Slovenija

Janša: V ozadju je osebni interes

Krško, 08. 04. 2006 17.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na najbolj vročo temo minulega tedna, povezano s prodajo delnic Mercatorja, se je odzval tudi premier Janša.

Glede trenutnega aktualnega dogajanja v trgovski družbi Mercator je predsednik vlade Janez Janša na posvetu stranke SDS o aktualnih političnih razmerah in lokalnih volitvah 2006 v Krškem dejal, da gre za že povedano zgodbo, v kateri so izpostavljeni predvsem posamezni osebni interesi. Prodajo delnic družbe pa je označil kot špekulacijo, ki nima nobene povezave z nacionalnimi interesi.

Premier Janša je prepričan, da dogajanje v Mercatorju ne bo povzročilo pretresov niti v politiki niti v Mercatorju
Premier Janša je prepričan, da dogajanje v Mercatorju ne bo povzročilo pretresov niti v politiki niti v Mercatorju FOTO: POP TV

Osebni interes povozil nacionalnega

Namige opozicije, da je bilo pri prodaji državnih deležev v Mercatorju oškodovano državno premoženje in da so bili akterji med seboj povezani, je zavrnil z obtožbami, da je prav sedanja opozicija povezana z nekdanjim vodstvom Mercatorja.

Zanimivo je to, da so ta hrup naredili tisti, ki so pozneje svetovali podjetju oziroma skladu, ki je dalo ponudbo. Potem pa so sami prodajali lastne delnice, tako da ni težko ugotoviti, kje je bil tukaj interes. Zagotovo ni šlo za nacionalni, temveč za zasebni interes in to tistih, ki razpolagajo z denarjem, ki so ga potegnili iz tega podjetja. Nihče ne more s plačami v nekaj letih zaslužiti štiri milijarde tolarjev. Premier Janez Janša

"Prav gotovo gre za povezano zgodbo. Gre za povezave med tistimi, ki so bili včasih na oblasti in so danes v opoziciji, in bivšo upravo Mercatorja. Jaz upam, da gre samo za politične povezave in ne tudi za kakšne kapitalske in interesne, ki so pripeljale do tega, da danes tisti, ki so včasih nacionalni interes obešali na svojo zastavo, za zaščito tega nacionalnega interesa ustanavljali tudi svoj forum, prodajajo delnice najboljših slovenskih podjetij skladom s Kajmanskih otokov, ki imajo, recimo temu z blago besedo, precej nedefinirano lastništvo," pojasnjuje Janša in dodaja: "Glede na obnašanje glavnih lastnikov tega podjetja, ne pričakujem, da bo prišlo do kakšnih velikih pretresov in da gre v veliki meri za špekulacije, ki jih umetno, z raznimi medijskimi izjavami in zapisi spodbujajo tisti, ki so lastniki delnic. Spodbujajo zaradi tega, da dosežejo čimboljši rezultat in iz tega potegnejo posebne koristi. Kdo pa bo lastnik, pa jih, v nasprotju s tistimi, kar so včasih zatrjevali, očitno prav nič ne zanima."

Na vprašnje, kako komentira izjave predvsem opozicije, da je šlo pri prodaji državnih deležev v Mercatorju za oškodovanje družbenega premoženja, kar naj bi dokazovala tudi cena delnic, ki je zrasla na 45.000 tolarjev, je Janša obrnil zgodbo: "Možno je tudi, da so te špekulacije, ki so se pojavljale v zvezi s to ceno, načrtno ustvarjene tudi s tem motivom, da bi se to dokazalo, kar pa je seveda smešno. Takrat, ko sta oba državna sklada prodajala svoje deleže različnim pravnim subjektom, se je govorilo, da sta oškodovala državo, ker nista zahtevala prevzemne premije in da je šlo za prevzetje tega podjetja. Zdaj pa ti isti govorijo, da se zdaj pojavlja ponudba, s katero se bo prevzelo podjetje. Prvič, je to nelogično, kajti prevzeto podjetje še enkrat prevzeti ne bo poskušal nihče, tako da to zagotovo ne drži."

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AnzeR
06. 05. 2008 17.02