Slovenija

Janša zaupa Bručanu

Ljubljana/Izola, 09. 07. 2007 16.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Janša je zavrnil očitke o razgradnji javnega zdravstvenega sistema in stopil v bran Bručanu.

Na napovedano interpelacijo se je odzval minister za zdravje Bručan, ki pravi, da je interpelacija neprijetna stvar, ki vzame ogromno časa. Dodal pa je, da je lahko tudi nekaj pozitivnega, saj interpelacija predstavlja priložnost, ko je mogoče očitke jasno zavrniti.

Predsedsednik vlade Janez Janša je v odgovoru na poslansko vprašanje Cvete Zalokar Oražem (NP) znova zatrdil, da minister za zdravje Andrej Bručan uživa njegovo zaupanje, ter zavrnil očitke, da v Sloveniji poteka razgradnja javnega zdravstvenega sistema. Poslanka pa je premierju očitala, da z vztrajanjem pri podpori Bručanu kljub napovedani že drugi interpelaciji tudi sam prevzema odgovornost za stanje na področju zdravstva, kjer se po njenem mnenju dela velika in nepopravljiva škoda.

Nove afere in težave se vrstijo

Zalokar Oražmova očita premierju, da s podporu Bručanu tudi sam prevzema odgovornost za stanje v zdravstvu
Zalokar Oražmova očita premierju, da s podporu Bručanu tudi sam prevzema odgovornost za stanje v zdravstvu FOTO: POP TV

Potem ko je Bručan decembra lani že "ubranil" interpelacijo, v okviru katere so mu očitali predvsem "divjo in pospešeno privatizacijo", se po besedah Zalokar Oražmove do danes ni zgodilo nič. Ravno nasprotno, vrstijo se nove afere in težave, ki jih minister Bručan ni sposoben obvladovati. Poslanka je pri tem omenila podeljevanje koncesij, nujne helikopterske prevoze, Pediatrično kliniko in Onkološki inštitut. Predsednika vlade je povprašala, ali Bručan še vedno uživa njegovo zaupanje ter še vedno meni, da je njegovo delo dovolj kakovostno in primerno, da ostane minister za zdravje.

Tudi deset interpelacij ne bo pomagalo

Janša zaupa Bručanu
Janša zaupa Bručanu FOTO: POP TV

Premier je znova zatrdil, da vsak minister uživa njegovo zaupanje, dokler je na tem položaju. Očitki Zalokar Oražmove se mu zdijo neupravičeni. Po njegovem mnenju se iz posplošitve enega ali dveh primerov dela črne scenarije. Slovenski zdravstveni sistem, četudi ni idealen, namreč sodi v evropsko povprečje, zato njegova razgradnja zagotovo ne poteka. "Samo kritizerstvo ne bo pomagalo k izboljšanju sistema, pri tem tudi deset interpelacij ne bo pomagalo," pravi Janša.

Vprašanja Janši o trgovini z orožjem

Janša je na začetku redne seje odgovoril na poslansko vprašanje, povezano s trgovino z orožjem v času osamosvajanja države. Za to obdobje obstaja zelo natančna dokumentacija, je v odgovoru Rudolfu Mogetu (LDS) povedal premier. "Ni bilo nobenih črnih fondov, črni fondi so obstajali kasneje, ko je v roke dobila vse skupaj liberalna demokracija. Zelo zanimiv je podatek, da je bila celotna dokumentacija o teh posebnih fondih v Sovi leta 2003 popolnoma uničena," je še dejal. "Slovenija je bila v času osamosvojitve in vojne za Slovenijo prisiljena kupovati orožje. To je bila prisiljena zaradi tega, ker je bila slovenska teritorialna obramba na dan, ko je prisegala nova vlada leta 1990, skoraj popolnoma razorožena. In še do danes ni bila razčiščena vloga tistih, ki bi to lahko preprečili, ker so imeli instrumente v rokah, pa tega niso storili," je še dodal Janša.

Predsednik vlade je odgovarjal tudi na konkretne poslankine očitke. Pediatrična klinika je denimo zgodba z zelo dolgo brado, ministru Bručanu pa je šele lani stvari uspelo pripeljati do tega, da se je podpisala pogodba za zaključna dela, meni premier. Tudi projekt Onkološkega inštituta je bil začet v prejšnjih mandatih in bil zgrajen z vsemi napakami, za katere ni nihče odgovarjal. Sedaj pa se krivda vali na ministra, ki želi te napake popravljati, je prepričan.

Glede podeljevanja koncesij je znova opozoril na dejstvo, da je sistem podeljevanja enak kot v prejšnjih mandatih, torej se koncesije podeljujejo na podlagi istih pravil igre kot nekoč. "Zato se podeljevanja koncesij ne more zlorabljati za argumentacijo, da gre za privatizacijo zdravstva." V prejšnjih mandatih je bilo namreč podeljenih koncesij več, pa se ni govorilo o razprodaji javnega zdravstva.

