Slovenija

'Česa takšnega v Evropi še nismo videli'

Ljubljana, 31. 08. 2010 17.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vlada predlaga, da bi spremembe kolektivne pogodbe lahko veljale tudi, če jih ne podpiše večina reprezentativnih sindikatov, ampak manjši del. Posedi je ogorčen: Takšnih posegov nismo videli nikjer v Evropi.

Irma Pavlinič Krebs
Irma Pavlinič Krebs FOTO: Damjan Žibert
S tem bomo lahko dosegli, da bo tudi večina lahko preglasila glasove manjšine. Današnja ureditev žal omogoča, da manjšina lahko preglasi večino javnih uslužbencev, kar se nam je žal v primeru pogajanj ob zadnjem predlogu tudi zgodilo, Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs

Vlada predlaga novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katero želi omogočiti, da bi kolektivna pogodba in njene spremembe lahko veljale tudi, če jih ne podpiše večina reprezentativnih sindikatov, ampak manjše število sindikatov iz vsaj štirih različnih dejavnosti, katerih članstvo presega 40 odstotkov vseh zaposlenih v javnem sektorju.

Aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor in dogovor, ki bi določala vzdržno politiko na področju plač v javnem sektorju, je v ponedeljek podpisalo šest od 29 reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, zaradi česar vladi ni uspelo dogovoriti ukrepov o zamrznitvi plač.

Za veljavnost bi namreč po sedaj veljavni rešitvi morala podpise prispevati večina reprezentativnih sindikatov, ki predstavljajo vsaj štiri različne dejavnosti. Ta kvorum bo še naprej v veljavi, a bo v nadaljevanju, če ne bo izpolnjen, možno ugotavljati veljavnosti tudi po kriteriju članstva oz. bodo spremembe veljavne, če jih bodo podpisali sindikati, ki zastopajo vsaj 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju iz vsaj štirih dejavnosti.

Zakonske spremembe po besedah ministrice za javno upravo Irme Pavlinič Krebs ne bodo veljale za nazaj, ampak bodo vse sindikate po uveljavitvi zakona znova pozvali k podpisu aneksa in dogovora, ki predvidevata zamrznitev plač v javnem sektorju.

Dogovor o nepovišanju denarne mase za plače v javnem sektorju je podpisalo šest sindikatov, kar je odločno premalo, da bi bil dogovor sprejet. 17 sindikatov je že napovedalo stavko 27. septembra.

Za zakon vlada državnemu zboru predlaga nujni postopek. DZ bo tudi predlagala, naj zakon obravnava na izredni seji, ki naj bi bila najpozneje do 7. septembra.

Ministrica: Vlada je poiskala najmanj konfliktno rešitev

Po usklajevanjih v preteklem tednu je postalo jasno, da ni za nikogar sprejemljivo, če bi plačni del kolektivne pogodbe prenesli v zakon. Ker bi v tem primeru o stavki razmišljali vsi javni uslužbenci, je vlada poskušala najmanj konfliktno rešitev, pravi ministrica.

'Česa takšnega še nismo videli v Evropi'

"Ocenjujemo, da gre za poseg v obligatorni del kolektivne pogodbe z zakonom, kar se v Evropi še ni zgodilo, mogoče kje v Afriki," je za oddajo Svet na Kanalu A dejal vodja pogajalske skupine Janez Posedi. "Uporabili bomo vsa pravna sredstva, da to uredimo."

Slovenija je država, ki zelo veliko da na manjšine, in ne vem, zakaj bi bilo pri sindikatih, če so reprezentativni, drugače. Ne obstajajo bolj ali manj reprezentativni sindikati. Janez Posedi

Pavlinič Krebsova je takšne posege zavrnila in še enkrat poudarila, da ni korektno, da manjšina, kot je določena danes, lahko odloča o usodi večine. Dodala je, da bi usklajevanje plačnih nesorazmerij, kar zahtevajo Posedijevi sindikati, pomenila 150 milijonov dodatnih sredstev, kar pa v trenutnih razmerah ni mogoče zagotoviti.

'Odrazilo se bo, koliko članov kdo zastopa'

Da pa danes predlagana rešitev ni idealna, pravi tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj . V dani situaciji, ko se izognejo spremembam zakona, ki bi razveljavile tarifne dele kolektivnih pogodb, pa je vsekakor bolj ugodna varianta. Dodaja, da se bo sedaj na nek način odrazilo, koliko javnih uslužbencev kdo zastopa.

