Slovenija

Je ministrstvo ravnalo nezakonito?

Ljubljana, 26. 07. 2006 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Protikorupcijska komisija trdi, da je ministrstvo nepravilno pomagalo podjetju Soča oprema pri pripravi dokumentacije za razpis.

Drago Kos opozarja na nepravilnosti
Drago Kos opozarja na nepravilnosti FOTO: POP TV

Protikorupcijska komisija naj bi prejela dokument, ki kaže na grobe napake ministrstva pri oddaji posla z mizami podjetju Soča oprema. »Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da je komisija ministrstva za zdravje po že opravljenem izboru najboljšega ponudnika opravila ponovni ogled pri tem ponudniku in potem popravila njegovo ponudbo. To je po našem mnenju kršitev načela enakopravnosti ponudnikov, zato smo na državno pravobranilstvo podali pobudo, da sproži postopek revizije pri državni revizijski komisiji,« je izjavil predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos.

"Ministrstvo bo uporabilo veljavne zakonske možnosti za hiter nakup 18 operacijskih miz, dveh sistemov za prelaganje pacienta in dekontaminacijsko komoro," so v izjavi za javnost zapisali na ministrstvu.

V Soči opremi priznavajo, da so jih predstavniki ministrstva res obiskali, vendar poudarjajo, da po obisku niso spreminjali ponudbe. »Prišli so si ogledat ponujeno opremo in se ob dodatnih pojasnilih ponovno prepričali, da ponujena oprema izpolnjuje vse zahteve iz razpisne dokumentacije. Poudarjamo, da smo ministrstvu dali le dodatna pojasnila o opremi in nismo v ničemer spreminjali ponudbe,« je poudaril direktor podjetja Soča oprema Bojan Bokalič.

Če bo sodišče potrdilo sum protikorupcijske komisije, bodo bolnišnice mize sicer dobile, vendar jih bo vlada zaradi lastnih napak plačala precej dražje, saj si neizbrana ponudnika namreč lahko obetata mastno odškodnino.

Bručan: Vsi postopki glede operacijskih miz so zakoniti

Če bo sodišče potrdilo sum protikorupcijske komisije, bodo bolnišnice mize sicer dobile, vendar jih bo vlada zaradi lastnih napak plačala precej dražje
Če bo sodišče potrdilo sum protikorupcijske komisije, bodo bolnišnice mize sicer dobile, vendar jih bo vlada zaradi lastnih napak plačala precej dražje FOTO: POP TV
Predsednik vlade Janez Janša je zavrnil vse očitke predsednika Drnovška, ki je kritiziral ministra za zdravje Andreja Bručana v zvezi z nakupom operacijskih miz. Drnovškovo ravnanje je Janša označil kot "nehigienično", Drnovška pa pozval, naj se počasi začne obnašati kot predsednik vseh državljanov. Janša poudarja, da sta bila dva razpisa razveljavljena že v času, ko je vlado vodil Drnovšek oz. njegova stranka.

Minister za zdravje Andrej Bručan pa je v odgovoru na kritike predsednika države Janeza Drnovška glede postopka nabave 18 operacijskih miz zagotovil, "da vse aktivnosti potekajo v skladu z veljavno zakonodajo, pospešeno in s ciljem, da se zagotovi čimprejšnja dobava operacijskih miz." Na zdravstvenem ministrstvu si že ves čas zadnjega razpisa za nakup operacijskih miz prizadevamo postopek čim prej zaključiti in realizirati to javno naročilo, je zapisal minister.

Bručan je pojasnil, da bo ministrstvo v želji po čim hitrejši razrešitvi zapletov pri dobavi operacijskih miz izkoristilo možnosti, ki jo daje tudi novo sprejeta zakonodaja na področju revizije postopka javnega naročanja. Nova ureditev namreč določa, da se lahko postopek javnega naročanja v izjemnih primerih, ko bi zahtevek za revizijo in ustavitev postopka lahko povzročila ogrožanje življenj ali zdravja ljudi, nadaljuje.

V takem primeru mora naročnik (torej ministrstvo za zdravje) dobiti soglasje vlade, v treh dneh od prejema soglasja pa mora Državni revizijski komisiji podati predlog za nadaljevanje postopka javnega naročanja. O zahtevi naročnika bo morala komisija oz. njen predsednik odločiti v treh delovnih dneh.

Državna revizijska komisija je maja razveljavila odločitev ministrstva za zdravje, ki je kot najugodnejšo ponudbo za nakup 18 operacijskih miz za pet bolnišnic izbralo ponudbo podjetja Sanolabor. Ministrstvo se je zaradi ekonomičnosti in hitrosti postopka odločilo, da bo postopek za nabavo operacijskih miz nadaljevalo s pogajanji. Na podlagi pogajanj je nato izbralo podjetje Soča oprema kot najugodnejšega ponudnika za dobavo operacijskih miz.

Tako naj bi vlada na četrtkovi seji na podlagi vloge ministrstva za zdravje obravnavala sprejem soglasja k nujni nabavi in montaži 18 operacijskih miz, 2 sistemov za prelaganje pacienta in dekontaminacijsko komoro.

Ministrstvo je namreč že proučilo zahtevka za revizijo, ki sta ju glede izbire ponudnika za operacijske mize vložila Medicoengineering in Sanolabor. Sklepa glede zahtevkov bosta oba vlagatelja predvidoma po pošti prejela v četrtek.

Kot je znano, je predsednik republike na spletnih straneh Gibanja za pravičnost in razvoj kritiziral ministra Bručana v zvezi z nakupom operacijskih miz. "Stvari se prepočasi spreminjajo v Sloveniji, uradne institucije so preveč zaspane in inertne. Moramo jih zbuditi. Ne smejo se več dogajati zgodbe, kot je ta z operacijskimi mizami ali pa ona v Planinski vasi. Prav neverjetno je, da brezobzirni zaslužkarji še vedno vztrajajo in se borijo za svoje dobičke in provizije na račun bolnikov v Onkološkem inštitutu. Po vsem javnem zgražanju se zgodba še vedno nadaljuje. Če je ne bo minister za zdravje presekal in zaključil, potem naj svoj posel prepusti komu drugemu. Kar je preveč, je preveč in enkrat je mera polna. Tukaj pa je že zdavnaj prekoračena," piše Drnovšek na spletni strani.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gadni@email.si
27. 07. 2006 00.48
To kar smo volili to imamo! Res sramota za našo politiko, da daje prednost zaslužku in korupciji pred življenji tistih, ki jo plačujejo. Bručan je primeren za odstop, če ne zna kupiti enih operacijskih miz v dveh letih naj to prepusti drugim. Vlada za take stvari nima časa, najprej jepotrebno zamenjati sposobne direktorje, podrediti medije in kupiti električne pendreke ter oklepnike, da bo država lahko ščitila stranko in bogate pred rajo, ki se bo po reformah borila za skorjo kruha.
salesky@email.si
26. 07. 2006 19.06
Ja super,...spet bodo nekateri pobrali denar in ga dal v svoj žep. Kr neki je že to,...lahko nas je sram da mamo tako politiko, da se pri vsakem javnem razpisu lahko tolk zavleče zaradi nekih neumnih pritožb itd itd..
doki007@email.si
26. 07. 2006 18.27
vse ste mi skenslal samo vse je blo res,...politika je pa res kurba ker ima povsod svoj nos......
doki007@email.si
26. 07. 2006 16.25
je preprosto nerazumljiva stvar ta politika teh ubogih operacijskih miz.......