Zalokar Oražmova je predsednika vlade še opozorila, da s podporo ministru Bručanu tudi on prevzema odgovornost za stanje na področju zdravstva, kjer poteka načrtna razgradnja nekoč solidnega zdravstvenega sistema. Ministru Bručanu se po njenem mnenju "zaradi številnih afer, arogance in izmikanja" ne uspe ukvarjati s strateškimi nalogami. S tem se zdravstvu in bolnikom dela velika in nepopravljiva škoda, meni poslanka.

Bručan: Napovedana interpelacija je v celoti neosnovana

Bručan je mnenja, da je napovedana interpelacija v celoti neosnovana
Bručan je mnenja, da je napovedana interpelacija v celoti neosnovana FOTO: POP TV

Minister za zdravje Andrej Bručan je ob obisku SB Izola dejal, da je interpelacija za vsakega ministra neprijetna stvar, že zaradi tega, ker vzame ogromno časa. Po njegovih besedah je napovedana interpelacija na njegov račun v celoti neosnovana in povzema stvari, ki so bile že neštetokrat označene kot neresnične in nerealne, zadnja interpelacija, ki je bila decembra lani, pa je večino teh stvari, ki so tukaj ponovno očitane, že ovrgla, je dejal.

"S strani SNS bo do te interpelacije predvidoma prišlo prav zaradi zakona, ki je zelo dober za vse zavarovance, gre za zakon o preoblikovanju zavarovalnice Vzajemna," je pojasnil minister in dodal, da je bila v povezavi s tem sprejetim zakonom še isti dan najavljena interpelacija. "Zakon, ki smo ga sprejeli, zavaruje vse zavarovance Vzajemne pred lastninjenjem, ki bi bilo tako ali drugače nepravilno, predvsem pa za njih nepravično, zato menim, da je interpelacija, ki ima za osnovo takšen razlog, že v osnovi neosnovana, nerealna in tudi malo smešna," je dejal minister.