Zdajšnja formulacija je namreč "povsem nerealno povečevala vpliv zlasti najmanjših sindikatov, ki so praviloma poklicni sindikati. Ti pa imajo praviloma zelo ozke interese in jih splošna vprašanja, kar zadeva zaposlene, manj zanimajo," pravi Štrukelj.

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Matej ?ušin 1
06. 09. 2010 13.30
Ulikses 31.08.2010, 22:34 -2 tanjamatej1 31.08.2010, 22:23 0 Revež1 sem tam nekje s tabo.. delam v javnem sektorju, 5. stopnja... urnik je (po domače povedano) na vse petke in svetke, nedelje, praznike, nočne, .. nadur nam ne plačujejo, in če je dober mesec pridem do 850 eur... res hvala državi... in ja na zmrznejo še tole ja... in poberejo če se še kaj pobrati da.... kje pa delaš, da delaš še za vikende in praznike?! samo policaji delajo tako, pa kšni zdravniki. po drugi strani pa moraš vedet, da je 850 neto za 5. stopnjo zelo lepa plača za slovenske razmere. v gospodarstvu 7. stopnje nimajo tolko plače... pa državna služba je 100% varna, od vseh trenutnih brezposelnih ni niti enega iz javnega sektorja - vsi so iz gospodarstva!!! Samo res.. kaj tebi ni jasno.. a samo policaji in zdravniki delajo vse petke in svetke.... ja kaj pa ostali.... zdravnik je pa sam tam v ordinaciji v dežurstvu al kako, policaji so sami na krajih prometnih nesreč..... Moja plača je 630 eur in z vsemi petki in svetki pridem ZELO REDKO do 850 ... edino kar je res, da je služba sigurna, ... to da družine praktično ne vidim.. to ni važno a ne :)
atomic1
05. 09. 2010 13.54
Takole je dragi moji V naši državi ni nobenega reda.Ustvarila se je elita ki lahko počne vse kar si zamisli Enostavno imamo predrago državo,vse te uprave ,inšpekcije uradi dol uradi gor itd,ko pa državljan nekaj ureja pa ne vedo eden za drugega in pojma nimajo kako naj se dejansko postopek uredi,čisto na kratko,ker o tej temi bi se dalo pisat roman. Danes ne vejo več kje še kakšen davek pobrati,zakaj,zato ker imamo nesramno požrešno državo in njen aparat,ker se denar dobesedno razmetuje dobesedno za vsa sranja ki jih dejansko ne potrebujemo Glede plač pa je tako:pri nas si deli nenormalne vsote elita na račun vseh zaposlenih Vsi smo v istem dreku,od javnih uslužbencev,policajev,vojske,gasilcev,zdravniški... sester,delavcev in zelo me moti kako izgubljate energijo da tolčete eden čez drugega Vsako delo je častno če ga častno in vestno opravljaš Dejstvo je,da nima v tej skupini nihče preveč ampak vsi premalo za človeka dostojno življenje Dajte se med sabo pričet cenit in spoštovat,ko boste to dosegli se bomo lahko SAMO SKUPAJ borili za boljši jutri Denar je le razdeljuje se ne tako kot bi bilo pravilno in pravično To pa bomo lahko dosegli le z skupnimi močmi z roko v roki tudi na ulicah. Če tega ne razumete bomo še naprej drugorazredni državljani in iz meseca v mesec bo slabše
robertc
02. 09. 2010 09.26
neven79. Ti si tudi eden izmed tistih, ki delajo na črno in ne plačujejo davkov, zato si lahko tudi konkurenčen proti malim podjetnikom in s. p. -jem. Če delaš na črno ti inpekcija nič ne more oz. te obravnava kot fizično osebo, podjetniki pa plačajo vse davke pa še vse možne nadzore inšpekcij. Tu naj država naredi red! SE ZNAJDEŠ, VENDAR JE TVOJE DELO NEZAKONITO, V KOLIKOR NIMAŠ PRIJAVLJENE POPOLDANSKE OBRTI!!!!
nenomak
01. 09. 2010 19.57
