Slovenija

Je napočil čas, da bi za neutemeljene klice na pomoč, reševanja zaračunali?

Ljubljana, 09. 07. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Luka Černe, 24UR ZVEČER
Komentarji
116

Za gorskimi reševalci je rekorden konec tedna. 20-krat so odhiteli na pomoč poškodovanim, reševalni helikopter je bil tako rekoč ves čas v zraku, vzletel je namreč kar devetkrat. In zakaj toliko reševanj? Kot pravijo, se v gore še vedno odpravlja vse preveč ljudi, predvsem pa tujcev, ki nimajo znanja, opreme in kondicije. In to kljub tehnologiji, ki nam danes ponuja goro informacij, še ugotavljajo. Kje vse so bili na terenu in kaj svetujejo tistim, ki bodo poletni dopust preživljali v gorah? In kaj o reševanjih pravi generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Damjan Omerzu?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Damjanom Omerzujem
    06:40
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Damjanom Omerzujem
  • Iz 24UR ZVEČER: Reševanje v Gorah
    02:48
    Iz 24UR ZVEČER: Reševanje v Gorah

Za gorskimi reševalci je rekorden vikend. Posredovali so približno 20-krat, devetkrat je vzletel tudi helikopter. "Od reševanj alpinistov, ki so padli v steni do klasičnih zdrsov, poškodb. Imeli smo tudi obolela stanja, ponovno pa so bili tudi pohodniki, ki so zašli na območja, kjer se je ohranil sneg in niso znali naprej," je povedal predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Gregor Dolinar.

In to kljub večletnemu opozarjanju, pa tudi banalnim opozorilom, kot je denimo to, naj se planinci v hribe odpravijo z nahrbtnikom. "Da ne hodimo na primer z vrečami; na planinskih poteh namreč srečujemo tudi takšne posameznike. Pa tudi naj imajo v nahrbtniku tisto najnujnejšo planinsko opremo, ki nam bo služila v primeru nekih težav," svetuje strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenija in inštruktor GRZS Matjaž Šerkezi.

Reševanje tujih planincev na območju Hruške planine
Reševanje tujih planincev na območju Hruške planine FOTO: PU Kranj

V gore se namreč še vedno odpravljajo pomanjkljivo opremljeni in neizkušeni pohodniki, ki se na najvišje gore podajajo celo v športnih supergah in sandalih. V letošnji sezoni so zabeležili že skoraj 30 pohodniških nesreč, največ je padcev in zdrsov, v osmih primerih pa pohodniki niso bili ustrezno pripravljeni na turo.

"Opažamo, da je ljudi, ki niso ustrezno opremljeni, v zadnjem času manj. Predvsem med domačimi obiskovalci gora je opremljenost vedno boljša. Namesto tega pa v zadnjem času opažamo predvsem tujce, ki v gore odidejo s povsem z neustrezno opremo in ki jih je potem treba spravljati v dolino," je dodal Dolinar. Igor Podjed, vodja oddelka pilotov letalske policijske enote, pa je znova poudaril, da so razmere v gorah še vedno zahtevne: "Še vedno so področja pokrita s snegom, ki zahtevajo vso ustrezno opremo in tudi nekaj znanja. Vse to privede do več naših posredovanj."

Smo šele na začetku sezone, kar pomeni, da bo nesreč v takem številu še več, medtem opozarjajo pri gorski reševalni službi. Poleg tega še napovedujejo, da bo število reševanj najverjetneje preseglo številke iz lanskega leta, ko je obisk močno upadel zaradi avgustovskih poplav, ko je običajno v gorah največ ljudi, s tem pa tudi povezanih nesreč.

'Številka, ki si je ne želimo'

V oddaji 24UR ZVEČER je na vprašanja odgovarjal generalni sekretar Planinske zveze Slovenije (PZS) Damjan Omerzu. Kdaj se je nazadnje zgodil tak vikend, da bi helikopter v gore poletel devetkrat? "To je zagotovo ogromna številka. V zadnjih tednih smo se sicer navadili na veliko število reševanj, ampak devet je res en presežek - številka, ki si je ne želimo," je dejal.

