Slovenija

Je nadomestilo Trobec Bučanove neupravičeno?

Ljubljana, 05. 05. 2011 13.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Je morda Trobec Bučanova zavajala mandatno-volilno komisijo državnega zbora, se sprašuje njen predsednik, ki ji je odobril prošnjo za nadomestilo v višini 3000 evrov. Zanjo naj bi namreč imeli službo na pravosodnem ministrstvu.

Duša Trobec Bučan je odstopila 18. aprila.
Duša Trobec Bučan je odstopila 18. aprila. FOTO: Damjan Žibert

Bojan Kontič, predsednik parlamentarne mandatno-volilne komisije, preverja, ali je morda nekdanja ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan pri tem, ko je zaprosila za denarno nadomestilo ministrske plače, ker naj druge službe ne bi mogla dobiti, zavajala komisijo in javnost. Danes se je namreč oglasil pravosodni minister Aleš Zalar, ki je dejal, da imajo zanjo prosto delovno mesto na pravosodnem ministrstvu.

Kontič pravi, da za Zalarjevo ponudbo ni vedel in da komisija ne preverja sposobnosti zaposlitve na nekdanjem delovnem mestu. Za odločbo o nadomestilu ministrske plače komisiji zadošča le izjava nekdanje ministrice. Ali je Trobec Bučanova s tem, ko je trdila, da ne more dobiti druge službe, nadaljevati prejšnjega dela ali se upokojiti pravzaprav zavajala tako javnost kot komisijo, pa zdaj preverjajo. Se pa Kontiču zdi sporno, da lahko nekdo prejema tako visoko nadomestilo kljub trimesečnemu ministrovanju. Kontič še priznava, da za zdaj še nihče ne ve natančno, kaj bo z njenim nadomestilom.

Minister Aleš Zalar je dejal, da se Trobec Bučanova na ministrstvu še ni oglasila. Zakon na pravosodnem ministrstvu razumejo tako, da Trobec Bučanova ne bi smela dobivati nadomestila, če bo ponujeno službo zavrnila. Trobec Bučanova pa v izjavi za javnost zatrjuje, da nazaj na ministrstvo ne more mimo javnega razpisa in da za njeno zaposlitev ni zakonitih pogojev, čeprav tega na ministrstvu za pravosodje ne razumejo tako.

Franco Juri z javnim pozivom

Vodja poslanske skupine Zares Franco Juri pa je na Trobec Bučanovo naslovil javno pismo, v kateri ji očita, da se spreneveda in da ima težave s spoštovanjem politične etike. "Še posebej zato, ker naj bi zaposlenim na ministrstvu za pravosodje zatrdili, da zaenkrat za službo na ministrstvu niste zainteresirani. Kar pomeni, da še vedno dopuščate možnost, da bi se po treh mesecih prejemanja ministrske plače za brezdelje, vrnili na ministrstvo," je zapisal. Hkrati jo je pozval, naj sprejeme ponujeno delovno mesto oziroma ga zavrne in se odreče prejemanju nadomestila. Zapisal je tudi, da bi veljalo razmisliti o bolj natančni opredelitvi določb Zakona o poslancih, ki trenutno dovoljuje več razlag.

Dobila nadomestilo, ker iz "objektivnih razlogov ne more na staro delovno mesto"

Parlamentarna mandatno-volilna komisija bo še enkrat preučila odobritev nadomestila ministrske plače Trobec Bučanovi. Preverili naj bi, ali je nekdanja ministrica zavajala komisijo, ko je zaprosila za denarno nadomestilo.

Mandatno-volilna komisija državnega zbora je včeraj Trobec Bučanovi, ki je s položaja ministrice odstopila 18. aprila, odobrila nadomestilo plače za ministrsko funkcijo. Trobec Bučanova je namreč navedla, da na nekdanjem delovnem mestu iz objektivnih razlogov ne more nastopiti. Pojasnila je, da se na uradniško delovno mesto na pravosodnem ministrstvu ne more vrniti, ker ministrstvo že ob njenem imenovanju za državno sekretarko v službi vlade za lokalno samoupravo z njo ni želelo skleniti sporazuma, ki bi ji omogočil takšno vrnitev.

Zalar meni, da Trobec Bučanova ne bo upravičena do nadomestila, če bo zavrnila ponujeno delovno mesto na pravosodnem ministrstvu.
Zalar meni, da Trobec Bučanova ne bo upravičena do nadomestila, če bo zavrnila ponujeno delovno mesto na pravosodnem ministrstvu. FOTO: Vlada RS

Takšen sporazum po njenih navedbah predvideva 152.b člen zakona o javnih uslužbencih, ki določa, da se lahko predstojnik in javni uslužbenec sporazumno dogovorita o mirovanju pravic in obveznosti iz delovnega razmerja, za čas mirovanja pa lahko javni uslužbenec v skladu z dogovorom sklene delovno razmerje z drugim delodajalcem.