pa še to:meni se ni plača dvignila že tri leta,pa sem tiho in delam,ker pa delam dobro zaslužim.če ne gre na enem mestu ,grem tudi po šihtu malo migat,pa ispod 1500 ne pridem.(če koga zanima kaj delam:VSE.
nenomak
01. 09. 2010 19.54
pa kaj vsi skupaj nekaj serjete.Če denarja ni ga ni in pika. toti Posedi je sicer "verjetno" izobražen tip, ampak je trd ko beton.rine z glavo skoz zid kot da je pijan ali še bolje ,kot da je malo mahnjen.drekonar ne razume ali pa noče razumeti,da mi v realnem svetu ne moremo dati več kot že dajemo.njemu je verjetno lepo ob njegovi plači ki presega vse razumne meje malega človeka (se mu na faci vidi,,je debel kot prašič)Krebsova,če izpelješ to pizd.arijo s temi nerazumniki si dobila mojih 10 točk
dusar
01. 09. 2010 16.50
janez Posedi je opazil da se TO ne dogaja nikjer v europi kar sedaj preti NJEGOVEMU sindikatu,To je dobro opazil,pa ce tako rad opazuje naj opazi tudi kaj drugega,namrec da ce imama malo patriotske naravnanosti bi si lahko nekaj priznal,saj je izobrazen,da nikjer v europi ni taksne prenasicenosti v javnih sektorjih kot v tej republiki slovenski,no z kaksno izjemo kot se je izcimilo v GRCIJI.Pa ne da zeli svojem narodu,tak scenarij.Ta javna UPRAVA ne pripomore redu in disciplini,ter normalemu poteku in funkcioniranju vseh sektorjev in,segmentov v GOSPODARSTVU,ne nasprotno Priliva bencin na ogenj propadanja gospodarskih struktur ,z vsem svojim lezernim in samozadostnim nacinom ,obnasanjem tistih ki bi morali UKREPAT v zadnjih ali prejsnjih sesulih firmah,katere so na dalec opazovali pa ni nihce reagiral,kaj sele da bi kdo od JAVNE UPRAVE agiral.Ja ni ga cez kamot,Pa ti JAVNI USLUZBENCI se res zivijo v svojem virtualnem ,mentalnem svetu ,kjer je le eno prepricanje vodilo ,ONI
robertc
01. 09. 2010 14.25
k3kec. Ti si verjetno eden izmed tistih, ki je zaposlen v gospodarstvu in nič ne dela, ker vidim, da imaš čas za komentirati. Ti nimaš pojma kaj je javna uprava, razen to, da so ti naredili vozniško dovoljenje ali pa si ga kupil!
njofra47
01. 09. 2010 12.12
A je na 24. redno praksa da se kar tako brez razloga briše komentar ? Žalostno in neresno !
k3kec
01. 09. 2010 11.43
@savica.modrine: res jih klobasaš...ne vem kaj je narobe s tem, da se javen plače fiksirajo na rast/upad BDP-ja? itak da večini JS to ni pogodu in nehite nabijat neumnosti. DA papolicaj tukaj na forumu skorajda grozi premieju dražve je pa absolutno iditsko in še kaj več. če tega ne razbereš iz posta ti pa lahko sam bog pomaga, če je,...pacient tist ki take kloabsa in tist, ki potem opleta s črnimi kronikami tukaj okrog ki nimajo nobene veze...jao
njofra47
01. 09. 2010 11.38
Gospod Štrukelj že ve zakaj je tako "kooperativen" in poln razumevanja ..........
predan
01. 09. 2010 11.04
Vladi bi predlagal, da čimprej začne z zaplembami ukradene družbene lastnine, tako podjetja, kot denar, ki na transk. računu, ni njihov, temveč od tam zaposlenih delavcev in zaposlitev bo zopet naraščala.
predan
01. 09. 2010 10.58
Gospod Štrukelj in g. Krebs-ova sta razumela stanje državne blagajne (recesijo/upad BDP), medtem, ko ostali sindikati rinejo z glavo skozi zid. Bravo Vama in g. premierju, da Ste presekali "skorumpiran vozel", v prid delavstva in upokojenstsva oz. državljanov.
Marija Krebs
01. 09. 2010 10.18