Poletna planinska sezona je na vrhuncu, tu so dopusti, v gorah pa domači in tuji turisti. "Turistične kapacitete so polne in z večjim obiskom, z večjo množičnostjo obiska gora žal sledi tudi ta nesrečna statistika," je dodal Omerzu.

Damjan Omerzu
Damjan Omerzu FOTO: POP TV

Reševalci sicer že več let opozarjajo tudi, da je vsako sezono med poškodovanimi planinci kar nekaj takih, ki podcenjujejo zahtevnost slovenskih gora. In to kljub dostopnosti do informacij, kot jo imamo danes. Generalni sekretar iz PZS je sicer ob tem poudaril, da so gore vsaj do neke mere nepredvidljive. "Žal vseh nesreč verjetno ne bomo mogli nikoli preprečiti. Zgodijo se lahko vsem, tudi dobro pripravljenim in dobro opremljenim," je dejal.

Je pa dodal, da se resnično pojavlja tudi veliko število takšnih nesreč, ki bi jih po njihovem mnenju in po mnenju gorskih reševalcev lahko preprečili "z malo večjo stopnjo odgovornosti, malo boljšo opremljenostjo, z malo več razumevanja, kam se podajajo in kako se morajo na to pripraviti". "Žal so nekateri primeri res precej banalni," je priznal.

Omerzu: Naše gore so zahtevne, čeprav nepoznavalec morda sprva ne dobi takšnega občutka

Kako pa bi lahko Planinska zveza obrnila trend? Je to sploh mogoče? Da je to velik izziv, se je strinjal tudi sogovornik. "Predvsem je velik izziv, kako nasloviti tuje obiskovalce, do katerih nimamo tako direktnega dostopa."

Pred tokratno sezono so zato ubrali skupni pristop z deležniki v turizmu, v Policiji, vodniki itd. Skupaj so pripravili vsebine, s katerimi želijo preko različnih turističnih kanalov doseči ljudi. "Jih informirati, da so naše gore zahtevne, čeprav na prvi pogled, glede na nadmorsko višino, takšnega občutka nek nepoznavalec ne dobi," je dejal.

Ob tem je dodal, da številni oznako "lahka planinska pot" še vedno smatrajo zgolj za sprehod. "Ampak temu še zdaleč ni tako. Tudi na njej se lahko zgodijo številne nepredvidljive okoliščine," je poudaril.

Podatki medtem pravijo tudi, da je vsak drugi, ki so mu na pomoč priskočili gorski reševalci, tujec oziroma turist. Pa tudi da so klici na pomoč vse pogosteje neutemeljeni. V Sloveniji pa še vedno velja, da stroške helikopterskega prevoza krije proračun. Ali je torej nemara le napočil čas, da bi v primerih neprimerne opreme in neutemeljenih klicev na pomoč, za reševanje zaračunali? Omerzu pravi, da gre za kompleksno vprašanje, ki pa pravega odgovora in rešitve še nima.

"To bi odvrnilo ljudi od kvalitetnega in dobrodošlega početja - aktivnega preživljanja prostega časa. Vendar pa po drugi strani vsekakor ne moremo podpirati teh neodgovornih ravnanj in ekstremnih primerov, ki se pojavljajo," je dejal. Meni, da bo treba poiskati rešitev, ki bo ohranila "ta naš sistem gorskega reševanja, planinstva in tudi vzdržnega gorskega turizma".