Omenjenega sporazuma po navedbah nekdanje ministrice ni bilo. "Zaradi navedenega torej ni zakonitih pogojev, da zaprosim za zaposlitev na ministrstvu za pravosodje – brez javnega razpisa. Na ministrstvu za pravosodje bi se namreč lahko zakonito zaposlila le v primeru, da bi bila izbrana kot najprimernejša kandidatka v postopku izvedenega javnega razpisa," navaja.

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cyklon
06. 05. 2011 12.06
Gospa Trobec Bučarjeva se je odrekla nadomestilu. Jasno,da iz moralnih razlogov,ne. Zdaj bo šla revica na *šiht* ? Koliko časa traja *delovni* čas slovenskega uradnika? Od 12 do 13 ure!?
Shadow0426
06. 05. 2011 11.31
Dokaz da vlada skrbi samo za svej ostali smo pa kr nekej. Če da delavec odpoved mu ne pripda nič razen iskanja nove službe. Če ga pa delodajalec odpusti pa lahko dobi nadomestilo 300€ pol leta če je delal dve leti ali več. Minister da odpoved in dobiva 3000€ nadomestila eno leto. Odličen zakon!!
punke
06. 05. 2011 11.14
(kleopatra-1 05.05.2011, 21:02 ) TWOJ KOMENTAR JE PA POHWALE WREDEN!PA ŠE NASMEJALA SI ME:-) ČESTITAM TI!
asslover
06. 05. 2011 10.47
tolk antipatične ženske pa še nisem vidu...kar zmrazil me je pri oni sliki gor
mvs
06. 05. 2011 10.33
Na zavod naj gre,kot vsi brezposelni in naj dobiiva eno leto po 300,00 eur,So si napisali dobre zakone za njihove žepe.Poslanec dobi v enem leti 36000,00 eur, ali še več če je brezposeln,deelavec pa 3600,00.,če¨?
taubi66
06. 05. 2011 10.25
NNNNNNNNNNNNNNNIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII... niso navadni delavci potem tudi ona ni. Je ona morda kaj več? Je minister delavec ali bog?
SEBASTI
06. 05. 2011 10.03
Do tega nadomestila bi lahko bil uparvičen le tisti minister, ki je svoj mandat ODDELAL v celoti.
Kajetan
06. 05. 2011 09.44
Na tem primeru dobro vidimo kako je naša zakonodaja uničena do konca, in le-ta primer naj vam bo v poduk da tudi POKOJNINSKA REFORMA ni tisto kar govorijo. Dobro je da pogledamo nekaj nasprotij v zakonu: - inistrstvu ne more vrniti, ker ministrstvo že ob njenem imenovanju za državno sekretarko v službi vlade za lokalno samoupravo z njo ni želelo skleniti sporazuma, ki bi ji omogočil takšno vrnitev - zakon v tem primeru jasno veleva da mora biti sporaztum določen, hkrati pa se na morebitno delovno mesto izbere ustrezen kandidat za določen čas ozr. se njegovo delo začasno razdeli na enega ali več delavcev, kateri za povečan obseg dela bobijo nekakšen dodatek, seveda ni realen je pa dodatek, - če je uspela to narediti ozr. se je odločila za pohlepno dejanje torej enostransko prekinitev delovnega razmerja, kar je naredila in to sporazumno na njeno zahtevo, pač mora v ta namen nosti posledice, - brez jevnega razpisa zaposlitev na drugem delovnem mestu ni možna - to je dejanska resnica in tako je navedeno v zakonu, mimo tega ne more in kakor hitro bi se to zgodilo bi ostala brez službe, - ve pa sama in to jasno da kandidat za zaposlitev preko javnega razpisa ni ozr. ne izpolnjuje nikakršnih pogojev, tako da je sum vseh državljanov utemeljen da delovna mesta zasedajo dejansko FIKUSI in nihče drug, za to pojasnilo bi se ji moral vsak državljan RS zahvaliti, kajti samo ona nam je odprla oči da ta trditev dejansko drži, - hkrati pa se poraja vprašanje kako je nekdo sposoben za ministra, če se boji kandidirati na javnem razpisu za uradnika, ker že v naprej ve da ne bo izbran?? - naslednja teza o prejemu nadomestila za čas enega leta, je pač pri nas zakonsko določena s privilegijem ki so si ga izglasovali poslanci sami, je skratka krivičen in nemoralen, - sedaj sovpadata zakon o delovnih razmerjih in ta o