Slovenija

Janša želi več zadovoljnih Evropejcev

Strasbourg, 16. 01. 2008 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Predsedujoči EU se je po predstavitvi programa predsedovanja soočil z vprašanji vodij političnih skupin.

"Naše predsedovanje verjetno ne bo tako velikopotezno kot francosko, ne tako odmevno kot nemško, naše uradništvo najbrž nima tako dolge in odlične tradicije kot britansko. Verjetno bomo kdaj naredili tudi kakšno napako, kako stvar povedali preveč naravnost, morda celo naivno," je priznal predsedujoči EU, slovenski premier Janez Janša. Je pa obljubil, da se bo slovensko predsedstvo nalog lotilo odgovorno in bo dalo poudarek vsebinam ter ne bo z nikomer "tekmovalo za prostor pod žarometi".

Janez Janša med govorom v Evropskem parlamentu
Janez Janša med govorom v Evropskem parlamentu FOTO: Reuters

Ob tem je predsedujoči EU izrazil željo, da bi nekoč vsak naključni sprehajalec na ulici poljubnega mesta v EU na vprašanje, ali ga skrbi prihodnost Unije, lahko brez premisleka odgovoril: "Mar mi je, kaj bo jutri z Evropo, kajti vem, da tudi Evropi ni vseeno, kaj bo z mano". "Danes mogoče še nismo tu, smo pa blizu. Na pravi poti," je prepričan Janša.

Spomnil je, da Slovenija predstavlja prioritete predsedstva v Evropskem parlamentu kot prva nova država članica, kot prva članica izza nekdanje železne zavese in tudi kot prva slovanska država, ki vodi Svet EU.

Da Evropa v šestih mesecih napreduje na čim več področjih ...

Janša je tudi omenil, da je bil pred 20. leti aretiran in so mu sodili zaradi nasprotovanja takratnemu jugoslovanskemu režimu.

Naša največja želja je, da bi bilo tudi zaradi našega prispevka vsak mesec več zadovoljnih Evropejcev. Janez Janša v Evropskem parlamentu

"Po skoraj natančno 20 letih stojim tukaj pred vami, v tem visokem domu, v Evropskem parlamentu, sredi Strasbourga, do katerega lahko pridem brez zaustavljanj na mejah. Kot predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta vam lahko govorim v svojem maternem jeziku," je ponazoril uspehe države v zadnjih 20. letih.

"Naš glavni cilj je, da tudi v naslednjih šestih mesecih Evropa napreduje na čim več področjih," je zatrdil predsedujoči Uniji in dodal, da so ta področja opredeljena v 18-mesečnem programu predsedovanja, ki ga je Slovenija oblikovala skupaj z Nemčijo in Portugalsko. Po njegovih besedah si bo slovensko predsedstvo prizadevalo dokončati vse, kar še ni bilo opravljeno in bo poskrbelo, da bo prehod na naslednji trio potekal gladko.

Prva prioriteta Lizbonska pogodba

"Že pogled na zemljevid Evrope nam utrdi vtis o širitvi kot nedokončani zgodbi."
"Že pogled na zemljevid Evrope nam utrdi vtis o širitvi kot nedokončani zgodbi." FOTO: Reuters

Kot prvo politično prioriteto Unije je omenil Lizbonsko pogodbo. Pohvalil je vlogo Nemčije in Portugalske pri njenem oblikovanju in podpisu in izrazil upanje, da bo do konca slovenskega predsedstva pogodbo ratificiralo čim več držav članic. Slovenija tudi sodeluje z naslednjo predsedujočo Francijo, da bi bilo vse nared za pravočasno uveljavitev pogodbe.

V naslednjem triletnem ciklu izvajanja lizbonske strategije za rast in zaposlovanje, ki je druga prednostna naloga slovenskega predsedovanja, je po besedah predsedujočega Uniji potrebno predvsem nadaljevati v doslej zastavljenih smereh. Nujen pa je tudi pravočasen sprejem integriranih smernic, za kar so odgovorne institucije EU, je poudaril Janša in spomnil evropske poslance na pomen konstruktivnega medinstitucionalnega sodelovanja.

Glede okoljsko-podnebnega paketa, ki ga bo Evropska komisija predstavila konec januarja, je Janša napovedal sodelovanje s prihodnjo predsedujočo.

Za pristopna pogajanja s Hrvaško in Turčijo

"Že pogled na zemljevid Evrope nam utrdi vtis o širitvi kot nedokončani zgodbi. Ključno je, da se ta proces nadaljuje, v skladu s prevzetimi zavezami in na podlagi temeljnih načel, v prvi vrsti načela izpolnjevanja meril za članstvo. Slovensko predsedstvo si bo na teh osnovah prizadevalo za nadaljevanje pristopnih pogajanj s Hrvaško in Turčijo,"
je glede širitve povezave napovedal predsedujoči Uniji. Posebno poglavje so po besedah Janše države Zahodnega Balkana, ki jim je treba zagotoviti evropsko perspektivo.

