Slovenija

'Javno zdravstvo ni ogroženo'

Ljubljana, 13. 03. 2007 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V NSi so prepričani, da zaradi podeljevanja koncesij ali privatizacije javno zdravstvo ni ogroženo.

V poslanski skupini NSi zavračajo trditve nekaterih, da je javno zdravstvo ogroženo zaradi podeljevanja koncesij ali privatizacije. Kot je dejal vodja poslanske skupine, Jožef Horvat, so tovrstne trditve povsem napačne.

V opoziciji se zavzemajo za ohranitev javnega zdravstva.
V opoziciji se zavzemajo za ohranitev javnega zdravstva. FOTO: POP TV

NSi so se tako odzvali na za v četrtek napovedani protestni shod petih sindikatov, na katerem nameravajo opozoriti vlado in državni zbor, naj pred obravnavo zakonskih predlogov, ki bi omogočili privatizacijo javnih storitev, prisluhnejo socialnim partnerjem.

V NSi shod sindikatov razumejo kot izražanje protesta proti zasebnemu zdravstvu oziroma proti pripravljenemu paketu zdravstvene zakonodaje kot tudi proti spremembam šolske zakonodaje, je dejal Horvat.

"Cilj sprememb, ki se pripravljajo, ni komercializacija zdravstvenih storitev, temveč zagotoviti bolnikom, da dobijo čim boljše zdravstvene storitve v kateri koli državi članici EU," je dejal Horvat. Dodal je, da si bodo v NSi posebej prizadevali za učinkovit in dober sistem nadzora podeljevanja koncesij, ki ga je treba okrepiti.

Podpora opozicije, nasprotovanje koalicije

V poslanski skupini SLS dvomijo v smiselnost manifestacije, ki jo pripravljajo sindikati, in menijo, da bi bilo treba zadeve urejati z dogovarjanjem.

Opozorilnemu shodu sindikatov sicer nasprotujejo vse opozicijske stranke in SNS, kjer so prepričani, da sindikati nimajo izdelanega mnenja, kaj sploh hočejo, podpirajo pa ga vse preostale opozicijske stranke.

Tako je predsednik delavske zveze Socialnih demokratov Miloš Pavlica pojasnil, da v stranki proteste razumejo kot resno opozorilo sindikatov na procese privatizacije v zdravstvu in šolstvu. Protest podpirajo, ker je po besedah Pavlice blizu strankinim opozorilom na privatizacijo zdravstva in šolstva, ki je po njihovem nesprejemljiva. Pričakujejo, da bo vlada protest razumela kot potrebo po socialnem dialogu in poudaril, da morata zdravstvo in šolstvo ostati javna.

Gre za proces, ki ni takoj viden, so pa to sidra, ki bodo v naslednjih letih pripeljala do omejevanja pravic. Dušan Keber

Podpredsednik največje opozicijske stranke LDS, Dušan Keber, pa je pojasnil, da v stranki o opozorilnem shodu sindikatov sicer še niso razpravljali, vendar pa LDS podpira vsa prizadevanja za ohranitev in izboljševanje javnega zdravstva. V principu, ki ga uvaja vlada, po besedah Kebra vidijo posnemanje tistih držav, ki zmanjšuje obseg javnega financiranja.

Poslanska skupina DeSUS pa se po besedah vodje Franca Žnidaršiča o protestu ne bo opredeljevala: "O tem se nismo pogovarjali in se tudi ne bomo. To so sindikalistične zadeve, o katerih se ne bomo opredeljevali."

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
13. 03. 2007 20.38
Javno zdravstvo NI ogroženo, zaradi tega ker zdravniki koncesionarji OSTANEJO v javni mreži. Bolnikom ni treba plačati niti evra več zaradi storitev pri koncesionarju. Nobena stranka ne dela problemov, še sindikat zdravstva ne dela težav..... vsi se strinjamo, kaj težijo?!?!