Interpelacija je lahko tudi pozitivna izkušnja

Po njegovih besedah je interpelacija lahko tudi nekaj pozitivnega, kar se je, kot je povedal, pokazalo že ob prvi interpelaciji, ko so vse točke zelo jasno zavrnili in pokazali, da je šlo za politično akcijo in ne za realen prikaz stanja, za kar gre po njegovih besedah tudi sedaj. Povedal je, da zdravstveni sistem v Sloveniji deluje bolje kot kadarkoli do sedaj, na kar po njegovih besedah kažejo tudi ankete, ki pravijo, da je 85 odstotkov pacientov z bolnišnično oskrbo zadovoljnih. "Menim, da je to tisti pokazatelj, ki kaže na to, da je realna situacija drugačna od tiste, ki jo skušajo prikazati nekatere bolj politikantske skupine," je zaključil minister.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
10. 07. 2007 08.50
Ne gobcajte, nagci! Pojdite v nov Onkološki inštitut in si ga od blizu pogejte. Sicer pa: kadar Zalokarca stegne svoj umazani jezik (se spomniš, kako je lagala, ko so jo vprašali glede tega, če ima čistilko doma), se meni kar kocine dvignejo. Vsi Domžalčani in vsa Slovenija ve za njeno podeljevanje koncesij. Prav uboga je na duhu in človeku bi se kar zasmilila, če ne bi bila tako pritlehna lažnivka. Zanimivo je tudi to, kako so jo bila polna usta LDS-a in njegovih vrlin, nenadoma je pa ZARES pokazala, da je svoživka. In ake imamo v parlamentu. Ojoj, nagci!
Tonček Balonček
10. 07. 2007 07.59
Če bi bila na pipah v parlamentu ali vladi legionela, se ne bi nihče sekiral, ker tam pač vode ne pije nihče...
kosir_maks
10. 07. 2007 07.40
Prvo borec ! Ta kot jo ti imenuješ k.... zagovarja ideje levičarjev in neguje tekovine NOB ! Skrbi za tvoje prvo borčevske privilegije in velko penzijo ! he,he
Prvo Bore
09. 07. 2007 22.10
kosir_maks že spet ena tvojih. Kdo je to rekel ? Edini sem ki sem ji zavpil za nov let v Domžalah : Dolj KURBA !! Čez eno leto, pa ne bom volil SDS,SLS,NSi, to pa 100 procentno vem, da ne bom volil.
_mark_
09. 07. 2007 21.53
Ta vlada bo čist zavozila državo. Jao, jao ne razumem kako ga lahko Janša podpira. Bručan bi moral že zdavnaj letet...Od JJ bi pa pričakoval, da ga pozove k odstopu. Slovenija od kod lepote tvoje?
prisoten@email.si
09. 07. 2007 21.25
Tonček Balonček | pusti jih..že majo koristi od JJ
Tonček Balonček
09. 07. 2007 21.16
Razni Kosirji in Svobodjaki imajo slepo pego in sploh ne vedo, kaj se znotraj zdravstva dogaja. Verjetno je, da so popolnoma zdravi, le okulista bi rabili, pa še tam bi čakali kakšnega pol leta na prvi pregeled, če seveda ne bi plačali posebej, potem pa gre. Kot da denar iz zavarovanja ni pravi denar?!
prisoten@email.si
09. 07. 2007 21.04
pač denar so dobili. zdaj pa je kao ok. prav norca se delajo iz ljudi
prisoten@email.si
09. 07. 2007 21.01
Po njegovem mnenju se iz posplošitve enega ali dveh primerov dela črne scenarije. Slovenski zdravstveni sistem, četudi ni idealen, namreč sodi v evropsko povprečje, zato njegova razgradnja zagotovo ne poteka saj ne moreš verjeti da lahko kaj takega izusti
kosir_maks
09. 07. 2007 20.44
Prvo Borec ! In njeni opciji boš dal glas na volitvah ! Jej,jej,jej !
Prvo Bore
09. 07. 2007 20.36
PraviSvobodnjak če spremljaš forum in če veš kaj pomeni koncesija, potem nebi pisal neumna vprašanja. Na kratko : zobne normative imajo iz leta 80, ko so imeli macole in ne svedrov. Zelo močna razlika v delu. Prej v 80 si moral delati 6 ur, sedaj pa vse to narediš v 1 uri. Razlika je očitna in razlika grev koncesionarski žep in državi ter zavarovalnicam ni treba plačevati preveč za zobotehničske usluge. Zato imamo trenutno čakalno dobo 1leto, naslednjo leto pa bo že leto in pol. Iščem osebnega zdravnika, pa so vsi tako zasedeni, da me nihče ne sprejme.
Prvo Bore
09. 07. 2007 20.17
kosir_maks teško mi je, jokam se od jeze, AMPAK IMAŠ PRAV in se strinjam s teboj, da si to napisal. V Domžalah nimamo več navadnih zobozdravnikov. Čakalne dobe so letne. Zalokarca pa ve, da je pokadila v Domžalah, zato se pa toliko udinja v politiki, čeprav ima preveč masla na glavi. Podpisala stoletno pogodbo za kurilno olje s Petrolom. ******* kosir_maks zelo težko mi je bilo, da sem Ti nekaj dal prav.
PraviSvobodnjak
09. 07. 2007 20.15
Sploh pa nihče od ta levih ne zna razložiti, zakaj je tako slabo, da imajo zdravniki koncesije, namesto, da delajo v državnih ustanovah. Storitve so iste, enako financirane iz zdravstvenega zavarovanja. So pa koncesionarji bolj prijazni in delajo bolj kvalitetno.
PraviSvobodnjak
09. 07. 2007 20.11
Sploh pa ne vem, zakaj se pritožujete tisti, ki ste volili proti spremembam. Veseli bi morali biti, da se dogaja isto kot prej. Sicer pa ima desna vlada več poštenih in pametnih ljudi kot leva.
PraviSvobodnjak
09. 07. 2007 20.09
Bručan je v primerjavi s prejšnjim Kebrom zelo dober minister. Pa nehajte že enkrat lagati, da dela kakršna koli kazniva dejanja. Če zdravniškim lobijem ni všeč, da izgubljajo vpliv nad zdravniki, je to zgolj njihvo problem.
kosir_maks
09. 07. 2007 20.06
Še en neobjektiven članek s strani 24 ur ! Članek nabija samo, kaj je kvasila Zalokar Oražmova ne pove pa , da jo je JJ ZABIL z argumenti , kako so v občini Domžale kjer je šefica Oražmova podelili nadpovprečno število koncesij ! Potem Zalokar Oražmova začne nekaj jeclat in SMEJE SE JI cel parlament ! Ma dej Oražmova pejt dam, da se ne boš smešla pred celo državo !!
gadni@email.si
09. 07. 2007 19.33
Če to reče Janša že mora biti res, saj je razgledan, pošten in še posebno iskren. Če mu pritrdi še "Mož beseda" Grims bo to sploh držalo. Janša pokonci drži glavo, to pa zato ker je do vratu v dreku in jo ne more drugač držat.
vborut@siol.net
09. 07. 2007 18.04
Virant edina svetle tocka u tej vladi.ja kot kaze ne bo druge kot na cesto it pa da vidmo mogoce se specialce posle
Gruub73
09. 07. 2007 18.01
Kakopak, je kdo pričakoval drugače? Nemogoče je, da v vladi vsak vsakega podpira, se strinja in mu zaupa, tudo glasujejo vedno 100 enako. Vsakdo je zmotljiv in zamenljiv, a tega ne počno, s čimer se jasno pokaže da ima kolegialnost prednost pred strokovnostjo. Lahko kdo reče da je bilo prej isto, ampak govorili so o spremembah (kakšnih že) in živimo, glede na koledar, leta 2007 in mene osebno ne zanima kaj je bilo in kdo je kaj v prejšnji vladi, živimo danes in plačujemo nesposobneže ki so danes gor. Žal to volilcem podpornikom vlade še dolgo ne bo jasno in glede na kontrolo medijev, se bo o tem tudi vedno manj pisalo.
oljka24@email.si
09. 07. 2007 17.36
Če bi jaz že kdaj zamenjal ministra za zdravstvo,bi na to mesto dal Ministra Viranta,pa čeprav ni zdravnik.Potem pa,da vidimo...