Pri tem je predsedujoči EU poudaril, da se slovensko predsedstvo ne zavzema za zniževanje meril in "bližnjice", želi pa, da "EU aktivneje poseže na to območje in se intenzivneje angažira pri pomoči državam v njihovih reformnih procesih".

Predsednik Evropskega parlamenta Hans-Gert Pöttering in predsednik Evropske komisije sta izrazila pričakovanje, da bo Slovenija uspešno vodila Unijo in državi izrazila podporo. "Ste simbol boja za svobodo," je glede Slovenije dejal Barroso. Evropske poslance pa je med drugim pozval, naj se zavzemajo za čimprejšnjo ratifikacijo Lizbonske pogodbe. Omenil je tudi glavne izzive v zvezi s prednostnimi nalogami slovenskega predsedstva.

Glede evropske sosedske politike je Janša poudaril, da sta pomembni tako vzhodna kot sredozemska dimenzija. "Želimo si okrepitev ustanov in procesov, kot sta Barcelonski proces in EuroMed. Ne potrebujemo pa podvajanja ali institucijam EU konkurenčnih institucij, ki bi hkrati pokrivale del EU in del soseščine. EU je celota in samo kot celota bo lahko dovolj učinkovita pri vzpostavljanju miru, stabilnosti in napredka v soseščini in širše," je dejal predsedujoči Uniji.

Napovedal je tudi krepitev odnosov s strateškimi partnerji v svetu. Janša je še menil, da prihaja čas nove, okrepljene vloge EU v svetu, ki se je mora Unija zavedati skupaj z odgovornostjo, ki iz tega izhaja.

Pohvalne besede Sloveniji

Najprej je po Janševi predstavitvi prioritet govoril predsednik skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Joseph Daul. "Slovenci so na čelu tistih, ki izkazujejo občutek velike pripadnosti EU," je dejal Daul in naštel številne uspehe Slovenije. Kar smo mi naredili v 50 letih, je vam uspelo v desetih, je uspešno zgodbo slovenskega razvoja povzel Daul.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je bil zadovoljen z razpravo v Evropskem parlamentu
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je bil zadovoljen z razpravo v Evropskem parlamentu FOTO: Reuters

Ob tem je nanizal tudi izzive, ki so pred EU in s katerimi se bo morala spopasti Slovenija v času predsedovanja: proces ratifikacije Lizbonske pogodbe, energetska vprašanja, širitev na Zahodni Balkan, medkulturni dialog. "Skupina EPP-ED bo na vaši strani, ko boste skušali dosegati cilje, ki ste si jih zadali," je obljubil Daul.

Janša je zagotovil, da je Lizbonska pogodba "zagotovo ena ključnih političnih prioritet EU v letu 2008", poudaril pa je, da je ratifikacija dokumenta "odgovornost vsake države članice", da jo izvede v skladu s svojimi predpisanimi nacionalnimi postopki. "Ne želimo se vmešavati v notranje razmere v posameznih državah članicah," je tudi jasno povedal premier. "Bilo je nekaj napačnih interpretacij," je še menil in dodal, da "nikoli nismo mislili drugače".

Evropske poslanci so se osredotočili predvsem na Zahodni Balkan in Kosovo, pa tudi na Lizbonsko pogodbo in strategijo
Evropske poslanci so se osredotočili predvsem na Zahodni Balkan in Kosovo, pa tudi na Lizbonsko pogodbo in strategijo FOTO: POP TV

Evropski poslanci so se v večji meri posvetili tudi gospodarskemu napredku, lizbonski strategiji ter podnebno-energetskemu paketu. Po Watsonovih besedah "Evropa pričakuje, da bo leto 2008 leto napredka". Poslanec pa ne dvomi, da bo Slovenija pri tem uspešna: "Lepe besede boja proti podnebnim spremembam lahko spremenimo v dejanja," je menil Watson.

"Napredek EU se ne začenja s slovenskim predsedovanjem," pa je dejal Janša. "Nimam nikakršnih dvomov", da je lahko samo realna gospodarska rast osnova blaginje, je povedal in poudaril, da se zgodba tu ne konča. Na tem mestu se namreč "začne zgodba o socialni pravičnosti". Najprej pa je treba nekaj ustvariti, potem lahko to pravično delimo, je bil jasen premier.

Janša je tudi povedal, da prioritete, ki jih je predstavil, niso razvrščene po sami pomembnosti. Prioritete pa so naš skupen izziv, je poudaril in dodal, da se veseli sodelovanja in sinergije, kar je moč doseči s sodelovanjem vseh treh evropskih institucij.

