Slovenija

Je transakcijski račun res vaš?

Ljubljana, 02. 07. 2007 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Durs je nekaj odločb poslal z napačnimi računi, na katere naj bi nakazali dohodnino. Preverite, če so vaše številke res prave!

Preverite, če je transakcijski račun na odločbi res vaš
Preverite, če je transakcijski račun na odločbi res vaš FOTO: POP TV

Prvih 53,5 odstotka dohodninskih zavezancev, ki so dohodninske odločbe že prejeli, je na svoje tekoče račune že prejelo vračila preveč plačane dohodnine za leto 2006. Preostalim dohodninskim zavezancem, ki so odločbo že prejeli, bo preveč zaračunana dohodnina vrnjena do 31. julija. Zavezance, ki odločbe še niso prejeli, davčna uprava naproša, da zberejo vso dokumentacijo in šele nato pokličejo na svoj urad in skupaj z referentom poskusijo ugotoviti razloge za zadržanje odločb.

Pri vračilu dohodnine se je sicer pojavilo nekaj težav s transakcijskimi računi upravičencev. Kot so sporočili iz davčne uprave, je več davčnih zavezancev sporočilo, da so na odločbah o odmeri dohodnine za leto 2006 napisani transakcijski računi, ki niso njihovi, že zaprti računi ali pa upravičenci želijo, da jim Durs vračilo nakaže na drug račun.

V primeru, da številka računa ni pravilna, mora davčni organ od zavezanca pridobiti izjavo za popravo računa ter dokazilo o spremenjenem računu, v primerih zaprtih računov pa bodo banke izplačilo vrnile, zavezanci pa bodo prejeli nakaznice po postopku, kot je veljal že prejšnja leta.

Zavezanci bodo v tem primeru prejeli tudi sklep o popravku dohodninske odločbe. Glede primerov, ko zavezanci želijo spremeniti veljavno številko računa, pa iz Dursa sporočajo, da sprememba računa ni možna, predvsem ker za veliko večino teh primerov velja, da so računi iz različnih razlogov blokirani.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

limonca4
02. 07. 2007 21.54
Uh, madonca, vidim, da boste vsi dobili denar nazaj, jaz pa moram plačati in to kar nekaj. Pa me ne nerobe razumeti, nimam milijonske plače, ;-). No, moja BRUTO plača ne preseže 1.000 evrov. Pač je privatna firma, ki je zelo uspešna, ful škrta. Še regres smo dobili minimalnega.
djordjevic.dejan@triera.net
02. 07. 2007 21.38
Tudi jaz čakam na vračilo, prav tako moja mama in stric. V bistvu ne poznam nikogar, ki bi ga bili z vračilom brezobrestnega kredita dejansko razveselili.
gabriela.kace@email.si
02. 07. 2007 16.19
jaz mam vse ok, glede računa pa to, ampak za vrjeno pa še nisem dobila, ne jaz niti moj fant denar pa tako ali tako potrebuje vsak, ali?
Bohem
02. 07. 2007 16.11
Ko sem dobil predizpolnjen obrazec za odmero dohodnine z napačnim transakcijskim računom, sem le tega sem prečrtal, napisal pravo številko računa in tako brez težav dobil poplačano. Lp
K_K
02. 07. 2007 15.41
vsi po vrsti ste sralci ! vrnitev je nakazana na ttr, ki ste ga sami napisali. sam sem cekine že dobil povrnjene če ste za*** cifre, bog se usmili nepismenih !!!
Ramzess
02. 07. 2007 15.12
"Zavezance, ki odločbe še niso prejeli, davčna uprava naproša, da zberejo vso dokumentacijo in šele nato pokličejo na svoj urad in skupaj z referentom poskusijo ugotoviti razloge za zadržanje odločb." A veste kaj, tako naivni ljudje spet ne morejo biti, najprej je treba izvedeti v čem je problem in ga šele potem reševati, na pa obratno. Torej, po vsej znani logiki, najprej k referentu, da pove zakaj je odločba zadržana in kaj je še porebno storiti oz. kaj še potrebujemo, in šele potem, KO VEŠ KAJ, to urediš oz. poiščeš ustrezne dokumente, se vrneš in zadevo lepo rešiš, upam brez birokratskega šmorna. Tako vsaj jaz mislim, smpl ne.
Ramzess
02. 07. 2007 14.59
Jrainer očitno ne. "Glede primerov, ko zavezanci želijo spremeniti veljavno številko računa, pa iz Dursa sporočajo, da sprememba računa ni možna, predvsem ker za veliko večino teh primerov velja, da so računi iz različnih razlogov blokirani." Država vzame še tisto česar še sploh niste dobili, vsaj skuša no. Vsakemu je jasno, samo njim očitno ne, da številk blokiranih računov ni mogoče spreminjati, vsaj dokler je blokada gor. Logično je, da bodo taki ljudje, ali vsaj poskusili, odprli nov račun in vpisali številko tega računa, v upanju, da bo v njihove roke prišlo vsaj nekaj denarja, še preden ga izvohajo mrhovinarji. Če namreč vpišejo številko blokiranega računa, lahko ostanejo še brez tega malega denarja, in krog se nadaljuje. Precej očitno je da je Durs prepisoval podatke z leta prej, ko je pisal predizpolnjene napovedi in ni preverjal točnosti ali veljavnosti (že zaprti računi) podatkov, to je pač naloga zavezancev. Sicer pa veliko ljudi spremebe in otvoritve uredi prej preden oddajo napoved za dohodnino. Tukaj pa pišejo kot da bi vsaka četrta oseba imela eno od opisanih težav, malo naivno ne.
DarthRevan
02. 07. 2007 14.47
Joško, nazadnje ko sem preveril, DURS pač NI bila privat firma, ampak državna firma :)
yanker007@gmail.com
02. 07. 2007 14.47
Ni ne vlada, ne DURS ampak nemarni državljani, ki napišejo napačen TR. Preberite cel članek ne samo nemarno napisan podnaslov.
Joško82
02. 07. 2007 14.42
To ni vlada, to je DURS:
Matej Rojc
02. 07. 2007 14.39
Ja, JJ pravi "vlada ne dela napak" :))))
jrainer@siol.net
02. 07. 2007 14.28
A v naši državi še sploh deluje kaj tako kot mora delovati?