V prvem koraku pa lahko sicer PZS deluje preventivno, zato usposabljajo svoje člane in širšo skupnost, informirajo pa tudi tuje obiskovalce.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (116)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spaceair
16. 07. 2024 09.07
grem tja kjer vem, da mi ne hudega... nekam v strmine in prepade pa nikoli!
sloZebra
12. 07. 2024 18.39
Potapljači si plačujejo DAN zavarovanje, ki jim v primeru nesreče krije stroške zdravljenja v hiperbarični komori. Sam ga plačujem skoraj 30 let pa ga nisem potreboval še nikdar, poznam pa precej takih, ki so ga potrebovali. Enostavno naj se na podoben način uredi reševanje v gorah. Morda bi bilo zanimivo urediti zadevo na ravni EU, da si zavarovan in ti velja v vseh članicah.
Verus
11. 07. 2024 13.45
+1
Torej bo vsak pohodnik moral podrobno poznati zadevo in to iz strokovno-pravnega vidika, da se mu, bog ne daj, ne zgodi, da pokliče NA POMOČ neutemeljeno!? Pa mi res postajamo vse bolj butasti! Pa dajte premislit, kaj sem vas zdaj vprašal! Si predstavljate, da morate poznati absolutno vse medicinske postopke, da bi lahko kredibilno uveljavljali medicinske storitve. NOROST vlada tej državi, NOROST! In sodobni družbi nasploh. Ljudje pa v objemu sadizma to seveda podpirajo. Kako pa drugače, ko se živi za trenutek, da nekdo utrpi škodo. Potem si pa ta sadizem pozdravimo, da doniramo pet evrov in mislimo, da smo definicija dobrote. NOROST!!!
sloZebra
12. 07. 2024 18.36
Če fizično nisi niti malce pripravljen ne rineš kjer ti ni mesto .. ne rineš niti v japonkah ali salonarjih. Zdrava kmečka pamet in to brez potrebe poznavanja zakonodaje.
Franc Dobnikar
10. 07. 2024 17.38
+3
Kaj obsega neutemeljen klic?Mislim,da je to vprašanje preveč povšalno.Je to neznanje,neprimerna oprema,morda brez vodiča?
jaka
10. 07. 2024 14.37
+1
To ni pravi pristop. Če GRS ne zmore, bi morali podeliti koncesijo za reševanje v gorah morda podjetju g. Sama Feštajna? Verjemite, da bi to postalo dobičkonosna dejavnost.
setisfekšn
09. 07. 2024 20.26
+3
To je tezka zadeva!človeku moraš v takih težavah in to smrtno nevarnih pomagati ne glede na ceno ampak tukaj bi morali narediti red!predpisati in napisati zakon s kakšno opremo lahko greš v gore različnih težavnosti!!in če tukaj oseba krši zakon plača kazen in plača reševanje zaradi svoje neodgovornosti!poglejte jaz grem lahko na triglav v supergah kadar hočem in nihče mi ne bo nič rekel to je v bistvu kot promet kjer kraljujejo policaji in pišeje kazni za neustrezno obnašanje in neustrezno opremo na vozilih itd.!isti nadzor bi moral biti na vstopnih točkah v gore!!!
Ajoj23
11. 07. 2024 10.31
Deloma se strinjam ampak ta del s policaji niti ne, če boš na cesti s čelavimi gumami povzročil nesrečo ne boš plačal nobenega reševanja ne helikoptersko ne rešilca, boš pa dobil kazen kar je res
Magnezij400
09. 07. 2024 18.37
+2
Prepozno država že tone v minusu
Magnezij400
09. 07. 2024 18.33
+4
To že govorite leta ena in ista kaseta se vrti naredite že neki al pa nehite o tem pisat
Kaveljc
09. 07. 2024 17.46
+3
Mimogrede letna članarina B, ki zadostuje za zavarovanje v Sloveniji je 32 €. Za dijake in študente je 21 € , za starejše od 65 let 25€. Če gremo v tuje gore pa je članaria A 68€.
bimmbolina
12. 07. 2024 11.47
Da te popravim, osnovno zavarovanje (letna članarina B pri PZS) je območje kritja Evropa in Turčija, razen Slovenije (ker je krito iz blagajne javnega zdravstva).
Kaveljc
09. 07. 2024 17.36
+4