Ganjenost ob slovenski himni

Poslanci in vodje političnih skupin so se sicer tudi odzvali na Janševo osebno izkušnjo, ko je bil zaprt in mu je bilo sojeno pred vojaškim sodiščem v Ljubljani pred 20 leti. Predsednik skupine socialistov (PES) Martin Schulz se je strinjal z Janšo, da gre resnično za "zgodovinski dan", ko danes Slovenija predseduje EU in v parlamentu predstavlja svoje prioritete. "Država potrebuje podporo," je menil Schulz.

Sicer pa je Janša izrazil ganjenost ob dejstvu, da je bilo v Evropskem parlamentu slišati celo slovensko himno, čeprav ni bila citirana s strani slovenskih poslancev. Francoski poslanec iz vrst socialistov Bernard Poignant je namreč prebral slovensko himno in dejal: "Kdo drug kot vi lahko govori bolje o medkulturnem dialogu." Zato je Sloveniji tudi priporočil, naj bo medkulturni dialog višje na lestvici prioritet. Janši je celo priporočil, naj "ponižnost" prenese na Francijo. Dajte Evropi najboljšo lekcijo, je poudaril.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je menil, da je v razpravi prevladovala podpora prednostnim nalogam slovenskega predsedovanja. Spodbuja ga podpora poslancev ciljem komisije glede podnebno-energetskega paketa, kar je kot enega izmed večjih izzivov predsedovanja omenil tudi Janša. "Veseli me, da je bil Barroso bolj specifičen tam, kjer je meni zmanjkalo časa," je dejal Janša.