poslanskih privilegijih, prvi trdi da če se samovoljno odpoveš delovnemu mestu ti prenehajo vse pravice iz naslova nadomestila za čas brezposelnosti, medtem ko slednji govori ravno obratno, tukaj je vrzel kjer se akt ozr. del zakona postavlja nad drugega, kar je pravno formalno nedopustno in je škodljivo ter nemoralno, - če pa ji že kakorkoli pripada nadomestilo mora biti prijavljena na zavodu za zaposlovanje, hkrat morata z njenim svetovalcem izdelati poslovni načrt, ter se mora udeleževati izobraževanj kako si iskati službo, napisati mesečno vsaj 5 - 10 prošenj in hoditi na razgovore za službo, - ker pa je težko zaposljiv kader, kar iz njenega komentarja kaže, mora skupaj z svetovalcem za zaposlitev, spremeniti njeno kvalifikacijo ozr. se prekvalificirati, na zavodu imajo kar precej brezveznih programov ki niso nikjer priznani, npr. bolniški strežnik ozr. socialni oskrbovalec ter podobne neumnosti. Žal gosp. bivša ministrica 3 mesece nasproti enemu letu je malo preveč in prehudo, se bo pač potrebno prekvalificirat in se morebiti vrnit tja od koder vam je ta denar pritekal v gospodarstvo, da morebiti vidite kako je težko denar prislužiti...
Musti
06. 05. 2011 09.23
eto vam Desusa in Erjavca. Obrne se kakor veter piha. A je to kredibilnost? Res smo ratal Banana republika.
hotchilipoper
06. 05. 2011 09.04
IN POTEM NAJ SPREJMEMO POKOJNINSKO REFORMO MALO MORGEN
Mladen Despotovic
06. 05. 2011 08.54
Največja napaka je bila, da so se ukinila delovna mesta na Golem otoku. Tam so bila univerzalna, tako da je lahko zaposlitev dobil vsak, tudi bivši minister. V praksi dokazano, kot učinkovita metoda za preobrazbo.
Mladen Despotovic
06. 05. 2011 08.52
Pazi to: ne more dobiti druge službe, ampak za ministrico pa je dovolj sposobna. Ladies and gentlemen, samo v Banana republiki Butale. :) Neprecenljivo....
hotchilipoper
06. 05. 2011 08.51
Mladen Despotovic
06. 05. 2011 08.50
Naslov je napačen, moral bi biti: "Je nadomestilo Trobec Bučanove NEPRAVIČNO?" To politikov več sicer ne zanima, skrivajo se pred besedami, kot so "zakonito", ne zanima p ajih več beseda "prav". Lopovi.
resslovenka
06. 05. 2011 08.17
In kaj na to poreče g. Erjavec? Nič.
malinom
06. 05. 2011 07.13
No pa so odrezali tekst...
malinom
06. 05. 2011 07.07
*! Normalno pristaneš na borzi, pa če si tehnološki višek ali ti DM ukinejo , če pa ga sam odpoveš pa tud nadomestila ni! Za tele tičke pa očitno veljajo posebne alineje v zakonih, ki jih mi bedniki sploh ne opazimo, ker jih nikoli ne vidimo, ne slišimo, ne sprejemamo. Desus so pa vedno bolj podobni tem prodajalcem megle od vrat do vrat, nafopajo vsacga upokojenca...z obljubami. Še to,zakaj moramo it na drage referendume oz ali parlament sploh še rabimo? Ukinimo ves ta pofl in narod naj se demokratično odloči. Bo hitro dovolj denarja za upok.plače nas , ki sploh še znamo in moremo kaj pošteno zaslužit pa bi že tud lahko razbremenili požrešnih leporečnih ust.
Raztezje
06. 05. 2011 05.58
Osebno menim, da takšen birokrat ne more več pričakovati službe v javni upravi in je čas, da svoje domnevno vrhunske sposobnosti, preizkusi na privatnem področju, kjer moralni kriteriji nimajo takšne teže. Sicer pa se je imela končno tudi dolžnost zavzemati za razvoj privatnega kapitala, kot tudi vse ostale sloje prebivalstva, kamor naposled spada. Prepričan sem, da njeno izjemno delo med vsemi temi skupinami ne bo ostalo neopaženo. Pri nas prijatelj nekaj pomeni.
pupa_od_anbot
05. 05. 2011 23.17
cyklon: nisem sigurna...
pkorosec
05. 05. 2011 23.15
Kaj iz SDS, SLS ali DESUS-a, pa te svinjarije sploh ne mislijo nic komentirat? Seveda ne, saj so vsi politiki ista *.