Najprej razčistimo. Vsakemu se lahko zgodi nesreča v gorah. Ampak kot prvič, kdorkoli gre v visokogorje z neustrezno opremo in se ponesreči, naj plača reševanje. Drugič tujec, ki preceni svoje sposobnosti, naj reševanje prav tako plača. Ima pred pohodom tri možnosti: ali plača gorskega vodnika, ali plača dodatno zavarovanje, ali pa je član PD v svoji državi in ima tako krito zavarovanje, saj obstaja višja članarina , ki krije zavarovanje tudi v tujini. Tretjič vsi Slovenci, ki se dogovarjajo preko socialnih omrežij za ture in niso člani PDS, naj prav tako plačajo reševanje. Vsi resni planinci plačujemo v PD letno članarino. Zato smo zavarovani za nesreče v Sloveniji. Članarina omogoča , da PZS obnavlja planinske poti, da se markirajo planinske poti in del sredstev gre za planinske koče. Pa tudi člani PD, ki so zavarovani, pa so neustrezno opremljeni , naj plačajo reševanje. V vsakem PD dobiš navodila, kako moraš biti opremljen v visokogorju pozimi in kako poleti. Večinoma, pa tako ali tako vsako PD organizira skupinske ture v visokogorje, ki jih vodijo planinci , ki imajo opravljen tečaj za gorskega vodnika. Reśevanje v gorskem svetu naj bo brezplačno samo za nepredvidljive nesreče , kot so nenadni podor, zdrs s poti , čeprav imaš ustrezno opremo, zdravstvene težave. Seveda , če izpolnjuješ prej naštete pogoje.
Sianne
10. 07. 2024 12.38
Lahko pol isto še na cestah začnemo delat? Zaračunavat reševanje?
zdravkob
09. 07. 2024 14.21
+4
Zloraba se že kaznuje. kako je klic utemeljen pa odločajo v klicnem centru. Tam lahko izločijo 90% neutemeljenih klicev. Tisti preostanek pa naj pripišejo reševenju mačka iz kanalizacije.
123soba
09. 07. 2024 13.54
+5
Tu gor pišemo o tem že 5 let. Mogoče boste pa čez 3 leta res kaj naredili. Če ti pa dars zavaruje avto na ac, ti pa znajo zelo dobr zaračunat... Bliz 1000 € pride. Banda...
flojdi
09. 07. 2024 13.45
+3
..spet moji spomini. Imam se vedno tisto malo knjizico s stempji o placani clanarini PD.do leta 70.ko mi je trebalo" lazit" po hribckih in Gorah..po krivdi" atija..v srednji..leta 73 mi je kupil nove drsalke.pri predhodnih mi je pobrusil tisti zobcek spredaj , pri novih pa ne.klub temu ,da me je drzal za roko, mi je 2x uspelo past na led na isto koleno.3tedne me je hudo lustno bolelo..potlej me je nehalo.pol leta kasneje smo sli s solo za 3dni lazit" po pohorju.zadnji dan me je pri spustu tam cez kope nekje spet zacelo zelozelo boleti tisto koleno.prfoxi in vsi so me sprasevali..ce bo.je blo.v lj smo mel se zakljucek" v tisti nizki ostariji nasprot kolodvora.drug dan pa dohtar.slika.in gips. (takrat se ni bilo kopterjev".in mislim da so dons eni hudo scrklani..se smiljo sami seP" ..res iscejo" lusten prevoz"..etc./ Skratka..polomis se lahko na listju na plocniku...Ampak za Svoje Lastne Šlamparije pa bi morali eni res plačat.
maksi23
09. 07. 2024 13.27
+5
JA, kaj sploh še čakate?
štrekeljc
09. 07. 2024 13.18
+7
Kazenski zakonik (KZ), Zloraba znamenj za pomoč in za nevarnost, 312. člen "Kdor zlorabi znamenje za pomoč ali znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč in s tem povzroči, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do šestih mesecev."
York
09. 07. 2024 14.01
+1
Zakonska podlaga očitno je, samo udejaniti bi jo bilo treba. Prijavo dobro utemeljiti, kar tudi ne bi smel biti problem.
Maxx365
09. 07. 2024 14.16
+2
Malce si zgrešil bistvo članka. Ni problem v tem , da bi nekdo zlorabil znamenja za pomoč in neutemeljeno klical na pomoč, ampak v tem da nekdo s svojim nespametnim in malomarnim ravnanjem povzroči nevarno situacijo, iz katere ga morajo potem reševati reševalne službe na račun davkoplačevalcev.
