Slovenija

Janšo bi zaslišali

Ljubljana, 11. 07. 2007 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komisija, ki preučuje domnevno sporen nakup orožja, bo na zaslišanje povabila tudi premierja Janšo.

Komisija, ki preučuje domnevno sporna nakupe orožja, bo zaslišala tudi Janšo
Komisija, ki preučuje domnevno sporna nakupe orožja, bo zaslišala tudi Janšo FOTO: POP TV

Člani komisije, ki preiskuje domnevno sporen vladni nakup oklepnikov patria, imajo od začetka julija na voljo vse dokumente v zvezi z javnimi naročili zaupnega značaja, je dejal predsednik komisije Milan M. Cvikl.

Komisija bo do spomladi poskušala zaključiti poročilo v zvezi z nakupi in ga predlagala DZ v sprejem, je napovedal Cvikl in dodal, da bo v zvezi s trgovanjem z orožjem med letoma 1991 in 1993 pred komisijo vabljen tudi predsednik vlade Janez Janša.

Z ministrstva za obrambo in generalštaba Slovenske vojske je komisija dobila dokumente glede javnega nakupa zaupne narave oklepnikov 8x8. Od generalnega sekretarja DZ Lovra Lončarja pa so dobili obvestilo, da je celotno gradivo z zaključnimi dokumenti preiskovalne komisije DZ za obdobje od leta 1991 do leta 1993 še vedno v varovanem delu DZ in da si lahko poslanci to gradivo pogledajo. Dobili so tudi ustrezne dokumente Okrožnega sodišča v Ljubljani, odbora DZ za obrambo, komisije za nadzor proračuna in drugih javnih financ ter komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb. Tudi komisija za preprečevanje korupcije jim je poslala spis s sprejetimi odločitvami.

Cvikl pričakuje, da bo poročilo komisije nared do pomladi
Cvikl pričakuje, da bo poročilo komisije nared do pomladi FOTO: POP TV

Po besedah Cvikla so se z nekdanjim direktorjem državne revizijske komisije Aleksijem Mužino dogovorili, da bo v prvih dneh septembra pripravil povzetek v zvezi s postopkom javnega naročanja zaupne narave. Potem je odvisno od tega predviden dvojen scenarij. Če bo vse v redu, se bo komisija
pričela ukvarjati z obdobjem 1991-1993 in s t. i. posameznimi nosilci politične funkcije. Če pa bo iz mnenja ugotovljeno, da se postavlja dvom, ali je bila zagotovljena ustrezna pravna varnost in transparentnost, potem bodo oblikovali nekaj spiskov prič, ki jih bodo povabili na razgovor, je pojasnil Cvikl.

Poudaril je, da se sicer že iz sedanje dokumentacije postavlja precej dvomov, ali je bilo v postopku javnega naročanja vse izvedeno brez pritiskov na posameznike.

Podrobno bodo pregledali tudi dokumentacijo Mogetove komisije in na tej podlagi bo Cvikl predlagal, da bi ljudi, ki so sodelovali pri poslih med letoma 1991 in 1993 ter med letoma 2005 in 2006, povabili kot priče na razgovor.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yanker007@gmail.com
11. 07. 2007 17.40
Bo verjetno uporabil enako taktiko kot Podbregar.
slosap@yahoo.de
11. 07. 2007 17.05
no pa se je predvolilni boj začel