Kot je bila že podana moja pripomba: Dosledno slediti Virantovi kolektivni pogodbi, ki so jo sindikati tudi podpisali, ampak s pripombo, da je pač treba izplačevanje plač prilagoditi temu, koliko je bil žakelj napolnjen iz realnega sektorja. Vlada naj ugotovi, s kakšno maso je razpolagala ob podpisu, kolikšna je sedaj. Potem pa. ali znižati % rasti od nižjega na višji razred - saj minimalna plača mora biti zagotovljena po zakonu. Obenem pa naj vlada še enkrat prevetri izplačila managerjem podjetij, ki so v državni lasti, preveri pri odpravninah in nagradah, kako so obdavčene. Jasno je, da z tako nizkimi plačami vlada lahko toliko mamnjši priliv v proračun, toda naj si ne drzne, dvigovati trošarine, ki zvišujejo cene. Tudi cene bi morale, glede na plače, padati. Izgubo v proračunu naj pokrije z racionalizacijo vsepovsod - tako tudi pri organizacijski shemi JS, znebi se naj balasta - raznih agencij, direktoratov, katerih učinek je dvomljiv, ki jih zasedajo le neki lojalni kadri.
Consultant
01. 09. 2010 10.18
Morana7 01.09.2010, 08:54 se podpišem
alpino
01. 09. 2010 10.17
Nekaj pomembnega si pozabil navesti, glede na dostopnost podatkov tudi preko ,,Ajpesa,, so z novo plačno reformo največ pridobili visokošolniki, sodniki, zdravniki, profesorji na fakultetah, univerzi, raziskovalnih ustanovah. Nekaterim izmed njih so plače poskočile od 300 do celo 1000 evrov, za razliko carinikov ali policistov, ki so v povprečju z varčevanjem in odrekanjem za popravilo nesorazmerij v zadnjih 7 letih dobili le okoli 30 evrov in tu je jedro problema. To past je nastavil stari SD-ejev lisjak minister za NZ v Ropovi vladi, Rado Bohinc, ki mu je bil takrat podrejen Virant. Virant je zgodbo od leta 2006 dalje peljal po svoje, kot novi minister za javno upravo in s plačno reformo dobesedno ,,nategnil,, mnoge, predvsem uniformirane in pooblaščene osebe. Da so si na njihovih ramenih prej omenjeni resda dodobra opomogli, vedo vsi od Pahorja, njegove vlade in strank koalicije na oblasti, zato je srd toliko večji in tudi upravičen. Preprosto, šlo je za premišljen načrtni nateg in goljufijo in Štrukelj v tej zgodbi ni nedolžen, zato bi bilo dobo da se sindikati ogradijo tako od njega samega, kot njegovega sindikata in za nadaljevanje sindikalnega boja, strnejo vrste.
poreden74
01. 09. 2010 10.15
Zanimivo kako Grki držijo drug z drugim, ko je potrebno... Slovenci pa se koljemo, zlasti tisti iz gospodarstva, ki nenehoma napadajo javne uslužbence. Živela Slovenija in enotnost delavskega naroda!
yerbas
01. 09. 2010 09.37
Slovenski osamarji imajo unikatne tvorbe dejstev za nadvlado in zmešnjavo med navadnimi ljudmi. Z izmišljanjem, da je to tudi lahko v Evropi (čeprav ni !), če bi imeli kakšno besedo v njej. Mislijo za vas in za svoj ego
dule100
01. 09. 2010 09.20
Kateri sindikati so podpisali, da se strinjajo z zamrznitvijo plač ? Saj vemo kateri in v katero gnezdo sodijo ! Bi pa videli hudiča, če bi vlado vodil SDS !
alpino
01. 09. 2010 09.17
Hvala boogu da je tako, kajti večina tukaj negativnih in žaljivih komentarjev ne predstavlja večine javnosti ampak samo delček. Večina ljudi dobro ve zakaj gre, tu pa se oglašajo predvsem provokatorji, misleč, da s svojim bluzenjem odražajo javno menenje, tudi slučajno ne, ampak se za vašim javnim mnenjem skriva primitivnost, pokvarjenost predvsem pa tisti, ki so imeli s policaji slabe izkušnje in kdo s ti, največkrat jih najdemo v medijskih rubrikah ,,črna kronika,,!
alpino
01. 09. 2010 09.12
k3kec01.09.2010, 08:169 ----------------------------------------------... se na bližnjo psihiatrijo če je še čas?