štrekeljc
09. 07. 2024 15.20
+7
maxx, tudi taki so, ki pomoč zlorabljajo. Hribovski prijatelj iz mladih let je bil desetletja v GRS in mi je pravil razne zgodbe. V spominu mi je ostala ena o dveh mladeničih, ki sta se pustila nesti v violino, tam pa ste se reševalcem zahvalila za transport in smeje odkorakala. Menda je malo manjkalo, da ju niso pobje "propustili kroz šake". Škoda, da ju niso...
oježeš
09. 07. 2024 16.11
+1
Kot vedno pri nas. Zakoni so, izvaja se jih ne, ker so pač odgovorni preveč solidarni s prekrškarji.
Cupko
09. 07. 2024 13.04
+4
To v tujini delajo, pri nas pa smo kao socialni, ljudje pa se dobesedno zajeb.. ajo in povzročajo stroške državi. Vsak se lahko zavaruje in po tem bo zavarovalnica odločila ali mu zaradi neumnosti, ker je šel v sandalih gor, povrne stroške. Me zanima koliko bo potem še takih
oježeš
09. 07. 2024 16.13
+1
Točno to, Kdor pa ni zavarovan, naj pa sam plača kompletno reševanje. In reševalcem se ni treba bati, da jim bo zmanjkalo dela, niti pilotom, da ne bi mogli naleteti za licenco. Zakaj se z javnim denarje razmetava brez premisleka, s svojim pa politiki in odločevalci niti za kavo ne častijo kolegov.
York
09. 07. 2024 13.03
+5
Dokler bodo tožilci, v tem primeru tožilka, tako razsojali, gremo lahko v japonkah v visokogorje in nas bodo zastonj peljali v dolino. ............. Novogoriško tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo zaradi povzročitve splošne nevarnosti, ki se je nanašala na gorsko nesrečo na Mali Mojstrovki, kjer je snežni plaz v globino odnesel pet planincev iz vodene skupine. ........ V akciji je sodelovalo petdeset (50) reševalcev, helikopter, reševalna vozila, ... akcija je zaradi poslabšanja vremena trajala šest ur. Organizator in v tem primeru vodja skupine nima niti licence za vodenje skupin v visokogorje. Dokler bo tako, se bo trošil davkoplačevalski denar za tovrste profiterje in neodgovorneže.
zdravkob
09. 07. 2024 14.22
A ker nima licence je kriv, da se je sprožil snežni plaz?!
oježeš
09. 07. 2024 16.20
+2
Lej zdravkob, mene je prijatelj snubil, da bi vodil ljudi iz tujine na Triglav. Pa sem odločno odklonil to dejavnost, čeprav vem, da bi kar nekaj zaslužil. Ampak, vem, da nisem kompetenten za gorskega vodnika, niti za odgovornost če se komu kaj neljubega pripeti. In denar ne odtehta odgovornosti do ljudi in mogoče povzročitve, da bi bil obsojen in zaprt. Pa čeprav od časa odklonitve sodelovanja to je že kar nekaj let, nisva več ne kolega niti se ne slišiva več. Imam pa zadovoljstvo, da nisem nikomur nič dolžan niti nisem nikogar spravil v neprijeten položaj ali bolnico. Ker vem, da so ljudje vedno bolj brezbrižni in dokler je vse v redu je OK, potem pa bumf po vseh drugih le za svojo malomarnost ni nihče kriv.
štrekeljc
09. 07. 2024 12.56
+6
Razlog je enostaven. Ljudje več ne uporabljajo lastne pameti, ampak se zanašajo na "pametne" telefone, umetno "inteligenco", in celo na "vplivneže"! Sicer možnost zaračunavanja reševanje obstaja že sedaj, le uporablja se je en, en vem, zakaj. Znan mi je le en primer, pred leti so za reševanje izstavili račun pijanincu, ki se je na Kredarici napil do konca in potem tak lezel ne Triglav. Mislim pa, da jo socialcu niso mogli izterjati.
U1665256761563
09. 07. 2024 12.52
+3
Čas za to je napočil že davno.
vednokontra
09. 07. 2024 12.49
+5
pingvin. V to smer je potrebno razmišljati, ker je za nekatere postalo kar normalno, da si pokličejo prevoz v dolino. Niso na udaru samo naši žepi, še bolj so reševalci in GRS.