Slovenija

Je uporaba UV-lučk pri permanentnem lakiranju varna?

Ljubljana, 19. 10. 2024 06.57 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tjaša Dugulin
Komentarji
5

V zadnjih letih se vse več žensk odloča za permanentno lakiranje nohtov, saj so tako vedno urejene in prihranijo precej časa. Za utrjevanje teh posebnih lakov pa se najpogosteje uporabljajo lučke z ultravijolično svetlobo, ki sprožajo pomisleke o varnosti. Študije so pokazale, da lahko daljše obsevanje nohtov oziroma rok dolgoročno povzroči kožnega raka. Dobra novica pa je, da jih lahko pred manikuro ali pedikuro zaščitimo na preprost in učinkovit način.

Povpraševanje po permanentnem lakiranju je v zadnjih letih močno naraslo in je, kot pravi kozmetičarka v salonu La Bonita Ines Babić, ena najbolj iskanih storitev v salonu. Kot je pojasnila, stranke permanentno lakiranje cenijo predvsem zaradi dolgotrajnosti in brezhibnega videza nohtov. Lakiranje obnavljajo na tri do štiri tedne in prav tako pogosto torej nohte in roke izpostavljajo neke vrste solariju. "Stranke nas včasih vprašajo, če so UV-lučke škodljive, predvsem zaradi možnih zdravstvenih tveganj. Pomisleke razrešimo tako, da pojasnimo, da ob pravilni uporabi ni razloga za skrb."

Na ljubljanski dermatovenerološki kliniki zaenkrat ne opažajo, da bi bilo rakavih obolenj na hrbtiščih rok več kot sicer, je pojasnila predstojnica prim. doc. dr. Tanja Planinšek Ručigaj. "Res pa je, da bo komaj čez 10, 15 let to, kar bomo pravzaprav morda videli na koži rok," je povedala.

Lučka za nohte
Lučka za nohte FOTO: Profimedia

V poplavi nepreverjene ponudbe lakov, lučk in ostalih pripomočkov je lahko še posebej tvegano, če si manikuro delamo sami doma. Tudi posledice nepravilne priprave nohtov na postopek so lahko hude in presegajo zgolj kozmetično intervencijo temveč zahtevajo dermatološko obravnavo. Lučke so različne, dosedanje študije pa so se osredotočale predvsem na dolžine obsevanja.

"So delane na štiri minute, na 20 minut, na 30 minut. Tam, kjer so uporabljali UVB-svetlobo oziroma lučke, ki imajo to svetlobo, štiri minute, niso opažali razlik v samih celicah. Tam, kjer so pa seveda delali študije z daljšo dobo obsevanja, tam pa so bile neke spremembe v celicah, ki bi lahko dolgoročno povzročile kožnega raka, predvsem celični karcinom," je pojasnila Planinšek Ručigajeva. 

So pa študije pokazale tudi, da nas lahko pred spremembami v celicah obvaruje uporaba krem za sončenje in to že s faktorjem 15."S tem, da je treba te kreme za zaščito pred UV-sevanjem nanesti približno 30 minut pred postopkom. Še bolje pa je, če naredimo mehanično zaščito, se pravi, da tem žarkom preprečimo, da pridejo do same kože, to pa je z uporabo posebnih rokavic, ki nimajo konic na prstih," je povedala.

Obstaja pa tudi postopek brez uporabe UV-lučke, pri katerem se nohte potopi v barvni prah oziroma se ga nanje nanese. Sušenje je naravno, nohti pa prav tako obstojni.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik1921539
19. 10. 2024 09.06
zalostno,da so taki casi,ko mira biti vse na hitro in enostavno.Upam,da bo spolni odnis se vedno pogist in zelooooooo dolgotrajen in cim bolj"umazan"
NeXadileC
19. 10. 2024 08.29
+2
30 minut življenja za kremplje, na 15 dni?
BroNo1
19. 10. 2024 08.26
+0
Haha in pol najdejo “strokovnjakinjo”, ki o tem pametuje. Le kje si Urška Šestan!?
iziizi
19. 10. 2024 08.05
+5
Invalidske penzije bodo še kr 350 eur
enapi
19. 10. 2024 08.01
+1