KOMENTARJI (79)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

euro
18. 01. 2008 09.29
Kaj je Pahor povedal v EU parlamentu: Jaz sem ponosen na to, da Slovenija predseduje EU. Ponosen sem na svojo državo in na njene dosežke v tako zelo kratkem času.
hinko.murovec@siol.net
17. 01. 2008 09.34
Exim, 08:32, vse boj se mi dozdeva , da si ti že dolgo v polju, tam taki kot ti najprej ljudi totalno razčlovečijo, nato jih nafilajo z zdravili in veselo delajo poskuse na revežih , ki so pred takimi sadisti brez moči. Dejansko si pravi profil, morda se lepo razumeš z Šteblajem on ima kot sodelavec Novartisa tudi precej tozadevnih izkušen. Pa obleci se, je zadnji čas. LP
justi_busti@email.si
17. 01. 2008 09.23
"Janša želi več zadovoljnih Evropejcev"... ha, ha, ha, ha... naj se polije z bencinom in zažge pa bo takoj več zadovoljnih evropejcev!!
SEJ BO
17. 01. 2008 09.19
Kaj se Janša šopiri z to evropo,če pa ljudje doma nimajo kaj v lonec dat,če mu je tako všeč se lahko preseli v Bruselj.Meje so odprte pa tudi kmalu bo imel proste roke in bo lahko potoval po evropi z svojo zaročenko,samo vprašanje je če bo še capljala za njim,ko bo izgubil dirigentsko palico,ha,ha,ha,ha.
doki007@email.si
17. 01. 2008 09.09
ha ha ,...kje se pa zdej nahaja vrli petrle ,....sploh ga ni več nikjer kot da je v zemljo porinu svojo glavo ,....!!!! ----janša pa obljublja neomnosti pred evropskim parlamentom ,.....slovenija je pa na robu bede ,..!!
exim@t-2.net
17. 01. 2008 08.32
jožajoža in ostali nagci: uredil vam bom pregled v Psihiatrični bolnici v Polju pri Ljubljani. Tako neslanih in neumnih nagcev celo na Kosovu, Kubi, Venezueli, Rusiji, Srbiji,.. ne morejo imeti. Moramo biti pa res vodilni v neumnostih, bonsaievo-cviklovi nagci zblojeni!
darcs
17. 01. 2008 07.58
jožajožapašeenkratjoža, tud komunisti so v glavnem poraženi povsod, pa bodo tud tukaj, hehe
ak6799@volja.net
17. 01. 2008 07.49
"Mar mi je, kaj bo jutri z Evropo, kajti vem, da jo čez nekaj let ne bo več, sploh če jo bodo vodili takšni kot JJ".
Jožajoža
16. 01. 2008 21.47
največja želja slobvencev pa je, da janše,janšistov ,uršk in podobnih hudobnih v sloveniji ne bi bilo nikoli več.premagali smo naciste, fašiste, pa bomo še janšiste.
Tonček Balonček
16. 01. 2008 21.44
Pa so ga le dočakali, našega Janeza! Upajmo, da ne bo tudi tam vzpostavljal blagostanja in demokracije! Lahko, da jim bo saniral novinarstvo in pravosodje!!! Predlagam, da ima tam še najmanj en mandat! Če smo v Evropo deložirali Peterleta, lahko tudi Janšo!!
hinko.murovec@siol.net
16. 01. 2008 21.33
Markec_ , Mrhe2003, Jaz.sem.kdorkolihočem.vedno. Žal draga druščina nič nisem mimo udaril. Konkretno: Prof. Latinščine, univ. dipl. splošni jezikoslovec, Angleščina, Nemščina, Madžarščina, Starogrščina. Logično Slovenščina . Prijava na vse možne razpise ESS , zaradi invalidnosti mame žal vezan na dom saj ima ob izobrazbi tudi nekaj srca in čuta do mame, za razliko od večine. Sekretar Štrous je v tel pogovoru z menoj globokoumno ugotovil, " zakaj je pa človek študiral jezike- latinščino" , ta isti idiot je bil soudeležen pri ugotovitvi, da je to deficitaren poklic in je tozadevno prejemal človek o katerem pišem celo dodatek k štipendiji za to smer študija. Še precej podobnega cvetja je, razpisi so eno, prej dogovorjeno kdo bo sprejet pa drugo. Vam pošljem pisne dobre želje DZ - RS, Predsednika , Varuha čl. pravic, itd. Vam posredujem podatek , da družina ( 3 ) člani , en invalid I. stopnje drugi že starejši in ta živijo, so do Januarja živeli z cca 800 EURi, ob vseh stroških ( pokojnina invalidska 333 Eura in minimalna plača cca 480 EURa . Po cca 200-250 prošnjah uspeh , delo prodajalca. Trdim, ponavljam in nikoli ne bom spremenil stališča, da je TA vlada z JJ na čelu najbolj pokvarjena, niskotna in nesposobna od vseh možnih in nemožnih, ki so kdajkoli obstojale. LP
politik70
16. 01. 2008 21.12
Ker se JJ boji da ga bo Francoz prehitel čisto na vseh frontah se je JJ spravil na tuje novinarje z informacijo kako ga naši pisuni sračkajo! Seveda se je zaj....! Ampak pozornost je pa le obrnil nase pa čeprav slabo... Pozdrav Politik70
politik70
16. 01. 2008 21.12
Ker se JJ boji da ga bo Francoz prehitel čisto na vseh frontah se je JJ spravil na tuje novinarje z informacijo kako ga naši pisuni sračkajo! Seveda se je zaj....! Ampak pozornost je pa le obrnil nase pa čeprav slabo... Pozdrav Politik70
kosir_maks
16. 01. 2008 20.45
Dokić007:. Opet možeš, da doneseš adminu vsaj 20 dag kafeta !! Očitno si res nedotakljiv !!!
doki007@email.si
16. 01. 2008 19.53
ha ha ,..KAJ TA VLADA SPLOH LAHKO DELA ,..?????? -----RAZEN DA SE HVALI,...?????
markec_
16. 01. 2008 19.51
doki007 govorit je lahko pa druge obtoževat. Naret pa bolj težko. Sploh ker ima vlada manj možnosti da kaj spremeni pri Šrotu. Če te inflacija hudo moti greš štrajkat pred Pivovarno Laško, nehaš kupovat njihove proizvode. Če gre ljudstvu tako slabo se bo to prej kot slej zgodilo in takrat bo tudi Šrot moral znižat svoje cene. Dokler pa Šrot lahko zvišuje cene, pomeni da gre ljudstvu dobro, da lahko kupuje te zvišane cene proizvodov.
kosir_maks
16. 01. 2008 19.50
Dokić. pa dej že ne nabiji non stop isto, provokator!!
doki007@email.si
16. 01. 2008 19.36
markec_ ............pejdi ti pa udari šrota po glavi ,....pa pejdi na morje do bavčarja pa ga po glavi udari ,...!!! -----mogoče bo znižal cene proizvodov ,.... --če vlada tega ni sposobna ,...!! -----ZAKAJ SPLOH IMAMO VLADO ???? ---KAJ ONA DELA ????? ----KAJ SPLOH LAHKO DELA ,..???
markec_
16. 01. 2008 19.30
kaj lahko naredi vlada glede podražitev, bolj malo. Vse kaj lahko naredijo je to da gredo prosit Šrota naj zniža cene živil. Vendar ni on tak človekoljub za katerega se ime in cen živil tudi ne bo znižal. Ti ne moreš poseč v neko podjetje in jim naročit kakšne cene živil morejo imeti. Glede tega kako gospodarsko rast imamo in kako se s tem hvalijo. Mislim da že dolgo nisem nikjer v tiskanem mediju prebral kaj takega, nekateri pa sploh niso objavili tega podatka.
mrhe2003
16. 01. 2008 19.27
@hinko.murovec Prosim, da mi posreduješ dokaze, ki jih omenjaš. Da vidim, ali te lahko v trditvah podprem. Bolje imeti nos, kot biti v riti ... Še posebej lepotčevi ...