Slovenija

Javne prireditve odslej z varnostniki

Ljubljana, 06. 07. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Gospodarske družbe in samostojni podjetniki , ki organizirajo javne prireditve, bodo morali odslej po zakonu o zasebnem varovanju in o obveznem organiziranju službe varovanja zagotoviti usposobljene varnostnike. Prireditev pa jim ne bo več treba prijavljati policiji.

Varnostniki, ki bodo varovali tovrstne prireditve, pa tako kot sicer reditelji na javnih prireditvah ne bodo smeli biti oboroženi in ne bodo smeli uporabljati drugih prisilnih sredstev, ki jih lahko uporablja le policija.

Za obvezno varovanje zabavnih prireditev bosta morala gospodarska družba ali podjetnik sama pridobiti licenco, da izpolnjujeta pogoje za opravljanje fizičnega varovanja, ki jo daje Zbornica RS za zasebno varovanje, in sama zaposliti ali usposobiti lastne varnostnike ali pa skleniti ustrezno pogodbo s subjektom, ki že opravlja takšno dejavnost in ima za to licenco.

Zakon organizatorjem ne predpisuje števila potrebnih varnostnikov - število bo moral določiti organizator sam -, določa pa, da se mora izvajanje zahtevanih ukrepov zagotavljati v skladu z zakonom o zasebnem varovanju in o obveznem organiziranju službe varovanja, torej z varnostniki. Če do takšnega varovanja ne bo prišlo oz. če bodo varovali prireditve osebe, ki niso varnostniki, je to prekršek, za katerega bo pravna oseba kaznovana z denarno kaznijo od 100.000 do milijona tolarjev, odgovorna oseba pravne osebe z denarno kaznijo od 50.000 do 100.000 tolarjev, samostojni podjetnik posameznik pa z denarno kaznijo od 70.000 do 500.000 tolarjev. Nadzor nad izvajanjem te določbe zakona bo izvajala policija.