gadni@email.si
05. 08. 2006 20.27
jaka37 Kar se tiče zmanjšanja brezposelnosti, je to rezultat brisnja evidenc. Podjetja katerim so zamenjali vodstvo pač mora prikazati dobro poslovanje, da skrije umazane posle, to pa lahko naredi z rezervacijami in da ne vlaga v razvoj. Realno stanje se bo še pokazalo, Vse ostalo kar si napisal so pa pravljice za otroke. Očitno si zelo politično obremenjen.
jaka37
05. 08. 2006 20.04
gadni. Kar se tiče RTV naročnine je res, nato pa začneš pravljico in LDSosvsko klatenje prazne slame. Če ne bi bil toliko zaplankan in bi snel doma sliko Antona Ropa bi videl, da se je brezposelnost zmanjšala za 2 odstotni točki in trend se nadaljuje. Priporočam ogled strani zavoda za zaposlovanje, pravna država je začela delovati, žal pa je še cel kup sodnikov iz vrst LDSa in SDja kot sta npr. Aleš Zalar in Ciril Ribičič, kar res pomeni, da pravne države še ni, kljub temu pa so že podali nekaj kazenskih ovadb proti LDSovcem v aferi Peklar, državna uprava se ne povečuje, razen v upravi MOL, kjer pa je županja SImšičeva, ki pa je iz vrst SDja. Zelo bi te prosil, če mi poveš kateri so tako najbolj sposobni direktorji, ki so bili zamnjani. Prav tako bi te prosil, če mi poveš, koga je zamenjala vlada. Vsi so namreč odstopili. Res me zanima. Namreč prav vsa podjetja, ki so dobila nove direktorje so povečala dobiček in izboljšala poslovanje, kot se je izboljšala tudi rast delnic. Tožbe zaradi sodnih zaostankov pa plačujemo danes, ki pa niso nastale zaradi te vlada, ampak zaradi istih udbo LDSovskih in SDjevski sodnikov (Železnik kot primer), ki so sedeli na sodniških, doživljenskih položajih. Tako še danes, dve leti po odhodu LDSa z oblasti, plačujemo državljani za škodo, ki jo je naredila LDS. Kar pa se proračuna tiče, pa prosim, da najprej preveriš dejstva, da ne boš izpadel tako očitno LDSovski, ko najprej zineš neumnost, potem se pa meni nič, tebi nič potuhneš.
gadni@email.si
05. 08. 2006 00.55
Bravo vlada ! Bravo Bručan ! Naredili ste res veliko delo ki bo šlo v anale uspehov naše vlade. - ukinila je nalepke, - zmanšala notarske storitve, - zmajnšala število tehničnih pregledov, - uspešno kupila operacijske mize, Pri analizi dela vlade je pa kljub temu neverjetnemu uspehu tudi nekaj pmankljivosti in sicer: - Grimsova RTV naročnina je dražja, - Grimsov RTV program je slabši, - o 10000 obljubljenih delavnih mestih ne duha ne sluha , - o obljubljeni pravni državi ne duha ne sluha, - povečanje državne uprave, - miljarda škode zaradi operacijskih miz, - 600 milijonov tolarjev kazni za kmetijsko politiko, - tožbe zaradi sodnih zaostankov, - menjava najsposobnejših direktorjev le v najboljših podjetjih, - podrejanje medijev, - ustanovitev sklada za pluralizacijo medijev o katerem odloča vidno pristranska komisija, - rekodno zadolževanje (1 milijardo EUR samo DARS), - rekordno velik delež za javne izdatke znotraj proračuna, - ponovna
jaka37
04. 08. 2006 14.47
Končno. Po vseh mukah. Kar je LDS zakuhal in ni mogel razrešiti vsa ta leta, je vlada končno razrešila. Seveda pa bodo zopet glasni koristoljubneži, kvazi poslovneži, ki bodo hiteli razlagati, zakaj je taka vladna odločitev škodljiva. Ni škodljiva! Vsaka odločitev, ki neposredno ali posredno reši človeško življenje je odlična rešitev. Le tako naprej.