Slovenija

Naklonjen le parlamentarnim strankam

Ljubljana, 15. 11. 2005 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Aktivna Slovenija je vložila zahtevo za presojo ustavnosti zakona o RTVS, ki po njihovem mnenju omejuje volilno pravico.

Zakon o RTVS privilegira stranke, ki so zastopane v Državnem zboru
Zakon o RTVS privilegira stranke, ki so zastopane v Državnem zboru FOTO: Dare Čekeliš

Zunajparlamentarna stranka Aktivna Slovenija (AS) je v ponedeljek na ustavno sodišče vložila zahtevo za presojo ustavnosti novega zakona o RTV Slovenija. Menijo namreč, da je del 12. člena zakona, ki parlamentarnim strankam med volilno kampanjo zagotavlja dve tretjini programskega časa za brezplačne predstavitve strank in kandidatov, zunajparlamentarnim strankam in neodvisnim kandidatom pa skupaj tretjino, protiustaven.

V stranki so prepričani v pomembnost spremembe tega dela zakona še pred lokalnimi volitvami, ki bodo prihodnje leto, saj je na lokalni ravni mnogo neodvisnih list in kandidatov.

S tem novi zakon po njihovem mnenju nedopustno razlikuje med neodvisnimi kandidati in zunajparlamentarnimi strankami ter kandidati in strankami, ki so zastopane v parlamentu. Takšnih delitev pa na nacionalni RTV hiši ne bi smelo biti, so prepričani.

Kršeno načelo enakosti

Kot so že minuli teden opozorili v AS, so parlamentarne stranke in njihovi kandidati med celotnim štiriletnim mandatom privilegirani, saj so deležni znatne medijske pozornosti in tudi proračunskega financiranja, ki jim omogoča dodatno plačano oglaševanje. Omenjena zakonska ureditev tako po njihovem prepričanju krši načelo enakosti pred zakonom in ustavno načelo enakosti v pravicah in dolžnostih, saj omogoča neenako institucionalno obravnavo kandidatov.

Soočenje mnenj ne bo več mogoče

Zakon zunajparlamentarne stranke in neodvisne kandidate predstavlja kot drugorazredne, trdijo v AS
Zakon zunajparlamentarne stranke in neodvisne kandidate predstavlja kot drugorazredne, trdijo v AS FOTO: POP TV

V AS so še opozorili, da 12. člen novega zakona o RTVS določa, da imajo zunajparlamentarne stranke in neodvisni kandidati za predstavitev na voljo le ločene termine od terminov za predstavitev kandidatov parlamentarnih strank. S tem pa se zunajparlamentarne stranke in neodvisne kandidate jasno predstavlja kot drugorazredne, saj nimajo možnosti za enakovredno soočenje mnenj in enakopravno predstavitev volivcem, s čimer se jim omejuje pasivno volilno pravico, t.j. pravico biti voljen, je na novinarski konferenci stranke 3. novembra poudaril podpredsednik AS Franci Kek.

SORODNI ČLANKI